20 találat a(z) szlovák cég cimkére

Ingatlanvásárlás külföldi társaságtól Kérdés

Egy társaság Magyarországon bérel egy ingatlant, amit telephelyként működtet. Az ingatlan tulajdonosa egy szlovák cég. Mindkét társaság rendelkezik közösségi adószámmal. A szlovák cég nincs Magyarországra adóalanyként bejelentkezve. A magyar cég meg szeretné vásárolni ezt az ingatlant. Milyen típusú számlát fogadhat be a magyar cég? Hol lesz az áfafizetési kötelezettség? A számlán bontani kell a telek és a felépítmény értékét? Hogyan alakulna az áfafizetés, milyen számlát állít ki a szlovák társaság, ha ezt a Magyarországon lévő ingatlant magyar magánszemély venné meg?

Háromszögügylet áfamegítélése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy szlovák cég magyarországi leányvállalata árut értékesít magyar vállalkozásoknak. Az árut a szlovák anyavállalat telephelyéről közvetlenül a megrendelők magyarországi telephelyére szállítják. A fuvarparitás DDU. A szlovák anyavállat a közösségi értékesítés szabályait alkalmazva számláz a magyar leányvállalatnak. A megrendelő a számlát a magyar leányvállalattól kapja, 27 százalék áfa felszámításával. Kérdésem, hogy az alkalmazott eljárás megfelel-e az áfaszabályoknak, és a szlovák anyavállalat és a végső, magyar megrendelő közötti CMR megfelel a közösségi beszerzés igazolására? Köszönettel: Makovsky Zoltán

Közösségi cég magyarországi szolgáltatásának áfa számlázása Kérdés

Szlovák társaság (közösségi adószámmal rendelkezik) Magyarországon vásárolt egy ingatlant (ipari ingatlan csarnokokkal). A szlovák társaságnak Magyarországon nincs telephelye, és nincs itt alkalmazottja sem. A tulajdonában lévő ipari ingatlant bérbe adja magyar társaságnak (közösségi adószáma van). 1. Hogyan történik a bérbeadás számlázása? 2. Ha jól értelmezem, az ingatlan (telephely) bérbeadása áfamentes. Ha a szlovák cég ingatlanán magyarországi cégek javítást, karbantartás végeznek, alapesetben, ha áfát is számláznak a szlovák cégnek az nem vonható le. Célszerű-e a szlovák cégnek bejelentkezni áfaalanynak? Ha áfaalanynak bejelentkezik, kérheti-e az ingatlan (telephely) vonatkozásában az áfa alkalmazását? Ha kéri, és megkapja, az ingatlannal kapcsolatos, felé számlázott áfa levonható-e? Üdvözlettel: Viszoki Gábor

Szlovák cég magyarországi fióktelepe Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! Egy szlovákiai cég létrehoz egy magyarországi fióktelepet. A szlovák cég birtokában van egy magyarországi építési telek. Ezen a telken a fióktelep beruházást végez, lakást, irodát épít, és értékesíti azokat, telekkel együtt (értékesítheti a telket is?). A fióktelepnek így lesz bevétele a telekértékesítésből és az építmény-értékesítésből. Hogyan tudja csökkenteni – illetve van-e rá lehetőség – a telekingatlan értékével a társasági adó alapját? Mivel bevétele származott belőle, kiadása pedig nem, de az anyacégnek igen. Vagy pedig a telekértékesítésből származó bevételt továbbutalja az anyacégnek? Illetve a telket az anyacég értékesíti? Az anyacég milyen jogcímen adhat pénzeszközt a fióktelepnek a működéséhez? Adhat-e kamatmentes hitelt? Köszönettel.

Fióktelep ügyvezetője Kérdés

Egy szlovák székhelyű egyszemélyes cég - amelynek tulajdonosa magyar állampolgár - fióktelepet létesített Magyarországon, tehát a tulajdonos a szlovák cég. A fióktelep ügyvezetését elláthatja-e munkaviszonyban ugyanez a magyar állampolgár, aki a szlovák cég ügyvezetője?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Reklámajándék 2.

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Eltulajdonított eszköz

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Meghiúsult tárgyieszköz-értékesítés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close