11 találat a(z) szerb állampolgár cimkére

Szerb állampolgárságú magánszemély részére megbízási díj fizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, szíveskedjen az alábbi adózási problémám megoldásához segítséget nyújtani. Társaságom egy európai uniós pályázat vezető partnere, a feladatai megvalósítása során több ország szervezeteivel, illetve magánszemélyeivel kell együttműködnie. Olyan is van, hogy külföldi állampolgárságú személy részére kell a munkája ellenértékeként díjat fizetnie. Jelen esetben egy szerb állampolgárságú személy is közreműködik egy bizonyos feladat végrehajtásában (mint minőségbiztosítási menedzser). Vele a társaság megbízási szerződést kíván kötni. A feladat végrehajtásához a megbízottnak nem szükséges a lakóhelyén kívül folyamatosan munkát végeznie, egyes esetekben szükséges csak 1-2 napos kiküldetés keretében a csoportjával megbeszélést folytatnia. Érdeklődni szeretnék arról, hogy vannak-e és milyen feltételei egy ilyen típusú megbízási szerződés megkötésének, a kifizetésnek milyen adózási és járulékfizetési vonzatai vannak, esetlegesen milyen bevallási és egyéb kötelezettségek terhelnek bennünket? Köszönöm segítségüket: Rebák Sándor

Családi pótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi adókedvezmény kapcsán szeretném segítségét kérni családi pótlékkal kapcsolatban. Szerb állampolgárságú apa Magyarországon dolgozik, itt biztosított is, 40 órás munkaviszonyban. Állandó lakcíme Szerbiában van, Magyarországon albérletben lakik. Három gyermeke van, Szerbiában élnek, iskolába járnak, nincs magyar lakcímük. A fenti esetben az apa jogosult-e Magyarországon családi pótlékra vagy sem (hogy érvényesíteni tudja a családi adókedvezményt az szja-ból)? Köszönöm!

Szerb állampolgár magyar belföldi jövedelme utáni családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szerb állampolgár munkaviszonyban Magyarországon dolgozott 2016-ban, jövedelme Magyarországról származott, belföldi illetőségű volt. Három gyermeke van, akikre érvényesíthetné a családi adókedvezményt, akik Szerbiában élnek/éltek. 2016-ban már csak adóazonosítóval lehet családi kedvezményt érvényesíteni, hogyan tudjuk a 1653-as bevallást önellenőrizni és érvényesíteni a családi adókedvezményt? Köszönettel: Nagy Katalin

Szerb-magyar kettős állampolgár jövedelemadózása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Segítségüket kérem az alábbi személyi jövedelemadózási kérdésben: Szerb-magyar kettős állampolgárságú magánszemély jövedelmet kap grafikai munkák elvégzéséért magyar székhelyű kifizetőtől, kft.-től. A magánszemélynek Szerbiában és Magyarországon is van bejelentett állandó lakcíme, azonban a létérdek központja Szerbiában van: folyamatosan ott él, ott működtet vállalkozást, ott van biztosítási jogviszonya. A munkát is Szerbiában végezte el, függetlenül attól, hogy belföldi megbízója volt. A két ország közötti kettős adóztatásról szóló 2003. évi XXV. törvény mely rendelkezését kell alapul venni a jövedelemszerzés helyének és egyúttal az adófizetés helyének meghatározásánál? 1) A létérdek központja alapján vagy 2) ha mindkét államban állampolgár, az államok adóhatóságai kölcsönös egyetértéssel rendezik a kérdést? Ha ez utóbbi, akkor a kölcsönös egyetértés hogyan intézendő? Kérelmezni kell valamely adóhatóságnál ebben az egyedi esetben az erről szóló határozat meghozatalát? Köszönöm válaszukat!

Külföldi utas áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy cég, mely telefonokat forgalmaz. Egyre több szerb ügyfél keresi meg vásárlás céljából. Abban szeretném a segítségét kérni, hogy mi határozza meg a kivihető mennyiségek számát havi, esetleg éves szinten? Köszönöm.

Magyar cég – szerb állampolgár kereskedelmi képviselő – kiküldetésben Szerbiában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nehezen tudtam eldönteni, hogy melyik kategóriába soroljam be a kérdésem, mivel munkaügyi, tb, bérszámfejtési, és adózási kérdés is egyben. Szeretnénk alkalmazni egy szerb állampolgárságú kereskedelmi képviselőt, hogy szerb ügyfeleket hozzon a "konyhára". Több, mint 183 napot fog Szerbiában lenni kiküldetésben. (Már ha a 183 nap Szerbiában is releváns.) A kérdéseim a következőek: gondolom először is munkavállalási engedélyt kell szereznie Magyarországon, hiszen hiába fog gyakorlatilag Szerbiában dolgozni, és marad is ott a lakhelye, egy magyar cég alkalmazásában fog állni. Kérem erősítsék meg. Viszont mivel 183 napon túl dolgozik Szerbiában (azon nyomban külszolgálatra is küldjük, amint leszerződik velünk), az adóügyi illetősége szerb fog maradni, ugye? Kell-e utána fizetnünk valamilyen járulékot vagy adót itt Magyarországon? Úgy értelmeztem a kettős adóztatással kapcsolatos cikkekből, hogy szerbiai illetőség esetében semmit (adó vagy járulék) nem kell levonni itt Magyarországon. A magánszemélynek kell ezt személyesen teljesítenie Szerbiában. Nekünk milyen adminisztratív, bevallási kötelezettségeink vannak, ha vannak? Másik kérdés a külszolgálati napidíjjal kapcsolatos. Számomra az sem egyértelmű, hogy a szükséges és igazolt költségek megtérítésén felül vajon kötelező-e napidíjat is fizetni külszolgálatért? (Ha jól tudom, az az élelmezési költségek megtérítésére van, és azt igazolhatja számla alapján is.) Gyakorlatilag pár napot fog csak Mo.-n lenni. Köszönöm!

Orosz Föderáció állampolgára Magyarországon céget alapít III. Kérdés

Tisztelt Dr Radics Zsuzsanna! Azonos című előző kérdésemre adott válasza végén jelezte, hogy nem találta az általam hivatkozott szerb-magyar állampolgár járulékfizetésére vonatkozó kérdést, amire hivatkoztam. Ez volt a cikk: http://adozona.hu/kerdesek/2016_4_15_szerb_magyar_allampolgar_jarulek__ing

Szerb-magyar állampolgár járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szerb-magyar állampolgárt vennék fel munkaviszonyba. A munkavállaló Szerbiában dolgozik munkaviszonyban, az állandó lakcíme is ott van, a munkaviszonya nem fog megszűnni. A kinti biztosítótól hoz igazolást a biztosítási jogviszonyáról. Magyarországon ideiglenes lakcíme lesz. Havi néhány alkalommal lesz Magyarországon, interneten keresztül fog dolgozni. Az általunk fizetett munkabérből kell szja-t és járulékot fizetnünk, biztosítottá válik? Válaszát köszönöm: Anikó

Hazajárás költségtérítése Kérdés

Üdvözlöm, az alábbi kérdésben kérem segítségüket. Szerb állampolgár Magyarországon munkaviszonyban van. A munkáltató megtérítheti a heti egyszeri hazajárást, például saját gépkocsival? A 39/2010 kormányrendelet szerint csak magyar állampolgár és EGT-állambeli munkavállaló esetében lehet. A NAV tájékoztatója nem zárja ki, hogy a Mt. szerint megfogalmazott munkavállaló esetében is lehet költségtéríteni.

Jutalék kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Szerb magánszemély Magyarországról, magyar gazdasági társaságtól ügynöki jutalékot kap. Hogyan alakul az adózási és járulékfizetési kötelezettség, ha Magyarországon belföldi illetőséggel bír? Előre is köszönöm szépen a választ!

Szerb állampolgárságú ügyvezető járulékfizetési kötelezettsége Kérdés

Egy Magyarországon bejegyzett egyszemélyes kft. tulajdonosa és egyben ügyvezetője szerb állampolgár. Az ügyvezetésért díjazásban nem részesül, személyesen nem működik közre a társaság tevékenységében. Az ügyvezetőnek nincs magyar tartózkodási helye, lakóhelye. Szerb illetőséggel rendelkezik. Kérdésem, hogy a társas vállalkozói és ügyvezetői jogviszonyával kapcsolatosan van-e minimumjárulék-fizetési kötelezettsége? Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiva és a kapcsolt vállalkozások

Pölöskei Pálné

adószakértő

Hatósági karantén

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close