39 találat a(z) tulajdonosváltás cimkére

Amerikai társaság veszi meg a Netrisk.hu 75 százalékát Cikk

A varsói székhelyű MCI Group közép-európai magántőke-társaság bejelentette, hogy a Netrisk.hu biztosításközvetítő cégben meglévő részesedésének többségi hányadát eladja a bostoni székhelyű TA Associates globális növekedési magántőke-társaságnak.

Egyéb szálláshely-szolgáltatás tulajdonosváltás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olyan ingatlant akarok megvásárolni, mely rövid távon van kiadva egyéb szálláshelyként. A jelenlegi tulajdonos 2 éves határozott bérleti szerződést kötött az ingatlanüzemeltető céggel és havi fix bérleti díjat kap, a bérleti szerződés tartalmazza: kiadhatja bérbe az ingatlant, az engedélyek beszerzése a bérlő feladata. Én nem bontanám fel a bérleti szerződést az ingatlanüzemeltetővel. Ebben az esetben, tulajdonosváltás esetén, szükséges-e újra beadni az engedélykérelmet az önkormányzathoz egyéb szálláshely-szolgáltatás nyújtásához? Amennyiben igen, kinek a feladata azt benyújtani? Az idegenforgalmi adó az üzemeltető költsége? A bérleti szerződés alapján a bérbeadó csak a biztosítást és az építményadót állja. Ilyen esetben a szobánkénti adózás választható-e vagy csak a tételes költségelszámolás? Ez az eset megegyezik azzal, mintha hosszú távon adnám ki a lakásomat? Lehet-e folyamatos a bérbeadás, vagy amennyiben engedélyt kell kérni, mikor lehet elindítani? Elég a földhivatali érkeztetett adásvételi szerződés? Csak abban az esetben kell parkolóhelyet pénzben kiváltani, ha új engedélyt kell kérni? A Terézvárosban a parkolóhely-kiváltást 500 méteren belül vásárolt garázsokkal meg lehet oldani? Köszönöm!

Kilépett tag cégben maradt tagi kölcsöne Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-ben tulajdonosváltás történt. A kilépett tag régebben tagi kölcsön formájában forrást bocsátott a cég rendelkezésére, melyet a cégből való kilépéskor nem fizettek vissza neki, erről külön rendelkezés nem történt. Hogyan fizethető ki az új tagoknak a tagi kölcsön? Van-e ennek részükről adó vonzata? Vagy visszafizethet-e a régi tagnak is? Köszönettel

Boltitulajdonos-váltás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy élelmiszer-, virág- és dohányboltot szeretne átadni a tulajdonos nyugdíjas egyéni vállalkozó a szintén egyéni vállalkozó fiának. Mindkettejük áfakörös. Az épületek esetében mindenképp számlát kell kiállítani fia felé, vagy elegendő adás-vételi szerződés útján lebonyolítani? Illetve ha számlát köteles, akkor a jelenlegi értékcsökkenéssel csökkentett értéken kell átadnia? Az ebből keletkező bevétel a régi vállalkozónál vállalkozói bevételnek fog minősülni? Valamint a már nullára leírt eszközöket (szeletelő, berendezések, sütő stb.) átszámlázás esetén az új tulajdonos ismét értékcsökkenés alá helyezheti? Az aktuális bolti áru készletet szintén átszámlázással tudja átadni a fiának, a termékekre vonatkozó áfakulcs (5, 18, 27 százalék) alkalmazásával? Az alkalmazottak ki lesznek jelentve a régi vállalkozónál és az újnál be lesznek jelentve. A pénztárgépek átszemélyesítésre fognak kerülni, a terminálok szintén. Van esetleg olyan egyéb dolog, amire figyelniük kell? Köszönöm megtisztelő válaszát!

Tulajdonosváltás Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Ügyfelem megvett egy céget (tulajdonosváltás volt). Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy mindenki ki van jelentve, jegyzőkönyv nem készült. Csak a nyitó tételeket és a tárgyieszköz-nyilvántartást kaptuk meg. A tulajdonváltás 2017.06.30-án történt. 2019.03.30-án megjelent egy úr nálam azzal, hogy a felesége szült, és kérjem meg részére a csedet, mert a régi cégnél dolgozott, és onnan ment 2015.05.19-én szülni. A gyes 2018.05.19-én lejárt. Az új munkáltatót nem kereste meg a dolgozó, viszont 2019.03.18-án ismét szült, és most az kéri, hogy a cég intézze esetében a csecsemőgondozási díjat stb. Most mit tudok csinálni, az ügyvezető is tanácstalan? Ebben az ügyben kérnék sürgésen segítséget, amelyet előre is köszönök.

Mi a teendő? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaságot végelszámolással szándékoztak megszüntetni. Indult a végelszámolás 2017. 03.14-ével. Bementek a végelszámolást záró bevallások, beszámoló 2017. szeptember 10-én. A törlési határozat megszűnése előtt meggondolta magát a tulajdonos, eladta a céget és egyúttal kérték a végelszámolás visszavonását. A cégiratokban végelszámolás vége dátumként 2018.05.15. szerepel. Ez a dátum a tulajdonosváltás dátuma is. Hogyan néznek ki az üzleti évek, Milyen bevallást, beszámolót kell beadni, pótolni, hogy a 2018. évi zárást meg lehessen csinálni? Köszönettel!

Kiva-választás lehetősége egy volt kapcsolt vállalkozásnál Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Egyik ügyfelem jelenleg nem lehet kivás, mivel kapcsolt vállalkozás tagja, egyébként megfelelne a feltételeknek (létszám, árbevétel, mérlegfőösszeg). Elképzelhető, hogy eladják ezt a céget egy idegen cégnek vagy magánszemélynek, és akkor már nem lesz kapcsolt vállalkozás. Kérdésem, hogy mikortól lehet a régi cég az új tulajdonossal kivás cég? Mikortól kérheti, feltételezve, hogy a létszám, árbevétel és mérlegfőösszeg feltételeknek megfelel? A tulajdonváltás után azonnal vagy meg kell várni egy évet? Az idézett feltételt hogyan kell értelmezni? "Az adóévet megelőző adóévben elszámolandó bevétel (a kapcsolt vállalkozások bevételével együtt), továbbá a mérlegfőösszeg várhatóan nem haladja meg az 500 millió forintot"? Ha már nem kapcsolt vállalkozás például 2018 decemberében, de 2017-ben még az volt, akkor 2018 decemberében lehet-e kérelmezni a kivát? Előre is megköszönve a válaszukat. Tisztelettel: M.Viktor

Osztalék tulajdonosváltásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy betéti társaság kültagja eladta tulajdonrészét egy harmadik félnek. A tulajdonosváltás időpontjában a könyvelésben két évvel korábban taggyűlés keretében elhatározott, de még ki nem fizetett osztalékkötelezettséget tartanak nyilván. A jövőbeni kifizetés időpontjában kit illet ez az osztalék? Az adás-vétel során erről szóló rendelkezés nem történt. Köszönettel

Kft.-ben tagcsere Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-ben hivatalosan tulajdonosváltás történt. A név maradt, a tevékenység is, a székhely megváltozott. A cégbíróság már be is jegyezte az új tagokat, és minden változást. Kérdésem az lenne, van-e valami teendő a személyeket illetően és más (például könyvelési) téren? Válaszukat előre is köszönöm: Asbóth Istvánné

Tulajdonosváltás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég tulajdonosváltása esetén a régi tulajdonos jogviszonya mely nappal végződik, illetve az új tulajdonos jogviszonya mely nappal kezdődik? Köszönettel.

Belépés a kivába 2017. Kérdés

A kiva törvény 16. § (3) pontja meghatározza, hogy kapcsolt vállalkozások esetén az átlagos statisztikai állományi létszámot és a bevételi határt együttesen kell érteni, az utolsó beszámolóval lezárt üzleti év adatai alapján. Mi a helyzet akkor, hogyha az egyébként kapcsolt vállalkozások a bevételi határt túllépnék és nem léphetnének be a kivába az utolsó beszámoló alapján, de év közben tulajdonosváltás történik, és az egyik cég választja 2017. január 1-jétől a kivát. Választhatja?

Lekötött tartalék rendezése Kérdés

Kedves Szakértő! Egy bt. eladásra kerül. A korábbi tagok által 10 évvel ezelőtt 3500 ezer forint pótbefizetés történt a veszteségek fedezetére. Ez az összeg a lekötött tartalékba került elszámolásra. Kérdésünk az, hogy a cég eladásakor hogyan kell rendezni ezt a kötelezettséget, hogy ne legyen semmi szankció, adófizetési kötelezettség, hiszen ezt már egy korábban leadózott pénzösszegből tették be a tulajdonosok. Az új tulajdonosoknak kellene ezt átvállalni és a keletkező bevételből kivenni? Köszönjük segítő válaszukat.

Cég eladása Kérdés

Egy kft. egyszemélyes tulajdonosa eladja a céget, de úgy, hogy csak tulajdonosváltás lesz, a tevékenység (cukrászdaként működik) megy tovább folyamatosan, nem változik az adószám sem. A tulajdonosnak kell-e számlát kiállítania? Mi ennek a menete a NAV és egyéb hivatalok felé? Mit kell tenni a könyvelőnek ebben az esetben? Előre is köszönöm!

Kft.-eladás bejelentési kötelezettsége Kérdés

Kft. eladását, tulajdonos- és székhelyváltozást kinek a kötelessége bejelenteni a NAV-nak, cégbíróságnak? Az ügyben eljáró ügyvédnek vagy az új tulajdonos-ügyvezetőnek? Mi van abban az esetben, ha mégsem jelentik át a székhelyt?

Osztalék Kérdés

Kft.-nek kettő tulajdonosa van. 2015-ben osztalékelőleget vettek fel, majd 2016. 01. hóban az egyik tulajdonos helyett egy bt. lett a tulajdonos. Most fog elkészülni a 2015-ös mérleg, és még van felvehető osztalék a tavalyi évre. Mi a helyzet ilyenkor? Ki kapja az osztalékot, a régi vagy az új tulajdonos? És, ha az új tulajdonos kapja, mi legyen az előleggel?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Táppénzjogosultság kiszámolása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Gyed melletti részmunkaidős munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Kedvezményszabály csed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink