405 találat a(z) tagi kölcsön cimkére

Szabadulás a tagi kölcsöntől Cikk

A tagi kölcsön jól jöhet a forráshiányos társaságnak, de gondot okozhat, ha a cég szeretne megszabadulni tőle. Milyen következményei vannak a tagi kölcsön elengedésének, átvállalásának, illetve apportjának? Összefoglaltuk.

Tagi kölcsön kamata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nem személyesen közreműködő tag tagi kölcsönt nyújt kamatkikötéssel. Ha a cég visszafizeti a tagi kölcsönt és kamatot is fizet, a kamat után milyen járulékot, adót kell fizetnie a magánszemélynek és a cégnek? Kell-e társaságnak taoalapot növelnie a kamattal, hiszen ez nincs nevesítve a Tao. tv. 3 sz. mellékletének B/3 pontjában (a társaság tevékenységében személyesen közre nem működő tagnak való kifizetés)? Magánszemélynek így kifizetett kamatot az 5-ös számlaosztályba kell-e könyvelni mint személyi jellegű kifizetés? Köszönettel: Mónika

Bt.-tag részére folyósított kölcsön átvállalása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az alábbi. Egy betéti társaság 2012 óta nem végez bevételszerző tevékenységet, könyveiben tagja részére adott kölcsön és annak előírt kamata szerepel. Kölcsön felvételére 2012.óta nem került sor. A betéti társaság 2017 novemberében módosította a társasági szerződését, amelyben a korábbi beltag már szerepel. Kérdésem, hogy a korábbi beltag a részére adott kölcsön és kamat összegét átruházhatja-e (engedményezheti-e) az új beltag részére – férj a feleségnek –, és ennek milyen adózási vonzata van? Várom szíves válaszukat. Tisztelettel.

Tagi kölcsönből sajáttőke-emelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A saját tőke a jegyzett tőke kétszerese alá csökkent, tőkenövelésre lenne szükség. Megoldható-e a tőkeemelés a tagi kölcsön átsorolásával? Ha igen, a saját tőke melyik elemét célszerű emelni, illetve milyen adóvonzatokkal jár az áthelyezés?

Pótbefizetés tagi kölcsönből Cikk

A megengedett érték alá csökkent saját tőke kiegészíthető-e tagi kölcsönből? Olvasói kérdésre Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

Tagi kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Euróban adott tagi kölcsönt vissza lehet-e adni forintban? Külföldi vevőnek kibocsájtott EUR-s számlát a teljesítés, vagy a számla keltével forintosítom? És milyen árfolyammal számolom? Köszönöm: Pánti Etelka

Tőkeemelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. saját tőkéje negatív. A vállalkozásban lévő tagi kölcsönből szeretné a tőkét felemelni. Érdeklődnék, hogy ehhez milyen papírokra van szükség, illetve, hogy számviteli szempontból ez az összeg tőketartalékba vagy lekötött tartalékba kell, hogy kerüljön? Valamint szeretném tudni ennek a kiva adóalapra gyakorolt hatását. Segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel: B. Márta

Pótbefizetés tagi kölcsönből? Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017-ben kezdő kft. saját tőkéje a megengedett érték alá csökkent, és 2018-ban sem fog még rendeződni. A vállalkozás tagi kölcsön nyújtása mellett működik. A kérdésem az, hogy a pótbefizetést már év közben is el lehet rendelni, vagy csak a mérleg elfogadása alkalmával? A tagi kölcsönt át lehet-e fordítani pótbefizetésre, és ha igen, hogyan (ügyvédi papír kell hozzá, vagy elég a tagok feljegyzése)? Átvezethető lekötött tartalékba pénzmozgás nélkül? Nem elengedett követelés lenne, mivel amint engedi az eredmény, a tulajdonosok visszakapják. Van valamilyen adóvonzata? Válaszát előre is köszönöm

Bt. által kültagnak nyújtott tagi kölcsön Kérdés

Az alábbi kérdéshez kapcsolódik a kérdésem: "Kft. saját tagjának adott kölcsönt, amit a német állampolgárságú tag nem fizet vissza. Milyen adók, járulékok terhelik a kft.-t, illetve a magánszemélyt? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt." Kérdezem, hogy ha a kültag belföldi illetőségű magánszemély, aki a tagi kölcsönt nem tudja vagy nem akarja visszafizetni, akkor milyen könyvelési, adózási, esetleg illetékteher jelentkezik a bt.-nél és a tagnál? Köszönettel!

Pótbefizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pótbefizetésre vonatkozóan a Ptk. előírása a következő: 3:183. § [A pótbefizetés] (1) Ha a társasági szerződés feljogosítja a taggyűlést arra, hogy a veszteségek fedezésére pótbefizetési kötelezettséget írjon elő a tagok számára, meg kell határozni azt a legmagasabb összeget, amelynek befizetésére a tag kötelezhető, továbbá a pótbefizetés elrendelhetőségének gyakoriságát. IIyen előírás alapján megteheti-e egy bt. taggyűlése a társasági szerződés módosítása nélkül is azt, hogy a veszteségek fedezetére pótbefizetést ír elő a tagoknak, és a kapott összegből megadja az egyik tagnak a régóta fennálló tagikölcsön-tartozását? A bt. taggyűlése – egy taggyűlési határozattal – eleve azért rendel egy pótbefizetést, hogy abból rendezhessen egy régóta fennálló kötelezettséget, a beltaggal szembeni tartozást! Kérem, hogy válaszát joghelyekkel szíveskedjék alátámasztani! Előre is köszönettel: Kgy.pl.

Kft. saját tagjának adott kölcsönt, amit a tag nem fizet vissza Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. saját tagjának (a tag német magánszemély és egyedüli tag) adott kölcsönt euróban, amelyre a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékos kamatot számolt a cég. A kft. most végelszámol, viszont a tag a kölcsönt nem fizette vissza, és nem is fogja visszafizetni. Milyen adók, járulékok terhelik a kft.-t? Milyen adók, járulékok terhelik a német állampolgárságú magánszemélyt? Esetleg van-e illeték vonzata? Köszönettel.

Tagnak nyújtott kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaság tagjai részére kölcsönt nyújtott. A kölcsönszerződés szerinti fizetési határidő eredménytelenül eltelt és elévülési időn belül nem történt meg a társaság részéről a követelés érvényesítése, tehát jogilag elévült, és bírói úton sem érvényesíthető Kérdésem: a követelést milyen módon lehet kivezetni a társaság könyveléséből, illetve a társaságnak, valamint a magánszemélyeknek milyen kötelezettsége keletkezik? Segítséget megköszönve, tisztelettel: Szabó Istvánné

Magánszemély kölcsönt ad Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyszemélyes kft. (legyen A Kft.), amelynek fő tevékenységi köre vagyonkezelés (holding), létrehoz egy másik egyszemélyes kft.-t (B Kft.), amelynek fő tevékenysége saját tulajdonú ingatlan értékesítése. A B Kft.-ben most mint magánszemély szeretne kölcsönt nyújtani (200 000 ezer forintot), ő nem tagi kölcsönként szeretné kezelni, hanem mint magánember nyújtaná ezt a kölcsönt. Természetesen kölcsönszerződést írnának és bankon keresztül utalná be a B cégbe az összeget. Kérdéseim: 1. Lehet nem tagi kölcsönként kezelni, annak ellenére, hogy mindegyik cégben ugyanaz a tulajdonos, vagyis B-ben csak az A-n keresztül? 2. Milyen kamatot kellene írni a kölcsönszerződésben? Elég a jegybanki alapkamatot? 3. Kell ügyvéd által készített kölcsönszerződés? Válaszát előre is megköszönve üdvözlettel: Andrea

Felszámolás tagi kölcsön esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jövő évben felszámolnánk kft.-t, melynek tagja vagyok, 10 millió forint tagi kölcsönnel. Hogyan tudjuk tagi kölcsön esetében hivatalosan és szabályosan megszüntetni a céget? Válaszát előre is megköszönöm!

Társaságból kilépő tag Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-ből az egyik tag ki szeretne lépni. Nyilvántartott tagi kölcsöne több millió forint, kilépéskor nem tudja a társaság részére kifizetni az összeget, elengedni nem szeretné. Mi ilyenkor a megoldás?Lehet-e módosítani a tagikölcsön-szerződést hagyományos kölcsönszerződéssé, ahol a jogosult már nem a tag, hanem a kilépett tag lesz, így a társaság már nem a tagnak, hanem a társaságból kilépő 3. személynek fizeti vissza x időn belül a tartozást? Esetleg engedményezési szerződéssel a tag átruházza saját magára mint a társaságból kilépő harmadik személyre a követelést? Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanbérlet, rezsi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Egyesület végelszámolásának nyomtatványai II.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Táppénzjogosultság vége

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs