49 találat a(z) utalás cimkére

Forintos számla devizában kiegyenlítve Kérdés

Tisztelt Szakértő! A parterünk a forintban kiállított számlánkat emberi hiba miatt az eurós bankszámlánkra utalta át, így nálam keletkezett egy árfolyamveszteség. Ő azzal érvel, hogy mivel mindkét bankszámlaszám fel volt tüntetve a számlán, így bármelyikre utalhat, és ő forintot utalt, az én problémám, hogy ezt milyen árfolyamon könyvelte a bankom. Tényleg el kell fogadnom a veszteséget vagy van valamilyen jogcímem, hogy ezt az összeget követeljem tőle?

Babakötvény: csak azok kapnak támogatást, akik péntek délig fizetik az önrészt Cikk

A Babakötvény egy páratlan – pénzügyi gondoskodási – lehetőséget kínál a szülőknek, emlékeztet közleményében a Pénzügyminisztérium. A hatezer forint éves állami támogatásnál és a jelenleg 5,4 százalékos kamatnál nehéz jobb alternatívát találni. Az idei támogatás akkor jár, ha az összeg 2018. december 31-éig a Babakötvényhez tartozó Start számlára beérkezik, ezért fontos, hogy legkésőbb péntek délig az érintettek elutalják az erre szánt összeget.

Bérfizetés: utalva vagy készpénzben? Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szeretném segítségüket kérni, hogy a dolgozó havi munkabérét adott esetben (például a munkavállaló kérésére, vagy más okból) lehetséges RÉSZBEN átutalva és RÉSZBEN készpénzben kifizetni? A munka törvénykönyve egyenrangú alternatívának tekinti a készpénzben és a banki átutalással történő bérfizetést. Nálunk eddig az egyes dolgozók teljes egészében VAGY átutalva VAGY készpénzben kapták bérüket. Viszont a felmerült kérés miatt szeretnénk megtudni van-e jogszabályi akadálya részben átutalva és részben készpénzben fizessünk? Előre is köszönöm szépen válaszukat! Anikó

Bankköltség könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tájékoztatásukat szeretném kérni, hogy a törvényi előírások lehetővé teszik-e a bankköltségek napi kivonaton szereplő összegének egy tételben történő könyvelést. Például bankkivonaton szerepel 40 db szállítói utalás, valamint egyenként ennyi bankköltség és mégegyszer ennyi tranzakciós illeték terhelése. 120 db könyvelési tétel helyett megengedett-e 40+1+1 tétel könyvelése? Szabályos-e így a könyvelés, összevonható-e egy összegbe például a bankköltség? Válaszukat előre is köszönöm.

Munkabérből letiltás postai utalása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem egyik munkavállalójával szemben bírósági letiltás érkezett gyermektartás jogcímen. Kérdésem a letiltás összegének felpereshez történő eljuttatásával kapcsolatos. A letiltás nem tartalmazott számlaszámot, és a felperes közvetlen megkeresésünkre is határozottan elzárkózott a számlájára történő utalástól, postai úton kéri a munkabérből levont összeget. Kérdésem: megteheti-e, hogy elzárkózik a tartásdíj átutalással történő rendezésétől (természetesen rendelkezik bankszámlával), és amennyiben jogosan kéri a postai utalással történő rendezést, akkor ügyfelemnek joga van-e levonni a postai feladás díját, érvényesíteni ezzel kapcsolatos többlet költségét. Azt, hogy a feladás készpénzt és időt igényel, nem is említem. Tapasztalataikat a hasonló ügyekben köszönettel fogadom. Mielőbbi válaszukat előre is köszönöm.

Korábban érkezik a nyugdíj Cikk

Ebben a hónapban korábban – május 11-én, pénteken – érkezik a nyugdíj azok számára, akik bankszámlára kérik ellátásukat.

Evaalanyiság elvesztése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk eva hatálya alá tartozik. Egyik számlájának az adóját – ami 2017. II. negyedévre vonatkozott – csak 2017.12.21-én utalta el. Kérdésem az lenne, hogy ezzel elvesztette az evaalanyiságát? Az adófolyószámlát ilyenkor felül fogja a NAV bírálni, ha feldolgozza a 43-as bevallást, ahol negyedévente részletezve van az adó? Vagy mivel 2017.12.20-án nem volt az adófolyószámla szerint adótartozása a vállalkozásnak, ezért továbbra is az eva hatálya alá tartozhat? Segítségét előre is köszönöm!

Belföldi tarifával lehet majd eurót utalni Cikk

Az Európai Bizottság szerdán azt javasolta, hogy mostantól az euróövezeten kívülről euróban teljesített tranzakciókért is ugyanannyi költséget számoljanak fel, mint a helyi hivatalos pénznemben végrehajtott belföldi kifizetésekért.

Banki utalás adóztatható? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az édesapám tulajdonában lévő bankszámlán én rendelkező voltam, azaz a pénzt tudtam kezelni, tulajdonomban azonban nem volt. Amikor meghalt, a rajta lévő pénzt kiutaltam magamnak, így a néhány héttel későbbi hagyatéki leltárban nincs benne. Van egy másik örökös is, akinek a kiutalt pénz felét továbbítom. Kérdésem, hogy felmerülhet bármilyen adózási kötelezettség a hagyatéki leltár felvétele előtti utalás miatt nálam vagy a másik örökösnél? Köszönettel: Szentesi Péter, Virtus Kft.

e-Mobi pályázat elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 1 500 000, forintot nyert elektromos gépkocsi vásárlása kapcsán. A kereskedő felé engedményezési szerződést írt elő a pályázat, mely alapján a támogatás összegét neki utalják. Kérdésem: Mikor számít kiegyenlítettnek a támogatási összeggel fedezett vételárrész? (Amikor az engedményezési kelt, vagy amikor a támogató utalt?)

Készpénzes számla véletlenül utalásos számlaként lett kezelve Kérdés

Tisztelt Szakértő! Először az lenne a kérdésem, hogy egyes adókötelezettségekre vonatkozó ellenőrzés keretén belül az ellenőrzés megkezdéséig van-e lehetőség önellenőrzésre. A probléma, hogy 2015-ben néhány készpénzes számla utalásos számlaként (szállító) lett kezelve és ez záráskor nem derült ki. A következő évre vonatkozóan kaptuk a fent említett ellenőrzéstípust. Megoldásnak ezeket a számlákat 2016 év elején pénztárból kiegyenlítettük. Kérdésem, hogy ez vethet-e fel valamilyen adóbírságot, hogy a kiegyenlítés csak 2016 januárjában lett kiegyenlítve. Ebben az esetben figyelembe kell venni-e a 1 500 000 forintos gazdálkodó szervezetekre vonatkozó szabályt? Ha csak emiatt esetleg ezt a szabályt megszegjük mivel lehet számolni. Egyébként ez a szabály maximálisan be van tartva. Előre is köszönöm. Üdvözlettel: Reinhardt Éva

Szja-utalás a NAV részére Kérdés

Külföldi tulajdonú, Magyarországon székhellyel rendelkező vállalatnál az ügyvezető nem kap munkabért, nincs munkaviszonyban. A külföldi vállalattól Magyarországon kiküldetésben végzi az ügyvezetői teendőket. A könyvvizsgáló javaslatára – mivel 183 napot meghaladja Magyarországon a munkavégzés ideje – a NAV felé az szja-t átutalta a cég. Kérdésünk az lenne, hogy az elutalt szja-nak – egyéb meghatározott juttatásként – adóvonzata keletkezik-e Magyarországon? További (Önök által kért) információ: Az ügyvezető Angliából jött Magyarországra kiküldetésbe. Az ügyvezető indiai állampolgárságú. A létérdek központja Magyarországon van, itt dolgozik, 183. napot meghaladóan Magyarországon tartózkodik. Angliából Magyarországra költözésének költségeit a vállalat kifizette, ezt adómentesen megteheti-e?

Korábban utalják a nyugdíjat Cikk

A tárgyhónap 12-énél korábban írják jóvá a nyugdíjasok banki számláján novemberben és decemberben is a nyugdíjat.

Devizautalás pénzügyi szolgáltató intézménnyel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi kft. szolgáltatási szerződést kötött a legnagyobb közép-európai, átutalással foglalkozó intézménnyel. Az intézmény rendelkezik MNB engedéllyel. A szolgáltatás külföldi pénzváltásra, átutalásokra vonatkozik. Jobb devizaárfolyamokat, jelentős megtakarításokat kínálnak. A folyamat a következő: a magyarországi kft. megbízást ad a pénzváltónak 18 000 PLN átutalására a kft. külföldi szállítója részére. A pénzváltó megadja a PLN-nek megfelelő forint összeget a saját árfolyama alapján, melyet a kft. előre utal a pénzváltó intézménynek. Ezek után a pénzváltó átutalja a kft. külföldi szállítójával szembeni 18 000 PLN kötelezettségét. A kft. bankszámláján csak a forint összeg, illetve a pénzváltó intézmény neve, bankszámlaszáma fog szerepelni, nem pedig a külföldi szállító adatai a hivatkozott szállítói számlaszámmal. Jogszerű-e és számviteli szempontból könyvelhető-e szállítói kötelezettség kiegyenlítéseként a pénzváltónak küldött összeg. Ha igen, akkor milyen bizonylattal kell alátámasztani a tételt (váltási szerződés, stb.) Elszámolható-e a pénzváltónak utalt forintösszeg és a kft. MNB árfolyamon könyvelt szállítói kötelezettsége közötti különbözet árfolyam-differenciának? Kell-e igazolnia a pénzváltónak azt, hogy ő tényleg elutalta-e a deviza kötelezettséget? Köszönettel.

Korábban érkezik a bankszámlára a nyugdíj Cikk

Ebben a hónapban már holnap ott lesz a bankszámlákon az esedékes nyugdíj, mert a szokásos átutalási határidő vasárnapra esik.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Ösztöndíj

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Gyod melletti munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Csed jogosultság gyes melletti munavégzés esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs