3 találat a(z) tejtermékek cimkére

Őstermelés vagy egyéni vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó családi gazdaságot alapított, juh- és kecsketenyésztéssel, valamint saját kecske- és juhtejből előállított sajtok értékesítésével foglalkoznak. A sajtot elsősorban nagy tételben, viszonteladónak értékesítik, de alkalomszerűen a gazdaságból közvetlenül magánszemély fogyasztó részére is történik kecsketej- illetve sajtértékesítés. Az engedélyek és a kistermelői regisztrációs szám megszerzése miatt szükséges volt a telepen egy üzletet létesíteni, napi 2 órás nyitvatartási idővel. Egyéb tevékenységet a gazdaság nem folytat. A kedvezőbb járulékfizetés miatt (egyéni vállalkozókra vonatkozó adózás helyett az előző évi bevétel 20 százaléka után) a családi gazdaság vezetője szeretné megszüntetni az egyéni vállalkozását. Kérdésem egyrészt az lenne, hogy ez a bolti értékesítés miatt megtehető-e, vagyis a boltban értékesített sajt és tej eladásából származó bevétel után is lehet-e őstermelőként adózni (egyéni vállalkozói bevétel helyett)? A másik kérdésem az lenne, hogy vonatkozik-e a bolti értékesítésre az online pénztárgép-használati kötelezettség, vagy választhatja azt is, hogy minden vevőnek számlát állít ki (aki nem adja meg a számla kiállításhoz szükséges adatokat, azt nem szolgálja ki)? Megoldás lenne-e, ha az üzletet bezárná, és kizárólag őstermelőként, háznál történő értékesítés keretében folytatná a tevékenységet? Köszönettel: Erdélyi Andrea

Túl magas a magyar tejáfa Cikk

A tejtermelési kvóta 2015. január elsején várható megszűnése új helyzetet teremt a piacon, amelyre a magyar tejgazdaságnak a versenyképesség növelésével kell felkészülnie - hangsúlyozták a Magyar Tejipari Egyesülés sajtótájékoztatóján. Az is elhangzott, hogy az unió 10 százalékos átlagához képest túl magas a magyarországi tejáfa.

A tejtermékek áfájának csökkentését javasolja a tej terméktanács Cikk

A legfontosabb tejtermékek általános forgalmi adójának az 5 százalékos sávba sorolását javasolja a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöksége - tájékoztatott a szervezet.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gyes melletti táppénz

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Rezsitámogatás kkv-k számára

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs