37 találat a(z) áfaregisztráció cimkére

Termék-összeszerelés Szlovéniában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar áfaalany vállalkozás Szlovéniába (szlovén áfaalanynak) értékesít játszótéri eszközöket. Az eszközöket telepíteni is kell. Magyar szabályozás szerint ilyen esetben áfaregisztrációra nem lenne köteles a 139. paragrafus alapján. A szlovén áfatörvényben erre vonatkozóan próbálom megtalálni, hogy vajon kell-e regisztrálni. Az angol nyelvű törvényben az szerepel, hogy a teljesítés helye az összeszerelés helye, ez nyilván mindenhol így van. Arra vonatkozóan azonban, hogy kell e regisztrálni (76. article (3) Where a taxable person not established in Slovenia does not pay VAT under paragraph (1) of this Article, the recipient of goods or services shall be liable to pay VAT.) azt gondolnám, hogy nem, de más oldalakon (http://www.vat-slovenia.com/VAT-registration-in-Slovenia.html) más szerepel. Van esetleg tapasztalatuk ilyen ügyben? Esetleg az Önök olvasatában a szlovén áfatörvényben más szerepel? Köszönöm.

Külföldi vállalkozás által vásárolt ingatlan áfa-visszaigénylési lehetősége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni egy szakmai kérdésben, mely külföldi vállalkozással kapcsolatos. A közösség más tagállamában (Szlovákiában) letelepedett vállalkozás Magyarországon ingatlant (építési területet) vásárolt belföldi adóalanytól, aki az általános forgalmi adót felszámolta, és feltüntette a számlában. A szlovák vállalkozásnak nincs letelepedési kötelezettsége, nem letelepedett adóalany Magyarországon, mivel az ingatlant bérbeadással kívánja hasznosítani, és jelenleg nincs magyar adószáma sem. Kérdésem az lenne, hogy vissza tudja-e igényelni az ingatlan beszerzésével kapcsolatos általános forgalmi adót a külföldi vállalkozás, ha visszamenőleges, önkéntes áfaregisztrációt kér a szerzés időpontját megelőző időpontra?

Áfaszabály Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hivatkozva a korábbi kérdésemre http://adozona.hu/kerdesek/2016_7_4_AFA_szabaly_xff , további kérdésem merült még fel: Van-e bármilyen összeghez kötött korlát, ami felett mindenképp be kell regisztrálnia a magyar áfa alá az osztrák vagy német cégnek? Mert német oldalon azt a tájékoztatást kaptuk, hogy egy bizonyos összeg felett az áfaregisztráció kötelező. Van ilyen szabály? Köszönöm.

Szolgáltatások teljesítési helye áfaregisztráció tükrében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy betéti társaság az áfatörvény 37. § (1) bekezdése alá tartozó szolgáltatást (fénymásoló-javítás) nyújt egy ciprusi hajózási társaságnak, amely az ügylet során a magyar közösségi adószámát adja meg. Információink szerint ez csak regisztrációs adószám, így nem befolyásolja a szolgáltatás teljesítési helyének meghatározását. A bt. áfa nélkül, áfa területi hatályán kívüli szolgáltatásként számláz. Helyes ez így? A ciprusi cég használhatja a magyar közösségi adószámát ez esetben? Köszönettel.

Külföldi adóalany, áfaregisztráció Kérdés

Tisztelt Címzett! Az alábbi kérdésekkel fordulunk Önökhöz: Raktározási szolgáltatással foglalkozó belföldi – EU-s adószámmal rendelkező – társaság milyen áfatartalmú számlát köteles kiállítani EU-s adószámmal rendelkező EU-n belüli társaság (belföldön nem rendelkezik gazdasági célú letelepedettséggel,székhellyel, telephellyel) megbízója felé az áruraktározási szolgáltatásról? Raktározási szolgáltatással foglalkozó belföldi – EU-s adószámmal rendelkező –társaságnál EU-n belüli megbízóik (EU-s adószámmal rendelkeznek, belföldön nem rendelkezik gazdasági célú letelepedettséggel, nem rendelkeznek székhellyel, telephellyel, ugyanabban a belföldi raktárban raktároztatják áruikat) közötti áru adásvétel esetében a belföldi adóalany raktárnak van-e ellenőrzési, bejelentési stb. bármilyen kötelezettsége fenti megbízóikkal kapcsolatban? Belföldi EU-s adószámmal rendelkező társaság EU-n belüli társaságtól (EU-s adószámmal rendelkező, belföldön nem rendelkezik gazdasági célú letelepedettséggel székhellyel, telephellyel, áruit belföldi raktárban raktároztatja) milyen áfatartalmú számlát kell, hogy kapjon? Abban az esetben, ha az áru értékesítésre nem rendszeresen csak eseti (két alkalommal) került sor? Alkalmazható-e a fordított adózás jelen esetben? EU-n belüli adóalanynak belföldi árutároltatása, majd belföldi adóalany felé történő áruértékesítése tekintetében szükséges-e adószámot kérni-e és áfás számlát kell-e kiállítania belföldi adóalany felé? köszönettel

Szlovéniai vámkezelés EU értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar gazdasági társaság Kínából hoz Európába árut. Az árut Szlovéniában vámkezelik, és helyezik szabad forgalomba. A költségeket a fuvarozó cég a magyar társaság felé számlázza. Az áru Szlovéniából közvetlenül Romániába megy, melyet a magyar cég a román fogadó félnek számláz. Tekinthető-e az ügylet Szlovénia-Magyarország-Románia között háromszög-ügyletnek? Ha igen, akkor helyesen gondoljuk-e, hogy a magyar adószám közbenső vevő és értékesítő, beszerzését „SI 1+ adószámon közbenső vevőként, az értékesítését pedig a román partner adószámának megjelölésével közbenső értékesítőként fogja jelenteni. A második elképzelés pedig az, hogy a magyar cégnek be kell jelentkeznie a szlovén adóhatóságnál áfa regisztrációra, és a szlovén adószám alatt kell a romániai cég felé az értékesítését jelentenie a szlovén szabályok szerint. Amennyiben sem az első, sem a második értelmezésünk nem helyes, kérem írják meg a megfelelő eljárást.

Áfaregisztráció közösségi ügyleteknél Kérdés

Tisztelt Cím! Importált termék közösségen belüli értékesítésével kapcsolatban kérném szíves állásfoglalásukat, mert számunkra nem egyértelmű a helyes eljárás a rendelkezésre álló jogszabályok és kapcsolódó értelmezések, cikkek alapján. Egy Szlovákiában bejegyzett és működő cég importál különböző gépeket, berendezéseket Japánból, illetve esetenként más, nem európai országokból. A gépek jellemzően Szlovéniában (Koperben) lépnek be az Európai Unió területére, ott történik a vámkezelés, melyet közvetlen vámjogi képviselő végez a cég helyett. Előfordul, hogy a gépeket a szlovák cég nem Szlovákiában, hanem közvetlenül magyar vállalkozásoknak értékesíti, mely esetekben azokat közvetlenül a magyar cég székhelyére, telephelyére szállítják Szlovéniából. Kérdésünk arra irányul, hogy ez esetben, azaz amikor a Szlovéniában vámkezelt árukat értékesíti egy szlovák cég egy magyar vállalkozásnak (és az árut Szlovéniából közvetlenül Magyarországra szállítják), akkor mi a helyes eljárás az általános forgalmi adó tekintetében? Véleményünk szerint a jogszabályok és kapcsolódó anyagok alapján a szlovák és magyar cég között megvalósul a közösségi értékesítés (hiszen két különböző EU-országban bejegyzett cég között történik az értékesítés, és az áru Magyarországon kívülről érkezik). Nem egyértelmű azonban számunkra, hogy van-e esetlegesen bárkinek áfaregisztrációs kötelezettsége Szlovéniában? Ha igen, akkor milyen jogszabályok alapján? Várjuk mielőbbi szíves válaszukat!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Tőkekivonás kivás adózónál

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Fel nem lelt tárgyi eszköz számviteli elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs