92 találat a(z) áfakör cimkére

Digitális szolgáltatás – áfa Kérdés

Ügyfelem digitális szolgáltatással foglalkozik. Szoftvereket fejlesztett ki, melyek internetről letölthetők. Jelenleg alanyi mentes egyéni vállalkozó, aki EU adószámmal rendelkezik. A tevékenységét hamarosan indítja, s a tevékenység számlázásával vagyunk bajban. A vevők jellemzően külföldi magánszemélyek esetleg cégek lesznek. Éves bevétel 2-3 millió forint lesz. – Ezen tevékenység esetében maradhat-e alanyi mentes az ügyfél vagy célszerűbb lenne az áfakörbe belépni? –Tüntet-e fel áfát a számlán, ha – ha EU-n belül magánszemélynek értékesít, – ha EU-n belül cégnek értékesít, – ha EU-n kívűl értékesít? – Ha esetleg a teljesítés helye a vevő országa lesz, akkor ennek áfa kezelése (befizetése) hogyan történik, milyen bejelentkezéseket kell teljesíteni ezzel kapcsolatban?

Üzemépület értékesítése Kérdés

Cégünk 2008-ban áfamentesen vásárolt egy üzemépületet. Folyamatos beruházást végeztünk az ingatlanon, melynek az áfáját visszaigényeltük. Az üzembehelyezés 2011. 03. 08-án történt. 2016-ban váratlan lehetőség miatt értékesíteni kívánjuk az üzemépületet valószínűleg március hónapban. Az áfatörvény lehetőséget biztosít az értékesítésre vonatkozóan az áfakörbe történő bejelentésre (T201T-F01 bejelentőn, az értékesítés időpontja előtt), így nem kell alkalmazni a 240 hónap figyelési időszakot, vagyis a levont áfát nem kell időarányosan visszafizetni. A vásárló szintén adószámmal rendelkezik, tehát az értékesítés így a fordított adózás alá esik az áfa törvény 142. §-a alapján. Jól értelmezzük-e a fenti törvényeket? Köszönettel: MZNÉ

Áttérés áfakörbe (bérbeadás) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlan-bérbeadással foglalkozó cég 2015-ben a bérbeadást főszabály szerint áfamentesen tette, 2016-ra bejelentkezett az áfakörbe. A 2015. 12. 03-án kiszámlázott, időszaki elszámolású 2015. 12. 01-2016. 01. 31-ig tartó bérleti díjat (fizetési határidő: 2015. 12. 12, teljesítés dátuma: 2015. 12. 12.) meg kell(ett-e) bontani áfamentes és áfakörös időszakra, azaz külön venni az áfamentes és az áfás időszakot, vagy pedig a teljesítés dátuma miatt áfamentesen kell(ett) kiállítani? Köszönöm válaszát!

Használt ingatlanok sorozatértékesítése Kérdés

Magánszemély használt lakások felújítását és eladását tervezi, illetve a több éve meglévő négy használt lakását az adóéven belül szeretné eladni, hogy egy nagyobb értékű ingatlant vásároljon. Erre vonatkozik a sorozatértékesítés miatti áfakörbe történő kötelező belépés? Ha igen, akkor hányadik ingatlan eladásakor kell a NAV felé jeleznie?

Áfakörös után alanyi adómentes: mi a teendő áthúzódó értékesítéskor? Cikk

Egyéni vállalkozó kilépne az áfakörből. Faeladással foglalkozik, beszerzi a méterfát, és feldarabolja azt. December 31-ével kilépne az áfakörből. Be kell fizetnie az értékesítés után a forgalmi adót, ha már, mint alanyi mentes adja el a fát, amelynek a beszerzése után korábban visszaigényelte az áfát? – kérdezte olvasónk. Bartha Katalin, okleveles adószakértő (InterTax Pro Kft.) válaszolt.

Ingatlan eladás áfa mentessé tétel esetén Kérdés

Kedves Szakértők! Az alábbi témában kérném véleményeteket! Hogyan kell számláznia 2015-ben az ingatlanforgalmazó cégnek, ha · 2010. évtől választotta az adókötelezettséget, a lakóingatlannak nem minősülő ingatlan és a lakóingatlannak minősülő ingatlan bérbeadására, továbbá ugyanezen ingatlanok értékesítésére? Az öt év elteltével, 2014. 12. 31-éig kilép ezen ügyletek áfaköréből. Ingatlanokat épített és vásárolt eladás céljából, árukészletként nyilvántartva, egyetlen ingatlant sem helyezett üzembe saját használat céljára. A használatbavételi engedélynél a 2 év eltelt. Beszerzéskor az áfát visszaigényelte. A készleten maradt ingatlanokat milyen áfateherrel tudja értékesíteni?

Áfás – nem áfás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy társaság, amely azzal foglalkozik, hogy ügyfelek nevében befektetési aranyat vásárol, és ad el. Ezért a szolgáltatásért díjat kér, az első ilyen díj már a szerződéskötéskor felmerül, mint szerződéskötési díj. Az első kérdésem az lenne, hogy ez áfakörbe tartozik-e? Áfa szempontjából külön kell-e vizsgálni a számlavezetési díjat, a szerződéskötési díjat és az esetleges jutalékokat, amelyek a társaságot illetik meg az eladások és vételek után? Az ügyfél számláján végrehajtott tranzakciókról és elszámolt díjakról kibocsátható egy számla, ami az egész éves elszámolást tartalmazza? Az áfa törvény 58. §-a változtat azon, hogy kiállítható-e évi egy számla, ha ezt a szerződésben rögzítik? Válaszukat megköszönve, maradok tisztelettel!

Pénztárgép számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy étterem pénztárgéppel rögziti az értékesitést. Gyakran előfordul, hogy a vendég bankkártyával szeretne fizetni, és utólag a nyugta bemutatását követően kéri, hogy a borravalóval együtt terheljék meg a bankszámláját. Mi a teendő ebben az esetben? A jelenlegi gyakorlat szerint a pincér beüti utólag a pénztárgépbe a borravaló összegét is, mivel a bankkártya fizetésnek egyeznie kell az értékesítéssel? Van egyéb megoldás erre vonatkozóan? (Így bekerül áfakörbe a borravaló.) A másik probléma, amikor a vendég meggondolja magát és nem bankkártyával, hanem készpénzzel kíván mégis fizetni. ( vagy fordítva) Az esemény már rögzitésre került a pénztárgépben hogyan módosítható a fizetési mód? Köszönettel Juhász Gyuláné

Áfa alanyi mentesből áfakörbe – előlegkezelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2013-ban alanyi adómentességet választó adóalany előlegszámlát bocsátott ki. 2014-ben, a végszámla kiállításakor, ezen adóalany a 6 millió forintos értékhatár túllépése miatt áfakörösnek minősül. Abban szeretném a segítéségét kérni, hogy ebben az esetben hogyan történik a végszámla kiállítása? Hogyan lehetséges az előleg visszavonása? Az alanyi mentes előleget esetleg vissza kellett volna vonni, mielőtt átlép az áfakörbe?

Szünetelés alatt levő egyéni vállalkozó Kérdés

1. Szünetelés alatt levő egyéni vállalkozó, újrainditás nélkül, kiléphet-e az áfakörből év végén ? 2. Ha újra elinditja a vállalkozását 5 éven belül, dönthet-e arról, hogy a katát választja, és akkor is kiléphet-e az áfakörből, mert nem várható 6 millió forint fölötti bevétele?

Családi gazdálkodó áfa Kérdés

Ügyfelem családi gazdálkodó. A családi gazdálkodás tagjai az apa, anya és két kiskorú gyermekük. A családi gazdálkodás nem jogosult kompenzációs felárra, az áfát az általános szabályok szerint állapítja meg, tehát 2-es adószámmal rendelkezik. Az adószám az apa nevéhez tartozik, ő a családi gazdaság vezetője. 2012 októberében vásárolt egy gazdasági épületet családi gazdálkodóként, melyről az eladó fordított áfás számlát állított ki (a számlán az apa neve, mint családi gazdálkodó szerepelt). Az áfát bevallotta és levonásba is helyezte. Az épületet bérbe adta egy kft-nek. A bérbeadásra áfaalanyiságot választott az apa 2012. október 1-től. A NAV ezt engedélyezte, mert a bérbeadási tevékenységét is ezen időponttól jelentette be. Az apa és anya rendelkezik termőföld tulajdonnal, amit bérbe ad egy kft-nek már több éve. Ezek a földtulajdonok nem tartoznak a családi gazdaságba. Amiben bizonytalan vagyok: 1. A bérbeadásra szerintem csak 2013.01.01-jétől választhatta volna az áfakört, mivel már volt bérbeadási tevékenysége (termőföld-bérbeadás), csak ezt nem volt kötelező bejelentenie, ezért a NAV nem látta az adatlap beküldésekor. Mi a teendő ebben az esetben? 2. Az épület bérleti díj számla teljesítési időpontja és fizetési határideje 2013.01.31. A föld bérleti díja így 2012-ben még nem áfás csak 2013-ban? És az épületé? 3. Mivel mind a családi gazdaság tevékenysége, mind a bérbeadás áfakörös, a megvásárolt épület áfája levonható-e? 4. A családi gazdaság másik tagja, az anya, nem élt a bérbeadásra az áfakötelessé tétellel, akkor ő továbbra is áfamentesen adja bérbe a földet? 5. Az áfabevallás beküldésénél az apa adószámát használva össze kell adni a családi gazdaság és a bérbeadás jövedelmének áfás bevételeit, és így kell egy bevallást beadni?

Ügynöki szolgáltatás Kérdés

Egy kft. befektetési arany értékesítési szolgáltatást fog közvetíteni, csak ügynöki tevékenységet látna el. Milyen tevékenységi kört kell felvennie, mi a TEÁOR-száma, megnevezése. Áfamentes-e? EU-n belül, vagy harmadik országból kell-e bevallásban szerepeltetni? Köszönöm válaszukat.

Földhaszonbérlet és áfa - Pontosítás Kérdés

Egy ügyfelem családi gazdálkodó, áfás adószámmal rendelkezik. Ez évben vásárolt egy épületet, melyről az eladó fordított áfás számlát állított ki. A családi gazdálkodó az áfát bevallotta, és levonásba is helyezte, mivel az adásvételi szerződés előtt az ingatlan értékesítéseire és bérbeadásra adókötelezettséget választott. Az épületet bérbeadja, a bérleti díjat áfásan számlázza ki. Ugyanezen ügyfél rendelkezik olyan termőföldtulajdonnal, amelyet nem a családi vállalkozás használ, hanem bérbeadta egy kft.-nek mezőgazdasági termelésre. A kft.-vel haszonbérleti szerződést kötött még 2009-ben, a szerződésben az adóazonosítója szerepel, a bérleti díjat évente decemberben kapja meg. Kérdésem az lenne, hogy miután ingatlan-bérbeadásra áfakört választott, a termőföld-bérbeadás után is fel kell-e számolni az áfát? Ha igen, melyik időponttól - egész évre, vagy csak arányosan a bejelentkezéstől? Eddig nem adott számlát a haszonbérleti díjról, ezután azt is kell? Pontosítás:Adókötelessé tétel: „A lakóingatlannak nem minősülő ingatlan (ingatlanrész) bérbeadása, haszonbérbeadása tevékenységemre adómentesség helyett az általános szabályok szerinti adókötelessé tételt választom.” (13) lett megjelölve Ingatlan típusa: major+gazdasági épületIngatlanhasznosítás mikéntje: major+gazdasági épület bérbeadása

Áfakörbe visszatérő evás bt: bevallás, bejelentés, új tevékenységek Cikk

Mit tehet egy éveken keresztül "alvó" evás bt, ha visszatérne az áfakörbe? Szakértőnk válaszol.

Evás bt visszatér áfakörbe Kérdés

Egy evás bt, amely a kettős könyvvitel alá tartozik, már négy éve csak "alszik", ezalatt eladta a tárgyi eszközeit, jelenleg nincs tárgyi eszköz a cégben. Ami van, az is 0 értéken. Szeretne egy új tevékenységet végezni, ezért visszalépne az áfakörbe. Mikor teheti ezt meg? Év közben bármikor? Milyen bevallásokat kell elkészíteni? Az új tevékenységet társasági szerződés módosítással kell felvenni a cégbe vagy elég a Nav-nál bejelenteni? Tényleg kell könyvvizsgálat is? Igazából az egésznek a menetét szeretném megtudni, hogy mikor milyen sorrendeben kell a különböző nyomtatványokat (és milyen nyomtatványokat) beadni.Válaszukat tisztelettel előre is megköszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kata – kapcsolt felek

Szipszer Tamás

adószakértő

Kata – felvásárlási jegy

Szipszer Tamás

adószakértő

Tulajdonos munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close