373 találat a(z) szolgáltatás cimkére

Iparűzési adó: így vehető figyelembe az anyagköltség Cikk

Hogyan befolyásolja a gépjárműszerviz anyagköltsége az iparűzési adót? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné okleveles adószakértő válaszolt.

Helyi adó – anyagköltség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fogorvos iparűzési adóalapját csökkentettük anyagköltségként a fogtechnikai számlákkal. A fogtechnikai számlákon többek között szerepelt: korona, műfog, kapocs, frézelés, fémerősítés... A fogtechnikus által kiállított számlában szereplő tételek igénybevett szolgáltatások vagy anyagköltség a fogorvosnál? Az adóhatóság álláspontja szerint, "ha az implantátum a gyártótól kerül megrendelésre, és nem személyre szabottan a betegre van elkészíttetve, akkor a fogorvosi kezelés keretében illeszti be azt a fogorvos a beteg szájába, és anyagköltségként csökkentő tételként figyelembe vehető. Az említett fogorvosnál a fogtechnikai tevékenység, mint igénybe vett szolgáltatás épül be a fogorvos által vállalt komplex fogászati ellátásba, és nem csökkenthető az iparűzési adó alapja, hivatkozva a Sztv. 47. és 51. §-aira, melyek szerint a fogorvos a fogtechnikus komplex szolgáltatását vette igénybe, melynek része a szolgáltatásnyújtás során felhasznált anyagok értéke is, és ezt a megrendelőnél, fogorvosnál nem lehet anyagfelhasználásként elszámolni.” Köszönjük.

Őstermelés – szolgáltatás Kérdés

Őstermelő rétiszéna-termesztéssel foglalkozik. Kérdésem, hogy, ha tisztító kaszálást végez (szolgáltat), akkor ezt végezheti-e az őstermelői tevékenységen belül? Ha végezheti, akkor ezt, mint őstermelői bevételt adózza le, vagy mint önálló tevékenység jövedelmével számoljuk el (tételes elszámolással)? Őstermelésben átalányadózók vagyunk.

Online értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes egyéni vállalkozó saját honlapján ad online tanácsokat a hozzá bejelentkezetteknek. Az értékesítés menete: 1. "Vevő" (szinte kivétel nélkül fantázia néven, a téma intimitása miatt) regisztrál a honlapon. 2. Regisztráció után elküldi a szolgáltatás árát (pár ezer forint) a megadott számlára. 3. Megkapja a tanácsot, az ügyletnek vége. Kérdéseim: ismereteim szerint internetes értékesítésnél kötelező számlát kiállítani. A vevő valós neve és címe nélkül ez hogyan oldható meg? Állíthatok-e ki elektronikus számlát, vagy csak a vevő előzetes hozzájárulásával? Köszönettel: CSCS

Lakásépítés áfája 2016. 01. 01-től? Bartha Úr válaszaira kérdés Kérdés

Tisztelt Szakértő Úr ! Sajnos nekem nem egyértelműek válaszai. Ezért kérem térjünk rá vissza. Értelmezésem szerint a lakást épitő vállalkozónak nincsen jogi alapja 5 százalékkal felszámítani az áfát, miután: 1. nem ingatlant és a hozzá kapcsolódó földrészletet értékesíti. 2. azt a szolgáltatást végzi, amit a törvény 10. paragrafus d. pontja kizár mint építési-szerelési munkákat. Igy véleményem szerint építőipari vállalkozás nem számlázhat 5%-os adó mértékkel a 27%-al szemben. Ettől teljesen független az a lehetőség a magánszemélyeknek,építtetőknek,hogy támogatás formájában visszaigényelhetnek ÁFA-t. Kérem szíves értelmezését és válaszát. Üdvözlettel: Sárosi Péter

Szolgáltatás importáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. áfa szempontból közérdekű tevékenységet végző (régi nevén tárgyi adómentes) vállalkozás. A Google-tól havonta áfamentes számlát kap Írországból. A kérdésem, hogy Magyarországon be kell-e fizetni és vallani a 27 százalék áfát? Továbbá: jól értelmezem-e, hogy a NAV 14. számú információs füzetében olvasható 10 000 euró - 2,5 millió forint - alatti szolgáltatásimport esetében se fizetni, se vallani nem kötelező? Köszönettel: Vadoba József

Napelem szerelése: termék vagy szolgáltatás az áfában? Cikk

Mind gyakoribb, hogy a vállalkozások, illetve a lakossági fogyasztók napenergia átalakítására alkalmas berendezésekből nyert villamos energiával oldják meg ingatlanuk energiaszükségleteit. Kérdésként vetődhet fel, hogy ezek kivitelezése az áfa rendszerében az egyenes vagy a fordított adózási rezsim alá tartozik-e.

Tevékenységi engedély Kérdés

Tisztelt Cím! Társaságunk Ausztriában dolgozó ingázó magyarkonak készül bevezetni egy szolgáltatást, melynek lényege, hogy segítséget nyújtunk az ausztriai családtámogatás igénylésében. Gyes, és családi pótlék, illetve az éves költségbevallás kitöltésében is segítünk nekik, Az a kérdés, ha ezt a tevékenységet idehaza végezzük magyar állampolgároknak, akkor kell-e ehhez a tevékenységhez engedély? Információink szerint ez egyéb ügyintézési kategória, ahol mi hivalalosan német tolmácsot alkalmazunk, illetve van egy szerződött könyvelőnk aki adótanácsadói végzettséggel is rendelkezik. További kérdésünk az, hogy mivel ezt a tevékenységet idehaza végezzük magyar állampolgároknak, kell -e az osztrák szakhatóságtól bármiféle engedély? Köszönettel:

Őstermelő szolgáltatása Kérdés

A már korábban feltett kérdésre megkaptam a választ, miszerint az őstermelő vallja be az 53-as nyomtatványon az általa végzett szolgáltatást (például vetés). Ilyen esetben a szolgáltatás igénybe vevője kifizetőként jár el, és levonja az szja-előleget? Mint önálló tevékenységből származó bevételre, a kifizető alkalmazza a 30 százalékos szabályt? Ha meghaladja a minimálbér 30 százalékát, járulék is van?

Káosz az iparűzési adó alapjának értelmezésében Cikk

Egy félreértelmezett törvényi szabályozás miatt rendkívüli bírságokra számíthatnak azok a cégek, melyek az év folyamán a nyomdai árucikkeiket termékként szerezték be és az adott összeget nem szolgáltatásként számolták el a könyvelésükben, hívja fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária. A törvényi anomália már csak azért is furcsa, mert az áfatörvény világosan rögzíti, hogy a nyomdában készült egyes árucikkek milyen esetben minősülnek terméknek és milyen esetben szolgáltatásnak, állítja a tanácsadó cég.

Ha elégedetlen a külföldi cég termékével, szolgáltatásával, itt segíthetnek Cikk

A külföldi cégekkel, szolgáltatókkal szemben felmerült fogyasztói panaszok rendezése érdekében az Európai Fogyasztói Központhoz is fordulhatnak a magyar panaszosok – hívja fel a figyelmet a központ az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Import – számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy fuvarozó vállalkozó az alábbi számlát juttatta el hozzánk: A számlán szereplő szállító a Shell Austria GmbH, közösségi adószám is szerepel a számlán mindét fél részéről (a vevő érvényes közösségi adószáma is). A kártyakibocsátó a magyar Shell Hungary Kft. Az összes adata, cím, adószám, bankszámlaszám is szerepel ezen a számlán. A teljesítés helye (ami a számlán is fel van tüntetve) Ausztria. De a számlán az osztrák nettó összeg, áfa és bruttó összeg szerepel. A társaság a bruttó végösszeget fizeti – ami ebben az esetben 20 % áfával növelt. A kérdés, hogy a nettó – áfa – bruttó osztrák számlát hogyan könyveljük le szabályosan? Mint közösségen belüli beszerzés? És az áfabevallásban, illetve az összesítő nyilatkozatban szerepeltessük attól függően, hogy termék vagy szolgáltatás van a számlán? Ezekben a számlákban szereplő áfát a Shell Hungary segítségével egy Dániában (dán közösségi adószámmal rendelkező cég) az áfát jóváírja utólag. De, hogy ez melyik számlához tartozik, azt utólag szinte lehetetlen megmondani. A teljesítés helye Európa. Ezzel mit lehet kezdeni, hogy szabályosan járjunk el? Ez minek minősül: szolgáltatásnak vagy termékértékesítésnek? Válaszát előre is köszönöm.

Unión belüli országokba történő szolgáltatás Kérdés

Fogtechnikus szolgáltatást végez Unión belüli tagállamba. A számlát euróban állítják ki és számlázzék. Fizetési határidőn jóval később történik a kiegyenlitése a számlának. Kérdésem, a 15A60-as bevalláson mikor, melyik hónapban kell jelentenem a szolgáltatást, amikor a számla kiállításra került, vagy amikor a számla ellenértéke a bankszámlán megjelent? Ehhez kapcsolódó kérdés, hogy a szolgáltatás éves összértéke hány euró lehet, amit az Unión belüli tagállamban teljesít? Felső korlát? Felső korlát túllépése esetén mi a teendő ? Köszönettel: Bényi Józsefné

Pénztárgép kell-e? Kérdés

1. Kell-e pénztárgépet beszerezni az egyéb szálláshely-szolgáltatáshoz, teáor 559001? Katás főállású vállakozó. A vendég, ha kér számlát azt kap, ha nem, akkor kézi nyugtát. Nincs más tevékenysége, csak ez. 2. Ha számlákat ad ki, akkor arról kell-e a NAV felé jelentést tenni?

Utólag választott tételes költségelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szálláshely-szolgáltatással foglalkozom jelenleg két lakásban. Mindkettő fele-fele arányban tulajdonunk a feleségemmel, de az én nevem alatt fut mindegyik. Mikor bejelentettük, hogy ezzel szeretnénk foglalkozni, akkor nem néztünk utána rendesen, illetve a hivatal sem és a könyvelőnk sem tudta vagy véletlenül félre tájékoztattak minket, hogy két lakás esetén nem választható a tételes átalány adózás. Most, hogy lassan vége a szezonnak, tudtam meg ezt és a kérdés magától adódik: Mi van ilyenkor, mit lehet tenni? A tételes átalányadózás szabályai szerint már befizettem egész évre a 4 szoba utáni összegeket. Úgy gondolom: marad a tételes költségelszámolás, jövőre pedig áttérünk az átalányadózásra. Számlák bútorokról, műszaki cikkekről vannak, illetve nyugták név nélkül. Ezeket elszámolhatom? Pontosan mi után kell fizetnem és mennyit, illetve mennyit számolhatok el költségként és mit? Azt is tudni kell, hogy magánszemélyként foglalkoztatok egy házmestert havi 40 órában, mert én külföldön dolgozom. Az ő bérét is elszámolhatom? Példaként vegyünk egy 1 millió forintos bevételt! Előre is köszönöm a segítséget és a számszerű levezetést! Tisztelettel: Bardóczi Kornél

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Sportlövészet oktatás áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Őcsg

Lepsényi Mária

adószakértő

Őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31