32 találat a(z) viszonteladó cimkére

Törtaranyra válasz keresés Kérdés

Különbözeti adózás áfaszabályai. II. rész: viszonteladók közösségi ügyletei Cikk

Az előző cikkünkben ismertettük, hogy milyen speciális szabályok vonatkoznak a viszonteladókra. A speciális helyzeten belül is speciális az, amikor a viszonteladó közösségen belül bonyolít le ügyletet.

Különbözeti adózás áfaszabályai I. rész: viszonteladókra vonatkozó speciális szabályok Cikk

Az áfatörvény az áfakötelezettség teljesítése szempontjából több speciális jogállást ismer el, amely alatt vagy amelynek választása esetén az általános esettől eltérő módon kell az áfakötelezettségnek eleget tenni. Az egyik ilyen speciális mód vagy jogállás maga a különbözeti adózás, azaz azon szabályok összessége, amely a viszonteladókra vonatkozik. Az alábbi cikkben a viszonteladókra vonatkozó speciális szabályokat ismertetjük.

Kiskereskedelmi adó, értékesítési csatorna elkülönítése II. Kérdés

Neta Kérdés

Viszonteladó – áfa és átalányadó Kérdés

Kiskereskedelmi adó alapja Kérdés

Viszonteladói adózás – EU-s beszerzés Kérdés

Kiskereskedelmi különadó Kérdés

Áfa – Használt ingóságok Kérdés

Viszonteladói értékesítés Kérdés

Viszonteladó nemzetközi vonatkozásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi jogeset kapcsán merültek fel kérdések, melyek tisztázásában kérem az Önök segítségét. Van egy kft., mely használt és új elektronikai termékek értékesítésével foglalkozik. Így a kft. bejelentkezve a különbözeti adó hatálya alá – mely fő szabályként kötelező – különbözeti áfásként értékesíti a használt termékeket egyedi nyilvántartást vezetve. Azonban most van egy új németországi partnere, mely nagykereskedő és onnan kerül használt elektronikai cikk behozatalra. A kapott számlán adó nem kerül felszámításra (0 százalék) és mindkét fél közösségi száma feltüntetésre kerül. Továbbá az alábbi szöveg: "Es handelt sich hierbei um eine steuerfreie innergemeinschaftliche Lieferung. Ihre USt.-IdNr.: HU……… Es handelt sich nach ElektroG um gebrauchte, funktionsgeprüfte Ware die ggf. mit Schönheitsfehlern behaftet ist. Jedes Gerät trägt einen Aufkleber mit Seriennummer, Bezeichnung und Marktwert." A németországi partner nyilatkozatot – hogy viszonteladóként jár el – nem ad a kft. részére, ugyanakkor minden esetben használt termékekről van szó. A németországi partnerről további információk nem állnak rendelkezésre. Az ügyletben tekinthető-e a beszerzés különbözeti áfás beszerzésként a két EU-partner között, melyet az áfabevallásban nem kell feltüntetni? Vagy eu-s beszerzés, melyet az áfabevallás 14. és 69. sorában feltüntetésre? A kft. helyesen jár-e el, amennyiben ezen ügylet kapcsán vásárolt termékeket különbözeti áfásként értékesíti Magyarországon? Köszönöm a választ!

Levásárolható kedvezmény bizonylatolása és adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk viszonteladó partnereivel kötött szerződésben rögzítette, hogy havonta X forint forgalom elérése esetén X összeg 5 százaléka értékben kedvezményt kapnak, melyet levásárolhatnak a következő hónapban, hónapokban. Hogyan kell a számlát kiállítani a kedvezmény összegében levásárolt cikkekről? "Rendes" számlaként, fizetendő áfával, a termékek egységárával, darabszámmal, csak egy megjegyzést tegyünk, hogy pénzügyi rendezést nem igényel? Hogyan járjunk el, ha többet vásárol a partner a következő hónapban, mint a kedvezmény összege? Egy sorban vonjuk le a kedvezményt? Mire hivatkozva? Az összes korábbi számláját, ami a kedvezmény számításának alapja volt, be kell hivatkoznunk a kedvezmény felhasználásakor? Köszönettel,

Viszonteladásra vásárolt gépjármű üzemanyagköltsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk használt személygépjármű viszonteladóként tevékenykedik, illetékfizetési mentesség keretében. Az eladásra váró gépkocsik gyakran nagyon alacsony üzemanyagszinttel érkeznek társaságunkhoz, így a gyártók által előírt minimális üzemanyagszint (adott esetben pl. 100 km minimális megtehető távolságot kell biztosítania az üzemanyagtartálynak, hogy ne következzenek be károsító kémiai-fizikai elváltozások) biztosításához, valamint a potenciális vásárlók által a gépkocsik kipróbálásakor megtett próbautak kapcsán felmerült üzemanyagfogyás visszapótlásához sokszor kell üzemanyagot tankolni az eladásra váró autókba. Ráadásul üres, vagy közel üres üzemanyagtartállyal eladni sem igazán lehet személygépkocsikat, mert a vásárlók igénylik, hogy azzal a biztonságtudattal indulhassanak útjukra frissen vett autójukkal, hogy kényelmesen eljuthatnak a legközelebbi töltőállomáshoz. Kérdésem a fentebbi, a biztonságos üzemelést és az értékesítés hatékonyságát célzó, a vállalkozás érdekében felmerült üzemanyagköltségek elszámolhatóságára vonatkozik: Milyen bizonylatolás szükséges ezen üzemanyagköltségeknek a vállalkozás érdekében történő elszámolhatóságához, valamint milyen feltételeknek kell megfelelni a tárgyban szereplő üzemanyagköltségek áfarészének visszaigényléséhez (feltételezve, hogy nem a le nem vonható áfa körébe tartoznak)? Nagyon köszönöm a segítséget előre is!

Különbözet szerinti adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Használt személygépkocsit szeretnénk behozni Németországból továbbértékesítési céllal. Bejelentkeztünk a különbözet szerinti adózásra, illetve a külföldi kereskedő is viszonteladónak minősül. Ha jól értelmezem a törvényt, akkor a viszonteladói tevékenységhez kapcsolódó egyéb költségek (például telefon, könyvelési díj, szállítás, alkatrész) áfáját egyáltalán nem lehet levonni? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ázsiós tőkeemelés könyvelése a tulajdonosnál

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyamnyereségből származó jövedelem

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink