22 találat a(z) viszonteladó cimkére

Viszonteladói értékesítés Kérdés

Viszonteladó nemzetközi vonatkozásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi jogeset kapcsán merültek fel kérdések, melyek tisztázásában kérem az Önök segítségét. Van egy kft., mely használt és új elektronikai termékek értékesítésével foglalkozik. Így a kft. bejelentkezve a különbözeti adó hatálya alá – mely fő szabályként kötelező – különbözeti áfásként értékesíti a használt termékeket egyedi nyilvántartást vezetve. Azonban most van egy új németországi partnere, mely nagykereskedő és onnan kerül használt elektronikai cikk behozatalra. A kapott számlán adó nem kerül felszámításra (0 százalék) és mindkét fél közösségi száma feltüntetésre kerül. Továbbá az alábbi szöveg: "Es handelt sich hierbei um eine steuerfreie innergemeinschaftliche Lieferung. Ihre USt.-IdNr.: HU……… Es handelt sich nach ElektroG um gebrauchte, funktionsgeprüfte Ware die ggf. mit Schönheitsfehlern behaftet ist. Jedes Gerät trägt einen Aufkleber mit Seriennummer, Bezeichnung und Marktwert." A németországi partner nyilatkozatot – hogy viszonteladóként jár el – nem ad a kft. részére, ugyanakkor minden esetben használt termékekről van szó. A németországi partnerről további információk nem állnak rendelkezésre. Az ügyletben tekinthető-e a beszerzés különbözeti áfás beszerzésként a két EU-partner között, melyet az áfabevallásban nem kell feltüntetni? Vagy eu-s beszerzés, melyet az áfabevallás 14. és 69. sorában feltüntetésre? A kft. helyesen jár-e el, amennyiben ezen ügylet kapcsán vásárolt termékeket különbözeti áfásként értékesíti Magyarországon? Köszönöm a választ!

Levásárolható kedvezmény bizonylatolása és adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk viszonteladó partnereivel kötött szerződésben rögzítette, hogy havonta X forint forgalom elérése esetén X összeg 5 százaléka értékben kedvezményt kapnak, melyet levásárolhatnak a következő hónapban, hónapokban. Hogyan kell a számlát kiállítani a kedvezmény összegében levásárolt cikkekről? "Rendes" számlaként, fizetendő áfával, a termékek egységárával, darabszámmal, csak egy megjegyzést tegyünk, hogy pénzügyi rendezést nem igényel? Hogyan járjunk el, ha többet vásárol a partner a következő hónapban, mint a kedvezmény összege? Egy sorban vonjuk le a kedvezményt? Mire hivatkozva? Az összes korábbi számláját, ami a kedvezmény számításának alapja volt, be kell hivatkoznunk a kedvezmény felhasználásakor? Köszönettel,

Viszonteladásra vásárolt gépjármű üzemanyagköltsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk használt személygépjármű viszonteladóként tevékenykedik, illetékfizetési mentesség keretében. Az eladásra váró gépkocsik gyakran nagyon alacsony üzemanyagszinttel érkeznek társaságunkhoz, így a gyártók által előírt minimális üzemanyagszint (adott esetben pl. 100 km minimális megtehető távolságot kell biztosítania az üzemanyagtartálynak, hogy ne következzenek be károsító kémiai-fizikai elváltozások) biztosításához, valamint a potenciális vásárlók által a gépkocsik kipróbálásakor megtett próbautak kapcsán felmerült üzemanyagfogyás visszapótlásához sokszor kell üzemanyagot tankolni az eladásra váró autókba. Ráadásul üres, vagy közel üres üzemanyagtartállyal eladni sem igazán lehet személygépkocsikat, mert a vásárlók igénylik, hogy azzal a biztonságtudattal indulhassanak útjukra frissen vett autójukkal, hogy kényelmesen eljuthatnak a legközelebbi töltőállomáshoz. Kérdésem a fentebbi, a biztonságos üzemelést és az értékesítés hatékonyságát célzó, a vállalkozás érdekében felmerült üzemanyagköltségek elszámolhatóságára vonatkozik: Milyen bizonylatolás szükséges ezen üzemanyagköltségeknek a vállalkozás érdekében történő elszámolhatóságához, valamint milyen feltételeknek kell megfelelni a tárgyban szereplő üzemanyagköltségek áfarészének visszaigényléséhez (feltételezve, hogy nem a le nem vonható áfa körébe tartoznak)? Nagyon köszönöm a segítséget előre is!

Különbözet szerinti adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Használt személygépkocsit szeretnénk behozni Németországból továbbértékesítési céllal. Bejelentkeztünk a különbözet szerinti adózásra, illetve a külföldi kereskedő is viszonteladónak minősül. Ha jól értelmezem a törvényt, akkor a viszonteladói tevékenységhez kapcsolódó egyéb költségek (például telefon, könyvelési díj, szállítás, alkatrész) áfáját egyáltalán nem lehet levonni? Válaszát előre is köszönöm!

Viszonteladók között kisorsolt ajándék Kérdés

Autóalkatrészeket forgalmazó nagykereskedő társaság a vásárlás ösztönzésére viszonteladói között olyan akciót hirdet, mely szerint minden nap 1 db alkatrészt kisorsol, és minden héten egy másik alkatrészt kisorsol azon vevői között akik legalább 4 db terméket vásárolnak. A kérdésem az, hogy mivel nem magánszemélyek a vásárlók, hanem társaságok és egyéni vállalkozók, milyen adózás terheli ezen alkatrészek nyerménykénti átadását?

EU-s székhelyű vállalkozás termékének magyarországi forgalmazása Kérdés

EU-s (Egyesült Királyság) székhelyű vállalkozás szeretné Magyarországon forgalmazni az általa gyártott illatgyertyákat és illatosítókat. Az az elképzelésük, hogy az itthoni ismerőseiken, rokonaikon keresztül szeretnék forgalmazni a termékeiket (piaci árusítás, vagy boltokba beszállítás révén). A kérdésük az, hogy ezt milyen jogviszony keretében tehetik meg? A magyarországi magánszemélyek értelemszerűen nem alkalmazottai az angol vállalkozásnak, s Magyarországon sem rendelkeznek céggel vagy vállalkozói igazolvánnyal. Van valamilyen olyan foglalkoztatási mód, amivel az angol vállalkozás magyarországi telephely vagy önálló cég létesítése nélkül tudja foglalkoztatni ezeket a személyeket anélkül, hogy vállalkozást kellene indítaniuk? Köszönettel várom szíves visszajelzését.

Árrés szerinti áfa műalkotások esetében Kérdés

A társaság tárgyi eszközei között több műalkotás is szerepel, amelyekből néhányat értékesíteni kíván. (A műalkotások egyedi értéke meghaladja az 50 ezer forintot.) Alkalmazhatja-e, illetve alkalmaznia kell-e az áfatörvény XVI. fejezet 2. alfejezete szerinti különbözeti adózást? Mitől függ, hogy a társaság viszonteladónak minősül-e? Be kell jelentenie az adóhatóságnak az árrés szerinti adózási szándékát, és ha igen, mikor? A társaság tevékenységi körében pillanatnyilag nem szerepel a használt cikk kereskedelme.

Különbözeti adózás, áfa visszaigénylése Kérdés

Egyik cég használtautó-forgalmazásba kezd. Bejelentkezett a különbözeti adózás alá. Közösségi területről viszonteladótól szerzi be a használt járműveket. A közösségi viszonteladó árverés keretében értékesít. A magyar cég pillanatnyilag csak ezzel a tevékenységgel kíván foglalkozni. A kérdésem, hogy a hazai költségek áfája, például a székhely rezsijének, könyvelési költségek áfája visszaigényelhető-e vagy nem? A befizetendő áfát kell csak a különbözet szerint megfizetni az árrés alapján és az egyéb költségeket áfával együtt költségként elszámolni, levonandó adó nincs. Köszönettel: L. E.

Különbözeti adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk veteránautók felújításával foglalkozik, ehhez különböző használt autókat vásárol, több esetben magánszemélytől, ill. különbözeti áfát alkalmazó vállalkozásoktól. Vásároltunk Hollandiából két használt autót. A holland kereskedő a számláján szerepeltette, hogy különbözet szerinti adózást alkalmaz. A vásárolt egyik autót a vásárlási értékkel azonos, esetleg magasabb ráfordítással újjáépítjük, és úgy értékesítjük. Az egyik autót felújítás nélkül eladtuk. Tevékenységi körünkben szerepel a gépjármű-kereskedelem is. Kérdéseim: kell-e ezt a beszerzést szerepeltetni az áfabevallásunkban és az A60-as bevallásban? Viszonteladónak minősültünk-e az értékesítés során, és ezért különbözeti áfával kellett volna-e értékesíteni az autót, vagy csak akkor vonatkozik ránk a szabály, ha előtte előzetesen a NAV részére a viszonteladói minőségünkről bejelentést teszünk? Ha ezt nem tettük meg, akkor ez visszamenőleg pótolható? Van-e meghatározott ráfordítási érték, amikor egy használt autó értékesítése még kereskedelmi tevékenységnek minősül, vagy ezt a vállalkozás főtevékenysége dönti el? Válaszát előre is köszönöm!

Különbözeti adózás melletti áfalevonási jog Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi használtautó-kereskedő az áfát a viszonteladóra vonatkozó különös szabályok szerint számolja el. Az egyéb költségei, mint például irodaszer esetében jogosult az áfa levonására? Tehát az így keletkező levonható áfa csökkenteni fogja a különbözeti adózás szerint kalkulált áfát? Válaszát előre is köszönöm!

Viszonteladóra vonatkozó áfaszabályok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk cége 2008 óta használt személygépkocsik értékesítésével foglalkozik. Az áfa szempontjából a következő nyilatkozatot tették. Az áfafizetési kötelezettséget az általános szabályok alapján állapítom meg. Viszonteladóként ezen tevékenységünk egészére nem alkalmazzuk az áfatörvény XVI/2 alfejezetének rendelkezéseit. Ebben az esetben ha magánszemélytől vesz személygépkocsit az értékesítéskor a számlát hogyan kell kiállítani és áfát kell-e fizetni? Köszönettel.

Különbözeti áfa vagy nem? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Műalkotás-kereskedelemmel foglalkozó társaság (az áfatörvény XVI. fejezete szerint adózik) adásvételi szerződéssel megvásárol belföldi magánszemélytől fotó negatívot, amelyről nagyítást készíttet (áfás számlát kap). Az elkészült fotó megfelel a 8. sz melléklet 7. pontjának, tehát műalkotás. EU-n belüli értékesítése (adóalany részére) különbözeti áfás lesz, vagy adómentes? Viszonteladóként járhatunk-e el, ha a beszerzés (külön a negatív + nagyítás) ily módon valósul meg? Köszönöm előre is válaszát, tisztelettel: Várnainé Mizsei Gabriella

Különbözeti áfa II. Kérdés

A korábban azonos címmel feltett, különbözeti áfás, használt autós kérdés-válasszal kapcsolatban lenne még kérdésem. Nem volt számomra egyértelmű a Szakértő válasza. Ha jól értem, csak attól a körtől beszerzett termékekre kell a különbözet szerinti adózást alkalmazni, ami a 217. paragrafusban fel van sorolva. Ha nem tőlük veszem, akkor levonhatom a számlán áthárított áfát – ezek szerint –, és általános szabály szerint számlázom tovább. Illetve, ha olyan viszonteladótól vásárolok, aki élt a 224 paragrafus szerinti választás jogával, akkor ő már nem minősül az e törvény szerinti viszonteladónak? Ergo neki van áfalevonási joga, áfásan számláz, ezért mi is levonhatjuk az autó áfáját, és áfásan értékesítjük? Az áfatörvény 2. alfejezet 227 paragrafusa félrevezető számomra, mert, ha van egy viszonteladó, aki él a 224. paragrafus szerinti választási jogával, és a tevékenysége egészére nem alkalmazza ezt a rendelkezést, ezt bejelenti, így is számláz, akkor úgymond befolyásolja a másik viszonteladó számlázási szabályait is? Hiszen, ha alanyi mentestől vagy nem adóalanytól stb. veszek, akkor különbözet szerint számlázok, ha meg tőle vagy más olyan viszonteladótól, aki szintén élt ezzel a választással, akkor meg már áfásan? Ő a tevékenysége egészére nem alkalmazza ezen fejezet rendelkezéseit, mi meg egy részére alkalmazzuk egy részére nem? Mert a beszerzés alapján kell megítélni, hogy melyik szabályt kell alkalmazni? Jól értem? Köszönöm!

Gépjármű-kereskedő cég EU-s beszerzései Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Cégünk személygépjármű-márkakereskedés, használt személygépkocsik értékesítésével is foglalkozunk. Főleg az új autót vásároló ügyfeleink beszámított autóit értékesítjük, de előfordul EU-ból beszerzett autók továbbértékesítése is. A használt személygépkocsik értékesítésére a különbözeti (árrés utáni) adózási módot választottuk. Kérdésem az, hogy helyesen járunk-e el az alábbi esetekben: • Az EU-ból cégtől (közösségi adóalanytól – viszonteladótól) továbbértékesítési céllal vásárolt személygépkocsit különbözeti áfásan értékesítsük-e? Az eladó normál közösségi adóalany, de viszonteladó. A számlán feltünteti ennek tényét. (§ 25a UStG.) A közösségi adóalany áfa feltüntetése nélkül számlázza az autót tehát felénk. Ebben az esetben cégünknek az A60-as nyomtatványon (összesítő nyilatkozat) a beszerzést nem kell feltüntetni a 02-es lapon, mint közösségi termékbeszerzést. • Ugyanakkor, ha EU-ból cégtől (közösségi adóalanytól) vásárolunk továbbértékesítési céllal személygépkocsit, azt Magyarországon áfásan fogjuk értékesíteni. Az eladó normál közösségi adóalany, de nem viszonteladó. Ez egy normál közösségen belüli termékbeszerzés. A közösségi adóalany áfa nélkül számlázza az autót, cégünk beszerzéskor ennek áfáját a 65-ös áfabevallásba beállítja fizetendő és levonható áfaként (az összesítő nyilatkozatban szerepeltetjük az EU-s beszerzésünket). Ugyanakkor 27 százalékos áfakulccsal értékesítjük itt belföldön a személygépkocsit. • EU-ból magánszemélytől (nem adóalany) vásárolunk továbbértékesítési céllal használt személygépkocsit, azt Magyarországon különbözeti áfásan fogjuk értékesíteni (szintén nem szerepeltjük az A60-as nyomtatványon, mint közösségi termékbeszerzést. Válaszukat várva.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

féltestvér ajándékozási illetéke

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kedvezményezett átalakulás, plusz jegyzett tőke

Pölöskei Pálné

adószakértő

Importáfa

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close