9 találat a(z) többműszakos munkarend cimkére

Mitől lesz egy munkakör készenléti jellegű? Cikk

Olvasónk készenléti jellegű munkakörben, napi 18 órában – amely túlnyomórészt éjszakára esik – készül munkát vállalni. Szerette volna megtudni, hogy szabályszerűen ez milyen feltételek mellett valósítható meg. A kérdésre Hajdu-Dudás Márta ügyvéd, munkajogász adott választ.

Több műszakos munkarend Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi kérdésben kérném szíves segítségüket: Egy kft. húsfeldolgozási tevékenységet végez. A feldolgozóüzemben dolgozó alkalmazottak keddtől szombatig, 8 órában dolgoznak, reggel 3 órától 11.40-ig, vagy 4 órától 12.40-ig. Második műszak nincs. A takarítók keddtől szombatig reggel 6 és 8.30 óra között kezdenek dolgozni és 17 órakor fejezi be a munkát az utolsó takarító. Egy fő karbantartó kolléga szintén keddtől szombatig 11.10-tól 19.40 óráig dolgozik. Az irodai alkalmazottak hétfőtől péntekig 7.30-tól 17 óráig dolgoznak, valamint egy fő irodai alkalmazott szombaton 8 órától 16.40-ig dolgozik. A kérdésem az, hogy többműszakosnak minősül-e a munkáltató tevékenysége? Az Mt. 90. § szerinti 80 órába beszámítható-e valamennyi alkalmazott munkaideje? Köszönettel: Dr. Török Tamás

Munkaszüneti napi munkavégzés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Munkaszüneti napon rendkívüli munkaidőben, többműszakos munkarend esetén, munkaidőkeretes foglalkoztatás során dolgozhatnak-e a munkavállalók? Nem megszakítás nélküli munkarend, csupán többműszakos. Van, hogy a munkaszüneti nap hétvégére esik, van hogy hétköznapra, és mivel előre kell tervezni a munkaidőbeosztást, kérdés, hogy beoszthatók-e munkaszüneti napokra a munkavállalók rendkívüli munkaidőben (mert rendes munkaidőben nem dolgoztathatóak munkaszüneti napon)? Köszönettel.

Vasárnapi munkakezdéssel több műszakos munkarend Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyik telephelyünkön dolgozóink többműszakos munkarendben dolgoznak. A hét vasárnap 22 órai munkakezdéssel indul. Kérdésként felmerült, hogyan számolható el a szabadság, illetve a táppénz, ha a dolgozó vasárnap éjjel nem kezdi el a munkát. A szabadság mely napra írható ki? Vasárnapra vagy hétfőre? Illetve a rendszeres túlórák miatt a heti max. 48 óra, esetenként 50 óra lenne, amennyiben hétfőtől vasárnapig nézem a heti keretet. Köszönöm.

Vasárnapi munkakezdéssel több műszakos munkarend Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyik telephelyünkön dolgozóink többműszakos munkarendben dolgoznak. A hét vasárnap 22 órai munkakezdéssel indul. Kérdésként merül fel, hogy hogyan számolható el a szabadság, illetve a táppénz, ha a dolgozó vasárnap éjjel nem kezdi el a munkát. Illetve a rendszeres túlórák miatt a heti max. 48 óra, esetenként 50 óra lenne, amennyiben hétfőtől péntekig nézem a heti keretet.

Napi pihenőidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Többműszakos munkarendben foglalkoztatott munkavállaló napi pihenőideje lehet-e 8 óra (régi Mt. alapján ez 11 óra volt), amennyiben nem rendelkezünk kollektív szerződéssel? Köszönöm válaszát.

Bérpótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném szíves válaszát. Társaságunk bevezette a többműszakot. Egyik műszak: reggel 6-14 óráig tart, a másik 16-24 óráig. Ezek a műszakok váltják egymást. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben a munkavállalók 30 százalékos műszakpótlékra jogosultak 18 és 24 óra között? Abban a műszakban, ahol délután kezdenek dolgozni, jár-e a műszakpótlék 22 óráig, majd éjszakai pótlék 22 órától, vagy csak műszakpótlék jár a 16 és 24 óra közötti műszak időtartamára? A műszakok hetente váltják egymást. Köszönöm válaszát.

Fizetett ünnepen történő munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy május 1-jén beosztás szerint dolgozhatnak-e azok a munkavállalók, akik munkaidőkeretben dolgoznak, folyamatos, több műszakos munkarendben? Leállás kizárólag technikai okok miatt szokott lenni (gépkarbantartás), de nem közszükségletet látnak el. Ebben az esetben is tekinthető megszakítás nélkülinek a munkarend? Válaszát előre is köszönöm!

Műszakpótlék Kérdés

Egy ipari tevékenységet folytató vállalatnál a dolgozók pillanatnyilag 3 műszakban dolgoznak: délelőtt 06-14-ig, délután 14-22-ig, éjjel 22-06 óráig. Véleményem szerint a délutános hétre 18-22 órára műszakpótlék jár, 30 %, az éjszakás hétre 22-06 órára pedig éjszakai pótlék jár, 15 %. Fentiek alapján jól értelmezem a törvényt?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Evából tao hatálya alá áttérés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számvitel és összesítő nyilatkozat

Nagy Norbert

adószakértő

Felmondási idő és végkielégítés számítása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close