452 találat a(z) szja-bevallás cimkére

Itt az ideje a 2016. évi munkáltatói, kifizetői igazolásoknak Cikk

A magánszemély részére jövedelmet juttató munkáltatókra és kifizetőkre több olyan feladatot rónak az adótörvények, amelyet az adóévet követően kell teljesíteniük. Egyebek mellett az adóév végét követően a munkáltatóknak, kifizetőknek január 31-éig ki kell adniuk a magánszemély éves adójának elszámolásához szükséges igazolásokat.

Január végéig lehet kérni a munkáltatói szja-elszámolást Cikk

Továbbra is kérhetik a munkavállalók a munkáltatójuktól, hogy készítse el a személyijövedelemadó-bevallásukat. Ha ezt a munkáltató vállalja, akkor az általa készített dokumentum megfelel a tavalyi jövedelmekről szóló szja-bevallásnak.

Airbnb-sek, figyelem! Vége a feketézésnek, mindent tud a NAV Cikk

Az ír adóhatóság által a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) megküldött adatok szerint az Airbnb-hálózat magyar szállásadói 2015-ben összesen 6 milliárd forint bevételt szereztek, az adóbevallások azonban ennél jóval kisebb összegről szólnak.

Egyéni vállalkozó járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy egyéni vállalkozó, akinek van biztosítási jogviszonya heti 20 órában Szlovákiában. A munkaszerződés szlovák nyelven rendelkezésre áll. Most Magyarországon is heti 20 órás munkaviszonyt fog létesíteni vele egy kft. Kérdésem az, hogy ebben az esetben a 2*20 órát össze lehet-e adni, és az egyéni vállalkozónak így nem kell majd az elvárt bérminimum alapján megfizetnie a járulékokat? Egy esetleges adóellenőrzés során a szlovák nyelven írt munkaszerződést le kell fordítani magyar nyelvre? Szlovákiában munkavállalóként az adózótól levonják az szja-t és a járulékokat? Kérdésem az, hogy az 53-as bevallás valamelyik sorában a Szlovákiából származó jövedelmét fel kell-e tüntetni? Köszönöm a válaszát.

Kisokos 10 pontban a NAV-os szja-bevallásról Cikk

Már úton vannak a tájékoztatók az szja-bevallásokról, amelyek tervezetét idén először a NAV készíti el. Kinek készíti el a bevallását az adóhatóság, és kinek nem, hogyan lehet kommunikálni a NAV-val? A hvg.hu 10 pontban összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

Szja – ingatlanértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Értékesítettünk egy ingatlant, melynek 1/1 tulajdonosa van, és haszonélvezeti jog van rajta. A szerzés 2016. január ajándékozással és haszonélvezettel. Értékmegosztás történt, a tulajdon 70%, a haszonélvezet 30%. 2016. december 29-én írtuk alá az adásvételi szerződést. Ekkor a vevő foglalót és vételárelőleget fizetett, ami a vételár 20%-a. Kérdésem az lenne, hogy a 2016. évi szja-bevallásban ezt a részösszeget vallani kell, vagy 2017. évben kell az egészet, amikor a teljes összeget már megkaptuk ? Válaszát előre is köszönöm.

Családi gazdaság elhunyt tagjának bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan alakul a családi gazdaság szja-bevallása, ha az egyik nyugdíjas tag év közben elhunyt? Erre az esetre a családi gazdaság szerződése nem tért ki, csak a vezető személyére. A nyugdíjas tag október hónapban elhalálozott. A családi gazdaság addig befolyt bevételeiből és az addig kifizetett költségekből az elhunyt nevére is osztunk, és a további időszak bevételei és költségei a továbbiakban csak a családi gazdaság élő tagjaira lesz szétosztva, így minden élő tag bevallása kettő időszakból fog összeállni. Az elhunyt bevallását a rendelkezésre bocsátott adatok alapján majd az adóhivatal állapítja meg. Ebben az esetben azonban a kistermelői értékhatárokat az adóhivatal az adott évben időarányosan számolja, vagy az elhalálozás mint vis maior eset miatt nem lesz arányosítás, tehát a 8 millió forintos bevételi értékhatárt és a kapcsolódó kedvezményeket az elhunyt esetében figyelembe vehetjük, vagy arányosan csak 10 hónapra eső bevétel jogosítja a kapcsolódó kedvezményekre az elhunyt családi gazdaság tagját? Válaszukat köszönöm!

Több ingatlan értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély egy naptári évben kettő lakást értékesít. A megfelelő egyedi szabályok figyelembevételével az egyiken egymillió forint jövedelme a másikon egymillió forint vesztesége lesz. Ebben az esetben az szja-bevallásában kompenzálhatja a két összeget (0 forint adóalapra), vagy a nyeresége után meg kell fizetnie az szja-t, a másik esetben pedig a költségeket csak a bevétel összegéig veheti figyelembe? Válaszát előre is köszönöm!

Evás bt.-ből osztalékkivétel bevallása Kérdés

Osztalékkifizetés történt az evás bt.-ből. Kell-e az szja-bevallásban bevallani (nem történt szja-levonás)?

Nyugdíjasok Erzsébet-utalványa: azt mondja a NAV, nincs szja-bevallás! Cikk

A sajtóban megjelent felvetésekkel ellentétben a nyugdíjasoknak az államtól kapott Erzsébet-utalvány miatt nem kell szja-bevallást készíteniük – szögezi le a honlapján közzétett írásban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Első házasok vs. családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016 első felében az egyik szaklapban az első házasok és a családi kedvezmény együtt érvényesítésével kapcsolatban az alábbiakat olvastam: „… ha a gyermek már útban van és a várandósság 91 napjától jogosulttá válnak magzat utáni kedvezményre, akkor az utána kötött házasság kapcsán jogosulttá válnak az első házasok kedvezményére is. Tehát időlegesen mindkét kedvezményt kihasználhatják. Amikor azonban a gyermek megszületik, akkor megszűnik a magzat utáni kedvezmény, és belép a gyermek után járó családi kedvezmény. Ez viszont megállítja az első házasok kedvezményét, és a továbbiakban már csak a családi kedvezmény érvényesíthető”. Egy édesanyának ennek megfelelően csináltam meg az szja-bevallását. Most, hogy változott a törvény, és elvileg a két kedvezmény együtt is jár, olvasgattam az szja-törvény ide vonatkozó részét (29/A, B, C), de a fentiekre nem találtam utalást (a 2016-osat néztem.) Azt szeretném megkérdezni, hogy hol tesz különbséget a törvény a családi kedvezmény vonatkozásában aszerint, hogy az magzat vagy gyermek után jár? Köszönettel: Vágner Emília

Családi gazdaság bevételének megosztása az szja-bevallásban Kérdés

Családi gazdaság január o1. napján 8 fő, majd február 16-án kilép 4 fő, de február 16-án be is lép 3 fő, majd november o1-től ismét belép 1 fő. Tehát az évvégi létszám 8 fő. Az árbevétel megosztása lenne o1.o1-től o2.15-ig 8 fő, majd o2-16-tól 12.31-ig ismét 8 fő. A kérdés az, hogy a november o1. napján belépő emberre el lehet-e számolni o2.16. napjától (ebben az esetben számolunk az év végén 8 fővel), vagy ezt az 1 főt nem vehetem figyelembe csak november o1. napjától, tekintettel arra, hogy ő ugyan folyamatosan a családi gazdaság tagja volt, o1.o1-től október 31. napjáig munkaviszonyban volt foglalkoztatva a csg-ban?

Egyéni vállalkozó helyett őstermelő: így lehet váltani Cikk

Egyéni vállalkozó vezeti a családi gazdaságot, sokkal jobban járna, ha őstermelővé válna. Válthat-e gazdálkodási formát szankció nélkül? – kérdezte olvasónk. Lepsényi Mária adószakértőnk válaszolt.

Családi gazdaság tagja elhunyt Kérdés

Családi gazdaság nem főállású tagja 2016. augusztus hónapban elhalálozott, így a családi gazdaság tagjainak létszáma 4 főről 3 főre csökkent. A főállású tag bejelentette a FVM-hez az elhalálozást, akik törölték a nyilvántartásból az elhunytat. Az elhunyt tag 2016. május hónapig egyéni vállalkozó is volt, de májusban be lett jelentve a vállalkozás szüneteltetése. Kérdésem: az elhunyt személy 2016. évi személyijövedelemadó-bevallását ki készíti? Ha az adóhivatal, akkor milyen formában kell a részükre az adatokat szolgáltatni, és milyen tartalmú adatokat kell szolgáltatni? Csak az egyéni vállalkozásával kapcsolatos adatokat kell szolgáltatni, vagy a családi gazdaság rá eső bevételéről és költségeiről is kell adatot küldeni? Válaszukat előre is köszönöm.

Itt van minden, amit tudnia kell az szja-bevallásról Cikk

Nem csupán a bevallók száma, hanem a jövedelmek is nőttek 2015-ben, legalábbis erről tanúskodnak a személyijövedelemadó-bevallások. A munkavállalók egy év alatt mintegy 589 milliárd forinttal kerestek többet, a családok pedig több adókedvezményt vettek igénybe, mint 2014-ben.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Online pénztárgép

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close