459 találat a(z) szja-bevallás cimkére

Félmillió forintos bírság fenyegeti a munkáltatókat, ha erre nem figyelnek! Cikk

Legkésőbb január 31-éig, azaz a mai napig több millió munkavállalónak kell megkapnia a munkáltatója által kiállított igazolást, amely – egyebek között – jogcímenkénti bontásban az előző évben kifizetett valamennyi adóköteles bevételt, a levont adó és adóelőleg összegét, valamint a bevételt csökkentő tételeket is tartalmazza – hívja fel a figyelmet a Deloitte.

Őstermelő -– bevallások Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésre keresem a választ. Heti 36 órát meghaladó munkaviszony mellett volt bejelentve az őstermelő. Munkaviszonya december 28-án megszűnt. Egy évig volt táppénzen, időközben rehabilitálták (40%) járadékra. Őstermelőm úgy döntött, hogy a rehab előtt igénybe veszi a munkanélküli segélyt, ez április elején jár le. Kérdésem az lenne, hogy mikortól, és milyen bevallásokat kell benyújtani a NAV felé? Köszönöm a segítséget!

Fiatal gazda támogatásban részesült egyéni vállakozó szja-bevallása Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! 2015 decemberében kapta meg a támogatást a fiatal gazda. A 2016.01.01-től indított a vállalkozást, sajnos az árbevétel nem úgy alakult, ahogy tervezte. Most az éves elszámolás összeállításakor az éves eredmény veszteséges lett. A megfizetett járulékok alapján minden hónapban elszámol vállakozói kivétet. A támogatásból elszámolni csak azokat a költségeket lehet, amelyeket a pályázatban megjelöltek. A költségek fedezetére felhasználható a támogatás, a vállalkozó szochóját nevesíti, a kivétet nem. A kivét összege miatt lett az első év eredménye veszteséges. Kérdésem az lenne, hogy lehet-e veszteséges a kivét miatt? Elöre is köszönöm. Üdvözlettel: Kutasi Gabriella

Szja-bevallás kitöltése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alkalmazott szja-bevallásában hogyan kell, és kell-e szerepeltetni azt, hogy az alkalmazotti bevételén túl egy USA-beli online kiadónál saját könyvet adott ki, s a könyv értékesítéséből származó bevételt forintban az illető a bankszámlájára utalással megkapta. Abban az esetben, ha vontak le belőle adót, illetve, ha nem, mi a teendő? Köszönöm!

Visszakérte adóját az államtól, mert nem arra költi, amire kellene Cikk

Elege lett egy adózónak abból, hogy az állam nem jól használja fel a befizetett adóforintjait, ezért visszakérte azt az szja-bevallásában. Az adóhatóság 408 ezer forintos adóbírságot szabott ki rá jogosulatlan visszaigénylésre hivatkozva. Az adózó levelet írt a NAV-nak, amiben hosszasan ecseteli az okokat. A levélre a NAV úgy reagált, hogy vizsgálatot indított egy korábbi bevallása miatt – írja a 444.hu.

Szja fiatal gazda! Kérdés

Fiatal gazda szja-bevallásában mely lapon (12-es vagy 13-as lapon) kell elszámolni a tevékenységét? A fiatal gazda tevékenység végzéséhez vállalkozói igazolványt kell kiváltani, akkor feltételezhető, hogy a 13-as lapon, de mivel MVH regisztrált mezőgazdasági termelő, akkor elszámolható lenne a 12-es lapon is. Melyiken kell, melyik a szabályos?

Családi gazdaság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy családi gazdaság tagjai: „A”-tag családi gazdálkodó apa, „B”-tag leánygyermek, „C”-tag fiúgyermek. A családi gazdaság 2016-os bevételei: l. negyedéves bevétele: állattenyésztésből: 700.000 Ft,kapott támogatás: 5.000.000 Ft. ll. negyedéves bevétele: kapott támogatás: 1.800.000 Ft lll. negyedéves bevétele: állattenyésztésből: 6.000.000 Ft lV. negyedév: 2016. November 30-val „B”-tag leánygyermek kilép a családi gazdaságból. Helyére „D”-tagként 2016.12.01-vel az édesanya lép. Bevétel 2016.11.30-ig: Állattenyésztés: 300.000 Ft, kapott támogatás: 6.200.000 Ft. Bevétel 2016.12.01-től 2016.12.31-ig: kapott támogatás: 300.000 Ft. A családi gazdaság tagjai a személyi jövedelemadóban az átalányadózás szabályai szerint adóznak. Hogyan alakul az egyes családtagok személyi jövedelemadó adóelőlege („A”, „B”, „C”, „D” tag) az egyes negyedévekben? Hogyan szerepeltetendőek a fenti összegek az egyes családtagok 2016. évi személyi jövedelemadó bevallásában?

Itt az ideje a 2016. évi munkáltatói, kifizetői igazolásoknak Cikk

A magánszemély részére jövedelmet juttató munkáltatókra és kifizetőkre több olyan feladatot rónak az adótörvények, amelyet az adóévet követően kell teljesíteniük. Egyebek mellett az adóév végét követően a munkáltatóknak, kifizetőknek január 31-éig ki kell adniuk a magánszemély éves adójának elszámolásához szükséges igazolásokat.

Január végéig lehet kérni a munkáltatói szja-elszámolást Cikk

Továbbra is kérhetik a munkavállalók a munkáltatójuktól, hogy készítse el a személyijövedelemadó-bevallásukat. Ha ezt a munkáltató vállalja, akkor az általa készített dokumentum megfelel a tavalyi jövedelmekről szóló szja-bevallásnak.

Airbnb-sek, figyelem! Vége a feketézésnek, mindent tud a NAV Cikk

Az ír adóhatóság által a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) megküldött adatok szerint az Airbnb-hálózat magyar szállásadói 2015-ben összesen 6 milliárd forint bevételt szereztek, az adóbevallások azonban ennél jóval kisebb összegről szólnak.

Egyéni vállalkozó járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy egyéni vállalkozó, akinek van biztosítási jogviszonya heti 20 órában Szlovákiában. A munkaszerződés szlovák nyelven rendelkezésre áll. Most Magyarországon is heti 20 órás munkaviszonyt fog létesíteni vele egy kft. Kérdésem az, hogy ebben az esetben a 2*20 órát össze lehet-e adni, és az egyéni vállalkozónak így nem kell majd az elvárt bérminimum alapján megfizetnie a járulékokat? Egy esetleges adóellenőrzés során a szlovák nyelven írt munkaszerződést le kell fordítani magyar nyelvre? Szlovákiában munkavállalóként az adózótól levonják az szja-t és a járulékokat? Kérdésem az, hogy az 53-as bevallás valamelyik sorában a Szlovákiából származó jövedelmét fel kell-e tüntetni? Köszönöm a válaszát.

Kisokos 10 pontban a NAV-os szja-bevallásról Cikk

Már úton vannak a tájékoztatók az szja-bevallásokról, amelyek tervezetét idén először a NAV készíti el. Kinek készíti el a bevallását az adóhatóság, és kinek nem, hogyan lehet kommunikálni a NAV-val? A hvg.hu 10 pontban összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

Szja – ingatlanértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Értékesítettünk egy ingatlant, melynek 1/1 tulajdonosa van, és haszonélvezeti jog van rajta. A szerzés 2016. január ajándékozással és haszonélvezettel. Értékmegosztás történt, a tulajdon 70%, a haszonélvezet 30%. 2016. december 29-én írtuk alá az adásvételi szerződést. Ekkor a vevő foglalót és vételárelőleget fizetett, ami a vételár 20%-a. Kérdésem az lenne, hogy a 2016. évi szja-bevallásban ezt a részösszeget vallani kell, vagy 2017. évben kell az egészet, amikor a teljes összeget már megkaptuk ? Válaszát előre is köszönöm.

Családi gazdaság elhunyt tagjának bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan alakul a családi gazdaság szja-bevallása, ha az egyik nyugdíjas tag év közben elhunyt? Erre az esetre a családi gazdaság szerződése nem tért ki, csak a vezető személyére. A nyugdíjas tag október hónapban elhalálozott. A családi gazdaság addig befolyt bevételeiből és az addig kifizetett költségekből az elhunyt nevére is osztunk, és a további időszak bevételei és költségei a továbbiakban csak a családi gazdaság élő tagjaira lesz szétosztva, így minden élő tag bevallása kettő időszakból fog összeállni. Az elhunyt bevallását a rendelkezésre bocsátott adatok alapján majd az adóhivatal állapítja meg. Ebben az esetben azonban a kistermelői értékhatárokat az adóhivatal az adott évben időarányosan számolja, vagy az elhalálozás mint vis maior eset miatt nem lesz arányosítás, tehát a 8 millió forintos bevételi értékhatárt és a kapcsolódó kedvezményeket az elhunyt esetében figyelembe vehetjük, vagy arányosan csak 10 hónapra eső bevétel jogosítja a kapcsolódó kedvezményekre az elhunyt családi gazdaság tagját? Válaszukat köszönöm!

Több ingatlan értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély egy naptári évben kettő lakást értékesít. A megfelelő egyedi szabályok figyelembevételével az egyiken egymillió forint jövedelme a másikon egymillió forint vesztesége lesz. Ebben az esetben az szja-bevallásában kompenzálhatja a két összeget (0 forint adóalapra), vagy a nyeresége után meg kell fizetnie az szja-t, a másik esetben pedig a költségeket csak a bevétel összegéig veheti figyelembe? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlaneladás adókötelessé tétele

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan bérbeadása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Exportszámlák árfolyama

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close