25 találat a(z) telefonhasználat cimkére

Egyéni vállálkozó telefonköltsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Elszámolható-e az egyéni vállalkozó saját nevére, egyben a vállalkozás székhelyének címére érkező (székhely=lakhely) telefonszámla, abban az esetben, ha a vállalkozásnak nincs telefonja? Gyakorlatilag a saját (magánszemély) készülékét használja, és nem tartja nyilván a tárgyi eszközei között. Ha igen, kell-e neki is hívásnaplót vezetnie? Köszönöm.

Feltöltőkártyás telefonköltség elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. mobiltelefon-számlái jelentősen megemelkedtek, ezért úgy döntött a vezetés, hogy felmondják a szerződést, és inkább feltöltőkártyákat fognak vásárolni. Egyszer egy főkönyvelőtől azt hallottam, hogy ez nem elszámolható költség, azonban nem találtam erre külön szabályozást. Az lenne a kérdésem, hogy a feltöltőkártya költsége elszámolható-e költségként a vállalkozásban? Vonatkozik-e erre bármiféle tiltás, különleges kikötés? Mivel telefonszolgáltatás, gondolom erre is mindenképpen vonatkozik, hogy a 30 százalék áfája nem levonható. Válaszát előre is köszönöm!

Kft.-tulajdonosok telefonhasználata Kérdés

A kft. flottarendszerben fizeti a telefonköltségét. A tulajdonosoknak is van telefonjuk, mely után a kft. kiszámlázza a 30 százalékos magánhasználat költségét, a többit a kft viseli. A tulajdonosok nem állnak jogviszonyban a kft.-vel, de szakmai konzultáció miatt is kapcsolatban kell lenni az ügyvezetőnek velük. Mi a helyes eljárás ebben az esetben adózási szempontból?

Telefonkártya-elszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem civil szervezet telefonkártya elszámolásával kapcsolatosan a következő: a szervezet tagjainak kapcsolattartását, a mobiltelefonokhoz vásárolt telefonkártyával tudjuk megoldani, melyekhez így egyéni számla nem tartozik. Kérdés, hogy a vásárolt telefonkártyák értéke keletkeztet-e közteher-fizetési kötelezettséget, és ha igen, a használónak, illetve a szervezetnek mit kell ezzel kapcsolatban teljesíteni? Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Sztanó Zsuzsanna

Telefonhasználat áfájának elszámolása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérdésem: telefonhasználatról hívásrészletezőt kérek. Ha ez alapján minden hívás üzleti célú, akkor a telefonhasználat költsége teljes egészében elszámolható, illetve az áfáját le lehet vonni előzetesen felszámított áfaként? Olvastam a törvényben valamilyen 30 százalékos áfalevonási tilalomról. Ez hol, és mikor érvényesül? Továbbá, ha a telefonhasználat rendjét szabályzatban előírom, hogy mely hívószámú telefonok használhatóak kizárólag üzleti célra (azaz azon magánbeszélgetések nem bonyolíthatók), akkor ez elfogadható megoldás az adóhatóság számára is a költségek teljes elszámolásához? Egyéni vállalkozó vagyok, és nincsenek alkalmazottaim, a telefont csak én használom. (Mind a mobil-, mind a vezetékes telefont, a vezetékes telefon a székhelyen van, ami egyben a lakás is.)

Telefon magáncélú használata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lehetséges-e a telefon magáncélú használatát (a vélelmezett 20 százalékot) visszamenőleg másfél évre fizetési meghagyás címén a munkavállalóra terhelni? A fizetési meghagyás furcsasága, hogy a munkavállalónak a kiterhelt 20 százalék után áfát számoltak fel, és ugyanakkor a 20 százalékra kiterhelték a szja-t és az ehót is. Szerintem, ha valakitől szja-t és ehót vonnak le, akkor már más nem terheli, vagy ha ők ki akarják számlázni a vélelmezett 20 százalékot, akkor arról számlát kell kiállítani a munkavállalónak és csak akkor számolhatja fel az áfát. Mind a két megoldást nem lehet alkalmazni ugyanarra a magáncélú használatra. Vagy mégis? Visszamenőleg másfél évre. A munkavállalónak erre vonatkozóan semmilyen írásbeli megállapodása nincs. Köszönöm.

Korlátlan beszédforgalmú telefon magánhasználata Kérdés

A telefon magánhasználat dokumentálása milyen módszerrel fogadható el az új, korlátlan beszédforgalmat biztosító díjcsomagoknál?

Telefon áfájának elszámolása Kérdés

Egy egyéni ügyvéd áfakörös katás. Szeretné a telefonszámla áfáját levonni. Át kell-e íratnia a telefonszámláját? Jelenleg az ő nevére, mint magánszemély nevére szól a számla (nincs ráirva, hogy egyéni ügyvéd). Milyen mértékben vonhatja le a telefonszámla áfáját? Kell-e fizetnie a magáncélú telefonhasználat után telefonadót? Az irodája a lakásán van. Milyen mértékben vonhatja le a rezsiszámlák (fűtés,áram,stb.) áfáját, ha a számlák az ő nevére (magánszemélyként) szólnak? A gépkocsi-üzemeltetéssel kapcsolatos áfát milyen mértékben vonhatja le? Üdvözlettel várom válaszukat.

Költségtérítés a munkáltatónak Kérdés

Munkavállaló részére megtérítené a cég a magántelefon céges használatára jutó költséget. A telefonszámla a magánszemély nevén van, amiről rendszeresen bonyolít céges beszélgetéseket. Milyen jogcímen kerülhet az összeg kifizetésre a dolgozónak? Esetleg átalányösszegben is meghatározható ilyen jellegű költségtérítés? Az így kifizetett költségtérítés összege a dolgozónak adóköteles jövedelem és járulék fizetési kötelezettséget is eredményez? Köszönettel!

Telefon használat Kérdés

A civil szervezet elnökségének és vezetésének (IB tagok) -társadalmi munkában látják el a feladatukat- a két vadász pedig munkaviszonyban van- flottás telefonhasználata van.A civil szervezet ugyan áfás, de a mobiltelefonszámla áfáját nem vonja le , nem itényli vissza (nem is arányosít), hanem a bruttó telefonszámla összeg 1.19-szerese után megfizetné a 16%-os Szja-t és a 27 %-os egészségügyi hozzájárulás, és a 08-as 1208-01-es lapján a 2-es ? vagy -3- ? as soron az szja-t a 14-es soron az ehot vallja be.Telefonszámla részletezés nincsA tagokkal a civil szervezet nem kötött irásos megállapodást, hogy mennyit telefonálhatnak, általában az alapdíjon belül használják a telefont.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Sportlövészet oktatás áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Őcsg

Lepsényi Mária

adószakértő

Őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31