72 találat a(z) sportegyesület cimkére

Egyesületi tagdíj Kérdés

Ranglistán elért helyezésért kapott pénz Kérdés

Egy sportegyesület tagja az országos szövetség ranglistáján helyezést ért el, ami pénzbeni juttatással jár. Az országos szövetség a pénzt a sportegyesületnek utalja, amely azt a tagjának kifizeti. A tag részére kifizetett összeg után milyen adókötelezettsége keletkezik a sportegyesületnek?

Szponzori szerződés adózása – kiva Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk kivás adózó, szeretnénk támogatni pénzzel, vagy úgy, hogy mezeket (pólókat) veszünk, egy sportegyesületet, azt szeretnénk cserébe, hogy cégünk logója kerüljön ki a sportolók mezére. Milyen szerződést érdemes kötni, és hogy lehet cégesen elszámolni? Esetleg adományként, támogatásként lehet-e kezelni? Válaszukat előre is köszönöm.

Utazásszervezői tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy cég, amelynek a főtevékenysége "egyéb sporttevékenységi szolgáltatás". Felmerült a kérdés, hogy esetleg a tevékenysége inkább utazásszervezésnek felelne meg. Belföldi székhelyű, de a tevékenységet külföldről végzi, bár van egy iroda telephelynek bejelentve. Külföldi sportegyesületekkel van kapcsolatban, illetve az ottani rendezvényekkel, de nem ő szervezi őket. Nála fizetnek magánszemélyek regisztrációs díjat, részükre szállást közvetít, repülőjegyet biztosít, illetve más sportegyesületek személyeinek is. Ebben szeretnék megerősítést kérni, hogy esetleg egy NAV-ellenőrzés is annak minősítené-e? Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Sportegyesület díjazás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Frissen létesült sportegyesületünk sporteseményeken történő bírói, játékosi díjazásával és pénznyeremény elszámolásával kapcsolatban szeretnénk segítséget kérni. Az iránt szeretnénk érdeklődni, hogy milyen szerződés szükséges, ha szükséges egyáltalán, illetőleg hogy a számfejtés hogyan történjen. Amennyiben számlaképes az illető, akkor ezt a kifizetést fel kell-e tüntetni a 08-as bevallásban? Természetes személyek esetében lehetséges-e az alkalmi munkavállalás, vagy megbízási jogviszony szabályai szerint szükséges elszámolni a juttatást? A pénznyeremény esetében hogyan kell elszámolnunk az összeget? Hálás köszönettel: Mária

Ekho Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy munkaviszonyban, „ügyvezető és edző” munkakörben lévő, 1336-os FEOR-ral bejelentett munkavállaló választhatja-e az ekhós adózást? A munkaszerződés egy sportegyesületben köttetett, a munkaköri leírás feladatai szerint az ügyvezetői általános feladatok mellett a munkatárs a sportegyesület versenyzői versenyekre, egyéb sporttevékenységekre történő felkészítéséért felel. Köszönettel, Mária

Sportegyesület áfa-visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sportegyesület 2019. január 1-jétől kérte az általános szabályok szerinti áfamegállapítást. 2019. évben nagyértékű beruházást végzett, amelyről áfás számlát kapott. Az egyesület ezt a beuházást pályázat útján finanszírozza, amely pályázat beadásánál bruttó elszámolásról nyilatkozott. A kérdésem az lenne, hogy levonásba helyezhetem-e a beruházásról szóló számla áfatartalmát? Ha igen, akkor könyveléstechnikailag hogyan lehet azt rendezni, hogy a beruházás és a tárgyieszközkarton a bruttó összegről szól, viszont könyvelésnél az áfát levonásba helyezem? Válaszát előre is köszönöm.

Sportegyesület áfalevonási jogosultsága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sportegyesületünk, amely áfakörbe tartozik, városi futóversenyt szervez. Alapszabályunk szerint ez a tevékenység az egyesület fő céljai közé tartozik. A versenyre jelentkezőktől nevezési díjat kérünk. Kérdésünk, hogy ez áfaköteles vagy áfamentes bevételként kezelendő-e? Másik kérdésünk, hogy ha a nevezési díj áfamentes bevételként kezelendő, akkor ennek ellenére a verseny szerevezésével kapcsolatos ráfordítások áfatartalma levonásba helyezhető-e (visszaigényelhető-e)? Válaszát előre is köszönjük.

Közhasznú vagy vállalkozási tevékenység? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Besorolásban szeretném a segítségét kérni. Közhasznú sportegyesület alapszabályában a cél szerinti (közhasznú) tevékenység: tagjai és kívülállók részére a sportolás biztosítása és tömegsportprogramok, nyitott rendezvények lebonyolítása. A célok érdekében edzőtáborokat, sportrendezvényeket szervez és rendez. Mint sportszolgáltatást, ezt a tevékenységét, ha magánóvodának, nonprofit kft.-nek és utazási irodának számlázza ki, akkor hova sorolandó? Közhasznú vagy vállalkozási tevékenység? Közszolgáltatónak minősül-e, és ezáltal az áfatörvény 85. § (1) bekezdésének m) pontja alapján tárgyi adómentesen számlát kell kiállítania? Ha a sportszolgáltatást magánszemélynek nyújtja, akkor az hova sorolandó, és milyen áfatartalmú számlát kell kiállítania? Ha a közhasznú sportegyesület az egyesület tulajdonát képező sporteszköz használatáért az egyesület tagjának bérleti díjat számláz ki, az közhasznú vagy vállalkozási tevékenységnek minősül-e? Köszönettel: Kauker Zsoltné

Tao-támogatás sportegyesületnek Kérdés

Egy kft. havonta fizet taót. 2018. december 20-án 2.000 millió forintot ajánlott fel egy sportegyesületnek a befizetett taóból, az engedélyek rendben voltak. Már látszik a kft. folyószámláján, hogy át is utalta az összeget a NAV a sportegyesületnek. Van-e valami teendőnk ezzel az összeggel a kft. főkönyvében, vagy a bevallásában kell-e ezt valahol jeleznünk?

Sportegyesület támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy szabadidős sporttevékenység népszerűsítésével, az egészséges életmódra neveléssel foglalkozó egyesület alaptevékenysége keretében sportoktatást folytat. Ez a tevékenység szerepel az alapszabályában is. A sportoktatás díját támogatás megnevezéssel veszi át az oktatásban résztvevőktől. A díj nem nyereség elérése érdekében kerül megállapításra, csupán az egyesület működésének költségeit tudja ebből fedezni. Jól értelmezi-e az egyesület, hogy az így beszedett díj valóban az alaptevékenység bevételének minősül, tehát nem vállalkozási tevékenységnek számít. A megszerzett bevételt helyesen határozzál-e meg támogatásként, vagy a kiállított bizonylaton más megnevezést, például sportoktatást kellene esetleg szerepeltetni? Köszönettel: Bánkutiné Piros

Sportegyesület tagja kisgyermek, kinek számlázzanak? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sportegyesület tagja kiskorú gyermek, a tagdíjat a szülő utalja át. Kinek a nevére kell kiállítani a tagdíjról szóló számlát? A 1819-es NAV infovonalon az egyik válasz a gyermek volt, a másik a szülő... Melyik a helyes? Köszönöm! Hortobágyiné

Sportegyesület Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy általános iskolában diáksport egyesület működik. Alapszabályban foglalt cél szerinti tevékenységeként egyebek között az iskola tanulói (egyesületi tagok) sportolási lehetőségeit biztosítja, a sportolás körülményeit javítja. A tevékenységét nagyrészt az iskola tornatermeiben végzi. Lehetősége nyílt pályázat útján elnyert összegből kifestenie a gyerekek öltözőit. A festékről kapott számlákat elszámolná költségei között. A kérdésünk az, hogy megteheti-e ezt, van-e valamilyen adóvonzata, hiszen maga az épület nem az egyesület tulajdona. Szükséges-e valamilyen megállapodás az iskola és az egyesület között a termek használatáról, illetve magáról a kifestésről? Válaszát előre is köszönjük!

Sportegyesület sportolójának költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sportegyesület magyar első osztályú bajnokságban szereplő magyar válogatott amatőr sportolója (a sportoló a sportegyesület tagja) után elszámolhat-e a sportegyesület például gerinctorna-, konditerembérlet-, reumatológiai kezelés-költségeket számla alapján? A sportoló heti 20 órában a sportegyesületnél alkalmazásban áll (nem mint sportoló, amatőr). Kell-e ilyen jellegű költségek után mint (természetbeni) juttatás után, valamilyen közterhet fizetnie sportegyesületnek? Köszönettel!

Egyesület reprezentációs költségének elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnénk segítségét kérni az alábbi problémánkkal kapcsolatban. Van egy sportegyesületünk, melynek a nyári időszakban volt gyermekek részére rendezett futballtábora. Erre vonatkozóan merültek fel költségek, melyeket nem tudjuk, hogyan kezeljünk. A gyerekek kaptak tízóraira péksüteményt, üdítőt, ebédre melegételt rendeltek, napközbeni fogyasztásra különböző rágcsálnivalót(sós, édes) vásároltak, illetve volt olyan rendezvény, melyen bográcsoztak, grilleztek. Hogyan tudjuk elszámolni ezen költségeket a könyveinkben, hogy szabályszerűen járjunk el? Kell-e ezek után reprezentációs adót fizetnünk vagy egyéb személyi jellegű kifizetésként kezeljük (551FK)? Továbbá a nyertes csapatok díjazásban részesültek, ezen díjakat hogyan kezeljük a könyvekben? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. osztalékot kap kft.-től

Szipszer Tamás

adószakértő

Kata új szabályok

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás feleség

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close