12 találat a(z) személygépkocsi bérbeadása cimkére

Személygépkocsi bérbeadása Kérdés

A cégautót ki fizeti? Kérdés

Személygépkocsik bérbeadása Kérdés

Cégautóadó Kérdés

Az alábbi kérdésben kérném szíves tájékoztatásukat:.Egy magánszemély alkalomszerűen szeretné bérbe adni magántulajdonú személygépkocsiját. Ehhez a tevékenységhez adószámot fog majd kiváltani. Az után szeretnék érdeklődni, hogy ennek az adószámos magánszemélynek kell-e cégautóadót fizetni a bérbe adás miatt. Köszönöm megtisztelő válaszukat!

Cégautóadó Kérdés

Katás vállalkozó, magánszemély tulajdonában lévő személygépkocsit bérbe ad egy kft-nek. Keletkezik-e cégautóadó-fizetési kötelezettség ,és az kit terhel? Lieb M.

Továbbszámlázott szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő, A cégünk személygépkocsik bérbeadásával is foglalkozik, a személygépkocsikra felmerülnek rendszeresen költségek (például: bírság, lerobbant autó szállítási díj, biztosítás), melyeket továbbszámlázunk a bérbevevőnek. A kérdésem az, hogy a számlán fel kell-e tüntetni, hogy továbbszámlázott szolgáltatás? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Blaskó Nikolett

Személygépkocsi-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tájékoztatást szeretnék kérni a következőkben: egyéni vállalkozó személygépkocsit bérel. A futamidő egészére vonatkozó bérleti díjról kap egy áfás számlát, majd havonta is kap a bérleti díjról áfás számlát. A kérdésem arra irányul, hogy egyszeres könyvitelben hogyan könyvelendő a bérlet (milyen arányban), és az áfa milyen arányban vonható le? Köszönöm szíves válaszát.

Egyéni vállalkozó személygépkocsija Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lakatos munkával és fuvarozással foglalkozó egyéni vállalkozó vásárolna egy terepjárót, ami a VTSZ szám alapján személygépkocsinak minősül. Nyílt vagy esetleg zárt végű lízingben gondolkodunk. Számolható-e el értékcsökkenés a személygépkocsi után? Nem személyszállításra és nem bérbeadásra vásárolnánk a gépkocsit. El tudom-e számolni költségként 100 százalékban, vagy csak egyszer, egy összegben, átalányban? Ha csak egyszer, egy összegben, átalányban tudom elszámolni a beszerzési értéket, a fenntartási és üzemeltetési költségeket el tudjuk számolni? Köszönöm.

Személyautó-bérbeadás, kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfaalany egyéni vállalkozó személyautót vásárolna, kizárólag bérbeadás céljából. Ebben az esetben az áfa levonhatóvá válik. A bérbevevővel kapcsolt vállalkozási jogviszonyban van. Kérdésem az, hogy milyen nyilvántartással kell alátámasztania az egyéni vállalkozónak, hogy a bérbeadás ténye megvalósul, és jogosan vonja le az áfát? A kapcsolt vállalkozás miatt van-e valamilyen speciális szabály a számlázással kapcsolatosan, vagy egyéb tekintetben? Cégautóadó-fizetési kötelezettsége kinek keltkezik? Válaszukat előre is köszönöm.

Személygépkocsi-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy alanyi adómentességet választó egyéni vállalkozó bővíteni szeretné tevékenységét személygépkocsi-bérbeadással. Választhatja-e erre a tevékenységre is az alanyi adómentességet, ha éves bevétele várhatóan 6 millió forint alatt marad? Másik kérdésem, hogy mivel ezt a személygépkocsit magánszemélyeknek adná bérbe, és az egyéni vállalkozó sem számolna el költséget a kocsik után, mentesülhetne-e ebben az esetben a cégautóadó-fizetés alól? A magánszemélyektől kérne egy nyilatkozatot, amiben lenyilatkozzák, hogy nem fognak költséget elszámolni a bérbevett kocsi után. Köszönöm válaszukat!

Személygépkocsi bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő komplex kérdésem lenne: Egy magánszemély személygépkocsit lízingel (zárt végű). Szeretné bérbeadni egy cégnek. A következőket gondolom ezzel kapcsolatban, és nem tudom, hogy helyesen-e: 1./ bérbe adható a személygépkocsi, mert ez nem bérlet, hanem részletre vétel, 2./ adószámot kell kiváltani, 3./ a cég, mint kifizető, a magánszemély költségnyilatkozata alapján 16 százalék szja-t és 27 százalék ehót von le a bérleti díjból, 4./ a magánszemélynek cégautóadó-fizetési és -bevallási kötelezettsége van, mivel a cég költséget számol el a személygépkocsi után, amiről a nyilatkozatot megteszi, 5./ önálló tevékenységből származó jövedelemként kell bevallani a magánszemélynek jövő év májusáig. Előre is köszönöm a válaszát. Üdvözlettel: Léderer Györgyné

Bérbeadott személygépkocsi után levonható áfa Kérdés

Tisztelt Adózóna! 2013 decemberében egy vállalkozás egy személygépkocsit vásárolt, amelyet saját célra akartak használni. 2014 júniusában úgy döntöttek, hogy ezt a személygépkocsit bérbeadással hasznosítják a jövőben, több éven keresztül. Kérdés, hogy utólagosan, részben levonható-e az általános forgalmi adó, és ha igen, az alábbiak közül az Áfa tv. mely paragrafusait kell alkalmazni? 1. Az Áfa tv. 125. § (2) bekezdés b) pontját kell-e alkalmazni, amely alapján a személygépkocsi utáni adólevonás lehetséges, ha azt túlnyomó részben úgy hasznosítják, hogy bérbe adják? A „túlnyomó részben” kifejezésen a 126. § (2) bekezdés alapján az adólevonási jog korlátozása alóli mentesülés feltételeinek legalább 90 százalékos teljesülése értendő, tehát 2014. évben még nem, viszont az 2015. évtől kezdődően érvényesíthető az adólevonás? 2. Vagy a 135. § (1) bekezdés a) pontja alkalmazandó, és az adólevonás 2014. évben és a további években utólagosan érvényesíthető?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kiva-kedvezmény munkaerőpiacra lépő után

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozó anyagköltsége

Szipszer Tamás

adószakértő

Pályázatírás és sikerdíj tárgyi eszközöknél

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs