24 találat a(z) tartozás átvállalása cimkére

Tartozás átvállalása Kérdés

Szállítói tartozás átvállalása ellentételezéssel Kérdés

Tartozás átvállalása Kérdés

Adótartozás átvállalása: kinek, mikor engedélyezi a NAV? Cikk

A gazdasági élet szereplői gyakran kötnek olyan ügyleteket, melyek során az egyik fél ellenszolgáltatásként átvállalja a másik fél valamilyen kötelezettségét. Ez a megoldás sokszor lehet praktikus, illetve egyes helyzetekben másképp nem is realizálható a gazdasági esemény (például a kérdéses kötelezettség éppen a megvásárolni kívánt eszközt, például ingatlant terheli). Kérdésként merülhet fel, hogy az adótartozás, mint kötelezettség átvállalható-e, ha igen, milyen eljárási keretek között?

Tartozás átvállalása egyesülettől Kérdés

Végelszámolás tartozásátvállalással Kérdés

Tartozás átvállalása Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" társaság tartozik "B"-nek 100 egységgel. "C" társaság átvállalja a 100 egység tartozást "B" felé. "A" társaság a "C"-nek megfizeti a teljes tartozás összegét 3 év múlva. Kinek milyen adó-, áfatételei keletkezek? Mi van akkor, ha csak 50 egységben fizeti meg a tartozását? Köszönettel.

Tartozás átvállalása Kérdés

Kilépő munkavállaló tartozását az új munkahely (cég) átvállalja. Milyen járulékok terhelik a céget és a munkavállalót?

Tartozás átvállalása: mi lesz a társasági adóval? Cikk

Egy cég átvállalja egy másik cég szállítói tartozását. Csökkenthető-e utóbbi cég társaságiadó-alapja a nála egyéb bevételként elszámolt? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.

Tartozásátvállalás Kérdés

"A "cég átvállalja "B" cég szállítói tartozását. Kérdésem, hogy " B " cégnél egyéb bevételként elszámolt összeggel csökkenthetem-e a "B cég társasági adó alapját?

Tartozásátvállalás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéshez szeretném szíves állásfoglalását kérni: cégcsoporton belül az anyavállalatnak van szállítói tartozása egyik leánycége felé, ugyanakkor a leánycégnek van külsős szállítói tartozása, melyet három oldalú megállapodásban az anyacég tartozásátvállalással átvállal és részben elkezdi a tartozásokat kifizetni, ugyanakkor a leánycége felé nem fizeti ki a tartozást, tehát az átvállalt tartozást az anyacég ráfordításként elszámolja, társasági adóalapot növelni kell vele, a leánycég felé a tartozása továbbra is fennáll. A leánycég az anyacég által átvállalt külsős tartozást bevételként elszámolja, társasági adót csökkent vele és továbbra is kimutatja az anyacég részére nyújtott szolgáltatást kintlévőségként. Kérdésem, hogy ilyen esetben nem lehet kompenzálásról beszélni, illetve áfafizetési kötelezettség nem keletkezik? Valóban a külsős szállítónak fizetett az anyacég, de a leánycég felé fennálló kötelezettsége is létezik.Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Varró Mária

Zárt végű pénzügyi lízing tartozásátvállalása Kérdés

A társaságtól az anyavállalat átvállalja a lízingbe vett eszközt a jelenlegi tartozással együtt. A lízingbe adó hozzájárult az átvállaláshoz. Az eredeti lízingszerződést 3 évre kötötték – az eszköz egy traktor –, az amortizációt évi 20%-ban határozta meg a társaság. (Az egyszerűség kedvéért kerekítve az adatok) A traktor bruttó értéke: 55 000 eFt Elszámolt amortizáció: 19 000 eFt A lízingcég küldött egy mínuszos számlát 17 000 eFt plusz áfáról. A rövid- és hosszú lejáratú kötelezettségek összege 21 000 eFt. Milyen könyvelési tételek szükségesek a lízing lezárásához?

Ingatlan bekerülési értéke Kérdés

Könyvelek egy kft.-t, amely vásárolt egy ingatlant 2012-ben 7 millió 300 ezer forintért. Az ingatlan piaci értéke kb. 50 millió forint volt, de a vételár azért volt ennyire alacsony, mert az ingatlan jelzáloggal terhelt volt. A jelzálog akkori értéke 35 millió forint volt. Az eladó magánszemély egészen 2016-ig fizette a jelzáloghitel-kötelezettségét, de ekkor fizetési nehézségek miatt nem tudott tovább törleszteni. A bank többszöri felszólítás után felmondta a jelzáloghitel-szerződést, és értékesíteni kívánta az ingatlant. A kft. időközben az ingatlant társasházzá alakította, felújította, és beruházott kb. 24 millió forintot, annak reményében, hogy a kialakított három társasházi albetétet haszonnal tudja értékesíteni. Annak érdekében, hogy a bank ne értékesítse az ingatlant, a társaság kifizette a magánszemély adós helyett a fennálló mintegy 30 millió forint jelzáloghitel-tartozást. Az első társasházi albetétet 2016. decemberben értékesítette a társaság, 20,5 millió forint plusz áfa értékben. A második és a harmadik albetét értékesítését követően még így is nyereséges lesz a befektetés a kft. számára, és a vételár, plusz a megfizetett jelzálog értéke sem haladja meg az ingatlan piaci értékét. Kérdéseim: 1. A magánszemély helyett kifizetett jelzáloghitel-tartozás a kft.-ben könyvelhető-e az ingatlan bekerülési értékeként? Amennyiben nem, akkor milyen módon kell könyvelni? 2. A magánszemély szempontjából a helyette megfizetett tartozás jövedelemnek minősül. A 15 százalékos szja-kötelezettség mellett kell más közterhet fizetnie?

Tartozásátvállalás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk szeretne átvállalni egy tagihitel-kötelezettséget egy végelszámolás alatt lévő kft.-től. A kérdésem az lenne, hogy mi módon könyvelendő ez a tranzakció 2016-ban, illetve az átvállalt összeg után az áfakötelezettség felmerül-e, vagy amennyiben nem ingyenesen vállalja át a társaság a kötelezettséget, akkor az áfa megfizetése elkerülhető-e? Válaszát előre is köszönöm.

Tartozásátvállalás tagi kölcsön esetében Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az oldalukon lévő, Tagi kölcsön és illeték – SOS! című kérdés nyomán a kérdésem a következő volna: Adott egy végelszámoló bt., amelynek a beltagja tagi kölcsönt adott a bt.-nek. Ennek a magánszemélynek van egy kft.-ben 50% tulajdoni hányada. Átvállalhatja-e a tartozást a kft. a bt.-től, és ha igen, ennek mi a módja, kell-e társasági szerződést módosítani, tagi jegyzőkönyvet készíteni, mik a feltételei? Előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Szoftverfejlesztés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Kényszertörlés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs