105 találat a(z) oktatás cimkére

Ezt a büntetőkamatot a mi adónkból kell finanszírozni Cikk

Szinte nap mint nap hallhatunk arról, hogy az állami fenntartású oktatási intézményeknek, valamint az állami egészségügyi szolgáltatóknak jelentős pénztartozásai vannak. Azt azonban már nem részletezik a hírek, hogy tartozások esetén ezek a szervek (beleértve a fenntartóikat is) hétszer-, nyolcszor magasabb kamatot fizetnek, mint amit a magánszemélyek egymás között. És jobb, ha nem is gondolunk bele, hogy ezt a magas kamatot, a mi adónkból finanszírozzák. Miért van ez így? Ennek jártunk utána.

Iparűzési adó: így kell meghatározni a közvetített szolgáltatások értékét Cikk

Az iparűzésiadó-alap kiszámítása során a közvetített szolgáltatások értékével csökkenteni lehet a nettó árbevételt, s e körülmény mindig megmozgatja a vállalkozások fantáziáját. Ha ugyanis abból indulunk ki, hogy a gazdálkodó szolgáltatásbeszerzése így vagy úgy, de a vevőhöz jut (számára „közvetítik”), kézenfekvőnek tűnne levonni azt a következtetést, miszerint minden input szolgáltatás esetén – legalábbis elméletileg – lehet szó közvetített szolgáltatásról. A releváns jogszabályok azonban ennél kissé cizelláltabban közelítik meg ezt a kérdést. A következőkben e szabályokról lesz szó.

Ösztöndíj Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Egy nonprofit társaság, amely kulturális terjesztésre és oktatásra jött létre, pályázatot írt ki, melynek eredményeképpen megállapodásokat kötött tanulmányi ösztöndíjak fizetésére. A megállapodást magyar, kettős és külföldi pályakezdő magánszemélyekkel kötötték, tevékenységük továbbfejlesztésérnek támogatása céljából. A pályakezdőknek a megállapodás szerinti oktatásban kell részt venniük. Milyen adó és járulék fizetési kötelezettsége keletkezik a a magyar, a kettős és a külföldi magánszemélyeknek és a nonprofit társaságnak a kifizetett ösztöndíjak után?

Módosítják az idei költségvetést, 500 milliárdot osztanak szét Cikk

Az elmúlt hónapok kedvező gazdasági folyamataival indokolják, hogy az idei költségvetés módosításával 500 milliárdos többletforrást fordítanak többek között az oktatásra, az otthonteremtésre segítésére (50 milliárd), az önkormányzatokra, valamint rendkívüli kormányzati intézkedésekre – derül ki a Nemzetgatdasági Minisztérium közleményéből.

Szakszervezeti reakció a minisztérium béremelési javaslatára Cikk

Sikeresnek értékelte az egész napos országos pedagógussztrájkot a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerdán kora délután Budapesten.

Mesterképzés kifizetése a munkavállalónak Kérdés

Mesterképzést a munkáltató kifizeti a munkavállaló helyett, hogyan lehet elszámolni?

Oktatói kiegészítő tétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szíves segítségét kérném az alábbiakban: Mestercukrász egyéni vállalkozó vendéglátó tevékenysége mellett tanulószerződéssel 8 cukrász tanuló gyakorlati képzését is folytatja. A szakképzési hozzájárulás elszámolásánál az oktatói kiegészítő tételt is figyelembe veszi. Az egyéni vállalkozó havonta 129 ezer forint vállalkozói kivétet számol el. Hogyan számolható el a tanulók oktatása (a vállalkozói kivét mellett munkabér, megbízási díj), milyen jogcímen, és milyen időszakonként (havi, negyedéves)? Az oktatói kiegészítő tételt mire fordíthatja még? Köszönöm a segítséget.

Kisgéphajó- és vitorláskishajó-vezetői képzés Kérdés

Az alábbiakban kérném a válaszadó segítségét. Kft. a címben megadott tevékenységi kört végzi főtevékenységként. Az oktatás, amelyet végez, kizárólag a Nemzeti Közlekedési Hatóság engedélyének birtokában végezhető. A 15/2001 (V.27) KöVim-rendelet szabályozza a képzést, amely alapján jóvá kell hagyatni a képzést, az oktatókat, oktatási tervet kell készíteni, oktatási naplót kell vezetni, képzési igazolást kell kiállítani...stb. A tevékenységi kör besorolásában kérném a segítséget, miszerint belefér-e az áfatörvény 85. § (2) bekezdés b) pontjába a fent említett oktatási tevékenység? Tehát közérdekű jellegre tekintettel lehet-e áfa alóli mentességről beszélni? Válaszukat előre is megköszönve, tisztelettel: Timi

Szakképzési hozzájárulás csökkentő támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szakképzési hozzájárulást csökkentő támogatás elszámolásával kapcsolatosan az alábbi kérdésekben kérnénk a segítségét: 1. 100 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő kft. kőművesek gyakorlati képzését végezné.10 fő gyakorlati képzését tervezik tanulószerződéssel, melyből 4 fő saját dolgozó lenne. Előző 2 évi árbevételünk, évenként, meghaladja a 2016. évben tervezett éves csökkentő tétel 400 százalékát. - jól értelmezzük azt, hogy a normatíván felül csak a beruházási kiegészítő csökkentő tételt vehetik igénybe, az oktatói kiegészítő csökkentő tételt és a tanműhelyes csökkentő tételt nem? - esti oktatás lesz, ezért a normatívának a 60 százalékát lehet csökkentő tételként elszámolni, vonatkozik a 60 százalékos korlát a beruházási kiegészítő csökkentő tételre is? - mekkora az elszámolható maximális összeg? 2. Egy másik kft. szintén 100 százalékban önkormányzati tulajdonú, de nonprofit kft.-ként működik. Náluk is a fenti kérdések merültek fel. Ők a tavalyi évben szeptembertől foglalkoznak nappali rendszerű oktatásban részt vevő szakmunkástanulók gyakorlati képzésével. Kérdésünk, hogy tavaly jogosultak voltak-e szakképzési hozzájárulást csökkentő normatívára, illetve az idei évben vonatkoznak-e rájuk korlátozó vagy tiltó szabályok? Esetleg kell-e a NAV felé valamilyen bejelentéssel élni a támogatás igénylését megelőzően? Segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel: Simonné Mészáros Ibolya

Támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! TÁMOP támogatás keretében az egyesület – mint projektgazda – úgy kapott támogatást, hogy az általa megszervezett oktatásról, a hallgató nevére kiállított számla alapján a képzési költséget a projektgazda a képzőnek utalja. Hogyan kell ezt az eseményt (átfutó tételt) szabályosan lekönyvelni? Válaszát előre is köszönöm!

Számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Számla kiállításával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Egyéni vállalkozó ügyfelünk az alábbi tevékenységre tekintettel állítja ki a számláját. Szerződés tárgya TÁMOP program keretében a szakképzés és felnőttképzés minőségének és tartalmának fejejlesztése, amely magába foglalja a dokumentumok lektorálását, ellenőrzését az OKJ képzések összehangolását a hatósági képesítésekkel. Fentiekben leírtak alapján a számla kiállításakor kell-e áfát felszámítani, vagy tárgyi mentes tevékenységnek tekinthető-e, tekintettel arra, hogy a dokumentumokban a szakma- és vizsgakövetelmények értékelése történik, valamint a jogszabályban rögzített képzések feltételrendszerének kidolgozása a feladat? Kérem szíves állásfoglalását a leírtakkal kapcsolatban. Köszönettel: Pusztai Katalin

Oktatás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy, ha egy vállalkozás tanfolyamot szervez (nem akkreditált), illetve egy oktató ide számlázza be az óraadását, azok tárgyi mentes tevékenységnek minősülnek-e áfa szempontjából vagy sem? Válaszát köszönöm.

Import szolgáltatás áfája Kérdés

Tárgyi adómentes egyesület cél szerinti tevékenységei között szerepel, hogy tehetséges fiatalokat küld ki tanulmányútra Amerikába. A tanulói vízumot csak az USA által kötelezően kijelölt amerikai non-profit szervezet intézheti. Ez a szervezet megvizsgálja, hogy az illető jogosult-e a vízumigénylésre, ha igen, elintézi a vízumot és a kötelező biztosítást. Erről egy számlát állít ki egy összegben. A kérdésem az lenne, hogy ilyenkor ezt a szolgáltatást be tudom-e sorolni az áfatörvény 85-86. §-ai közé vagy be kell itthon vallani és befizetni utána az áfát. A számlán egy összeg szerepel, ami mindent tartalmaz: vízumügyintézés, vízum, biztosítás, annak az ügyintézése, a tanuló oktatási helyének kiválasztása, oktatás költsége, segélyhívó szolgálat 24 órán keresztül. Mivel elsősorban vízum, biztosítás és oktatás szerepel benne, ezért gondoltam, hogy talán nem kell itthon áfát fizetni utána. Válaszukat előre is köszönöm. E.

Támogatásnyújtás Kérdés

Társaságunk a vendéglátás témakörében OKJ-s gyakorlati szakképzés szervezésével foglalkozik. A szakképzési törvényben előírtak szerint igényeljük/kapjuk a szakképzési támogatást. A gyakorlati képzés megvalósításához igénybe vesszük – együttműködési megállapodás keretében egy partnercégünk szolgáltatását, amely az oktatáshoz a tárgyi és személyi feltételeket térítésmentesen biztosítja. Partnerünk részére támogatást szeretnénk nyújtani. Kérdésünk: – a támogatás milyen mértékben, – milyen feltételek megléte mellett nyújtható, – milyen társasági adó és – milyen áfavonzata van az adott/kapott támogatásnak mind a támogató, mind a támogatott részéről? Köszönöm: Konto

Mi fér bele az ügyvédi tevékenységbe? Ezt mondja a NAV Cikk

Mi tartozik az ügyvédi tevékenységi körbe, milyen tevékenységek tiltottak, illetve összeférhetetlenek az ügyvéd számára? Mire kell ügyelni az adózás során – erről adott ki közleményt a NAV.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kettős adóztatás elkerülése Zanzibár

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ingatlanfelújítás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szállás számla utólagos kiállítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close