124 találat a(z) áfás számla cimkére

Közösségi adóalanytól érkező áfás számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségi adószámmal rendelkező, németországi székhelyű adóalanytól kaptunk olyan számlát, ami 27% áfát tartalmazott. A számla szoftverfrissítésről szól. A számlán az eladó közösségi adószáma van feltüntetve, "magyar" adószám nincs. A vevő közösségi adószáma nem szerepel a számlán. A NAV-adatbázisban rákerestem a cégre, de nem volt találat. Kérdésem az, hogy milyen alapon számolta fel a magyar áfakulcs szerinti áfát a német cég és kérdés, hogy ezt vissza tudjuk-e igényelni? Üdvözlettel: Kaszab Éva

EU-s országban szolgáltatás nyújtása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi székhelyű cég netes internetes hirdetési tevékenységet végez Romániában. Milyen áfával állítsa ki a számlát, ha magánszemély, vagy ha EU-s adószámmal rendelkező vállalkozás? Köszönettel.

Áfa alanyi mentes egyéni vállalkozó tárgyi eszköz értékesítésekor Cikk

Az áfával, illetve a számlázás során milyen kötelezettségei vannak az alanyi mentes egyéni vállalkozónak tárgyi eszköz értékesítésekor. Az Adózóna olvasójának kérdésére Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Alanyi adómentes közösségi értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás alanyi adómentes egyéni vállalkozó tárgyi eszközét értékesíti Olaszországba (cégnek). A tárgyi eszköz értékesítése során nem járhat el alanyi mentesen, vagyis áfás számlát kellene kiállítani róla. Ebben az esetben az egyéni vállalkozó kérhet közösségi adószámot és közösségi értékesítésként nettóban kiállíthatja a számlát? Ebben az esetben ez az eszközértékesítés nem tartozik bele az alanyi mentes bevételi értékhatárba?

Ukrajnába történő tehergépkocsi-értékesítés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fuvarozással foglalkozó egyéni vállalkozó 2019. május hónapban értékesítene Ukrajnába 1 tonnás tehergépkocsit, melyet 2015. júliusban vásárolt, és az áfáját visszaigényelte. Hogyan kell a számlát kiállitani? Van-e áfafizetési kötelezettség, mi a teendő?

Áfa felszámítása különbözeti áfával vásárolt tárgyi eszköz értékesítése során Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik társaságunk – amely egyébként az általános szabályok szerint adózik – 2015-ben a különbözeti adózás szabályai szerint vásárolt egy motorkerékpárt, amelyet az idei év folyamán értékesíteni szeretne. Azt már tudjuk, hogy az értékesítésre az ő esetében a különbözeti adózás szabályai nem érvényesülnek, mivel azt csak továbbértékesítési célra beszerzett tárgyi eszközöknél lehet alkalmazni. A kérdés az lenne, hogy a számlát áfásan kell kiállítania, vagy adómentesen? Segítségüket előre is köszönöm. Lengyelné Zsuzsa

Új építésű lakáson végzett pótmunka áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk új építésű lakást vásárolt, melynek értékéről az egyes készültségi szintek teljesítését követően fordított adózással, 5 százalékos kulccsal állítunk ki számlát. A kivitelezővel kötött szerződés szerint végszámla a lakás birtokba adását követően, a használatba vételi engedély kiadása után készül. Valamint a tervdokumentációtól eltérő munkák külön megállapodás tárgyát képezik, a kivitelezési ár nem tartalmazza azt. Cégünk a még el nem készült lakásnál pótmunkát rendelt meg, belsőépítészeti kialakítás területén (padlózat, csempézetváltoztatás), melynek elvégzését követően a kivitelező 27 százalékos áfakulccsal, nem fordított adózású számlát állított ki felénk. Kérdésem: a vállalkozó helyesen állította-e ki a számláját a pótmunkálatokról? Milyen áfakulccsal és adózási móddal kell kiállítani a számlát használatba vételi engedély kibocsátása előtt és után?

Szolgáltatás EU-tagállamba és harmadik országba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar kft. sikerdíjas mentorálási szolgáltatást nyújt, és angol illetve amerikai céggel is van szerződése. A mentorálás maga személyhez kötött, ebben a tevékenységben számít-e, hogy hol végzi a tevékenységet a kibocsátott számla áfatartalmát illetően? Azaz, ha ő Magyarország területén teljesíti a mentorálást az adott személlyel, akkor a teljesítés helye Magyarország lesz, és áfás számlát kell kiállítani, vagy csak az számít, hogy két cég közötti a megállapodás, tehát például EU-s adószámmal lehet áfamentesen (fordított adózás) kiállítani a számlát? Vagy bizonyítani kell, hogy például skpye-on keresztül történt a mentorálás?

Közösségen belül épitőipari szolgáltatás áfája Kérdés

Szlovák cég végez épitőipari szolgáltatást belföldön, konkrétan egy iskolát újít fel. A mi belföldi EU-s adószámmal rendelkező cégünk anyagot és szolgáltatást szállít, illetve végez a belföldi ingatlanon. Kérdésem: hogyan kell az anyagot és a tevékenységet számláznom a szlovák cégnek, áfásan vagy áfamentesen? A választ előre is köszönöm! Üdvözlettel: Farkasné Kiss Edit Beszámoló Készítő Kft.

SZÉP-kártya – jutalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: cég fitnesztermet üzemeltet, elfogad SZÉP-kártyával való fizetést, szerződött az OTP-vel, a K&H-val és az MKB-val. Eddig a levont jutalékokról kaptunk számlát. A K&H közölte, hogy törvényi változások miatt most már nem küld áfás számlát, csak egy tájékoztató összesítőt a havonta befolyt forgalomról és a levont jutalékról. Az áfának nyoma nincs. Ez így helyes eljárás? Köszönettel! Ildikó

Angliába történő számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. Angliába szeretne számlázni, adószámmal rendelkező cégnek, műszaki rajz készítéséről. Kérdésem az lenne, hogy a számla áfás lesz vagy áfa nélküli? Válaszát köszönöm szépen!

Alanyi mentessé vált katás vállalkozó Kérdés

Áfás katás vállalkozó 2019-re alanyi mentességet kért, és meg is kapta. 2018. decemberben kiállított egy áfás átutalásos számlát, de a megrendelő csak 2019-ben utalt. Kérdésem, hogy a katába ez az összeg melyik évben számít, és az áfát be kell-e vallani 2018-ra? Az egyéni vállalkozó pénzforgalmi szemléletű bevalló. Köszönöm válaszát. Üdv.:Takácsné Anci

Pénztárgép napi készpénzállománya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Várom szíves válaszát alábbi kérdésemre. Mélygarázsban használt NAV-engedélyes pénztárgép csak abban az esetben tud áfás számlát kiállítani, ha a pénztárgépbe beütik az összeget, amelyről áfás.számlát kér a vendég. Ez akkor jelent problémát, ha a vendég már a parkolóautomatánál kifizette a parkolási díjat. Sajnos hiába írtuk ki az automatákra, hogy áfás számla igénylése esetén az ablaknál fizessenek, sokan ezt nem így teszik. Mivel a számla kiállítását nem tagadhatjuk meg, így duplázódik az árbevétel. Ezt úgy javítjuk, hogy az áfás számla összegét levonjuk az automata aznapi bevételéből. Napközben viszont ebben az esetben a pénztárgép napi készpénzállománya nem egyezik meg a tényleges pénzkészlettel, hiszen az automatánál fizettek. Helyes ez a megoldás, ha nem, mi a teendő? Köszönettel: Havasi Györgyi

Cég nevére kért számla kifizetése saját bankkártyával Cikk

Bt. nevére kért számlát magánszemély egyenlítette ki a saját bankkártyájával. Az üzletben szóltak neki, hogy a magánszámláról történő bankkártyás fizetés nem szabályos. Igaz-e ez, és van-e erre vonatkozó törvény, szabály? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

USA, áfás számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amerikai cég 27 százalékos áfás számlát bocsátott ki vállalkozásunk részére. A számla interneten keresztül végezhető vizsgáról szól. A cég nem rendelkezik EU-s vagy magyar adószámmal. Kérdésem: jó így ez a számla, visszaigényelhetem, esetleg itt érvényes a B2B viszony? Köszönettel várom válaszát, üdvözlettel Anna

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföld átminősítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mezőgazdasági telephely – földértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan bérbevétele magánszemélytől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close