177 találat a(z) szociális hozzájárulási adó cimkére

Befizetési határidő Esemény

Bevallási határidő Esemény

Változások az őstermelők szochójának elszámolásában, a kötelezettségek fizetésében és bevallásában Cikk

A nyári és az őszi adócsomag az őstermelők esetében főképpen a szociális hozzájárulási adó költségek közötti elszámolását, valamint a fizetési és bevallásadási kötelezettséget érintette. Ismertetjük a részleteket.

Tanulószerződés helyett szakképzési munkaszerződés: változott a szakmai gyakorlatos diákok foglalkoztatása Cikk

A 2020. január 1-jén hatályba lépett új szakképzési törvény jelentős változást hozott a szakmai gyakorlatos diákok foglalkoztatásában. Az eddigi tanulószerződést ugyanis szakképzési munkaszerződés váltja fel, és változnak a hozzá kapcsolódó adó- és járulékszabályok is. A NAV tájékoztatót tett közzé honlapján azzal kapcsolatban, hogy mire kell figyelni a szakmai gyakorlatos diákot foglalkoztatása során.

Szociális hozzájárulási adó őstermelés után Kérdés

Tisztelettel köszöntöm! Munkaviszonyban elért jövedelem több mint 4 millió forint. A cég kivaalany. Ezen kivül van egyéni vállalkozói osztalékalapom, illetőleg őstermelésből származó jövedelmem. A kérdésem az, hogy a szociális hozzájárulási adót hogyan fizetem. Értelmezésem szerint, ha meghaladja a bérjövedelem a szocho felső korlátját, 3576 ezer forintot, abban az esetben már nem kell egyik jövedelem után sem fizetni szochót.Jól értelmeztem-e, vagy az őstermelésből származó jövedelem külön adódó jövedelemként adózik a szocho tekintetében? A kérdésre adott választ megköszönve maradok tisztelettel: Horváth Gáborné

Nyugdíj mellett keresőtevékenysége van? Így változnak a járulékterhei 2020-ban Cikk

Az elmúlt időszakban számos olyan kérdés érkezett hozzánk, amelyből arra lehet következtetni, hogy nyugdíjas olvasóink egy része bizonytalan abban, hogy a változások miként érintik a 2020. évi járulékfizetési kötelezettséget, így célszerűnek látjuk a legfontosabb idevágó szabályok áttekintését.

Adózási határidők 2020. január 13-19. Cikk

Adózási határidők a NAV tájékoztatása szerint.

Befizetési határidő Esemény

Bevallási határidő Esemény

Német illetőségű ügyvezető munkabérének terhei Kérdés

Tisztelt Szakértők! Magyar kft. élére a külföldi anyavállalat egy német illetőségű ügyvezetőt nevezett ki, aki a kft.-t munkaviszonyban Németországból ügyvezeti, csak ha muszáj, akkor jönne ide. (A kft. 3. országban vett árut 3. országba értékesít, ezért Magyarországon csak egy fő van, az előző ügyvezető, aki magyar, ő bonyolítja a kereskedelmet, illetve végzi az adminisztrációs tevékenységet.) A német ügyvezető munkaszerződés szerinti bére nettó 1 000 euró (a szerződésben csak nettó összeg szerepel!). Kérdésem a bér terheire vonatkozik. 1. A magyar-német kettős adóztatást kizáró egyezményt megnézve azt gondolom, hogy a jövedelméből 15 százalék szja-t vonni kell, a 2011.évi LXXXIV. tv.) 14.Cikk (2) b) pontja alapján. 2. Ha egy európai uniós állampolgár több országban is dolgozik, és ha a lakóhelye szerinti országban végzi tevékenysége nagy részét (>25 százalék), akkor a lakóhelye szerinti tb-be tartozik, azaz egészségbiztosítási járulékokat (4+3+1,5 százalék) nem kell vonni, viszont ehhez szükséges beszerezni a német hatóságoktól az A1-es igazolást; 3. Mivel egy EU-állampolgár több országból is kaphat nyugdíjat, ezért azt gondolom, hogy nyugdíjjárulékot vonni kell; 4. Munkabérét szociális hozzájárulási adó terheli és szakképzési hozzájárulás is terheli. Fentiekkel kapcsolatban kérem véleményüket! Kell-e még valamit figyelembe venni? A bérszámfejtés során kell a bérét bruttósítanom úgy, hogy az ezer euró kijöjjön? Van-e a magyar kft.-nek a német adóhatóságok, tb-szervek stb. felé bármiféle kötelezettsége? Tisztelettel: KSI

Befizetési határidő Esemény

Bevallási határidő Esemény

Keresetemelés, szochocsökkentés, vasárnapi nyitvatartás 2020-ban – kezdődnek a tárgyalások Cikk

Megkezdődnek az egyeztetések a következő napokban a jövő évi kötelező legkisebb keresetekről, az állami cégek bérhelyzetéről, a járulékcsökkentésről és a kiskereskedelemben tervezett, rövidített vasárnapi nyitvatartásról – írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet.

Adózási határidők 2019. november 11-17. Cikk

Adózási határidők a NAV tájékoztatása szerint.

Befizetési határidő Esemény

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldön élő vállalkozó magyarországi osztaléka

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close