44 találat a(z) áfalevonási jog cimkére

Fióktelep – áfa Kérdés

Áfaarányosítás őstermelő esetében Kérdés

Áfabevallás M lapja című kérdéshez Kérdés

Adószám törlés utáni áfa-visszaérvényesítési jog Kérdés

Kedves Szakértő kollégák! Ügyfelemnek 2019 májusában törölték az adószámát. Az adószámot még ugyanebben a hónapban visszaállította a NAV. A májusi áfabevallásban érvényesített 710 ezer forintnyi áfalevonási joga elenyészett, a NAV visszadobta a bevallást. A kérdésem a következő: a májusban nem érvényesíthető költségszámlák áfatartalma érvényesíthetővé válhat mint későn érkező számla az adószám visszaállítását követő áfaidőszakban? Válaszukat előre is köszönöm!

Tárgyi eszközök végelszámolásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Egy alanyi adómentes kft.-ről van szó, amely a tárgyi eszközeit (magánszemélyektől és adóalanyoktól is történt beszerzés) a vagyonfelosztási javaslat szerint a tagnak adja ki, ebben az esetben kell-e áfát felszámítani? Ha kell, akkor milyen esetekben nyílik meg az adózó áfalevonási joga? A következő példát találtam, de úgy gondolom, ez az alanyi adómentes vállalkozásokra nem vonatkozik: "A társaság saját üzleti használatra egy magánszemélytől beszerzett egy számítógép konfigurációt, melynek beszerzési ára 350 000 Ft volt. A végelszámolási záróbeszámolóban és a vagyonfelosztási javaslatban a konfiguráció értékét 250 000 Ft-ban állapították meg. Tekintettel arra, hogy a számítógép konfigurációt nem áfaalany magánszemélytől vásárolta a társaság, ezért a társaságot nem illette meg adólevonási jog a beszerzéshez kapcsolódóan, hiszen áfa nem is került felszámításra. Ennek megfelelően a végelszámolás befejezésekor, a társaság megszűnésekor, ha az eszköz a megszűnéskor a társaság tulajdonában van, nem kell általános forgalmi adót fizetni." 2. Szeretném megérteni, mi a logika abban, ha egy áfás cég szerez be magánszemélytől tárgyi eszközt, akkor annak értékesítésekor nem kell áfát felszámítania, viszont, ha egy alanyi mentes, akkor fel kell számítania az áfát? Köszönöm szépen szíves válaszát!

Sportegyesület áfalevonási jogosultsága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sportegyesületünk, amely áfakörbe tartozik, városi futóversenyt szervez. Alapszabályunk szerint ez a tevékenység az egyesület fő céljai közé tartozik. A versenyre jelentkezőktől nevezési díjat kérünk. Kérdésünk, hogy ez áfaköteles vagy áfamentes bevételként kezelendő-e? Másik kérdésünk, hogy ha a nevezési díj áfamentes bevételként kezelendő, akkor ennek ellenére a verseny szerevezésével kapcsolatos ráfordítások áfatartalma levonásba helyezhető-e (visszaigényelhető-e)? Válaszát előre is köszönjük.

„Import áfa” Magyarországon kívüli uniós vámolás esetén Kérdés

Tisztelt Adózóna! Adott egy magyar kft., amely harmadik országból (Törökországból) vásárol árut. A fuvart a török cég intézi, a szállítmányt Koperben (Szlovéniában) vámolják, itt bocsájtják vámjogi szabad forgalomba. Az áru DAP paritással megy Törökországból Szlovákiába. Szlovéniában a vámeljáráshoz belföldi adószámot nem kellett igényelni. A kérdésem az, hogy az áfa bevallása hol és hogyan történik ebben az esetben? Amennyiben be kell jelentkezni valamelyik tagországba, ezt Magyarországról hol lehet elindítani? A másik kérdésem az lenne, hogy ugyanilyen kondíciók mellett, ha a termék végállomása nem más EU-s tagállam, hanem Magyarország, abban az esetben mi a helyzet az áfával? A 65-ös bevallásban a beszerzési értéket és az áfát gondolom a 12-15. sorok valamelyikébe kellene beírni, a levonást pedig 69. sorba, de milyen számla alapján helyezhetem levonásba? Az áfatörvény 127. § (1) bekezdés ba) pontja alapján az adólevonási jog tárgyi feltétele, hogy az adóalany birtokolja a termék közösségen belüli beszerzése esetén a nevére szóló, az ügylet teljesítését tanúsító számlát. Gondolom, ez a számla nem lehet a harmadik tagállambeli partner számlája. Az A60-as nyomtatványon, milyen közösségi adószámmal kell feltüntetni a beszerzés összegét? Válaszukat előre is köszönöm!

Adószámtörlés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy havi, általános szabályok szerint adózó kft. adószámát adóregisztrációs akadály fennállása miatt törölték a 2018. 03. 05-04.14. közötti időszakban. 2018. 04. 15-én a törlés megszűnt, az adószám ismételt kiadásra került. A kft. ezen időszak alatt folyamatosan végezte áfaköteles tevékenységét. Kérdéseink: 1. A 03., illetve 04. hónapra hány áfabevallást kell benyújtania a kft.-nek és milyen időszakokra? 2. Ezek közül van olyan bevallási időszak, amelyben nem érvényesítheti adólevonási jogát? 3. Ha van olyan időszak, melyben nem érvényesítheti adólevonási jogát, akkor az az adólevonási jog későbbi időszakban érvényesíthető lesz? Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Varga Mária, Profi Balansz Kft.

Az áfalevonás megtagadása: ezek idézhetik elő Cikk

Az áfa szabályozási rendszere melegágya az adóelkerülést célzó rafinált magatartásoknak. Nem véletlen, hogy az adólevonási jog megtagadásával kapcsolatos esetek gyakran a bíróságokon kötnek ki.

Ekkor levonható, ekkor nem a felépítmény áfája, fontos az arány Cikk

A cég kizárólagosan áfaköteles tevékenységet végez. Saját célra raktárépületet épít sajátrezsis beruházás keretében. Az épület használatba vételekor a fizetendő áfa levonható-e? Ha igen, milyen hányadban és mikor? Ólvasónk kérdéseire Antretter Erzsébet adószakértő, mérlegképes könyvelő válaszol.

Megtagadta az áfalevonási jogot az adóhatóság, az adózó nem hagyta annyiban Cikk

Nem vonhatta volna le az általános forgalmi adót az adózó – határozott az adóhivatal, amit jogszerűnek ítélt a bíróság is. Az adózó a Kúriához fordult.

Kellő körültekintés az adóhatóság szemszögéből Cikk

Milyen körülményeket kell vizsgálni ahhoz, hogy az adóhatóság ne kifogásoljon egy számlát, abból a szempontból, hogy a társaság nem járt el kellő körültekintéssel partnere kiválasztásakor? Melyek azok a körülmények, melyek önmagukban nem elégségesek az áfalevonási jog megkérdőjelezéséhez? Honnan szerezhet az adózó a partneréről információkat?

Áfalevonási jog, ha új vagy felszámolás alatti cégtől jön a számla Cikk

Befogadható-e egy frissen alapított cég számlája vagy egy magánszemélyé, ha az nem jelentkezett be adóalanynak? Jelent-e kockázatot felszámolás alatt álló cég számlájának befogadása? Az útmutató mellett uniós bírósági esetről is beszámolunk.

Áfalevonási jogosultság Kérdés

Kedves Szakértő! Áfalevonási joggal kapcsolatban kérdezném a következőket: Egy családi gazdálkodónál kinek a nevére kell, hogy szóljon a beszerzéseknél a számla? A családi gazdálkodás nevére vagy az adószámmal rendelkező családtag nevére, aki a "feje" a családi gazdálkodásnak? Áfavisszaigénylésnél a NAV álláspontja szerint nem szólhat a családi gazdaság nevére, mert az nem az őstermelő nevére szóló számla, és visszaigénylésre nem jogosít. Holott az a közös adószám, amin a családi gazdaság működik. Kérem, szíveskedjen válaszolni, hogy Ön szerint mi a helyes, és ezen tény alapján megtagadhatják-e az áfakiutalást? Az őstermelő által kiállított számlán is a családi gazdálkodás neve szerepel. Köszönöm válaszát: Zsuzsa

Áfa levonhatósága, elismert költség Kérdés

Könyveléssel, könyvvizsgálattal foglalkozó kft. hűtőszekrényt és kávéfőzőt vásárolna az irodájába, ami bejelentett telephely. Kérdés, hogy levonhatja-e a beszerzésről készült számlák áfatartalmát? A vállalkozás érdekében elszámolható költségnek tekinthető-e, és költségként elszámolható-e (amortizációval, vagy esetleg egy összegben) a nettó érték, természetesen az összeg nagyságrendjétől függően)? Köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Zálog tevékenység

Nagy Norbert

adószakértő

Csed összegének számítása munkahelyváltás esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Egyesület végelszámolásának nyomtatványai

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs