32 találat a(z) tulajdonosváltás cimkére

Osztalék tulajdonosváltásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy betéti társaság kültagja eladta tulajdonrészét egy harmadik félnek. A tulajdonosváltás időpontjában a könyvelésben két évvel korábban taggyűlés keretében elhatározott, de még ki nem fizetett osztalékkötelezettséget tartanak nyilván. A jövőbeni kifizetés időpontjában kit illet ez az osztalék? Az adás-vétel során erről szóló rendelkezés nem történt. Köszönettel

Kft.-ben tagcsere Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-ben hivatalosan tulajdonosváltás történt. A név maradt, a tevékenység is, a székhely megváltozott. A cégbíróság már be is jegyezte az új tagokat, és minden változást. Kérdésem az lenne, van-e valami teendő a személyeket illetően és más (például könyvelési) téren? Válaszukat előre is köszönöm: Asbóth Istvánné

Tulajdonosváltás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég tulajdonosváltása esetén a régi tulajdonos jogviszonya mely nappal végződik, illetve az új tulajdonos jogviszonya mely nappal kezdődik? Köszönettel.

Belépés a kivába 2017. Kérdés

A kiva törvény 16. § (3) pontja meghatározza, hogy kapcsolt vállalkozások esetén az átlagos statisztikai állományi létszámot és a bevételi határt együttesen kell érteni, az utolsó beszámolóval lezárt üzleti év adatai alapján. Mi a helyzet akkor, hogyha az egyébként kapcsolt vállalkozások a bevételi határt túllépnék és nem léphetnének be a kivába az utolsó beszámoló alapján, de év közben tulajdonosváltás történik, és az egyik cég választja 2017. január 1-jétől a kivát. Választhatja?

Lekötött tartalék rendezése Kérdés

Kedves Szakértő! Egy bt. eladásra kerül. A korábbi tagok által 10 évvel ezelőtt 3500 ezer forint pótbefizetés történt a veszteségek fedezetére. Ez az összeg a lekötött tartalékba került elszámolásra. Kérdésünk az, hogy a cég eladásakor hogyan kell rendezni ezt a kötelezettséget, hogy ne legyen semmi szankció, adófizetési kötelezettség, hiszen ezt már egy korábban leadózott pénzösszegből tették be a tulajdonosok. Az új tulajdonosoknak kellene ezt átvállalni és a keletkező bevételből kivenni? Köszönjük segítő válaszukat.

Cég eladása Kérdés

Egy kft. egyszemélyes tulajdonosa eladja a céget, de úgy, hogy csak tulajdonosváltás lesz, a tevékenység (cukrászdaként működik) megy tovább folyamatosan, nem változik az adószám sem. A tulajdonosnak kell-e számlát kiállítania? Mi ennek a menete a NAV és egyéb hivatalok felé? Mit kell tenni a könyvelőnek ebben az esetben? Előre is köszönöm!

Kft.-eladás bejelentési kötelezettsége Kérdés

Kft. eladását, tulajdonos- és székhelyváltozást kinek a kötelessége bejelenteni a NAV-nak, cégbíróságnak? Az ügyben eljáró ügyvédnek vagy az új tulajdonos-ügyvezetőnek? Mi van abban az esetben, ha mégsem jelentik át a székhelyt?

Osztalék Kérdés

Kft.-nek kettő tulajdonosa van. 2015-ben osztalékelőleget vettek fel, majd 2016. 01. hóban az egyik tulajdonos helyett egy bt. lett a tulajdonos. Most fog elkészülni a 2015-ös mérleg, és még van felvehető osztalék a tavalyi évre. Mi a helyzet ilyenkor? Ki kapja az osztalékot, a régi vagy az új tulajdonos? És, ha az új tulajdonos kapja, mi legyen az előleggel?

Apport Kérdés

Egy kft.-ben tulajdonoscsere történik. Az új tulajdonos a jegyzett tőkét tárgyi eszközök bevitelével szeretné felemelni 3 millió forintra. Ez megoldható? Az új tulajdonos egyéni vállalkozó, és a vállalkozásából szeretné az eszközöket áttenni az új kft.-be. Mire kell figyelni? Milyen adófizetési kötelezettséget von ez maga után?

Tagi kölcsön visszafizetése tulajdonosváltás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 2008-ban alakult kft. tulajdonosai eladták a tulajdonrészüket. Az alapítók néhány millió forint tagi kölcsönt adtak a cégnek. Tulajdonosváltáskor a pénzt visszafizetni nem tudták készpénzhiány miatt. Amennyiben a későbbiekben visszafizetésre kerül sor, ki fogja megkapni a kölcsön összegét, mivel az eredeti alapítók és egyben kölcsönadók már nem tagjai a társaságnak. Az új tulajdonosoknak át kellene venniük a kölcsönt? Ennek a kérdésnek a megoldásához szeretnék segítséget kérni, hogyan történik ez konkrétan a gyakorlatban. Segítségét előre is köszönöm. Üdvözlettel: Sipos Sándorné

Tulajdonosváltás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi alapítású kft. külföldi (uniós) tagja eladja a céget egy külföldi (uniós) cégnek 100 százalékban. Tagi jogviszonya megszűnik, amit a 151041-es nyomtatványon lejelentettünk. A 1508-as bevalláson eddig jelentettük a tag ügyvezetőt, mint főállás mellettit, mert volt igazolása az uniós tagországból. Az uniós cég belépése után mit kell bevallani az M-es lapon? Az új uniós cég képviseletre jogosult ügyvezetőjét, milyen jogviszonnyal? Vagy csak A lapot kell beküldeni? Kérem szíves tájékoztatásukat.

Tulajdonosváltás bejelentése Kérdés

Egy bt.-ben az eddigi beltag kilép és egy új jön a helyébe. Ezt jelenteni kellene a NAV-hoz. A 15T201 vagy a 15T201T változásbejelentőn nem találtam tulajdonosváltáshoz kapcsolódó pontokat. Lehet, hogy már nem is kell ezt jelentenem, mert a cégbíróság átküldi a NAV-hoz? Köszönöm válaszát.

Üdülési jggal kapcsolatos kérdés folytatása Kérdés

Kérdésünk a következő lenne, melyben segítséget kérnénk: 1. Valóban megszűnik-e az üdülési jogra vonatkozó igényünk a tulajdonosváltás következtében? Hiszen az új tulajdonos az apartmanházat vette meg, az üdülő-használati jogokról biztosan informálódott, egyébként hogyan tudott volna bennünket megkeresni? 2. Joga van-e az új tulajdonosnak azért pénzt kérni, hogy a szerződést módosítani kell, arra hivatkozva, hogy egyébként megszűnne az üdülő-használati jogunk? 3. Mi nem kértük, hogy a korábbi tulajdonossal kötött szerződésünkben szereplő konkrét apartmant felújítsák, ezt ők tőlünk függetlenül tették. Amennyiben nem fizetjük ki a kért összeget, akkor másik apartmant bocsátanak rendelkezésünkre, erre van-e módjuk?

Üdülési jog tulajdonosváltás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Évekkel ezelőtt vásároltunk üdülési jogot (kétévente egy hét) egy apartmanházban. A társaságot, amelytől vásároltuk, és amellyel az üdülő-használati jogról szóló szerződést megkötöttük, felszámolták. Erről mi a felszámolótól hivatalos értesítést nem kaptunk, az üdülő-használati joggal járó éves költséget fizettük számla alapján. Időközben az apartmanházat, amelyben az üdülő-használati joggal rendelkezünk, egy másik társaság megvásárolta. Az új tulajdonos társaság egy hónapja megkeresett bennünket, hogy újra kell kötni az üdülő-használati joggal kapcsolatos szerződést a tulajdonosváltás miatt. A szerződés tartalma nem fog változni, ugyanaz lesz, mint a korábbi volt, de fizetnünk kell 52 ezer forintot, melyet majd bónuszhétként „lelakhatunk”. Tájékoztattak, hogy amennyiben nem kötünk szerződést velük (ami az 52 ezer forint befizetésével jár együtt), abban az esetben elveszítjük az üdülési jogunkat a szóban forgó apartmanházban. Ez még nem minden, mert az üdülési jog megvásárlásakor kötött szerződésünkben konkrétan meg van jelölve az az apartman, amelyiknek a használati joga a miénk. Az elmúlt időszakban azonban az új tulajdonos többek közt a „mi” apartmanunkat kijelölte felújításra. Ebből következően arról kaptunk még pluszban tájékoztatást tőlük, hogy abban az esetben, ha szeretnénk megtartani az eredeti szerződésben megjelölt apartmant, fizetnünk kell még 200 ezer forintot a felújítás miatt. Kérdéseinket – a terjedelmi korlátozás miatt – kiegészítő kérdésünkben részletezzük.

Korábbi évek vesztesége tulajdonosváltás esetén Kérdés

Tisztelt Adózóna.hu! Egy három magánszemély tagból álló kft. egyik tulajdonosa megvásárolja a másik két tag tulajdonrészét. Felhasználhatja ezek után a kft. a korábbi évek felhalmozott veszteségét? Ha ezután a fő tevékenység megváltozik, akkor is felhasználható az összeg? Köszönettel: Szentesi Péter

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Kiva – ingatlanértékesítés

Szipszer Tamás

adószakértő

Ebrendészet

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs