268 találat a(z) személygépkocsi cimkére

Áfalevonás személygépkocsi bérlésénél 2019-től – 4. rész Cikk

A bérelt személygépkocsik áfájára vonatkozó, 2019-től hatályos új szabályokat ismertető cikksorozatunk befejező részében az előírások hatályba lépésével kapcsolatos rendelkezéseket elemezzük, illetve a jövőbeli adóhatósági gyakorlatot próbáljuk előrevetíteni.

Áfalevonás személygépkocsi bérlésénél 2019-től – 3. rész Cikk

A bérelt személygépkocsikkal kapcsolatos adólevonási szabályok változásával foglalkozó cikksorozatunk harmadik részében egyebek között az 50 százalékos, illetve az üzleti használattal arányosított levonás részleteit elemezzük. Ismertetjük a kizárólag adóköteles, illetve kizárólag magáncélra használt autókra vonatkozó előírásokat.

Áfalevonás személygépkocsi bérlésénél 2019-től – 2. rész Cikk

A 2019-es év egyik legfontosabb újdonsága a bérelt személygépkocsikkal kapcsolatos adólevonási szabályok változása. Cikksorozatunk második részében ismertetjük, hogy miként kell értelmezni az adóalany adólevonással kapcsolatos választási lehetőségét, illetve milyen szabályokat kell követni rövid távú bérlés esetén.

Személygépkocsi áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk vásárolt (nyilt végű lizing keretében) december hónapban személygépkocsit. Előleget kért a kereskedő 2 részletben megrendeléskor (2018.03.20), amely 100 ezer forint felett volt, plusz december 10-én is. Később lestornózta az előleget egy számlában (de a két előleges számla két időszakos, illetve az egyik számla jelentés előtti a másik decemberi). A lízingcég kiállította a személygépkocsi.nettó értékét áfa nélkül. Állományba vettük a személygépkocsit. A kérdésem lenne ezzel kapcsolatosan, hogy az előlegekről készült számlák áfatartalmát az áfa M lapon kell-e jelenteni plusz-mínusszal? Mivel személygépkocsi, az áfát nem igényelte vissza a cég, mert volt magánhasználat is, és útnyilvántartást nem vezetett a cégvezető. Köszönöm gyors válaszukat a határidő rövidsége miatt.

Áfalevonás személygépkocsi bérlésénél – 1. rész Cikk

A 2019-es év egyik legfontosabb újdonsága a bérelt személygépkocsikkal kapcsolatos adólevonási szabályok változása. Cikksorozatunk első részében az új rendelkezésekkel kapcsolatos fogalmakat tisztázzuk.

Külföldről vásárolt személygépkocsi értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 2012-ben vásárolt Ausztriából egy személygépkocsit, ami után Magyarországon megfizette az áfát. Most szeretné cégünk értékesíteni. Szeretném megkérdezni, hogy értékesítéskor adómentesen számlázhatunk-e? Köszönettel: Gál Veronika

Személygépkocsi áfája, ha a hasznosítás módja változik Kérdés

2017-ben cégautóként beszerzett személygépkocsi számlájában felszámított áfát a cég nem vonta le. 2019-től ezt az autót már nem cégautóként használja, hanem bérbe adja, erről áfás számlákat állít ki bérlő felé. Kérdéseim: 1. A bérleti időszakra vonatkozóan az áfatörvény 135. § (1)–(2) bekezdése alapján évvégén utólag levonhatja a beszerzéskori áfa 1/5-öd részét? 2. A fent leírt esetben, ha a bérleti időszak végén értékesíteni akarja a gépkocsit, az értékesítéskor kell-e áfát felszámítania?

Személygépkocsi áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy flottát kezelő társaság belföldi adóalanytól (közvetlen a gyártótól) vásárolja meg az új személygépkocsikat áfával növelt értéken. A törvény szerint az új személygépkocsi tekintetében az áfa-visszaigénylés a továbbértékesítés vagy bérbeadás esetén nyílik meg. A beszerzett autók folyamatosan bérbeadásra kerülnek, természetesen áfával növelt értéken. A kérdésem az alábbi lenne, hogy a fent nevezett autókat a bérbeadás miatt, használatukból adódóan és a megtett kilométer után már nem tekinthetőek új személygépkocsinak. Tárgyi eszközként kerületek a könyvelésbe, ami után értékcsökkenés volt elszámolva. Cégautóadót és gépjárműadót jól gondolom, hogy fizetni kell? Továbbá, ha a fent nevezett autók értékesítésre kerülnének, belföldre (társaság vagy magánszemély), EU-s közösség (közösségi adószámmal rendelkező adóalany, vagy magánszemély) részére, fel kell-e számítani áfát? Köszönettel: MOBIZ KFT

500 km Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét abban, hogy az a műkörmös egyéni vállalkozó, aki otthonában végzi a tevékenységét, a vállalkozói költségei között a havi 500 km elszámolhatja-e, ha rendelkezik saját autóval, jogosítvánnyal, elismert költsége lesz? Köszönöm a segítséget.

Lízingelt személygépkocsi karbantartásának, beszerzésének áfája Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünk 2018 novemberében személygépkocsit lízingelt, nyíltvégű lízing keretében. Ezt követően vásárolt téli gumit, és egyéb felszerelési tárgyakat. Kérdésem, hogy az áfa milyen mértékben vonható le a 2019.01.01-től érvényes szabályok szerint? Köszönettel: Csengődi Mária

Tartós bérlet Kérdés

Tisztelt Cím! Tisztelt Szakértő! Cégünk bérleti szerződéssel tartós bérletre (48 hónap) bérel személygépkocsit, melynek bérletét előre kell meg fizetni. A bérleti díj tartalmazza a gépjármű teljesítményadóját, cégautóadóját, finanszírozását, kötelező biztosítását, casco biztosítását, amortizációját. Cégünk a bérleti díjat költségként elszámolja (5 számlaosztály), melynek áfáját arányosítva (80 százalék) visszaigényli, útnyilvántartást vezet a gépkocsi használatról. Kérdésem, hogy cégünknek is meg kell-e fizetni a cégautóadót, mivel költséget számol el (üzemanyag, fenntartási költségek, téli gumi, alkatrészek stb.) ezen autó után, hiszen a a bérbeadó megfizeti a cégautó adót. Válaszát köszönöm!

Katás bt. személygépkocsi értékesítése Kérdés

2019. évben katát választó bt. beltagja a bt. tulajdonában levő személygépkocsit értékesíti saját magának. A gépkocsit magáncélra is használta, cégautóadót fizetett. A gépkocsi nyilvántartási értéke 0. Hogyan fog adózni a személygépkocsi vételára? köszönöm

Novemberben visszaesett, az év első 11 hónapjában nőtt a forgalomba helyezett autók száma Cikk

Novemberben 8 százalékkal kevesebb új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, mint egy évvel korábban, az év első 11 hónapjában 20,4 százalékos növekedést regisztráltak az előző év azonos időszakához képest – közölte a Carinfo.hu az MTI-vel a DataHouse Kft. adatai alapján szombaton.

Használtautó-kereskedés Kérdés

Az alábbi kérdésben kérném állásfoglalásukat. Ha van egy viszonteladónak minősülő autókereskedő kft., amely a használt személygépkocsikat különbözeti adózással értékesíti (a feltételek fennállnak), de már az értékesítés előtt saját nevére forgalomba helyezi a személygépkocsikat, saját nevében megfizeti a regisztrációs adót, az eredetvizsgát, annak hatósági díját stb., ezen tételeket (hatósági díjak, regisztrációs adó, gépjárműadó stb.) a könyvelésben a megfelelő 5-ös számlaosztályba kell könyvelni, vagy attól függetlenül, hogy a különbözeti árrés meghatározásánál nem lehet azokat figyelembe venni, a 814-es elábé kartonon kell nyilvántartani, és csak az értékesítésnél kell ügyelni arra, hogy a beszerzési árba nem figyelembe vehetőek? Tehát ezen tételeknél az 5-ös (illetve alapesetben a költséghez, ráfordításhoz tartozó) számlaosztályba kell könyvelni, vagy a 814 eladott áruk beszerzési értékére?

Személygépkocsi-alkatrészek áfájának visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Használt gépkocsik értékesítésével foglalkozó vállalkozás az eladandó használt személygépkocsikhoz vásárolt alkatrészek áfáját visszaigényelheti-e? A vállalkozás külön autóalkatrészek forgalmazásával nem foglalkozik. Válaszát előre is nagyon köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elvont pihenői pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Számlán két vevő neve

Kelemen László

adószakértő, jogász

Tao szerinti écs változtatása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs