11 találat a(z) személygépkocsi bérbeadása cimkére

A cégautót ki fizeti? Kérdés

Személygépkocsik bérbeadása Kérdés

Cégautóadó Kérdés

Az alábbi kérdésben kérném szíves tájékoztatásukat:.Egy magánszemély alkalomszerűen szeretné bérbe adni magántulajdonú személygépkocsiját. Ehhez a tevékenységhez adószámot fog majd kiváltani. Az után szeretnék érdeklődni, hogy ennek az adószámos magánszemélynek kell-e cégautóadót fizetni a bérbe adás miatt. Köszönöm megtisztelő válaszukat!

Cégautóadó Kérdés

Katás vállalkozó, magánszemély tulajdonában lévő személygépkocsit bérbe ad egy kft-nek. Keletkezik-e cégautóadó-fizetési kötelezettség ,és az kit terhel? Lieb M.

Továbbszámlázott szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő, A cégünk személygépkocsik bérbeadásával is foglalkozik, a személygépkocsikra felmerülnek rendszeresen költségek (például: bírság, lerobbant autó szállítási díj, biztosítás), melyeket továbbszámlázunk a bérbevevőnek. A kérdésem az, hogy a számlán fel kell-e tüntetni, hogy továbbszámlázott szolgáltatás? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Blaskó Nikolett

Személygépkocsi-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tájékoztatást szeretnék kérni a következőkben: egyéni vállalkozó személygépkocsit bérel. A futamidő egészére vonatkozó bérleti díjról kap egy áfás számlát, majd havonta is kap a bérleti díjról áfás számlát. A kérdésem arra irányul, hogy egyszeres könyvitelben hogyan könyvelendő a bérlet (milyen arányban), és az áfa milyen arányban vonható le? Köszönöm szíves válaszát.

Egyéni vállalkozó személygépkocsija Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lakatos munkával és fuvarozással foglalkozó egyéni vállalkozó vásárolna egy terepjárót, ami a VTSZ szám alapján személygépkocsinak minősül. Nyílt vagy esetleg zárt végű lízingben gondolkodunk. Számolható-e el értékcsökkenés a személygépkocsi után? Nem személyszállításra és nem bérbeadásra vásárolnánk a gépkocsit. El tudom-e számolni költségként 100 százalékban, vagy csak egyszer, egy összegben, átalányban? Ha csak egyszer, egy összegben, átalányban tudom elszámolni a beszerzési értéket, a fenntartási és üzemeltetési költségeket el tudjuk számolni? Köszönöm.

Személyautó-bérbeadás, kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfaalany egyéni vállalkozó személyautót vásárolna, kizárólag bérbeadás céljából. Ebben az esetben az áfa levonhatóvá válik. A bérbevevővel kapcsolt vállalkozási jogviszonyban van. Kérdésem az, hogy milyen nyilvántartással kell alátámasztania az egyéni vállalkozónak, hogy a bérbeadás ténye megvalósul, és jogosan vonja le az áfát? A kapcsolt vállalkozás miatt van-e valamilyen speciális szabály a számlázással kapcsolatosan, vagy egyéb tekintetben? Cégautóadó-fizetési kötelezettsége kinek keltkezik? Válaszukat előre is köszönöm.

Személygépkocsi-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy alanyi adómentességet választó egyéni vállalkozó bővíteni szeretné tevékenységét személygépkocsi-bérbeadással. Választhatja-e erre a tevékenységre is az alanyi adómentességet, ha éves bevétele várhatóan 6 millió forint alatt marad? Másik kérdésem, hogy mivel ezt a személygépkocsit magánszemélyeknek adná bérbe, és az egyéni vállalkozó sem számolna el költséget a kocsik után, mentesülhetne-e ebben az esetben a cégautóadó-fizetés alól? A magánszemélyektől kérne egy nyilatkozatot, amiben lenyilatkozzák, hogy nem fognak költséget elszámolni a bérbevett kocsi után. Köszönöm válaszukat!

Személygépkocsi bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő komplex kérdésem lenne: Egy magánszemély személygépkocsit lízingel (zárt végű). Szeretné bérbeadni egy cégnek. A következőket gondolom ezzel kapcsolatban, és nem tudom, hogy helyesen-e: 1./ bérbe adható a személygépkocsi, mert ez nem bérlet, hanem részletre vétel, 2./ adószámot kell kiváltani, 3./ a cég, mint kifizető, a magánszemély költségnyilatkozata alapján 16 százalék szja-t és 27 százalék ehót von le a bérleti díjból, 4./ a magánszemélynek cégautóadó-fizetési és -bevallási kötelezettsége van, mivel a cég költséget számol el a személygépkocsi után, amiről a nyilatkozatot megteszi, 5./ önálló tevékenységből származó jövedelemként kell bevallani a magánszemélynek jövő év májusáig. Előre is köszönöm a válaszát. Üdvözlettel: Léderer Györgyné

Bérbeadott személygépkocsi után levonható áfa Kérdés

Tisztelt Adózóna! 2013 decemberében egy vállalkozás egy személygépkocsit vásárolt, amelyet saját célra akartak használni. 2014 júniusában úgy döntöttek, hogy ezt a személygépkocsit bérbeadással hasznosítják a jövőben, több éven keresztül. Kérdés, hogy utólagosan, részben levonható-e az általános forgalmi adó, és ha igen, az alábbiak közül az Áfa tv. mely paragrafusait kell alkalmazni? 1. Az Áfa tv. 125. § (2) bekezdés b) pontját kell-e alkalmazni, amely alapján a személygépkocsi utáni adólevonás lehetséges, ha azt túlnyomó részben úgy hasznosítják, hogy bérbe adják? A „túlnyomó részben” kifejezésen a 126. § (2) bekezdés alapján az adólevonási jog korlátozása alóli mentesülés feltételeinek legalább 90 százalékos teljesülése értendő, tehát 2014. évben még nem, viszont az 2015. évtől kezdődően érvényesíthető az adólevonás? 2. Vagy a 135. § (1) bekezdés a) pontja alkalmazandó, és az adólevonás 2014. évben és a további években utólagosan érvényesíthető?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kettős adóztatás elkerülése Zanzibár

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ingatlanfelújítás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szállás számla utólagos kiállítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close