102 találat a(z) vállalkozás megszüntetése cimkére

Egyéni vállalkozó megszűnése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy egyéni vállalkozó jogszabályban megengedett időn túli szünetelés miatt automatikusan megszűnt. 1.) Kérdésünk, hogy ez esetben mik a további teendők az egyéni vállalkozás lezárásával kapcsolatban? 2.) A megszűnés dátuma tárgyév január 15-e volt, a NAV-tól mégis kaptunk egy postai levelet 02.08-i keltezéssel, melyben értesítenek arról, hogy a vállalkozó a tárgyévben éves áfabevalló lesz... Mi lehet ennek az oka? Köszönettel várom válaszukat. Üdvözlettel.

Tárgyi eszköz adózása katás egyéni vállalkozás megszűnése esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás, áfakörös egyéni vállalkozó vállalkozásában van egy teherautó. A vállalkozó szeretné megszüntetni a tevékenységét. Kérdésem, hogy mi lesz a teherautó "sorsa" adóügyileg (kata és áfa), ha a megszűnésig nem sikerül azt értékesíteni? Válaszukat előre is köszönöm!

Egyéni vállalkozás megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozói szja alá tartozó egyéni vállalkozó meg fog szűnni 02.28-án. Mi növeli a megszűnéskor a bevételt? Nyilván, ha a megszűnésig eladja a készletét vagy tárgyi eszközét, akkor ez növeli a bevételét. De mi van azzal a nagyértékű tárgyi eszközzel, amit csak a megszűnés után tud eladni? Hogy fog adózni utána? A vállalkozás bevétele lesz, milyen értékben? Vagy a magánszemély bevételét növeli majd az 53-asban, és milyen értékben? Ez a tárgyi eszköz egy kamion, melyet 2018-ban vásárolt az EU-ból. A kivonás miatt kell-e áfát fizetnie? (A beszerzéskor fizetendő és levonható áfa is volt, ha kivonja a kamiont a vállalkozásból, akkor fizetendő adója is keletkezik?) Nagyon szépen kérem, hogy mielőbb válaszolni szíveskedjenek, mert itt a megszűnés ideje, és a mai nap közölte a vállalkozó ezt az elhatározását. Köszönettel.

Külföldi tartózkodás – katás vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldre költözés miatt kataalanyiságomat, vállalkozásomat meg kell-e szüntetni? Ausztriába költözés miatt az állandó lakcímem megváltozik, vállalkozásom itthoni székhelye a tulajdonomban. Ausztriában létesítek munkaviszonyt, illetve szellemi szabadfoglalkozásúként adószámot is kapok. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben meg kell-e az itthoni katás vállalkozásomat szüntetni, vagy továbbra is dolgozhatok benne itthon hazai gazdasági társaságoknak? Köszönettel.

Katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás mellékállású egyéni vállalkozás kétéves szüneteltetése 2019. január 27-én lejár. Ha nem akarja folytatni a tevékenységet, mi a teendője? Milyen bevallásokat kell beadnia, és milyen határidővel? Köszönettel: GG.

Alanyi áfamentes, katás vállalkozás megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tavaly január óta működő, alanyi áfamentes, katás vállalkozásomat megszüntetném december végével. Alkalmazottam nem volt, tárgyi eszközöm sincs. Csak bevétel nyilvántartást vezetek. Milyen nyomtatványokat kell beküldenem a megszűnés kapcsán? Köszönettel várom válaszukat!

Áfa és a kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Már régóta katás egyéni vállalkozó 2019-ben már a második éve áfás. Kérdés, ha ő 2018-ban megszünteti a vállalkozását és 2019-ben újból megalapítja azt, azzal a céllal, hogy eleve alanyi adómentes lesz, lehet-e ennek valamilyen adójogi következménye? Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: Reinhardt Éva

Katás egyéni vállalkozás megszüntetése II. Kérdés

Kérdést tettem fel a katás egyéni vállalkozás megszüntetésével kapcsolatban. Válaszukban a katatörvény 25. pragrafusának előírására hivatkozva azt közölték, hogy a megszüntetéskor a katás záró bevallásban bevételként kell szerepeltetni az szja-ról történő áttéréskor meglévő készletek értékét. A kata alatti működés idején már értékesítettem az áthozott tételeket és a tárgyi eszközök értékesíthető részét. A bevételt szerepeltettem a katabevallásomban és az áfát is bevallottam, illetve megfizettem. Kérdésem: 1.) Szükséges-e a fenti tény ismeretében a záró katabevallásban szerepeltetni az áthozott tételeket? 2.) A meglévő, kis értékű (100 ezer forint alatti) tárgyi eszközökkel mi a teendő, hisz azokat nem tudom értékesíteni – jelenleg is a tulajdonomban vannak –, a beszerzésük 2011 előtt történt, jórészük még 2009-es évben. Válaszukat köszönöm. Üdv.: Marika

Örökölt vállalkozás megszüntetése vagy eladása – 2 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm szépen a válaszát. Egy kérdésem lenne még a témával kapcsolatban: A végelszámolással történő megszüntetés esetén (1. kérdés) mi lesz az értékpapír megszerzésére fordított érték? Ugyanúgy itt is a 67. § (9) a) ak) 1. alpont az irányadó? Tehát a hagyatéki eljárásban megállapított érték? Köszönettel. Első kérdés linkje: https://adozona.hu/kerdesek/2018_9_4_Orokolt_vallalkozas_megszuntetese_ndn

Katás egyéni vállalkozás megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több mint 20 éven át éllelmiszer-vegyes-kiskereskedéssel foglalkozó egyéni vállalkozó voltam, vagyok. A jövedelmeimet 2013-ig az általános szja szabályai szerint számoltam el. 2013 áprilisában áttértem a kata hatálya alá. A katás időszakban az áthozott készleteket, valamint a tárgyi eszközök nagy részét értékesítettem. 2013 októberétől a katás vállalkozásomat szüneteltettem – ezen időszak alatt bevételem nem volt. 2018 októberében lejár az 5 éves szüneteltetési időszak, és megszüntetem a vállalkozásomat. Kérdéseim: 1./ Milyen bevallási kötelezettségem keletkezik, és milyen határidőben? 2./ A még meglévő tárgyi eszközök után keletkezik-e adókötelezettség?

Egyéni vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném segítségét. Van egy egyéni vállalkozóm, akinek a vállalkozói tevékenységét megszüntették 2017. 02. 23-án, a hivatalos levél kelte 2017. 05. 02. 2017. 04. hóban kiállított egy áfás számlát és leadott költségszámlákat is. Be kellene adnom áfabevallást, szja-bevallást és iparűzésiadó-bevallást is. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben mi a teendőm? Az áfabevallásban csak a fizetendő áfát tüntethetem fel? Az szja és az iparűzési adó bevallásában hogyan kell szerepeltetnem? Előre is köszönöm válaszát!

Egyéni vállalkozás megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíjas egyéni vállalkozó (kiskereskedő) szeretné megszüntetni az egyéni vállalkozását, de magánemberként bérbe adja egy ingatlanát, amiből önálló tevékenységből származó jövedelme keletkezik. A bérbeadásról számlát kell adnia, mert egy kft. a bérbevevő. Hogyan tudja megszüntetni a vállalkozást, hogy az adószáma megmaradjon? Mikor, mit, hova kell bejelenteni, milyen nyomtatványon? Válaszát előre is köszönöm! L. Enikő

Betéti társaság és vállalkozás Kérdés

Jelenleg betéti társaság tagja és üzletvezető vagyok, tulajdoni részem 75%-os Kérdésem: ha megszüntetem a betéti társaságot végelszámolással, akkor mikor nyithatok egyéni vállalkozást utána? Amikor az ügyvéd megírja a társaság megszűnéséről a cégbíróság felé a végelszámolási kérelmet, vagy amikor a cégbíróság bejegyzi azt. Hogy megy ennek az ügyintézése időben?

Egyéni vállalkozó – szja-bevallási határidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy egyéni vállalkozónak, aki 2017-ben megszüntette a tevékenységét, 2018-ban mikor kell az szja-bevallást benyújtania? Elég csak május 22-én? Segítségét köszönöm!

Katás egyéni vállalkozó Kérdés

Főállású katás egyéni vállalkozó keresőképtelen 2018. 01. 01-től 01. 28-áig. Egyéni vállalkozásában végzett tevékenységét már nem kívánja ezután folytatni. Keresőképes lesz 2018.01.29-én, ezen a napon munkaviszonyban kezd el dolgozni. A katás egyéni vállalkozását melyik napon kell megszűntetnie, hogy január hónapra már ne kelljen megfizetnie a tételes adót? Az egyéni vállalkozás megszüntetésének napja a bejelentést követő nap. Tehát már 01.27-én be kell jelenteni, hogy megszűnjön a vállalkozás 01. 28-án, vagy 01. 28-án elég bejelenteni? Ebben az esetben 01. 29-én szűnik meg. A megszűnés napja jelent újabb napot, ami tételes adófizetési kötelezettséget eredményez január hónapra?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyugdíj korhatár előtt

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

BKK bérlet elszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs