8 találat a(z) zöldség-gyümölcs kereskedés cimkére

Zöldség-gyümölcs kereskedőket vett célba a NAV Cikk

Az ország több megyéjében is vizsgálatsorozatot rendelt el erre a hétre a helyi zöldség- és gyümölcskereskedőknél a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – értesült a Magyar Nemzet.

Kereskedelem Kérdés

Zöldség-gyümölcs kiskereskedő vagyok, egyéni vállakozó, pénztárgépet üzemeltetek. Árulok még néhány dolgot, például tésztát. Az lenne a kérdésem, hogy hol szerezhetem be az áruimat? Ha például elfogy a tészta, beszerezhetem-e a sarki, szintén kiskereskedőnél? Az is kédés, hogy a sarki kiskereskedő beszerezheti-e nálam például a sárgarépát? Válaszát előre is köszönöm: cibolya

Alanyi mentes értékhatárnál milyen bevételeket kell figyelni? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelünk egyéni vállalkozó, fő tevékenységi köre: zöldség- gyümólcs kiskereskedelem m.n.s. (472101), és emellett biztosítás-közvetítői tevékenységet is végez. Vállalkozása 2013 szeptemberétől él, akkor az adózással kapcsolatban alanyi adómentességet választott, úgy ítélve meg, hogy a bevétele nem fogja meghaladni a 6 millió forintos alanyi adómentességi értékhatárt. 2015-ben a biztosítás-közvetítői tevékenységből származó bevétele megemelkedett, és emiatt vélhetően az összes bevétele meghaladja a 6 millió forintot. Kérdésem az lenne, hogy az alanyi mentes értékhatár figyelésénél a két tevékenységből származó bevételt együttesen kell-e szem előtt tartani, vagy esetlegesen, miután a bolti kiskereskedelemből származó bevétel biztosan nem éri el az alanyi adómentes értékhatárt az idei, és várhatóan a későbbi adóévekben sem, a biztosítás-közvetítés pedig tárgyi mentes tevékenység, így továbbra is választhatja az alanyi adómentességet? Üdvözlettel: CsÉ

Ekáer – zöldség-nagykereskedés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk zöldség-gyümölcs-nagykereskedés. Az árut a nagybani piacon vásároljuk, közúton nem szállítjuk, a piac területén van az üzletünk, onnan történik az értékesítés kiskereskedőknek. Kérdésem: kell-e nekem ekáerszámot kérnem? A kiskereskedőknek kell-e ekáerszám?

EKÁER – vásárlás nagybani piacon Kérdés

Kedves Szakértő! Ügyfelem zöldség- és gyümölcs kiskereskedő, aki a nagybani piacon vásárol, az ott megvásárolt termékeket saját útdíjköteles járművével szállítja az üzletébe. Amikor piacra indul, még nem tudja, pontosan mit fog vásárolni, mert az nagyban a jelenlévő termelőktől, értékesítőktől, illetve az árujuk minőségétől is függ. Vásárol mezőgazdasági őstermelőtől (kompenzációs felárral), alanyi mentes értékesítőtől, akiknek nem kell EKÁER-számot igényelni. A maradék áru viszont áfaalanyoktól származik, akiknek nyilván rendelkezniük kell EKÁER-számmal. A zöldség és gyümölcs kockázatos terméknek lett minősítve. A megítélésünk nagyon vegyes, egyelőre úgy tűnik, csak az a mentesség vonatkozik ügyfelemre, ami a kockázatos élelmiszerek esetén 200 kilogrammot meg nem haladó súlyt, illetve 250 ezer forintot meg nem haladó értéket ír elő. Ügyfelem várhatóan a súly-, vagy értékhatárt át fogja lépni szállításonként. Miképp kell eljárnia, tekintettel a neki értesítők vegyes körére? Egy alkalommal sok eladó termékét fogja (immár saját tulajdonaként) egy fuvarral az üzletébe szállítani. Válaszukat előre is köszönöm!

EKÁER – zöldség-gyümölcs kereskedés Kérdés

Egy belföldi "A" cég zöldséget, gyümölcsöt vásárolt fel. A felvásárolt termékeket továbbszámlázza a belföldi "B" cégnek. A termékeket az "A" cég raktárából a 'B" cég vevőjének belföldi telephelyére szállítják. A szállítólevélen "B" cég szerepel, mint szállító, viszont a fuvarozás díját "A" cégnek számlázzák, mivel a megállapodás így történt, és az "A "cég által kiszámlázott érték tartalmazza a fuvarköltséget. Ki az EKÁER -ejelentésre kötelezett a fenti esetben?

Pénztárkészlet Kérdés

Egyéves, 100 millió forintos forgalmat bonyolító zöldség-gyümölcs nagykereskedelmi kft.-nek a napi pénztárkészlete folyamatosan 2 és 5 millió forint között mozog. Kinek a felelőssége a napi készpénzállomány bizonylatolása és annak rendelkezésre állásának biztosítása, ha a kft.-ben mind a két tag dolgozik munkaviszonyban, de csak az egyik ügyvezető, viszont a bankszámla felett mindkettőnek van rendelkezési joga? Napi, illetve időszaki pénztárjelentést természetesen nem vezetnek. Továbbá mi a kötelessége a könyvelőnek, ha tisztában van vele, hogy a papíron lévő pénzkészlet a valóságban nem létezik, bár ezt nyilván nem ismerik el. Válaszát előre is köszönöm!

Piaci árus, zöldség-gyümölcs Kérdés

Tisztelt Szakértő! Zöldség-gyümölcs piaci értékesítéssel foglalkozó egyéni vállalkozó alkalmazottját az 5115 FEOR-számhoz kell besorolni. Emiatt jár neki a garantált bérminimum. A kérdés, hogy milyen iskolai végzettséggel végezhető ez a munkakör? Elég-e a 8 általános? Köszönöm szépen.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Rokkantnyugdíjas ügyvezető

Széles Imre

tb-szakértő

Horvátországi áfa

Gombás Otilia

szakértő

J&J Center Kft.

Magánokirat felülhitelesítése II.

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close