179 találat a(z) szociális hozzájárulási adó cimkére

Tb-terhek 2018. január 1-jétől. Táblázatokkal Cikk

Nemrégiben jelent meg a szociális hozzájárulási adóról, valamint az egészségügyi hozzájárulásról szóló törvények módosításáról szóló törvény a Magyar Közlönyben. Ismertetjük a 2018. január 1-jétől hatályos változtatásokat, továbbá azt is, hogy ennek következtében hogyan módosulnak a társadalombiztosítási kötelezettségek.

Szocho-kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vallási egyesületben és nem állami fenntartású felsőoktatási intézményben munkaviszony keretében foglalkoztatott megváltozott munkaképességű személy után érvényesíthető-e kedvezmény és meddig? Egy alkalmazott rehabilitációs ellátásban részesült és rehab kártyával rendelkezett, amit a munkáltatónál letétben tartottak. A 3 év leteltével megszűnt a rehabilitációs ellátásra való jogosultsága, azonban a rehab kártya érvényességét a mai napig nem vonta vissza a NAV. Mikor jár le a kártya érvényessége? A NAV arra hivatkozott hogy a rehab. szerv nem értesítette őket. A munkáltatót sem értesítette senki, hogy nem érvényesítheti a kedvezményt. A munkáltató viszont a rehab. ellátás lejártával nem vette többet igénybe a kedvezményt, mert attól tart, hogy vissza fogják fizettetni utólag. Mikor jár el helyesen a munkáltató? Köszönettel

Országgyűlés: terítéken a szocho, a termékdíj, a tavalyi költségvetés Cikk

Az Országgyűlés ötnapos üléssel folytatja munkáját a következő két hétben. A képviselők kedden kilenc javaslatról szavaznak, szerdán a jegybank tavalyi beszámolóját, csütörtökön pedig a 2016-os zárszámadást tárgyalják.

Terhek 2018-ban csökkenő szocho és növekvő minimálbér mellett Cikk

Csökkenjen 2018-ban a szocho és az eho mértéke, nőjön a főállású katások ellátási alapja: ezt indítványozza Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a T/17776. számon beterjesztett törvényjavaslatában. A jövőre jócskán növekvő minimálbér és garantált bérminimum mellett hogyan alakulnak a vállalkozók terhei? Kiszámoltuk.

A miniszter kiszámolta: ennyit nyernek a vállalkozások Cikk

Két és fél százalékponttal csökkennek a vállalkozásokat érintő közterhek, amennyiben az Országgyűlés megszavazza Varga Mihály kedden benyújtott törvényjavaslatát; a nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek elmondta: beváltotta a reményeket a tavaly aláírt novemberi hatéves bérmegállapodás, ezért indítványa értelmében jövő januártól 2 helyett 2,5 százalékponttal lesznek kisebbek a munkáltatói adók.

Hallgatói munkaszerződés, középiskolai szakmai gyakorlat Kérdés

Kedves Szakértő! Szeretnénk szakmai segítségét kérni abban, hogy hallgatói munkaszerződéssel foglalkoztatott felsőfokú szakmai gyakorlatosok esetén van-e járulék levonási kötelezettség? A díjazás nem haladja meg a minimálbér összegét havonta, tehát az szja törvény szerint adómentes juttatásnak minősül. A hallgatókra a 2011. évi CCIV. nemzeti felsőoktatási törvény 44. § (1) a) bekezdés vonatkozik. A hallgatói munkaszerződés alapján képzési program, a képzés részeként megszervezett szakmai gyakorlat, gyakorlati képzés keretében foglalkoztatott hallgatók nem minősülnek biztosítottnak, ezért véleményünk szerint járulékfizetési kötelezettség nem keletkezik (nyugdíj-, egészségbiztosítási, munkaerő-piaci járulék). Szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség terheli-e a munkáltatót az esetükben? Együttműködési megállapodás alapján, összefüggő középiskolás szakmai gyakorlat esetén a hallgatói munkaszerződéssel foglalkoztatott gyakorlatosokkal megegyező az eljárásrend, adó- és járuléklevonás, illetve szociálishozzájárulásiadó-fizetés tekintetében? Kérjük a fentiekben szíves segítségét, megerősítését. Válaszát előre is köszönöm!

Szocho-kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyetről visszatérő munkavállaló 2015. 06. hóban állt munkába. 3 családi pótlékra jogosult gyermeke volt akkor. Így a visszatéréskor azzal számoltunk, hogy 3 évig a 100 ezer forint összegre jutó szocho-kedvezmény illeti meg a céget, illetve további két évig a 100 ezer forintra jutó összeg 50 százaléka. 2016. 08. hótól viszont ez egyik gyermek után már nem jár családi pótlék, mert felsőoktatásban tanul tovább. Számolhatunk-e továbbra is a 3 gyerek szerinti kedvezménnyel, ami a munkába állásakor megillette a céget, vagy 2017. 07. hótól már csak a 2 gyerekesekre vonatkozóan járó 50 százalékos kedvezménnyel élhet a cég az elkövetkezendő 1 évben? Válaszukat köszönöm. Némethné T. Krisztina

Változások a szochóban, nő az egészségügyi szolgáltatási járulék Cikk

A június 19-én kihirdetett „Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról” szóló 2017. évi LXXVII. törvény módosítja többek között az egészségügyi szolgáltatási járulék mértékét és szociális hozzájárulási adó szabályait is.

Mentesek-e a nyugdíjas ügyvezetők a szociális hozzájárulási adó alól? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Melyik jogszabály, milyen szakasza alapján mentesül a vállalkozás a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól abban az esetben, ha az öregségi nyugdíjban részesülő ügyvezető heti 40 órás munkaviszonyban látja el a cég ügyvezetői és a kft. egyéb tevékenységét? Továbbá: van-e bírságolási jogalapja annak, ha ezt, a szóban forgó ügyvezetői és a kft. által vállalt/végzett egyéb tevékenységet az ügyvezető nem kettő darab, azaz külön-külön lapon, hanem egy "bejelentő.." lapon jelzi a NAV-nak?

Szociális adó hozzájárulási kedvezmény folytatása 180 nap munkaviszony után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nem találok a 2011. évi CLVI. törvény szociális hozzájárulási adóról szóló sorai közt segítséget kérdésemre, így Önhöz fordulok. Adva vagyon egy 22 éves fiatalember, akit a cég 2 éve foglalkoztat mint pályakezdőt, 180 nap munka viszonnyal nem rendelkező munkavállalót. Letelt a 2 év kedvezményes időszak, de a fiatalember még mindig nincs 25 éves, bár már több mint 180 nap munkaviszonnyal rendelkezik. A kérdésem a következő lenne, hogy foglalkoztatható-e továbbra is kedvezményes szociális hozzájárulási adóval a 25 éve betöltéséig vagy a kedvezményt csak eddig vehette igénybe a foglalkoztatója? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Sárköziné Annamária

Fogyatékosság igazolása Kérdés

Munkavállaló a háziorvosától kapott igazolást arról, hogy a szakorvostól kapott lelet alapján mindkét szem látóképessége csökkent, azaz szemüveget kell viselnie, ezzel igénybe veszi az szja-kedvezményt. De ezen igazolás elegedő-e ahhoz hogy a munkáltató ezen dolgozójára igénybe vegye a szociális hozzájárulási adó utáni kedvezményt, jelen esetben a 22% kedvezményt a minimálbér kétszereséig, jelen esetben a 255 ezer forint erejéig?

Szocho 2017-től, a mértéktől a kedvezményeken át a mentességig Cikk

Több idei módosítás – például az egy hete benyújtott törvényjavaslat is (amelyről várhatóan ma szavaz az Országgyűlés – rendelkezik a szociális hozzájárulási adó 2017. januárban 1-jétől hatályba lépő módosításairól. Az alábbiakban ezeket foglaljuk össze.

Közhasznú kft. szocho részkedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem segítségét arra vonatkozóan, hogy egy közhasznú nonprofit kft. érvényesíthet-e a szociális hozzájárulási adóból részkedvezményt, például a 25 év alatti munkavállalója után. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Szochokedvezmények 2016-ban: táblázatban, frissítve! Cikk

Figyelemmel arra, hogy 2016-ban évközben bővült az adókedvezmények köre, továbbá ismételten igénybe vehető a Karrier Híd Programon alapuló kedvezmény is, így aktualizáltuk a szociális hozzájárulási adókedvezményeket összefoglaló táblázatunkat.

Járulékcsökkentés: ennyivel több pénz maradhatna a dolgozóknál Cikk

Havi nettó tízezer forinttal több keresettel számolhatnának az átlagos keresetű, gyermekkedvezményt igénybe nem vevő munkavállalók, ha 7 százalékponttal csökkenne a jelenleg 27 százalékos szociális hozzájárulási adó mértéke. A gyermekes átlagkeresetűek nettó bére további ötezer forinttal nőne.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Megbízás teljesítése

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close