268 találat a(z) személygépkocsi cimkére

Személygékocsival kapcsolatos szolgáltatások áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném szíves állásfoglalását. Egy cég szárazföldi személyszállítással foglalkozik, melyhez 9 személyes kisbuszokat használ (nem ad bérbe, nincs közvetített szolgáltatás). Kérdésem, hogy az üzemeltetés, karbantartás áfájának 50 százalékán kívül milyen más igénybe vett egyéb szolgáltatások áfája levonható még? Gondolok itt GPS felügyeletre (minden rendszám külön tétel a számlán), autómentésre, a gépkocsi céges reklámmatricázására, a karosszéria fóliázására. Sajnos több különböző állásfoglalást olvastam már más fórumokon. Válaszát előre is köszönöm!

Cégautó költségeinek elszámolhatósága 1. rész Cikk

Az adózók többsége tisztában van azzal, hogy ha cégautót vásárol (illetve lízingel), akkor cégautóadót kell fizetnie – esetleg még akkor is, ha a személygépkocsi után költséget nem számol el (ez ugyan ritkább eset, de előfordulhat). Vannak azonban olyan kérdések a személygépkocsikhoz kapcsolódó költségek társaságiadóbeli elszámolásával kapcsolatban, melyek gyakran okoznak bizonytalanságot az adózóknak és a könyvelőknek. Cikkünkben néhány ilyen kérdést járunk körül.

Személygépkocsi lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném állásfoglalását Egy kft. nyílt végű pénzügyi lízinggel vásárol személygépkocsit, mely áfáját szeretné visszaigényelni. A vételár nettó 6 162 559 forint, az önerő 50 százalék, 3 081 280 forint+áfa, a futamidő pedig 24 hónap. A futamidő lejártakor 1 232 512 forint+áfa lesz a maradványérték. Kérdésem, hogy az adóhatóság esetleges ellenőrzés során átminősítheti-e az ügyletet, miszerint más konstrukciót takarunk? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Tóth Mária

Személygépkocsi-lízing – áfa-visszaigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk személygépkocsit szeretne nyíltvégű lízing formájában beszerezni. Egy előadáson azt mondták, hogy ha a társaság megfizeti a magánhasználatot, nem kell útnyilvántartást vezetni. Így viszont nem különül el a magánhasználat és az adóköteles tevékenységhez kapcsolódó használat. Ebben az esetben van-e lehetőség, és ha igen, milyen módon az áfa visszaigénylésére? Köszönöm válaszát.

Személygépkocsi oparatív lízing Kérdés

T. Cím! Egyéni vállalkozó (élelmiszerboltot üzemeltet) személygépkocsit lízingel operatív lízing formájában. Kérdések: az operatív lízing díj áfája levonható-e? Költségként a kifizetett lízingdíj milyen formában számolható el? Keletkezik-e cégautóadó-fizetési kötelezettség? Menetlevél vagy útnyilvántartás vezetésére kötelezett? A vásárolt üzemanyag számla ellenében elszámolható-e?

Fejlesztési tartalékból lízingelt autó: elszámolható, jár adókedvezmény? Cikk

Lehet-e fejlesztési tartalék terhére elszámolni nyílt végű pénzügyi lízinggel vásárolt új személygépkocsi vásárlását, illetve figyelembe vehető-e kkv-kedvezményként a tao-törvény 7. paragrafus (1) bekezdésének zs) pontja alapján beruházási kedvezménynél? – kérdezte olvasónk. Hozzátette: nem fuvarozó és nem taxis cégről van szó, tehát nem közvetlenül a termelést szolgálja a személygépkocsi. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.

Fejlesztési tartalék felhasználása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A fejlesztési tartalék felhasználható használt tárgyi eszköz beszerzésére is? Illetve bármelyik eszköz kategóriára, nem csak a termelőeszközökre, hanem például céges személygépkocsira, ültetvényre?

Társasági adó beruházási kedvezmény Kérdés

Magánszemély tulajdonosokból álló háziorvosi kft. személygépkocsit vásárol. Beruházási kedvezményt igénybe tud venni? A háziorvosi pályázat feltétele a személygépkocsi. köszönöm,

Személygépkocsi-áfa levonása Kérdés

Kedves Szakértő! Cégünk, egy bt. személygépkocsit szeretne vásárolni. Milyen feltételekkel tudnánk ennek az áfáját visszaigényelni? Köszönettel várjuk a választ.

Alanyi mentes személygépkocsi értékesítésének áfája Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy szinte teljes mértékben "tárgyi mentes" tevékenységet végző (humán egészségügyi ellátás) cég áfa alanyi mentes is egyben. Személygépkocsiját magánszemélytől vásárolta 2014-ben, így a beszerzésről áfás számlával nem rendelkezik. Az a kérdésem, hogy a személygépkocsi is – mint tárgyieszköz-értékesítés – áfaköteles lesz ebben az esetben? Vagy az a tény, hogy személygépkocsi kerül értékesítésre (melynek az áfája beszerzéskor nem volt levonható), eleve kizárja alanyi adómentesség esetén is az áfa adókötelezettséget értékesítés esetén? Játszik szerepet az a tény, hogy a cég a személygépkocsit kizárólag orvosi tevékenységhez használta? Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Kukla Lászlóné

Személygépkocsi nyílt végű pénzügyi lízingben, üzembehelyezés Kérdés

Tisztelet Szakértő! Személygépkocsi beruházás nyílt végű pénzügyi lízingben. Kapott a cég külön üzembehelyezési számlát. Ebben az esetben mivel nyílt végű pénzügyi lízingről van szó, az üzembehelyezés áfája levonható vagy nem? Szíves válaszukat előre köszönjük. Négyökrűné

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. személygépkocsikat ad bérbe. Van-e cégautóadó-fizetési kötelezettség az autók után? Esetleg mi van abban az esetben, ha költséget számolok el az autókra tekintettel? Válaszát előre is köszönöm!

Személygépkocsi-javítás kifizetése biztosítói térítés esetén Kérdés

Egy társaságunk tulajdonában lévő személygépkocsit káresemény miatt javíttatni kellett. A kárt nem a céges autó okozta. A cég nem rendelkezik a gépkocsira kötött CASCO biztosítással. A javító cég az áfa felének megfizetésére kötelezi a céget. A társaság nem vonhatja le a személyautó javításának áfáját, felét sem. Kérdésem, hogy ebben az esetben jogosan kéri-e akár az áfa felét a javító cég? Válaszát előre is köszönöm.

Hibrid személygépkocsi költségeinek elszámolása Cikk

Egyéni vállalkozó hibrid személygépkocsit szeretne vásárolni. Erre a személygépkocsira milyen költséget számolhat el, mivel cégautóadót nem kell utána fizetnie (nem bérbeadás, csak a vállalkozás érdekében használná) – a beszerzés évében az szja-bevallásában elszámolható-e az értékcsökkenés, ami a bevétel 1 százaléka, maximum a vételár 10 százaléka? Elszámolhatók-e az üzemanyagszámlák és a javítás, karbantartás, illetve más felmerülő költségek? Olvasói kérdésekre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Bérbeadott személygépkocsi áfájának levonása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi helyzet jogértelmezéséhez kérem a segítségét. Egy magyarországi áfaalany vásárolt 3 db 9 személyes kisbuszt, melyek személygépkocsinak minősülnek, a forgalmi engedélyükben szereplő járműkategória M1. Az eladó a számlában 27 százalék áfát hárított át a cégre. Fenti kisbuszokat a vásárlás után bérbeadták, ezáltal megvalósult az áfatörvény 125. § (2) b) pontja szerinti adólevonási jog korlátozása alóli feltételeknek való megfelelés, mert a kisbuszokat a cég igazoltan egészben vagy túlnyomó részben úgy hasznosította, hogy azt bérbe adta. A vásárlás időpontjai: 04.04.,05.08.,06.02. és következő év január 31-éig adta bérbe a vállalkozás a kisbuszokat. Kérdésem, hogyan kell értelmezni az áfatörvény 126. § (2) bekezdésében előírtakat, mert az értelmező rendelkezésekben nem találtam rá választ. 126. § (2) A 125. § alkalmazásában túlnyomó rész alatt az adólevonási jog korlátozása alóli mentesülés feltételeinek – egy ésszerűen megállapított időtartam átlagában – legalább 90 százalékos teljesülése értendő. Kérem tájékoztatásukat arra vonatkozóan, hogy mi minősül ésszerűen megállapított időtartamnak e § szerint, azt lehet-e a bérbeadás végéig értelmezni? Tájékoztatásukat köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Zrt. nyomdai részvényeinek eladása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Elhunyt taggal szembeni követelés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs