521 találat a(z) szja-bevallás cimkére

Ingatlanajándékozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági egyéni vállalkozó vásárolt egy szántó művelési ágú területet (8 hektár). 2016.05.03-án került a tulajdonába, de használatba nem tudta venni, a korábban megkötött hosszú távú bérleti szerződés miatt. Az illetéket a NAV felé emiatt befizette. A könyvelésben a szántó értékét beruházási költségként szerepeltette. 2017.12.18-án ezt a területet elajándékozta egyenesági leszármazottjának (fiának), aki szintén mezőgazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozó. A földterületet 2019.01.01-től tudja használatba venni. Milyen bevallási vagy befizetési kötelezettségek merülnek fel ezzel kapcsolatban, ajándékozó és ajándékozott között? Az szja-bevallásban valahol fel kell tüntetni? Második kérdésem: mezőgazdasági vállalkozó vásárolna egy területet (korábban lakóingatlan), melyen új épületet kíván felépíteni. Iroda, és az alkalmazottaknak szociális helyiségek épülnének. A telket megvásárolhatja-e az egyéni vállalkozó, vagy csak mint magánszemély? A felépítmény teljes mértékben (értékcsökkenés útján) elszámolható-e a vállalkozás érdekében felmerült kiadásként? Válaszukat előre is megköszönve!

Katás bevétel – támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó a kormányhivataltól vállalkozóvá válási támogatást kapott. Jól gondolom-e, hogy ez nem számít bele a katás bevételébe? Kérdés viszont, hogy akkor külön szja-bevallást kell-e beadni? Ha igen, ott melyik sorban kell feltüntetni? Máshonnan nem volt szja-s bevétele az egyéni vállalkozónak. Várom válaszukat. Köszönettel.

Egyéni vállalkozó Hollandiában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar adószámmal rendelkező egyéni vállalkozó (aki a járulékait Magyarországon a minimálbér után megfizeti) rendszeresen (2017-ben egész évben) teljes mértékben) Hollandiában dolgozott és számlázott. A 2017. évi szja-bevallásában hogyan adózik?

Ingatlan-bérbeadás, majd értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély 2016. decemberi dátummal (adásvételi dátuma) ingatlant értékesít. A vevő – hitel miatt – 2017. márciusban egyenlíti ki a vételárat. Melyik időpont a tulajdonszerzés időpontja? Melyik szja-bevallásban kell szerepeltetni a jövedelemszerzést? A másik kérdés, ami felmerült az ügyfél részéről, hogy az értékesítés előtt bérbe adta az ingatlant a későbbi vevőnek, és az évek során kifizetett bérleti díjat beszámította a vételárba. Az eladó "állítja", hogy neki visszajár a korábban befizetett eho és szja a bérbeadás után, szerintem viszont nem. Várom a tisztelt szakértő válaszát! Köszönöm!

Kata – szja Kérdés

Kedves Szakértő! Mellékállású katás és főállású alkalmazott vagyok egy gépjárműipari cégnél. Tudomásom szerint a katabevallásomat február 26-áig kell elkészíteni és beküldeni a NAV számára. A kérdésem az lenne, hogy az szja-bevallásomat el kell készítenem, vagy azt a NAV elkészíti, és közzéteszi március 15-ével, ahogy a levélben írták? Valamint a vállalkozásomban szükségem lenne néha kisegítőre, akit megbízási jogviszonyban, megbízási szerződéssel foglalkoztatnék. Milyen adófizetési vonzata van? Az összeg eltérő lehet, a munkanapok számától függően nagyjából 30-40 ezer forint lenne a fizetése. Válaszát előre is nagyon köszönöm, hiszen sokat fog segíteni! Üdv: Kérdező

Mezőgazdasági tevékenységet végző egyéni vállalkozó bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő, a kérdésem az szja-bevallásra vonatkozik: Egyéni vállalkozó (nem rendelkezik őstermelői igazolvánnyal. csak mezőgazdasági tevékenységet végez: melyik szja-bevallási nyomtatványon (13 v. 12) számolja el a bevételeit és költségeit? Köszönöm válaszát.

Külföldön nyert pénzdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Profi sportoló (teniszező) külföldi versenyen pénzdíjat nyer. A kifizető állammal van egyezmény a kettős adózás kizárásáról. A kifizetők többsége von adót a nyereményből – Angliában és az Egyesült Arab Emirátusokban nem, mivel a kifizetett összeg adómentes. Helyesen járunk-e el akkor, ha a bruttó pénzdíjakat tájékoztató adatként tüntetjük fel az szja-bevallásban, és itthon nem fizet a sportoló sem adót, sem ehót ezen nyeremények után?

Osztalék ehója – szja-bevallás Kérdés

Az alábbiakban kérném a segítségüket. Egy magánszemély 2016-ban osztalékelőleget kapott, melyből a cég levonta a 15 százalékos szja-t, melyet a '08-as bevallásban be is vallott. A magánszemély az osztalékelőleget az szja-bevallásában tájékoztató adatként bevallotta a levont szja-val együtt. 2017-ben, a beszámoló elfogadásakor az osztalékelőleg osztalékká vált (ugyanannyi a jóváhagyott osztalék, mint az előleg), ekkor a cég az 14 százalékos ehót a magánszemélytől levonta, a '08-as bevallásba bevallotta és meg is fizette. Kérdésem a magánszemély 2017. évi szja-bevallásával kapcsolatos. Egyrészt bevallja az osztalék címen kapott jövedelmét és a levont adót a külön adózó jövedelmek között, de mi a helyzet az ehóval? Be kell-e vallani a kifizető által levont és megfizetett ehót az szja-bevallásban, és ha igen, akkor a bevallás melyik sorában? Előre is köszönöm a válaszukat.

Hibás adóbevallás: új lehetőség, hogy megússza az adóellenőrzést Cikk

Január 1-jétől lehetőség nyílt arra, hogy az adózók előre bejelentsék önellenőrzési szándékukat. Az állami adó- és vámhatóság a bejelentéstől számított tizenöt napig nem indíthat adóellenőrzést a bejelentéssel érintett adónemre, illetve adómegállapítási időszakra – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

M30-as 2018 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy az M30-as igazolás kiadása kötelező-e most 2018-ban? Ugyanis azt olvastam a neten, hogy miután a NAV készíti az szja-bevallásokat, nem feltétlenül kötelező. Köszönöm.

Kiküldetés adózása Kérdés

Társaságunk 2017. évben egy holland cég megbízását teljesítette Belgiumban. A tevékenységet személyesen én végeztem, magyarországi állandó lakóhellyel rendelkezem. Az év második felében derült ki, hogy a külföldi kiküldetésben eltöltött idő meghaladja a 183 napot. Társaságunk végig vonta a szja-előleget tőlem. Kérdésem: csak a saját szja-bevallásomban tudom-e visszaigányelni a befizetett előlegeket, vagy a társaságnak a havi 08-as bevallásokat kell önrevízióznia? Belgiumban vagy Hollandiában kell adóbevallást beadnom ebben az esetben?

Így változtak az szja-bevallás szabályai 2018. január 1-jétől Cikk

2018. január 1-jén hatályba lépett az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény, melynek következtében változtak a személyi jövedelemadó bevallás szabályai – írja tájékoztatójában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

1753-as szja-bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1.) Kell-e és hogyan kell szerepeltetni az szja-bevallásban azt, ha valaki 4 éve örökölt szántó művelési ágú külterületi ingatlanját eladja 10 millió 500 ezer forintért? 2.) Egy dolgozó 2017. januártól októberig Angliában dolgozott, majd novembertől decemberig itthon, egy kft.-ben. A 1753-as bevalláson kell-e szerepeltetni és melyik soron az Angliában kapott jövedelmet? Igazolást adott le a külföldi jövedelméről és a kint levont adóról. Válaszukat előre is köszönöm .

Ennyit lehet spórolni az NGM szerint, ha a NAV készíti a bevallásokat Cikk

Mintegy 700 milliárd forintot takaríthat meg az állam, ha a tervek szerint 2021-től szinte minden adóbevallást, a vállalkozásokét és a magánszemélyekét is a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) készíti el, és megszűnik a papíralapú bevallás – közölte Izer Norbert, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán.

Szerb állampolgár magyar belföldi jövedelme utáni családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szerb állampolgár munkaviszonyban Magyarországon dolgozott 2016-ban, jövedelme Magyarországról származott, belföldi illetőségű volt. Három gyermeke van, akikre érvényesíthetné a családi adókedvezményt, akik Szerbiában élnek/éltek. 2016-ban már csak adóazonosítóval lehet családi kedvezményt érvényesíteni, hogyan tudjuk a 1653-as bevallást önellenőrizni és érvényesíteni a családi adókedvezményt? Köszönettel: Nagy Katalin

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szerződés elszámolási egysége

Adózóna szerkesztőség

kérdések és válaszok

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Tárgyieszköz-értékesítés

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Kutyatartás őstermelőként

Lepsényi Mária

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close