191 találat a(z) visszaigénylés cimkére

Bevallott illeték elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném segítségét kérni abban,hogy az elengedett tagi kölcsön után a záró bevallás és beszámoló időpontjáig bevallott, majd azt követő napokban megfizetett illeték elszámolható-e a végelszámolás időszak alatti költségként még az azt záró bevallásban, illetve a záró beszámolóban. A végelszámolás alatt a társaság áfaköteles bevételt nem realizált. Ugyanakkor voltak áfát tartalmazó számlái (például számviteli és ügyvédi szolgáltatás). Áfaköteles bevétel hiányában ezen számlák áfatartalma a záró bevallás keretében visszaigényelhető-e? Számomra továbbra is érthetetlen, hogy a végelszámolás záró bevallása keretében miért nem vonható le a társaságiadó-alap 100 százalékáig az elhatárolt veszteség? Ha jól gondolom, jelenleg itt is él az 50 százalék levonhatósági szabály? Válaszukat várva segítségüket előre is köszönöm. K

Svájc, forrásadó visszaigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar vállalkozás svájci székhelyű részvénytársaságtól osztalékot kapott, melyből az osztalékot fizető 35 százalék forrásadót vont le. A kettős adóegyezmény értelmében a levonható adó mértéke 15 százalék lenne. Milyen módon, hol, milyen nyomtatvánnyal lehet a különbözetet visszaigényelni?

Adószámfelfüggesztés miatti áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. adószámát 2017.03.27-étől felfüggesztették, NAV tartozás miatt. Ettől az időpontól az előzetes áfát nem vallottam. A tartozását nem rendezte, de 2018. 01.01-jétől törvény szerint visszaállították az adószámát. Felszámolási eljárás nincs ellene. Kérdésem, hogy a 2017.12.31-éig követelésként kezelt előzetes áfát 2018-ban visszaigényelhetem akár március hónapban? Előre is köszönöm a válaszát: Pánti Etelka

Bérleti díj áfa-visszaigénylése Kérdés

Történet: Egyéni vállalkozásom 2017. november 15-én szerződést kötött egy másik egyéni vállalkozással, gépbérletre. A gép a vállalkozásom tulajdona. A bérleti szerződés 2017. november 15–2018. február 15-éig szólt. A fizetési határidő 2017. december 15. A számlám kifizetése megtörtént december 15-én. 2017. IV. negyedévi áfa-bevallásban a számlám áfatartalmát bevallottam és megfizettem. 2017. december 31-étől megszüntettem a vállalkozásomat családi okok miatt. Kérdésem: A számlámat befogadó egyéni vállalkozás levonhatja-e az áthárított áfát a 2017. IV. negyedévben? Ha nem, akkor mi a teendője? Semmis-e az a szerződés, amit 2017. november 15-én kötött az egyéni vállalkozásom, és a szerződés áthúzódik 2018. évre? Ez esetben mi a teendőm a megkötött szerződéssel, a kiállított számlával és az áfával kapcsolatban? (2017. december 31-ével megszüntettem az egyéni vállalkozásomat.)

Áfavisszaigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. havi áfabevalló, és visszaigényelhető áfája keletkezett 1,4 millió forint értékben. Kérdésem, hogy a NAV mennyi idő alatt utalja ki az összeget? Illetve mi számít a bevallás beérkezése napjának? Az Art. 64. §-a értelmében 75 nap áll rendelkezésre a bevallás beérkezésétől, illetve az esedékességtől számított 30 napon belül kell kiutalni. Mi számít esedékességnek? A bevallást 2017. december 7-én benyújtottuk és a könyvelése megtörtént december 14-én a NAV-nál. Ellenőrzésre nem szólítottak fel. Mi lehet a gond, hogy még az áfát nem utalták ki? A bevallásban a teljes összeg kiutalását kértük. Válaszát köszönöm.

Egyéni vállalkózó által lízingelt személygépkocsi áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó személygépkocsit szeretne vásárolni, amelyet a tevékenységéhez kíván használni. A tevékenységi köre kiskereskedelem (nem autókereskedelem). Az autókereskedésben azt a tájékoztatást kapta, hogy ha nyílt végű lízing konstrukcióban vásárolja a gépkocsit, akkor az áfa visszaigényelhető. Mivel az szja-törvény az ismereteim szerint a személygépkocsit egyéni vállalkozó esetében nem tekinti kizárólag üzemi célú tárgyi eszköznek, ezért kétségeim merültek fel a személygépkocsi áfájának levonhatóságával kapcsolatban. Kérem ezzel kapcsolatos tájékoztatásukat.

Lakóingatlan-felújítás áfája szálláshely-szolgáltatásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. lakóingatlant vásárol azért, hogy az átalakítás után 5520 Egyéb szálláshely-szolgáltatás (falusi turizmus) keretében hasznosítsa. Az átalakításhoz kapcsolódó számlák (vezetékek cseréje, csapok, bontási munkák, ezekhez kapcsolódó rezsiszámlák, áramhálózat bővítése...) áfája levonható-e, hiszen a jövőben szálláshely-szolgáltatás céljára lesz hasznosítva? Az önkormányzattól az engedély majd csak a már teljesen átalakított ingatlan megtekintése után lesz meg. A másik kérdés, hogy a berendezési tárgyak (hűtő, TV, bútorok) önálló tárgyi eszközként lesznek felvéve, és az áfájuk visszaigényelhető-e?

Személygépkocsi, áfa-visszafizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó ügyfél 2016. évben nyíltvégű lízinggel vásárolt személygépkocsit amelyet cégautóként használt. Az első törlesztés (bérleti díj) áfáját 100 százalékban visszaigényelte. A későbbiekben viszont a tényleges használat arányában. 2017. évben a személygépkocsit értékesítette, de előtte a teljes vételárat megfizette. Ez után nem igényeltük az áfát. Kérdésem, hogy a visszaigényelt áfát ilyenkor vissza kell-e fizetnie, és ha igen, akkor milyen arányban?

Beruházás Kérdés

Lakóingatlant vásároltam, melyet teljesen felújítok, átalakítok. Adóköteles tevékenységhez használom az ingatlant. Mikor kell bejelentenem a földhivatalhoz, hogy nem lakóingatlan, a beruházás kezdetekor vagy elég, amikor már elkészült a beruházás? Az áfát mindenképpen szeretném visszaigényelni, úgy gondolom, erre van lehetőségem.

Így igényelhető vissza az első sikeres nyelvvizsga díja, letölthető az űrlap Cikk

Letölthető az első sikeres nyelvvizsga díjához nyújtott támogatás igényléséhez szükséges nyomtatvány a Magyar Államkincstár honlapjáról.

Osztalék ehója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a 2016. évi éves beszámolót jóváhagyó közgyűlésén az adózott eredmény osztalékként történő kifizetéséről döntött a tagok részére. 2017 áprilisában az osztalék kifizetése megtörtént, a kifizetett összegekből minden tagtól 14 százalék ehót levont és befizetett a cég. Az egyik tag esetében azonban egy másik társaságnál fennálló munkaviszonyából származó jövedelme után a Tbj. alapján 2017-ben megfizetett természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási járulék összege elérte a 450 ezer forintot. A járulékfizetési felső határt meghaladóan megfizetett összeget hogyan igényelheti vissza? Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Külföldi telephelyen dolgozó magyar szakember Kérdés

183 napot meghaladóan Németországban dolgozó szakmunkásnak Magyarországon és Németországban is számfejtenek bért. Németországban úgy, hogy a magyar bért is hozzáadják a német bérhez, és úgy vonják le az adót. 183 nap után is vontak le a dolgozótól szja-t Magyarországon, amit évente az szja-bevallásában visszaigényelt a NAV-tól, és vissza is kapta. Most azonban a NAV önellenőrzést kér a kifizetőtől, vele kívánja a többletlevonást rendezni úgy, hogy majd a kifizető rendezze azt a dolgozóival. Ez havonta közel 200 ember 08-as bevallásának önellenőrzését jelentené, amire nincs kapacitás. Van erre Önök szerint megfelelő, normálisnak mondható megoldás? Mi alapján tagadhatja meg a NAV a többletlevonás ilyen módon történő kifizetését? Köszönettel!

Göngyölt áfa alanyi adómentesség választása esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy általános szabályok szerinti áfát fizető kft. 2018. évtől alanyi adómentességet választ. Az előző áfabevallási időszakokban – mivel nem érte el az áfa-visszaigénylés értékhatárát – a következő időszakra átvihető követelése keletkezett. Mi a teendő ilyen esetben, van-e lehetőség az áfa kiutalásának kérésére? Köszönettel: Erzsébet

Szünetelésből megszűnő egyéni vállalkozó áfa bevallása Kérdés

Áfaalany egyéni vállalkozó 2012.12.28-tól szüneteltette vállalkozását – melyet újraindítás nélkül – 2017.12.27.én megszüntetett. Szünetelés előtt negyedéves bevalló volt, záró áfabevallása 35 ezer forint átvihető adót tartalmazott. Kérdésem: - az átvihető adó elenyészett-e, vagy levonásba helyezhető, illetve visszaigényelhető-e? - a megszűnés miatt beadandó záró áfabevallásban milyen időszakot kell feltüntetni? Köszönettel Takács Júlia

Szünetelő egyéni vállalkozás – kiutalás Kérdés

Egyéni vállalkozónak többlete van a NAV-folyószámlán 2015. évről, ami az ellenőrzés lezárása után visszaigényelhető lenne. Mire az ellenőrzés lezárult, a vállalkozó szüneteltette a vállalkozását. Kiutalási igényünket a szünetelés miatt elutasították. Hol találom az erre vonatkozó jogszabályt, és mit kell beadnom, hogy a vállalkozó hozzájusson a jogos túlfizetéséhez? A szünetelés 2017. 04. hótól, az ellenőrzés lezárása 2017. augusztus végén történt, a visszaigénylés novemberben. Vagy kihez kellene fordulnom? Köszönöm válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő kismama

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Vám alanya

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Súlyadó forgalomból kivont tehergépjármű esetén

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close