146 találat a(z) áfa visszaigénylése cimkére

Traktor Kérdés

Egyéni vállalkozó évekkel korábban vásárolt traktorba klímát akar szereltetni. Ennek áfája visszaigényelhető-e, ára elszámolható költségnek tekinthető-e? Köszönettel: K

Ingatlan vásárlása Kérdés

Egy kft. eredménytartaléka terhére új építésű lakást vásárol, melynek átadása 2018-ban megtörténik. A cég az ingatlant irodának fogja használni. A vételárban szereplő 5 százalék áfát visszaigényelheti-e? Szükséges-e az irodává történő átminősítés, ha az üzemeltetési költséget el szeretné számolni?

Áfa közösségen kívüli szolgáltatás esetén Kérdés

Cégünk (belföldi adóalany) szállítmányozási megbízást teljesít egy másik belföldi adóalany megbízásából. Az áru feladási helye EU-n kívül van, az érkezési hely EU-n kívül, illetve EU-n belül is lehet, de Magyarországot egyik esetben sem érinti. Kérdés: 1) a szállítmányozási díj számlázásakor kell-e áfát felszámítani (EU-n belüli, illetve kívüli érkezési hely esetében), 2) ha igen, akkor a megbízó milyen esetben igényelheti vissza a felszámított áfát (mindkét adóalany áfaalany)?

Külföldi hotelszámla áfa-visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiküldetés keretében dolgozókat küldtünk ki Lengyelorszába. Az ottani hotel helyesen lengyel áfával számlázta ki a szállásköltséget (a teljesítési hely az ingatlan fekvése szerint). Visszaigényelhetjük-e a lengyel áfát ebben az esetben a 18ELEKAFA nyomtatvánnyal? Válaszát előre is köszönöm!

Külföldi gépjárműjavítási költség továbbszámlázása a lízingcégnek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk operatív lízing keretében bérel céges autót. A kérdéses autó Lengyelorszában elromlott és szerelőhöz kellett vinni. A szerelő átvizsgálta az autót, s ezért felszámított diagnosztikai díjat 120 zlotyi + 27,6 áfa = 147,6 zlotyi, illetve megrendelte a szükséges alkatrészeket, melyet szintén számlázott (320,32 zlotyi + 73,67 áfa = 393,99 zlotyi). Azonban az alkatrészek nem kerültek beépítésre a kiküldetés rövidsége miatt, hanem hazahozták Magyarországra. A szerelő cég mind a szolgáltatást, mind az alkatrészeket lengyel áfával növelten számlázta ki. Mivel céges gépjárműhöz kötődnek a számlák, így annak áfatartalmát nem tudjuk visszaigényelni. Viszont a magyar lízingcéggel történt megállapodás szerint a felmerült költségeinket továbbszámlázhatjuk neki. Ebben az esetben hogyan tudjuk továbbszámlázni ezen tételeket? Ha továbbszámlázzuk a költséget teljesen, akkor visszaigényelhetjük a lengyel áfát (23%) a 18ELEKAFA nyomtatvány segítségével? A továbbszámlázásnál a nettó összegre számítom fel a magyar 27% áfát? Hogyan járok el helyesen? Válaszát előre is köszönöm!

Visszaigényelhető-e a beszerzés teljes áfája? Kell-e arányosítani? Cikk

Dönthet-e úgy a vállalkozás, hogy a beszerzés teljes áfatartalmát visszaigényli, ha a beszerzett gépekkel végzett beavatkozások egy része áfás, másik része adómentes? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Saját és bérelt ingatlan felújítása Kérdés

Cégünknek van saját ingatlana és bérelünk egyet, melynek felújítását magunkra vállaltuk. Kérdésem, hogy a saját és bérelt ingatlant hogyan újíthatjuk EU-s számlákkal (építőanyag). Cégünk az áfamentességet választotta ingatlannal kapcsolatban. Belföldi számláknál az áfát nem igényelhetjük vissza. Külföldi nettó számláknál ki kell-e fizetni a magyar áfát? A beszerzés többnyire Szlovákiából történik. Köszönettel: Szilvi

Önkormányzati rendezvény – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy helyi önkormányzat által rendezett fesztivál látogatása ingyenes. A fellépő együtteseknek, a rendezvénysátor szállítójának, színpad- és fénytechnika- (stb.) beszállítóknak az önkormányzat fizeti a szolgáltatási díjakat. Ezen szolgáltatások ellenértékének egy része áfával növelten, míg a másik része (főleg a fellépő együttesek közt van ilyen) áfamentesen kerül kiszámlázásra az önkormányzat felé. Ezzel párhuzamosan az önkormányzat a vendéglátó sátorban történő étel- és italkiszolgálásért (pályázat útján történő kiválasztás során) bérleti díjat kér a vendéglátóktól és szintén bérleti díjat számláz a fesztiválon részt vevő egyéb árusok felé is (kézművesek, langallósok stb.). Összességében a rendezvény kiadásai (azaz a fellépők díjai stb.) meghaladják az előbb felsorolt bevételeket, azaz, ha így nézzük, a rendezvény veszteséges. A kérdésem: az önkormányzat a fentiek tükrében visszaigényelheti-e a fellépők és egyéb szolgáltatók által kiállított számlában szereplő áfát (levonva a kiszámlázott bérleti díjak után fizetendő áfából természetesen)? Amennyiben nem igényelheti vissza, abban az esetben a kiszámlázott bérleti díj után köteles áfát fizetni? Esetleg kell-e egyéb járulékot, adót fizetni az ingyenesen látogatható koncertek után? Köszönöm a választ előre is.

Import áfa Kérdés

Tisztelt Szakértők! Magyarországi kft. (áfa havi bevalló az általános szabályok szerint) importált Svájcból vasárut X hónapban. Vtsz. szerint nem tartozik a fordított adózású termékek közé. A NAV határozat 0 Ft vámról és az import áfáról a kft. nevére szól, és meg van jelölve rajta a közvetlen vámjogi képviselő eori száma. A kft. az import áfát nem a NAV felé fizette meg, hanem a közvetlen vámjogi képviselőnek, aki számlát adott "Vámteher ÁFA" -AKK megjelöléssel a tételről. A kft. rendelkezésére áll a beszerzés számla Svájcból, a NAV vámhatározat, és a közvetlen vámjogi képviselő 3 db számlája a vámteher-áfa tételről, a vámeljárási díjról és egy tranzakciós díjról. (Más szerződés nyilatkozat nincs az ügyletről sem az eladóval, sem a vámjogi képviselővel). A rendelkezésre álló dokumentumok alapján visszaigényelhető-e az import áfa X hóra a kft.-nél? Ha nem, kinek és milyen dokumentumot kell kiállítani hogy az áfavisszaigénylés megtörténhessen?

Magánszemély házat épít – a visszaigényelhető áfáról Cikk

Mikor és milyen feltételekkel igényelheti vissza az áfát a házat építő magánszemély? – kérdezte olvasónk. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Törökországból áru behozatala Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! Nagyon sokat kerestem választ erre a kérdésre, pl. olyan választ is találtam, hogy: "Törökország egyes szén és acélipari termékek kivételével vámunióban van az EU-val. Tehát vám nincs. Áfabevallási és -fizetési kötelezettség viszont keletkezik az ön részéről". A 1765.24-26 sorához fűzött útmutató szerint "az adót önadózással állapítja meg az adófizetésre kötelezett" Ehhez képest ahogy megérkezett az áru Magyarországra - török cég hozta - rögtön a Dél-Budapesti Adó- és Vámigazgatósághoz került. Ott készült vámkalkuláció 07.14-én, melyet e-mailben küldtek. Kifizettük az áfát 07.17-én. Szállítás végül hozzánk 2017. 07. 19-én történt. Eddig nincs gond, de hogyan lehet visszaigényelni ezt az összeget? Erre telefonon kaptam választ a NAV áfaszakértőtől: ha jön a határozat, akkor igényelhetjük vissza azt, amit befizettünk. A "Határozat" a NAV Dél-Budapesti Adó- és Vámigazgatósága Bilk Logisztikai Rt. Szolgálati Helytől hivatalosan, postán 2017. november 8-án érkezett. Elvileg tehát bevallás a 24. sorban alap+áfa előzetes vámkalkuláció alapján 07. hó, visszaigénylés a határozat megérkezésekor: 2017. 11. hó. Szerencsére megnéztem a cég adószámla-kivonatát, ahol viszont szerepel, hogy a NAV 902. Importtermék áfát kötelezettségként előírta 2017. 07. 24-én. Ha ezt önadózóként bevallom, akkor egyszer előírás, egyszer bevallás, azaz kétszer szerepel. EU beszerzésként nem vallhatom be, mert Törökország nem EU tagállam. Kérdésem tehát: vissza lehet igényelni egyáltalán és hogyan ezt a tételt?

Gazdasági tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó tevékenységének szüneteltetése alatt szerezhet-e be árut? Ez gazdasági tevékenységnek minősül-e? A NAV értelmezése szerint igen. A beszerzésről kiállított számlán a teljesítés időpontja a szünetelés idejére a számla kelte már a működés idejére esik. Visszaigényelhető-e a számla áfatartalma? Köszönöm válaszát CsCs

Falusi turizmus, ingatlanhoz kapcsolódó áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. falusi turizmus céljából lakóingatlant vásárol. Visszaigényelhető-e az áfa: a felújításhoz kapcsolódó számlákból, a kapcsolódó engedélyezési számlákból (pl. kéményseprés), az ingatlanba beszerzett egyéb eszközök (bútor, konyhagépek stb.) számlájából, a használat során felmerülő szolgáltatási számlákból (tv-előfizetés, rezsi)?

Személygépkocsi pénzügyi lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. szeretne egy 9 személyes kisbuszt vásárolni, amely személygépkocsi a forgalmi engedélye szerint. Visszaigényelheti-e 100 százalékban az áfát, ha pénzügyi lízingre vásárolja, és a dolgozók szállítását végzi vele reggel és este a telephely és a lakóhelyek között? Milyen nyilvántartásokat kell vezetni és hogyan igazolja a kizárólagos adóköteles tevékenységgel kapcsolatos használatot? Köszönettel: Nagyné

Olasz cég magyarországi áfavisszaigénylése Kérdés

Olasz cégnek 100 százalék tulajdonú kft. van Magyarországon a tulajdonában. Nagy értékű gépet vásárolt Magyarországon a saját nevére, de a magyar cég részére áfásan és itt szeretné visszakérni a számla áfatartalmát. Mi a teendő? Köszönettel: Sólyomné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ügyvezetés – Megbízási jogviszony

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Részesedés csökkenése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink