14 találat a(z) tb-kiskönyv cimkére

Táppénzjogosultság Kérdés

OEP-igazolvány – tb-kiskönyv Kérdés

Így igényelhető vállalkozóként táppénz, csed és gyed – mutatjuk a részleteket Cikk

Ha egy várandós kismama keresőképtelen lesz és táppénzt igényel, majd a baba születése után csecsemőgondozási díjat, gyermekgondozási díjat, azt a foglalkoztatójánál teheti meg. Egy egyéni vállalkozónak azonban nincsen foglalkoztatója, mindezeket saját magának kell intéznie. Sok katás vállalkozó könyvelővel sem rendelkezik, így még nehezebbé válhat az ellátások igénylésének folyamata. Cikkünkben azt nézzük meg, várandós egyéni vállalkozó esetében pontosan hogyan, milyen nyomtatványon kell igényelni a táppénzt, a csedet és a gyedet.

Nyugdíjba vonulás Kérdés

Nyugdíj: eltérő adatok a hatóságnál és a tb-kiskönyvben Cikk

Mit lehet tenni, ha a nyugdíbiztosítási főosztály nyilvántartásában kevesebb biztosítási idő szerepel, mint a nyugdíjba vonulni szándékozó irataiban? – kérdezte az Adózóna olvasója. Széles Imre tb-szakértő válaszolt.

Megbízási jogviszony dokumentumai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérek segítséget Öntől. Megbízási szerződés megszűnésekor, a megbízási díj szerződés szerinti kifizetése után a kifizetőnek milyen kötelezettségei vannak? Elsősorban arra gondolok, hogy például munkaviszony esetében a kilépő alkalmazott részére többféle igazolást kiadunk. Ezen igazolások közül melyiket kell a volt megbízási díjasunk kezébe adni? Illetve a rózsaszínű kis tb-könyvecskébe kötelezően be kell-e jegyezni a megbízási jogviszonyt? A megbízási díjból járulékok levonására sor került, a NAV felé a bejelentést a 19T1041 nyomtatványon megtettük. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Wittmann József

Jövedelemigazolás – nyomtatvány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk eddig minden esetben kiállította a „Jövedelemigazolás az egészségbiztosítási ellátás megállapításához” elnevezésű nyomtatványból a jövedelemigazolást munkaviszony megszűnésekor. Az lenne a kérdésem, hogy valóban nem szükséges-e a nyomtatvány vezetése 2018. január 1-jétől? Amennyiben nem, és a munkavállaló sem kérte a jövedelemigazolást írásban, akkor hogyan kell kitölteni a tb-kiskönyv erre vonatkozó részét? Ha a munkavállaló kéri a jövedelemigazolást, akkor elegendő-e a továbbiakban a bérszámfejtő program által elkészített jövedelemigazolást átadni? Válaszát előre is köszönöm!

Csed és gyed megállapítása határozott idejű munkaviszony esetén Cikk

Előfordulhat, hogy a gyermeket váró kismama határozott idejű munkaviszonya megszűnik a gyermek születése előtt, vagy a gyermek születése kapcsán járó csecsemőgondozási díj (csed), illetve gyermekgondozási díj (gyed) folyósítása alatt. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy mennyiben érinti a vér szerinti szülők csecsemőgondozási díjának, illetve gyermekgondozási díjának megállapítását a határozott idejű munkaviszony és annak megszűnése.

Munkaügyi belépési papírok Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Azzal kapcsolatban lenne kérdésem, hogy munkaügyi belépéskor pontosan milyen papírokat kötelező leadni a dolgozónak? Kötelező-e leadni az szja-adatlapot és az előző munkahelyről hozott jövedelemigazolást? Ezen kívül az előző tb-kiskönyv leadása kötelező-e, ha már betelt? Elég-e csak az aktuális tb-kiskönyvet leadni? További kérdésem lenne, hogy ha egy dolgozónk terhességi gyermekágyi segélyen van a gyermekével, akkor lehetséges-e, hogy a tgyás megtartása mellett mint vállalkozó otthonról ugyanazt a munkát végezve, mint azelőtt, bedolgozzon a cégnek (például otthonról bérszámfejtsen)? Ha a munkavégzés helye olyan helyen van, ami tömegközlekedéssel nem megközelíthető, akkor kötelezhető-e a dolgozó, hogy a saját autójával járjon be dolgozni? Köszönettel: Kiss Anita

Ellátás megállapítása megbízási díjas esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben kérném a segítségét. Új dolgozónk évekig megbízási díjasként dolgozott és a bemutatott iratai alapján látható, hogy folyamatosan biztosított volt a jövedelme alapján. Mivel a kiskönyvben a megbízási jogviszonyt nem kell szerepeltetni, kifizetőhely lévén hogyan bírálok el egy ellátást? Mivel igazolhatja nekem a dolgozó a tb-kiskönyv helyett, hogy megvan a két év folyamatos jogviszonya? Köszönöm!

Egyéni vállalkozó tb-kiskönyve Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozói jogviszonyt be kell vezetni a tb-kiskönyvbe? Köszönöm válaszát!

Hiányos a tb-kiskönyv, hogyan lehet igazolni az előző munkaviszonyokat? Cikk

Mit tehet a munkavállaló, ha a korábbi munkáltatói ugyan bejelentették a foglalkoztatását, de tb-igazolványt ("kiskönyvet") nem kapott? – kérdezte olvasónk. Dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértőnk válaszolt.

Hiányos tb-kiskönyv Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amikor elkezdtem dolgozni, nem tudtam, hogy van tb-kiskönyv. Később az első két munkahelyemen ilyet nem is kaptam. Most ott tartok, hogy a tb-kiskönyvben csak a legutóbbi két munkáltató van bejegyezve. Nem gondoltam, hogy ez probléma lehet, hiszen a XXI. században vagyunk, az ügyfélkapu nyilvántartása alapján minden munkahelyem bejelentette a foglalkoztatásomat. Mégis azt olvastam, hogy lehet belőle probléma. Kérdésem, hogy Ön szerint mit kell vagy érdemes tenni? Kérjem meg a volt munkáltatóimat, hogy utólag (persze mostani dátummal) adjanak ki kiskönyvet, igazolva a munkaviszonyt? Vagy egyszerű, papíralapú igazolást kérjek? Mit tehetek, ha valamelyik nem létezik, vagy csak nincs kedve/ideje segíteni? Segítségét köszönöm!

Mit írnak a tb-kiskönyvbe? Kérdés

Tisztelt Adózóna! Érdeklődöm, hogy gyesről visszatérve korábbi munkahelyre milyen dátum és hová fog bekerülni a tb-kiskönyvbe; a biztosítási jogviszony megszűnése aznapra datálódik, amikor majd most visszatér a kismama (ami egyáltalán nem biztos)? A szülés előtt még dolgozott, de volt táppénzen is 2 hetet, majd visszajött rövid időre átadni a munkakört, és már a szülésig táppénzen volt. Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó várandóssága

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Bizalmivagyonkezelő-bevétel elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Szálláshely-szolgáltatás, áfa, szja

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5