5 találat a(z) áfa hatályán kívül cimkére

Kellékszavatosság vásárolt személygépkocsi után Kérdés

Áfa hatályán kívüli tétel továbbszámlázása Kérdés

Villamosenergia-számlában szereplő, áfa hatályán kívüli pénzeszközök továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény 147. § (1) bekezdésében meghatározott pénzeszközöket a villamosenergia-szolgálató a számlájában a villamosenergia díjtól elkülönítetten, külön sorban és „áfa hatályán kívüli” tételként számlázza a bérbeadónak. A bérbeadó az ingatlan bérbeadása során ezeket az „áfa hatályán kívüli” tételeket a bérleti díjtól és a villamosenergia díjtól elkülönítetten, külön sorban, de 27 százalékos áfa felszámításával továbbszámlázza a a bérlőnek. 1. Helyesen számlázza-e az „áfa hatályán kívüli” tételeket a bérbeadó a bérlőnek, vagy ezeket a tételeket? 2. Amennyiben nem ingatlan, hanem valamilyen ingó dolog bérbeadásához kapcsolódik a fenti továbbszámlázás, az befolyásolja-e a továbbszámlázást? Köszönöm a választ.

Villamosenergia továbbszámlázása bérleti díj nélkül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a közüzemi díjak (villamos energia szolgáltatás) továbbszámlázására irányul. 1. kft bérel egy raktárhelyiséget, melyet albérletbe nem adhat tovább. 2. kft. a bérelt raktárhelyiségbe (szívességi használatként) berak egy nagyteljesítményű számítógépes szervert, melynek magas a villamosenergia-fogyasztása. A megállapodás értelmében bár bérleti díjat nem fizet a 2. kft., azonban a villamosenergia-fogyasztást teljes egészében kifizeti 1. kft.-nek. A villamosenergia számla 1. kft nevére szól. Kérdésem: Az 1. kft. a villamosenergia-számlában foglalt, áfa hatálya alá nem tartozó szolgáltatásokat (pl. szénipari szerkezet átalakítás, kedvezményes árú villamos energia ellátás) jogosult-e áfa nélkül, áfa hatályán kívüli szolgáltatásként továbbszámlázni közvetített szolgáltatásként, ha bérleti díj nem kapcsolódik az ügylethez, így álláspontom szerint az Áfa tv. 70. §-a alapján nem tudja a bérleti díj áfabesorolását felvenni a villamosenergia-költség mint járulékos szolgáltatás? Köszönettel: Schlág Judit

Építményadó továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne: egy társaság ingatlant bérel, a tulajdonos cég minden hónapban leszámlázza a bérleti díjat tárgyi mentesen, mert nem kérte meg a tulaj erre a tevékenységre az áfásságot a NAV-tól. A megállapodásuk alapján bérlő fizeti az építményadót is. Az építményadó a tulajdonos nevére jön az önkormányzattól, ő is fizeti meg. Ennek az az oka, hogy mivel a tulajdonosnak igen nagy területéről van szó, az önkormányzatnál gondot okoz az, hogy az egyes bérlőknek külön tartsa nyilván a rájuk eső építményadó összegét és szedje be tőlük. Így a tulajdonos leszámlázza áfa hatályán kívüli megjelöléssel a fizetendő építményadót a bérlők felé. Helyes-e ez a gyakorlat? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó, költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

15 Ft/km vagy 30 Ft/km?

Lepsényi Mária

adószakértő

De minimis támogatás szja-bevallásban

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs