583 találat a(z) áfakulcs cimkére

Vadásztársaság bérvadásztatásának számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vadásztársaság a vadászati területén szlovák vadászatszervező által hozott szlovák állampolgár részére bérvadásztatást szervezett. A szlovák cég részére, amely közösségi adószámmal rendelkezik, kiállítaná a számlát. A vadászati díjat és a trófeát is szeretné kiszámlázni. A vadásztársaság általános szabályok szerinti áfaalany, közösségi adószámmal. Milyen adókulcsot alkalmazhat a vadásztársaság a vad lelövésének díja tekintetében? Milyen adókulcsot alkalmazhat a vadásztársaság a trófea eladásának tekintetében?

Iskolai büfében áfakulcs Kérdés

Kft. üzemeltetne iskolai büfét (4721,4722,4723,4724,4725,4729,5610,5621,5629,5630) csokit, ropit, dobozos ivólevet, colát, teát kávét, szendvicsen készítene. Helyesen jár-e el ha 5 százalékos áfát számol, mondván, hogy helyben fogyasztják el?

Hány százalék az áfa – építési tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély megrendeli egy új ingatlan építését. Milyen áfakulcsba tartozik? 27% vagy 5%? A 2007. évi CXXVII. törvény 142. és 327. paragrafusban nem találtam egyértelmű választ. Köszönettel:

Lakásáfa kulcsa, ha több generálkivitelező dolgozik a házon Cikk

Generálkivitelező szerkezetkész állapotra épített egy családi házat, amelynek költségét 5 százalékos áfával számlázta az építtető felé. Az építtető másik generálkivitelező céggel szeretné befejezni a házat kulcsrakész állapotra. A második generálkivitelező cég, amely a szerkezetkész és kulcsrakész állapot között dolgozik, alkalmazhat-e 5 százalékos áfát? Olvasói kérdésre dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Vagyonkezelő cég nyaralója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy vagyonkezelő cég, amelynek van egy nyaralója, amit az év egy részében bérbe ad nyaralás céljára. 5220 TEÁOR alatt végzi a tevékenységet. Kérdésem, hogy kereskedelmi szálláshelynek minősül-e és vonatkozik-e a rá a 18%-os áfakulcs? A kereskedelmi szálláshelynek mi a pontos fogalmi meghatározása? Választ előre is köszönöm!

Téves áfakulcs miatt áfabevallás helyesbítése, önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy melegkonyhás étterem/pizzéria a kiszállításra rendelt pizza esetén téves áfakulcsot alkalmazott, 18% helyett 27%-os áfát, így kerültek a tételek rögzítésre az online pénztárgépen és így is lett bevallva a fizetendő áfa.Szeretné ezt most helyesbíteni visszamenőleg, mivel ezek zömében nyugtás bevételek, számlakibocsátás tehát nem történt. Elegendő-e, ha a bruttó bevételből visszaszámolva állapítja meg az áfadifferenciát? (A pizzarendelésekről van külön kimutatás, tehát lehet tudni mennyi volt csak a pizzakiszállítás.) Mivel fizetendő áfa csökkenése történik, ezt önellenőrzés helyett beállíthatja-e abban a hónapban, mikor a differencia megállapítása megtörténik? Az áfával párhuzamosan a társasági adó is módosításra kerül, hiszen az árbevétel nő, ez tényleges önellenőrzés az érintett évre.

Vendéglátás áfája Kérdés

Kft. az étkezőhelyi vendéglátás keretében a helyben fogyasztott ételeknél helytelenül 18%-os áfakulcsot alkalmazott az áfabevallásában, és a pénztárgépnél is ezt a gyűjtőt használta a 2019-es évben, holott megfelelt az 5530-as szja-számnak. Havi áfabevalló. Kérdésem, hogy a hibát feltáró hónapban javíthatom-e a tévedést, mivel a fizetendő adó csökkenésénél önellenőrzésnek nincs helye, a vendégeket hátrány nem érte (07. havi áfabevallás), tehát a 18-as áfában mínusz az összeg és a helyes összeg az 5%-os áfába.

5% éttermi áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves tájékoztatásukat. Egy áfás egyéni vállalkozó az alábbi övtj számon folytatja tevékenységét: 561005 Falatozó (büfé), melegkonyhás büfé. Vállalkozó alkalmazhatja-e a kedvezményes 5%-os áfakulcsot szolgáltatására, megvalósul-e a az előírt szj.55.30.01.-nek szolgáltatása, illetve minden feltétel akkor, hogyha az alábbi körülmények valósulnak meg: 1. A büfében vannak asztalok, székek, mosdó. Van beltéri (fedett) rész, és van kültéri rész asztalokkal, székekkel. 2. A kiszolgálás kizárólag a pultnál történik, felszolgálás nincs. 3. A fogyasztás végén a vendégek viszik vissza a pulthoz a tálcát, poharat stb. A pultosok takarítják le az asztalokat. 4. Kiszállítás nem történik a büféből, de az ételt el is vihetik a vendégek, ha akarják. 5. Az értékesített termékek: a. Alkoholos, nem alkoholos italok b. Limonádé, tea, kávé (készített) c. Frissensültek d. Hamburger, gyros e. Velős pirítós, melegszendvics Kérném tájékoztatásukat arra vonatkozóan, hogy a felsorolt körülmények alapján vállalkozó a helyben készített italokra, ételekre (amiket helyben fogyasztanak) alkalmazhatja-e a kedvezményes 5%-os áfa kulcsot, amennyiben ételeinek többségét félkész/késztermékből állítja elő. Megvalósítja-e ez a helyben készített étel és nem alkoholtartalmú italok fogalmát? Köszönöm!

Áfás kérdés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás alanyi mentes egyéni vállalkozó határon átnyúló szolgáltatást kiván végezni. Közösségi adószámmal rendelkezik. Áfa szempontjából (milyen áfa kulccsal) hogyan kell kiállitania a számlát, ha magánszemélynek, illetve ha cégnek számláz? Köszönöm szépen!

Új építésű ingatlan áfája Kérdés

Egy új építésű ingatlant épít egy beruházó. A jogerős építési engedély 2017-ben készült. Az építkezés 2019-ben kezdődött el és közben tervmódosítás történt, aminél több lakás jött létre. Az új lakásokra is érvényes az 5 százalékos áfa 2023-ig vagy csak az eredeti engedélyben szereplőkre?

Telek áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíveskedjen az alábbiakban megfogalmazott kérdések megválaszolásával segíteni a munkánkat: az áfa hatálya alá tartozó építőipari vállalkozás értékesítésre szánt családiház építésének céljából, 2016-ban építési telket vásárolt. (Földhivatali minősítése: kivett beépítetlen terület.) Az engedélyeztetési eljárást követően, 2017-2018- ban, a kedvezményes áfa érvényesítési feltételeinek megfelelő lakóházat, valamint garázst épített rá. Az ingatlant a vállalkozás 2019-ben értékesíti. Az adásvételi szerződés előírja az eladó részére, hogy beszerzi a végleges hatósági engedélyeket, lefolytatja a szükséges földhivatali bejegyzési eljárást és mint „kivett lakóház, udvart” értékesíti. Kötelezően adóköteles, új építésű lakóingatlan értékesítése valósul meg. A 2019-ben kötendő adásvételi szerződés egy ügylet keretében ruházza át az ingatlant annak minden alkotórészével együtt az új tulajdonosra. A szerződés külön rendelkezik a telek, valamint a lakóház bruttó vételáráról. Kérdésünk az, hogy az értékesítésről szóló számlában a telekrészeket milyen adókulccsal kell feltüntetni? 1. A lakóház alatti telek áfatartalma? 2. Az üresen maradt telekrész áfatartalma? 3. A garázs alatti telekrész áfatartalma? Van-e jelentősége annak, hogy a szerződésben külön feltüntetésre került a telek, valamint a lakóház értéke? Ha a szerződés egyetlen összesített, bruttó vételárat foglal magában, milyen módon állapítjuk meg a telek/telekrészek, valamint a garázs értékét?

Ingatlan készültségi foka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogyha egy építőipari vállalkozó egy lakást különböző készültségi fokokban értékesít, annak van-e jelentősége a kedvezményes adókulcs alkalmazásában? Szerződésenként eltérő készültségi fokban kérik a vevők az ingatlan értékesítését, a befejezést (burkolást, festést,esetleg a falak elrendezését stb.) ezeket magukra vállalva. Segítségét előre is köszönöm!

Társasház értékesítése Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Egy építési telken, ami a kivitelező tulajdona, társasházat épített és most értékesíteni szeretné. A lakásokat a telekkel együtt kiszámlázhatja-e 5%-os áfával? Az építési engedélyeket az elmúlt évben megkapták. Amennyiben külön számlázzák a telek hányadot és külön a lakóingatlant, az egész akkor is mehet 5%-os áfával? Válaszukat köszönöm.

Számlázás az USA-ba Kérdés

Tisztelt Adózóna! Katás egyéni vállalkozó vagyok. Egy USA székhelyű adóalanynak végzek Magyarországról szolgáltatást. A számlámon a szolgáltatás megnevezése: Data analytics and consultancy service. A két tevékenység, amit felvettem ehhez: 702201 – Általános üzletviteli tanácsadás, 702204 – Egyéb üzletviteli tanácsadás, gazdasági szakmai szakértés. Két kérdésem van: 1. Eddig tévesen AAM volt az áfakulcsom és ezt szeretném most javítani. Elegendő a számlával egy tekintet alá eső okirat? Ebben a konkrét esetben az EUK lesz a helyes áfakulcs vagy fordított adózás? 2. Kell adóbevallást beadnom emiatt a tevékenység miatt? Válaszukat előre is köszönöm!

Áfabesorolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 100 százalékban önkormányzati tulajdonú kft. vagyonkezelési szerződéséből idézek: 1. "Az Önkormányzat azon közüzemi díj és egyéb járulékos költségeket, valamint társasházi költségeket, amelyek megfizetésére nem harmadik személy köteles, 2019. évre bruttó x összegben fizeti meg a Vagyonkezelő (Kft.) részére a kiállított számla alapján. 2. Az Önkormányzat a bérlemények működési és karbantartási, továbbá rendkívüli kiadással járó feladatok ellátásáért bruttó x Ft átalánydíjat biztosít a kiállított számla ellenében. Kérdések: Ezen szerződés részlet 1. és 2. pontja alapján a kft.-nek (27 százalékos) áfásan kell-e számlákat kiállítani az önkormányzat felé. A kft. lakásokat és nem lakásokat is üzemeltet. A nem lakáscélú ingatlanoknál bejelentkezett a NAV-nál, hogy ezen bérbeadást áfásan végzi. Befolyásolja-e ez az áfalevonást, mert a lakáscélú ingatlanoknál nem vontuk le az áfát. Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Adókedvezmény

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Lízing könyvelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Online számlázás – felvásárlási jegy

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close