28 találat a(z) viszonteladó cimkére

Neta Kérdés

Viszonteladó – áfa és átalányadó Kérdés

Kiskereskedelmi adó alapja Kérdés

Viszonteladói adózás – EU-s beszerzés Kérdés

Kiskereskedelmi különadó Kérdés

Áfa – Használt ingóságok Kérdés

Viszonteladói értékesítés Kérdés

Viszonteladó nemzetközi vonatkozásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi jogeset kapcsán merültek fel kérdések, melyek tisztázásában kérem az Önök segítségét. Van egy kft., mely használt és új elektronikai termékek értékesítésével foglalkozik. Így a kft. bejelentkezve a különbözeti adó hatálya alá – mely fő szabályként kötelező – különbözeti áfásként értékesíti a használt termékeket egyedi nyilvántartást vezetve. Azonban most van egy új németországi partnere, mely nagykereskedő és onnan kerül használt elektronikai cikk behozatalra. A kapott számlán adó nem kerül felszámításra (0 százalék) és mindkét fél közösségi száma feltüntetésre kerül. Továbbá az alábbi szöveg: "Es handelt sich hierbei um eine steuerfreie innergemeinschaftliche Lieferung. Ihre USt.-IdNr.: HU……… Es handelt sich nach ElektroG um gebrauchte, funktionsgeprüfte Ware die ggf. mit Schönheitsfehlern behaftet ist. Jedes Gerät trägt einen Aufkleber mit Seriennummer, Bezeichnung und Marktwert." A németországi partner nyilatkozatot – hogy viszonteladóként jár el – nem ad a kft. részére, ugyanakkor minden esetben használt termékekről van szó. A németországi partnerről további információk nem állnak rendelkezésre. Az ügyletben tekinthető-e a beszerzés különbözeti áfás beszerzésként a két EU-partner között, melyet az áfabevallásban nem kell feltüntetni? Vagy eu-s beszerzés, melyet az áfabevallás 14. és 69. sorában feltüntetésre? A kft. helyesen jár-e el, amennyiben ezen ügylet kapcsán vásárolt termékeket különbözeti áfásként értékesíti Magyarországon? Köszönöm a választ!

Levásárolható kedvezmény bizonylatolása és adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk viszonteladó partnereivel kötött szerződésben rögzítette, hogy havonta X forint forgalom elérése esetén X összeg 5 százaléka értékben kedvezményt kapnak, melyet levásárolhatnak a következő hónapban, hónapokban. Hogyan kell a számlát kiállítani a kedvezmény összegében levásárolt cikkekről? "Rendes" számlaként, fizetendő áfával, a termékek egységárával, darabszámmal, csak egy megjegyzést tegyünk, hogy pénzügyi rendezést nem igényel? Hogyan járjunk el, ha többet vásárol a partner a következő hónapban, mint a kedvezmény összege? Egy sorban vonjuk le a kedvezményt? Mire hivatkozva? Az összes korábbi számláját, ami a kedvezmény számításának alapja volt, be kell hivatkoznunk a kedvezmény felhasználásakor? Köszönettel,

Viszonteladásra vásárolt gépjármű üzemanyagköltsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk használt személygépjármű viszonteladóként tevékenykedik, illetékfizetési mentesség keretében. Az eladásra váró gépkocsik gyakran nagyon alacsony üzemanyagszinttel érkeznek társaságunkhoz, így a gyártók által előírt minimális üzemanyagszint (adott esetben pl. 100 km minimális megtehető távolságot kell biztosítania az üzemanyagtartálynak, hogy ne következzenek be károsító kémiai-fizikai elváltozások) biztosításához, valamint a potenciális vásárlók által a gépkocsik kipróbálásakor megtett próbautak kapcsán felmerült üzemanyagfogyás visszapótlásához sokszor kell üzemanyagot tankolni az eladásra váró autókba. Ráadásul üres, vagy közel üres üzemanyagtartállyal eladni sem igazán lehet személygépkocsikat, mert a vásárlók igénylik, hogy azzal a biztonságtudattal indulhassanak útjukra frissen vett autójukkal, hogy kényelmesen eljuthatnak a legközelebbi töltőállomáshoz. Kérdésem a fentebbi, a biztonságos üzemelést és az értékesítés hatékonyságát célzó, a vállalkozás érdekében felmerült üzemanyagköltségek elszámolhatóságára vonatkozik: Milyen bizonylatolás szükséges ezen üzemanyagköltségeknek a vállalkozás érdekében történő elszámolhatóságához, valamint milyen feltételeknek kell megfelelni a tárgyban szereplő üzemanyagköltségek áfarészének visszaigényléséhez (feltételezve, hogy nem a le nem vonható áfa körébe tartoznak)? Nagyon köszönöm a segítséget előre is!

Különbözet szerinti adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Használt személygépkocsit szeretnénk behozni Németországból továbbértékesítési céllal. Bejelentkeztünk a különbözet szerinti adózásra, illetve a külföldi kereskedő is viszonteladónak minősül. Ha jól értelmezem a törvényt, akkor a viszonteladói tevékenységhez kapcsolódó egyéb költségek (például telefon, könyvelési díj, szállítás, alkatrész) áfáját egyáltalán nem lehet levonni? Válaszát előre is köszönöm!

Viszonteladók között kisorsolt ajándék Kérdés

Autóalkatrészeket forgalmazó nagykereskedő társaság a vásárlás ösztönzésére viszonteladói között olyan akciót hirdet, mely szerint minden nap 1 db alkatrészt kisorsol, és minden héten egy másik alkatrészt kisorsol azon vevői között akik legalább 4 db terméket vásárolnak. A kérdésem az, hogy mivel nem magánszemélyek a vásárlók, hanem társaságok és egyéni vállalkozók, milyen adózás terheli ezen alkatrészek nyerménykénti átadását?

EU-s székhelyű vállalkozás termékének magyarországi forgalmazása Kérdés

EU-s (Egyesült Királyság) székhelyű vállalkozás szeretné Magyarországon forgalmazni az általa gyártott illatgyertyákat és illatosítókat. Az az elképzelésük, hogy az itthoni ismerőseiken, rokonaikon keresztül szeretnék forgalmazni a termékeiket (piaci árusítás, vagy boltokba beszállítás révén). A kérdésük az, hogy ezt milyen jogviszony keretében tehetik meg? A magyarországi magánszemélyek értelemszerűen nem alkalmazottai az angol vállalkozásnak, s Magyarországon sem rendelkeznek céggel vagy vállalkozói igazolvánnyal. Van valamilyen olyan foglalkoztatási mód, amivel az angol vállalkozás magyarországi telephely vagy önálló cég létesítése nélkül tudja foglalkoztatni ezeket a személyeket anélkül, hogy vállalkozást kellene indítaniuk? Köszönettel várom szíves visszajelzését.

Árrés szerinti áfa műalkotások esetében Kérdés

A társaság tárgyi eszközei között több műalkotás is szerepel, amelyekből néhányat értékesíteni kíván. (A műalkotások egyedi értéke meghaladja az 50 ezer forintot.) Alkalmazhatja-e, illetve alkalmaznia kell-e az áfatörvény XVI. fejezet 2. alfejezete szerinti különbözeti adózást? Mitől függ, hogy a társaság viszonteladónak minősül-e? Be kell jelentenie az adóhatóságnak az árrés szerinti adózási szándékát, és ha igen, mikor? A társaság tevékenységi körében pillanatnyilag nem szerepel a használt cikk kereskedelme.

Különbözeti adózás, áfa visszaigénylése Kérdés

Egyik cég használtautó-forgalmazásba kezd. Bejelentkezett a különbözeti adózás alá. Közösségi területről viszonteladótól szerzi be a használt járműveket. A közösségi viszonteladó árverés keretében értékesít. A magyar cég pillanatnyilag csak ezzel a tevékenységgel kíván foglalkozni. A kérdésem, hogy a hazai költségek áfája, például a székhely rezsijének, könyvelési költségek áfája visszaigényelhető-e vagy nem? A befizetendő áfát kell csak a különbözet szerint megfizetni az árrés alapján és az egyéb költségeket áfával együtt költségként elszámolni, levonandó adó nincs. Köszönettel: L. E.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bt. áttér katára

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs