97 találat a(z) tevékenység cimkére

Kiva Kérdés

Kiva alá tartozó bt. megszünteti tevékenységét. Milyen bevallásokat kell neki benyújtania?! Köszönöm a segítséget

Időszakos tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves válaszát arra vonatkozóan, hogy időszakos tevékenységet végez-e társaságunk, ha egy hónapos kampányt számlázunk, de ez egy egyszeri kampány, nem egy „részlet”.

Többes jogviszony – főállású társas vállalkozó + katázás Kérdés

Van-e lehetőség arra, hogy egy főállású társas vállalkozó, akinek a cége áfás, és x TEÁOR alá tartozik, ugyanabban a tevékenységi körben katás áfamentes egyéni vállalkozást is működtessen? Illetve, hogy főállású, alanyi mentes katás egyéni vállalkozóként ugyanolyan tevékenységben áfás cégben személyes közreműködéssel ügyvezető legyen? Előre is köszönöm válaszukat.

Iparűzési adó bevallása több fióktelepnél Cikk

Üres a fióktelep, hogyan kell bevallani az iparűzési adót? – kérdezte olvasónk. Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

Kata, ekho Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: főállású katás egyéni vállalkozó (nyomtatás, irodaszer-kereskedelem) másodállásban edzői tevékenységet folytat. Választhatja-e az ekhós adózást az edzői tevékenysége után? Várom mielőbbi válaszát!

Főtevékenységen kívüli tevékenységek Kérdés

Ügyfeleim szeretnék kibővíteni a tevékenységi körüket néhány főtevékenységen kívüli tevékenységgel. A NAV szerint kizárólag a T201-sen kell kezdeményezni a tevékenységek felvételét, majd az egyablakos rendszeren keresztül kerül az a nyilvános cégkivonatba. Az ügyvédek szerint éppen fordítva: a társasági szerződést kell ahhoz módosítani, hogy mind a cégkivonatba, mind a NAV-hoz eljussanak az adatok. Kinek van igaza? Köszönöm, ha válaszolnak: CsK

Változtak az egyes tevékenységekhez tartozó bevételek adómentességére vonatkozó szabályok Cikk

A NAV tájékoztatót tett közzé az egyes tevékenységekhez tartozó bevételek adómentességére vonatkozó szabályok változásáról.

Fogorvos egyéb tevékenysége Kérdés

Fogorvos katás egyéni vállalkozó. Emellett zenei végzettségéről is rendelkezik bizonyítvánnyal. Alkalmanként szeretne zenészként is bevételt realizálni. Fölveheti ezt a tevékenységet és számlázhat a meglévő vállalkozásában?

Tűzifa értékesítése Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Bt. lábon álló fát vásárolt egy Nemzeti Parktól. A kitermelést maga végzi. Egy részét tűzifának szeretné értékesíteni magánszemélyeknek, illetve tüzépnek. Ezzel kapcsolatban az alábbi kérdésekre szeretnék válasz kapni: Jelenleg a bt. tevékenységi köreiben ilyen tevékenység nem szerepel. 1.) Módosítani kell a társasági szerződést? 2.) A NAV-nak is be kell jelenteni? 3.) Más hatóságtól (önkormányzat, Nébih) kell engedély, vagy van bejelentési kötelezettség? 4.) A szállítólevéllel kapcsolatban van valamilyen speciális követelmény? 5.) A tűzifa-értékesítés áfája 27 százalék? Nagyon köszönöm előre is mielőbbi válaszukat!

Biomassza Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozás keretein belül a vállalkozó biomasszát vásárolna fel mezőgazdasági termelőktől és nagy erőművekbe szállítaná, ahol tüzelőanyagként hasznosítanák. A felvásárlás az adott termelő földjéről történne, és közvetlen az erőműbe lenne beszállítva, tehát sem tárolnia nem kellene, sem átalakítást nem végez rajta. A kérdésem az, hogy ezt milyen formában teheti meg? Milyen tevékenységi kódot kellene felvennie ahhoz, hogy semmilyen végzettség ne kelljen neki hozzá és telephelyet se kelljen neki létrehoznia? Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel. Oroszné

Munkavégzés munkaszüneti napon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkáltató tevékenysége folytán munkaszüneti napon is működik, illetve tevékenysége egy adott ünnephez közvetlenül kapcsolódik. Az olyan munkavállalója, aki egyébként hétfőtől péntekig dolgozik, munkaköre titkárnő, dolgoztatható-e az adott ünnepnapon, és ha igen, akkor hogyan kell elszámolni? Úgy olvasom, hogy rendkívüli munkavégzés csak olyan munkavállalónak rendelhető el, aki e napon egyébként is munkavégzésre kötelezhető. Jelen esetben olyan munkavállalóról van szó, akinek a foglalkoztatása a munkaköre alapján nem megengedett a munkaszüneti napokon, de a jelen kérdésben felmerült ünnep a munkáltatónak a tevékenységével közvetlenül kapcsolódik. Válaszát köszönöm

Üzlethelyiség bérbeadásának áfája Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Cukrászda filmforgatás idejére bérbe adta az üzlethelyiséget a produkciós cégnek. Kérdésem: szerepelnie kell a tevékenységi körei között a bérbeadásnak, illetve az egyébként nem alanyi adómentes társaságnak milyen áfakulccsal kell kiszámláznia a bérleti díjat? Áfamentesen? A normál 27 százalékos kulccsal? Nem folyamatos bérlésről van szó, csak két napra biztosította a helyszínt. Köszönettel.

Kft. ingatlan vétele, eladása 6810 TEÁOR Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlanvétellel kapcsolatosan kérdezném: ha egy kft. eltervezi, hogy ingatlant vásárol székhely céljára, fel kell-e venni a tevékenységei közé a 6810-es TEÁOR-t? Ha bérbeadás céljából vesz ingatlant, akkor kell-e, hogy a 6810 TEÁOR szerepeljen a tevékenységei között? Ha ezeket, a már saját ingatlanokat értékesíti, akkor kell-e a 6810 TEÁOR?

Egyesület által végzett oktatás áfamentessége Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Az Áfa törvény VI. fejezet 85. § (1) i-j pontjai, a 85. § (2) és (4)-es pontjai helyes értelmezésében kérem segítségét. Ügyfelem Diák Sportegyesület, alapszabályában közfeladatként az alapcélok között szerepel: "Közreműködés az egyesület tagjainak nevelésében, képességeinek fejlesztésében, ismeretek terjesztésében - közfeladat: a köznevelési törvényről szóló 2011. évi CXC tv. 4.§.(1)a)-u) szerinti közfeladat. Ügyfelem áfaalany, általános szabályok érvényesek rá, közhasznú szervezet. Egyéb oktatásról szeretne számlát kiállítani pedagógiai szakszolgálat részére. Kérdésem, hogy a közérdekű feladatra tekintettel kiállíthatja-e áfamentesen a számlát egyéb oktatásról? Kell-e rendelkeznie az Áfa tv. 85. § (3) bekezdésében felsorolt engedélyekkel az áfamentességhez? Köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Rákné Nyíri Andrea

Katás egyéni vállalkozó fémhulladék leadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem katás egyéni vállalkozó, aki ingatlanon felújításával, bontással foglalkozik. Bontás következtében folyamatosan fémhulladék keletkezik, amelyet neki kell elvinnie a felújított ingatlan területéről a leadási pontra. Kérdésem, hogy milyen szabályok vonatkoznak rá, szükséges engedélyt kiváltania? Kell adóznia a levont szja-n kívül az abból kapott jövedelem után? Fel kell-e vennie egyéni vállalkozásába a fémhulladék kereskedelme tevékenységet? Alanyi mentesen végzi a tevékenységet, a fordított adózás szabályai érintik? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel,

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Eb-jegyértékesítés – Németország áfa

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Közösségen belüli beszerzés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink