43 találat a(z) szja-előleg cimkére

Külföldi szerző adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kortárs irodalmi folyóiratban belföldi és külföldi szerzők írásai jelennek meg. Korábban megírt cikkekről van szó, amelyek után tisztán szerzői jogdíjként adózik a cég (szja+eho). Ugyanakkor akad olyan külföldi szerző, aki nem kéri a 15% szja-levonást, mondván, a saját országában fogja leadózni a jövedelmét, ezért csatol egy erről szóló nyilatkozatot. Kérdésem a következő: megteheti-e a magyar cég, hogy nem számfejti le emiatt a külföldi író jogdíját, illetve a NAV megbüntetheti-e a céget? Előre is köszönettel!

Ingóság felújításának elszámolása bérleti díj szja-előlegénél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Albérlet szja-előlegénél az ingóság felújítását, gondolok itt most egy kanapé újrahúzásáról, mennyire számíthatom be a költségeimbe? Van valami értékhatára ennek éves szinten, vagy maximálisan leírhatom az összes költséget? És ha esetleg újat vennék? Köszönöm!

Hibás a kifizetőtől kapott 16M30-as Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szerzői jogdíjat kaptam kétszer az elmúlt évben, két önkormányzati szervtől. Szervezeti összevonás miatt idén egy darab M30-as érkezett 02.06-án, ez a 16M30-as igazolás tartalmazza egy intézmény és egy szaklap által folyósított összegeket is. A szaklaptól múlt évben kapott összeg nincs feltüntetve az összevont adóalapba tartozó jövedelmek között, csak a járulék alapjánál! Egyszerű magánszemély vagyok, tőlem ugyanúgy kellett volna szja-előleget vonni, mint ahogyan alkalmazottaknál a fizetéséből levonják. Egyéb okból szja-visszatérítést kérnék a 1653-as bevallás benyújtásával. Biztosan bekérik adóellenőrzésre az irataimat. A 7. és 18. sor összegében egyáltalán nem szerepel a szaklap által a bankszámlámra átutalt összeg. Még lenne idő a hibás M30-ast javítani, de ha a fülük botját se mozgatják, akkor hova fordulhatok a javítás érdekében, milyen törvényre, milyen paragrafusra hivatkozzak? A választ előre is köszönöm.

Bérleti díj magánszemélytől Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alábbi kérdésben kérném állásfoglalását. Egy kft. üzlethelyisége után bérleti díjat fizet. A bérbeadó adószámos magánszemély, nem egyéni vállalkozó. Tudomásunk szerint ebben az esetben a kifizetőnek kell tőle levonni az szja-t, azonban a bérbeadó ezt nem engedi, nem veszi ezt tudomásul. Kérem, legyen szíves álláspontunkat megerősíteni. Tisztelettel: T.Mária

Külföldi munkáltató, magyar munkavégzési hely, külföldi alkalmazott Kérdés

Magyarországon bejegyzésre nem kötelezett külföldi vállalkozás (szlovák sro) 183 napon túl foglalkoztat magyarországi munkavégzési helyen szlovák állampolgárokat, akik a foglalkoztatás alatt Magyarországon biztosítottak. (Szlovák munkaerő -kölcsönző cég ad kölcsönbe magyar vállalatnak szlovák illetőségű alkalmazottakat, akik a fizetésüket az SRO-tól kapják) Bejelentésük és járulékbevallásuk a 16T1041INT és 1608INT nyomtatványokon rendben megtörtént. Hogyan alakul a szlovák állampolgárságú alkalmazottak szja-előleg megállapítása (levonása, befizetése), illetve az szja-bevallása a Magyarországról munkaviszony keretében származó jövedelemmel kapcsolatban?

Egyéni vállalkozók, itt az adóelőleg-fizetés határideje! Cikk

A vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó egyéni vállalkozóknak és az átalányadózást választóknak is 2017. január 12-éig kell megfizetniük a 2016. évi negyedik negyedévi adóelőleget. Cikkünkben összefoglaljuk az előlegszámításra vonatkozó szabályokat.

Hulladékátvétel bizonylatolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném szíves segítségét igénybe venni. Ha egy bt. műanyag csomagolási hulladékot vásárol fel (ez a típusú hulladék hungarocellből, illetve fóliából áll, EWC kód: 150102) magánszemélyektől és közülettől is, akkor milyen módon kell a felvásárlását bizonylatolnia az egyes vásárlók felé? A bt. áfás. Mindenkinek számlát kell adjon, vagy a magánszemélyeknek esetleg másféle bizonylatot? A számlán fordított áfát kell felszámítani? A magánszemélynek juttatott jövedelemből kell, hogy szja-t (esetleg mást) vonjon a bt.? A bt. nem minősül méhtelepnek, pusztán azért vásárol ilyen jellegű hulladékot, mert azt az általa forgalmazott termékek előállításához használja fel alapanyagként. Erre a típusú felvásárlásra az engedély kibocsátása megtörtént. Válaszát köszönöm!

Ékszerüzlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. formájában működő ékszerüzlet vásárol fel törtaranyat magánszemélyektől. Amikor a kft. a magánszemélytől átveszi a tört aranyat, akkor milyen bizonylatadási kötelezettsége van? Kell-e személyijövedelemadó-előleget levonni a magánszemélytől? Hogyan kell ezt a tételt könyvelni? Majd elviszi egy ékszer nagykereskedésbe, ahol aranyékszert készítenek belőle. Számlát csak a munkadíjról (bérmunka) állít ki a nagykereskedés, grammban meghatározva. A bérmunka díját árubeszerzésre vagy szolgáltatásra kell könyvelni? A másik eset, amikor a tört aranyat átveszi a nagykereskedés és helyette új aranyékszert ad. (Tulajdonképpen törtarannyal fizet az új arany ékszerért.) Hogyan történik ennek a gazdasági eseménynek a könyvelése? Várom mielőbbi válaszát!

Folyamatos teljesítésű számla katára áttéréskor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni a következő kérdésben. Szja hatálya alá tartozó, áfaalany egyéni vállalkozó szeptember 1-jével átlép a kata hatálya alá. Időszakos elszámolású számláit az áfatörvénynek megfelelően állítja ki. Az augusztusi időszakot érintő számlája az áfatörvényt figyelembe véve szeptemberi. A jóváírás katás időszakot érint. Milyen bevételnek minősül a kérdéses bevétel? Kell-e szja-előleget számolni utána, vagy katás bevételnek tekintendő? Válaszát köszönöm!

Adószámos magánszemély adózása, járulékai Kérdés

Tisztelt Ügyintéző! Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettsége van annak az adószámos magánszemélynek, aki művészeti szolgáltatás nyújtásáról (egy falunapi rendezvényen gitározott) állít ki számlát? A számla végösszege egy napi díj. Megbízási szerződést nem kötött a foglalkoztatóval, amely egy kft. Kötelező-e megbízási szerződést kötni? Ha jól gondolom, akkor a kft. kifizetőhely, le kell, hogy vonja a bruttó összeg 90 százalékából az egyéni járulékokat. Ez a 15 százalék szja-előleg (nyugdíjjárulék, egészségbiztosítési járulék is van ebben az esetben)? A cég kötelezettsége pedig 27 százalék eho és az 1,5 százalék szakképzési hozzájárulás(vagy szakképzési csak akkor van, ha szociális hozzájárulási adót kell fizetni)? Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel Radványiné Andrea

Szerb-magyar állampolgár járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szerb-magyar állampolgárt vennék fel munkaviszonyba. A munkavállaló Szerbiában dolgozik munkaviszonyban, az állandó lakcíme is ott van, a munkaviszonya nem fog megszűnni. A kinti biztosítótól hoz igazolást a biztosítási jogviszonyáról. Magyarországon ideiglenes lakcíme lesz. Havi néhány alkalommal lesz Magyarországon, interneten keresztül fog dolgozni. Az általunk fizetett munkabérből kell szja-t és járulékot fizetnünk, biztosítottá válik? Válaszát köszönöm: Anikó

Bérbevett ingatlan szja-levonás Kérdés

Kedves Szakértő! Kérdésem, ha bérbe veszünk magánszemélytől egy üzlethelyiséget, lehetséges-e hogy a bérbeadótól nem vonunk szja-t, mint kifizető, amennyiben lenyilatkozza, hogy az szja-t ő rendezi a NAV felé?

Kifizető által magánszemély szakértőnek fizetett díjelőleget terhelő levonások Kérdés

Cégünk adószámmal rendelkező magánszemély szakértőnek 2014. évben számla alapján szakértői díjelőleget fizetett ki 94 500 forint összegben, amelyből nem vontunk sem szja-előleget, sem egyéni járulékokat, és nem fizettük meg utána a kifizetőt terhelő 27 százalék ehót sem. Most, 2015-ben megtörtént a teljesítés, és megkaptuk a végszámlát (94 500 forint mínusz előleg 94 500 forint = pénzügyileg rendezendő 0 forint összegben). Most látjuk, hogy a szakértő nem lett biztosított, így egyéni járuléklevonás nem terheli (ezt eddig nem tudtuk biztosan megállapítani, csak most). De az adóelőleget nem tudjuk levonni, mert nincs kifizetendő összeg. A szakértő nyilatkozata alapján ezt a 94 500 forint bevételt ő a 2014. évi bevallásában már szerepeltette, és befizette utána az adót is. Mi viszont most, a teljesítéskor szerettük volna a havi 1508-as bevallásban szerepeltetni ezt az összeget, és megfizetni utána a 27 százalék ehót, illetve visszavonni a szakértőtől a személyi jövedelemadót, és kiadni a kifizetői igazolást. Mi a helyes követendő eljárás? Ehhez kérném a válaszát.

Óraadó tevékenység megbízással Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyetemünkön egy német állampolgárságú vendégprofesszor 2014. 02. 01-2015. 09. 30-ig munkaviszonyban állt, ezt követően megbízási jogviszonyban látja el egyetemi előadói tevékenységét 2015. 10. 01-2015. 12. 31. közötti időszakban. Mivel Németországban biztosított, és erről hozott A1 igazolást, ezért a munkaviszonyában csak szja-előleget vontunk tőle. Kérdésem, hogy a megbízási jogviszonyában vonnunk kell-e tőle szja-előleget, azaz a korábbi kilenchónapos magyarországi munkaviszonya miatt belföldi illetőségűvé vált-e az illető személy? Válaszát nagyon köszönöm. Tisztelettel: B.Gy.

Levonás ingatlan-sorozatértékesítő magánszemélytől Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk nagyértékű (200 000 eFt) ingatlant (építési telek) vásárol X magánszemélytől. A magánszemély az eladásról, mint sorozatértékesítő, az áfatörvény szerint számlát állított ki társaságunk felé. Mivel a sorozatértékesítés miatt a magánszemély értékesítése az szja-törvény 3. § 46. pontja szerinti gazdasági tevékenységnek minősül, az szja-törvény 62. § (3a) bekezdése szerint a magánszemélynél az ingatlan értékesítéséből származó jövedelem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül, amely az összevont jövedelem részét képezi. Az szja-törvény 46. § (3) bekezdése szerint, ha az a bevétel, amelyből az összevont adóalapba tartozó jövedelmet kell megállapítani, kifizetőtől származik, az adóelőleget a kifizető állapítja meg, kivéve, ha az eladó a 46. § (4) bekezdése szerinti őstermelő, vagy egyéni vállalkozó. Esetünkben az eladó nem egyéni vállalkozó és nem őstermelő. Kérdéseink: 1.) Esetünkben a társaság., mint vevő, kifizetőnek minősül-e (art. 178. § 18. pont) ? 2.) A fizetendő nettó összegből kell-e szja-előleget és ehoelőleget levonni? 3.) Ha igen, kérem szíveskedjenek számszakilag is levezetni, hogy milyen összegű levonásokat kell eszközölni, ha a magánszemély a maximálisan figyelembe vehető 50 százalékos költséghányadról nyilatkozik (szja-törvény 47. § (2) bekezdés)? 4.) Ha nem kell előleget vonni, kérem szíveskedjen azt jogszabályi hivatkozásokkal alátámasztani.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Napelemrendszer-aktiválás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Értékcsökkenési leírás helyesbítése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Alapítványi számlázás – gazdasági tevékenység?

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close