191 találat a(z) visszaigénylés cimkére

Áfa visszaigénylése áfamentesre áttérés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bonyolult kérdéssel fordulok Önhöz. Egy vállalkozás 2014.12.31-ig áfakörben volt, de 2015.01.01-től mentességet választott. Az utolsó áfabevallást 2014. IV. negyedévét önellenőrizni kellett egy támogató eljárás miatt. Ebben fizetendő adója keletkezett. Az eredeti bevallásban volt III. negyedévről áthozott göngyölített adója és a visszaigényelhető adója sorban szerepelt összeg. Mi a teendő ilyen esetben? Ha adómentes lesz, akkor az addig jogosan levont, visszaigényelhető adóval mi lesz? Elveszik? Netán be kell fizetni? Segítségét köszönöm. Bea

Előleg: áfa visszaigénylése későbbi időpontban Kérdés

Tisztelt Szakértők Könyvelőprogramunk nem alkalmas arra, hogy fizetett előleg esetén egy későbbi áfabevallási időszakban helyezzük az áfát levonásba, mint az előleg megfizetésének időpontja. Helyes ez így? A fizetett előleg áfáját csak az adott teljesítési időszakban lehet visszaigényelni?

Gázkészülék-szerelő tehergépkocsijának áfája Kérdés

Másodállású gázkészülék-szerelő egyéni vállalkozó tehergépkocsit lízingel. A lízing zártvégű pénzügyi lízing. A kezdő befizetés a tehergépkocsi 3 721 ezer forintos árából 2 000 ezer forint. Amikor a tehergépkocsit megvásárolta, 3 hónapig betegállományban volt műtét miatt. Negyedéves áfabevallóként ezért a 2-3. negyedévben nem vontunk le tehergépkocsi áfát. A májusi vásárlás óta eltelt időben kb. 40 százalék a magánhasználat az útnyilvántartás alapján. Kérdésem a következő: 1. Zártvégű lízingnél a számla áfatartalmát vissza lehet-e igényelni a magánhasználat kivételével? 2. A magánhasználat aránya negyedévenként változik, tehát ezt mindig korrigálni kell? Ha igen, mennyi ideig? Tehát például visszaigényeljük a 791 ezer forint áfa 60 százalékát: 475 ezer forintot, majd a következő negyedévben, ha több a magánhasználat, visszafizetünk belőle? 3. A magánhasználatot az útnyilvántartással igazoljuk majd? Köszönettel: L. Edit

Jövedéki adó visszaigénylése: fontos változások a szabályokban Cikk

A jövedéki adót visszaigénylő gazdákat érintő fontos változás, hogy 2017-ben megváltoztak a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj adóvisszaigénylésének szabályai – emlékeztet a NAV.

Szakképzési hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adóköteles bevétel-e az egyéni vállalkozónál a visszaigényelt szakképzési hozzájárulás, ami a tanulószerződéssel rendelkező tanuló után csökkentő tételként vehető figyelembe? Ebben az adóban havonta visszaigénylése van, amit ki is utalnak.

Reagálás a 2017.12. 21-ei válaszra Kérdés

Eredeti válasz http://adozona.hu/kerdesek/2017_12_14_afa_beruhazas_esten_cfm#utm_source=dailypost&utm_medium=email&utm_campaign=notice Kedves Tirpák Anita! A kérdésemre adott válasza nagyon alapos és kimerítő, melyet nagyon köszönök. Világos a magyarázat. Egy ponton szeretném csak pontosítani a kérdést. Valószínűleg egy kicsit eltereltem a figyelmet az áfa tv. 134. § (2) felé, de a cég csak áfás bevételt realizál, arányosítania nem kell semmilyen oknál fogva. Ezért jól gondolom ugye, hogy ezt a bekezdést nem kell alkalmaznia (134. § (2)), azaz az előzetesen felszámított adót a teljesülés időpontjában beállíthatjuk visszaigénylésbe? Majd a beruházás befejezésekor az arányos részt kiszámlázzuk a magánszemély felé. Nagyon köszönöm a választ! Tisztelettel Halmosi István

Költségelszámolás és áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a tulajdonában lévő személygépkocsi javításához megvásárolt egy több százezer forintos alkatrészt, amelyet egy márkaszervizben beszereltetett. Az alkatrész ára többszöröse volt a szerelési díjnak. Kérdésem: hogyan számolható el az alkatrész és a szerelés költsége, illetve visszaigényelhető-e, és milyen mértékben azok áfája? Elszámolható-e egy általános átvizsgálás, állapotfelmérés költsége, illetve levonható-e ennek a szolgáltatásnak az áfája? Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Kérje vissza túlfizetett adóját, nehogy elévüljön! Cikk

Érdemes ellenőrizniük az adózóknak adószámlájukat, mert nemcsak az adótartozás, hanem a túlfizetés is elévül – figyelmeztet az adóügyekért felelős államtitkár.

Haszonélvezet – ingatlanfelújítás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy egyszemélyes kft., ahol a tulajdonos-ügyvezető haszonélvezeti joggal rendelkezik egy üzlethelyiségre. A tulajdonos az ügyvezető fia, de a szülőknek haszonélvezeti joguk van az ingatlanra. Tehát sem a helyiség, sem a haszonélvezeti jog nem a cégé, hanem magánszemélyé. Ebben az üzlethelyiségben szépségszalont alakítanak ki. A kialakítással kapcsolatos költségeket a cég nevére kért számla alapján aktiválják, és az értékcsökkenésen keresztül történik a költség elszámolása. A felújítással kapcsolatos számlák áfatartalmát levonták, de nem igényelték vissza, így továbbvihető áfaként szerepel a könyvelésben. Az üzlet nem az elvárásoknak megfelelően alakult, és a tulajdonos a végelszámolás elindításán gondolkozik, szeretné befejezni a tevékenységet. Hogyan "viselkedik" ilyen esetben a levonásba helyezett áfa? Kérhető-e a végelszámolás során a teljes áfa kiutalása vagy szükséges valamilyen formában a levonásba helyezett áfát korrigálni, mivel nem a cég a tulajdonosa az ingatlannak (ügyvezető-tulajdonosé és a férjjé a haszonélvezet)? Hogyan rendeződik az, hogy értéknövelés volt egy helyiségen, ami a magánszemély tulajdona? A helyiségért természetesen nem fizetett bérleti díjat a cég, hanem a haszonélvezeti jog alapján "hasznosította" azt az ügyvezető, aki a cég tulajdonosa. Köszönettel.

Telefon-, internetszolgáltatás továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. saját nevében (előfizető), de munkavállalója javára (a szolgáltatás keretén belül ténylegesen a munkavállaló saját mobiltelefonjával veszi igénybe a szolgáltatást) mobil szolgáltatási szerződést kötött. (A konstrukcióval a munkavállaló kedvezményesen tudja igénybe venni a szolgáltatásokat). A havi számla a cég nevére jön, amit egy az egyben továbbszámláz a munkavállaló felé. A számla mobiltelefon, internet és parkolási szolgáltatást is szokott tartalmazni. Kérdésem: 1. Az internetszolgáltatást 18 vagy 27 százalékos áfával kell továbbszámlázni? (A cég tevékenysége 27 százalékos kulcs alá tartozik.) 2. Ha a parkolási szolgáltatás 100 százalékát is továbbszámlázzák, akkor visszaigényelhető-e az áfája? Válaszát előre is köszönöm: Helga

Termékdíj visszaigénylése Kérdés

Egy kft. raklapgyártással foglalkozik. A raklapok 90 százalékát termékdíj-átvállalási szerződéssel értékesíti, tehát nem ő fizeti és vallja be a termékdíjat. A kft.-nek 2018-ban lehetősége lesz EU-n kívüli, harmadik országból új raklapot importálni. Ebben az esetben a termékdíjat a vámmal együtt határozatban állapítja meg a VPOP. Van-e lehetőség visszaigényelni a határozatban kivetett termékdíjat a kft.-nek, ha a behozott raklapokat termékdíj-átvállalási szerződéssel rendelkező belföldi partnereinek értékesíti?

Ne hagyja elúszni az áfáját, figyeljen az év végi teendőkre! Cikk

A vállalkozásoknak decemberben nemcsak a bevallási határidőkre kell figyelniük, de több döntés meghozatalára is, amelyeket később már nem, vagy csak többlet adminisztrációval lehet pótolni – hívja fel a figyelmet a Mazars.

Épitkezésnél visszaigényelhető áfa Kérdés

T. Szakértő! Magánszemély családi házat épít. A szükséges anyagokat saját maga veszi meg, a beépítéshez szakembereket hív.Termászetesen mindenről rendelkezik számlával. Kérdésem az, hogy mikor és milyen feltételekkel igényelheti vissza az áfát?Esetleg készültségi fokhoz, vagy lakhatási engedélyhez van kötve, vagy más engedély kell hozzá? Ha megfelel a kritériumoknak, akkor milyen módon kell a visszaigénylést lebonyolítani? Köszönette: Fodor Gyuláné

Közvetítői cégen keresztül történő külföldi tankolás elszámolása Kérdés

Egy fuvarozással foglalkozó kft. külföldön tankol. A tankolásról gyűjtőszámlát kap „A” cégtől, akivel szerződésben áll. A külföldön megfizetett áfát „B” cégen keresztül igényli vissza. A szolgáltatásról számlát kap, amely mellékletében szerepel a visszaigényelt áfa. A visszakapott áfa nem a fuvarozó kft. számlájára érkezik, hanem „A” céghez, amely az áfa összegét levonva tartja nyilván a fuvarozó kft. tartozását. (Erről nem áll rendelkezésre sem kompenzáló levél, sem egyéb elszámolás.) Például: 1. Üzemanyagszámla: nettó: 750,73 EUR, áfa (19%): 142,64 EUR Bruttó: 893,37 EUR 2. Jutalékszámla visszaigénylésről: 50 EUR 3. Visszaigényelt áfa : 142,64 EUR 4.Bankon keresztül a fuvarozó kft. több számla értékét egyenlíti ki egy összegben, ahol a fent említett áfa és jutalék összege is beszámításra kerül. Hogyan kell kontírozni és könyvelni a fenti példa egyes tételeit? Köszönöm válaszát!

Vám visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy nagykereskedelemmel foglalkozó magyarországi kft. Kínából árut hozott be az ország területére. Az áru megérkezett, a vámolás megtörtént, az áfa és a vám megfizetésre került. Az áru felbontása után derült ki, hogy minőségileg hibás a szállítmány (ezt fényképekkel, videofelvétellel, levelezéssel tudja a társaság bizonyítani). A kínai partner a hibás teljesítést elismerte. Az árut visszaküldeni nem kell Kínába, a visszaküldés költsége igen magas, a magyarországi megsemmisítés mellett döntött közösen a magyar és a kínai társaság. A magyar cég új szállítmányt rendelt, ez néhány héten belül beérkezik. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben a hibás szállítmány után megfizetett vámterhet a társaság visszaigényelheti-e? Ha igen, akkor milyen módon? Köszönettel: Vass Ingrid

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíj mellett munkavégzés II.

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Gyesen lévő alkalmazott – munkaviszony megszűnése II.

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Ingatlan külső felújításának könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close