17 találat a(z) vállalkozás megszűnése cimkére

Szüneteltetett vállalkozó automatikus megszűnése Kérdés

Ingatlan áfája vállalkozás megszűnésekor Kérdés

Katás egyéni vállalkozás megszűnése után érkező bevétel Kérdés

Katás egyéni vállalkozás automatikus megszűnése utáni teendők Kérdés

Katás egyéni vállalkozásom szüneteltetését bejelentettem 2017.12.22-én, két év szüneteltetés után a vállalkozás 2019.12.23-án automatikusan megszűnt. A szüneteltetés szabályosan történt, az idő alatt tevékenység nem folyt, a szüneteltetés előtti tevékenységről az adóbevallások időben és rendben megtörténtek. Kérdésem, hogy az automatikus megszűnés (erről értesítést nem kaptam, de lehet, hogy nem is kell) után milyen bejelentési, bevallási kötelezettségeim vannak? Köszönettel.

Szünetelés ötödik éve Kérdés

Tisztelt Szakértő! Arra szeretnék választ kapni, hogy ha az egyéni vállalkozó 2014.11.01-től szünetel, a vállalkozása 2019.11.01-én fog megszűnni? Azt a NAV szünteti meg automatikusan, vagy a vállalkozónak kell bejelenteni a webes ügysegéden? Be kell-e adni a megszűnéssel kapcsolatos egyéb bevallásokat is (58, 08, 01)? Válaszukat köszönve.

Elengedett tartozás Kérdés

Tisztelt Szakértő!! Kft. tulajdonosa (belföldi lakhellyel rendelkezik) kölcsönt vett fel a cégtől, amit nem tud visszafizetni. Milyen kötelezettség terheli a céget és a magánszemélyt, ha a kft. elengedi a tartozást, vagy a kft. megszűnik? Válaszát köszönöm.

Kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozás szeretne megszűnni, de vannak be nem folyt vevőszámlái. Kérdés, hogy meg lehet-e így szűnni? Mi történik a be nem folyt számlák összegével, be kell rakni a katás bevallásba a bevétel összegét? Tisztelettel várom válaszukat.

Katás egyéni vállalkozás megszűnése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó megszüntette a vállalkozását, azonban ezt a T101E nyomtatványon nem jelentette be a NAV felé. Van lehetőség visszamenőleg bejelenteni a megszűnést és kérni a megszűnés utáni hónapokra az adófolyószámlán előírta kata törlését?

Nagyértékű Ingatlan elszámolása egyéni vállalkozó megszűnésekor Kérdés

Az egyéni vállalkozó üzlethelyiséget vitt be alakuláskor a vállalkozásába. Megszűnéskor hogyan kell eljárni? A megszűnésig értékcsökkenést számolt el. A megmaradt nettó értékkel mi lesz? A megszűnés után, amennyiben értékesíti az üzlethelyiséget, hogyan fog adózni, mint magánszemély?

Egyszerűsített foglalkoztatás napjainak meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy egyéni vállalkozás, aki 2017.01.05-én alakult. Ez az egyéni vállalkozó nem minősül az Mt. szerint foglalkoztatónak, így nála az egyszerűsített foglalkoztatás létszáma 1 fő lehet 365 napig (egyenlőtlenül beosztva). Az egyéni vállalkozó 2017. március és 2017. augusztus között összesen 361 napig foglalkoztatott egyszerűsített foglalkoztatásban munkavállalókat (betartva a heti 5 nap, havi 15 nap, és összesen 90 napos határidőket). Az ez idő alatt befizetett egyszerűsített foglalkoztatás utáni adó: 361 ezer forint volt. Az egyéni vállalkozó úgy dönt, hogy megszünteti a vállalkozását 2017.09.30-ával. Kérdés: – Az egyszerűsített foglalkoztatás napjait kell-e arányosítani az egyéni vállalkozás működésének napjaira (2017.01.05-2017.09.30.)? Vagy erre az időszakra is jár neki a 365 nap? – Ha kell arányosítani a napokat, akkor ez a törvény mely paragrafusából vezethető le? – Ha kell arányosítani a napokat, akkor hogyan kell megállapítani, mely munkavállalót kell normál munkaviszonyossá bejelenteni és mikortól? – Ha az egyéni vállalkozó nem szűnik meg 2017.09.30-ával, csak szünetelteti a vállalkozást, akkor is kell arányosítani az egyszerűsített foglalkoztatást a működés napjainak a számával? (Mert például az áfában az alanyi mentességet nem kell arányosítani szüneteltetés esetén.) Válaszát előre is köszönöm.

Egyéni vállalkozás megszűnése esetén ingatlan utáni adófizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérem szíves tájékoztatását. Egyéni vállalkozó tulajdonában van ingatlan és ingatlanrész. Ezek beszerzése 1985-ben történt 2,5 millió forint értékben, mely jelenleg nulla forint értékű. A kérdés az lenne, hogy az egyéni vállalkozás megszűnése esetén milyen adófizetési kötelezettség keletkezik (áfafizetési kötelezettség, adóalap-módosító tétel, szja)? Válaszát előre is köszönöm!

Egyéni vállalkozás megszűnése után adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Leírom a helyzetet, ami előállt. Áfakörös egyéni vállalkozó tevékenységét 03.07-ével szüneteltette, majd megszüntette 11.11-ével. Az egyéni vállalkozói tevékenységben idén már semmilyen bevétele, költsége nem volt, viszont emellett adószámos magánszemélyként ingatlant adott bérbe áfamentesen. Ezek a bérbeadások az áfabevallásban nem is jelentek meg. Az egyéni vállalkozás megszűnése után az adóhatóság értesítette a magánszemélyt, hogy törölte az egyéni vállalkozók nyilvántartásából, azonban az adószámát nem szünteti meg, tekintettel a bérbeadásra. Az a helyzet állt elő, hogy adószámos magánszemély maradt, "2"-es adószámmal, és negyedéves áfabevallói jogcímkóddal. Kérdéseim, hogy mivel a szünetelés alatt sem mentek áfabevallások, és mivel most is áfamentesen végzi a bérbeadást, kell-e utólagosan az évközi bérbeadásra tekintettel bevallást beadni (03.07-11.11. közöttre), illetve a korábbi időszakokra (03.07. előttre), a bevallásokat módosítani, és feltüntetni benne a bérbeadás nettó összegét (például a 8.sorban)? Továbbá, mivel negyedéves áfabevallói jogcímkódot kapott, 11.11-12.31. közötti időszakra áfabevallást beadni, és abban feltüntetni a mentes összeget? Jövőre átjelentjük alanyi mentesnek, azonban az idei évet már így, "2"-es adószámmal kell végigjárni. Köszönöm válaszát!

Katás egyéni vállalkozó megszűnésekor meglévő készlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kata alá tartozó, ruhakölcsönzést végző egyéni vállalkozó – aki egyébként pénztárgéphasználatra kötelezett – tervezi megszüntetni a tevékenységét. Meglévő árukészletét egy másik vállalkozó vagy gazdasági társaság vásárolná meg. Kérdésem, hogy a megszűnésre készülő egyéni vállalkozó készpénzért készpénzfizetési számla kiállításával értékesítheti-e árukészletét, és be kell-e a számla szerinti értéket ütnie a pénztárgépbe? Köszönettel: Rozika (könyvelő)

Ezrek szűnhetnek meg: ez a vége a kötelező törzstőkeemelésnek Cikk

Több ezer korlátolt felelősségű társaság (kft.) szűnhet meg a március 15-éig esedékes kötelező törzstőkeemelés miatt – közölte Eperjesi Zoltán, a Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiumának vezetőhelyettese.

Törzstőkeemelés Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy mi lesz azokkal a kis cégekkel, amelyek semmilyen módon nem tudják a törzstőkéjüket felemelni? Lesz-e lehetőség átalakulásra vagy megszűnésre?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed, gyed, táppénz megbízási jogviszonyban

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31