146 találat a(z) nyugtaadás cimkére

Eltűnt a NAV értelmezése! Kereskedők százezrei bizonytalanságban Cikk

Eltűnt a NAV honlapjáról tegnap reggelre az áfatörvénynek az az értelmezése, miszerint ha az adóalany – nem az online kasszával előállított – számlát bocsát ki, az ügylet adatait nem kell beütnie az online pénztárgépbe, s ha a nyugtakibocsátást követően kér valaki számlát, akkor sztornírozni kell a nyugtát – hívta fel az Adózóna.hu figyelmét egy olvasónk. Az adóhatóságnak csütörtökön délelőtt elküldött levelünkben meg szerettük volna tudni ennek az okát, de kérdésünkre mostanáig nem érkezett válasz.

Számlaadáskor valóban nem kell nyugtát adni? Kérdés

Tisztelt Adózóna! Adóhatóság honlapján megjelent egy gyönyörű értelmezés arról, hogy számla adásakor nem szabad gépi nyugtát adni. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy Önöknek mi erről a véleménye, mivel a vállalkozások 99 %-a eddig úgy járt el, hogy a pénztárgépbe beütött ellenértékről gépi nyugtát adott, majd arról számlát állított ki, és azt hozzátűzte a számlához, ezzel igazolva, hogy a pénztárgépbe beütötték a számla ellenértékét, kettős könyvelés ne történjen. Viszont a NAV kiadott közleménye ezt a gyakorlatot megtiltja, ami igen furcsa helyzetekhez vezethet, hiszen eddig azért bírságoltak meg valakit, mert a bevétel rögzítésére a pénztárgép volt az elsődleges az arra kötelezetteknek. Azért sok kérdést felvet a kiadott közlemény, például: – számláról beszél és nem egyszerűsített számláról, – az áfatörvény akkor szól nyugtaadási mentességről, ha mindenkinek számlát ad és nem egyet-egyet, – áfatörvényre hivatkozik és nem a 3/2013-as NGM rendeletre, – nyugta stornírozásról beszél pénztárgépben, ami nem történhet meg, stb… Szóval ez a NAV-os vélemény valószínűleg megmozgatta mind a szakmabeli, mind a vállalkozói réteget és szeretném ha Önök is elmondanák róla véleményüket! Köszönöm!

Adatszolgáltatás Kérdés

A masszőr magánszemélynek nyugtát ad. Ráírja a nyugtára az ügyfél nevét, címét, adóazonosító jelét. Nyugtát nem tud jelenteni a nyomtatványon. Számlát kell adnia. Most meg nem tudjuk az adóazonosító jelet beírni. Katás, 2013. szeptember 1-jén kezdte a tevékenységét. A lakásán dolgozik. Milyen adatbázissal menjünk a masszőrhöz?

Lecsap a NAV a Valentin-napra építő árusokra Cikk

Február 14-éhez közeledve egyre nagyobb az érdeklődés a különböző szolgáltatók, kereskedők Valentin-napi kínálata iránt. Az elkövetkező napokban többek között az árusok nyugta- és számlaadásának teljesítését ellenőrzi a NAV a fővárosban és Pest megyében.

KIVA – Nyugtaadás elmulasztásának szankciói Kérdés

Tisztelt Adózóna! Nyugtaadás elmulasztása miatt kizárták a cégünket a kivából. Milyen más "listára kerülés" (például be nem jelentett alkalmazottak), illetve egyéb negatív elbírálásban lehet még részünk? Barcs Nóra

Nyugta utáni áfafizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem kisgyermekeknek tart úszásoktatást. A szülők az oktatást a helyszínen fizetik be, és az ügyfelem erről nyugtát állít ki. Ügyfelem áfakörös, tehát minden bevétele után fizetendő áfája keletkezik. A nyugtának nincs áfatartalma, de gondolom, bruttó összeggel állítja ki. Lehet-e bizonylata az áfabevallásnak a nyugta? Vagy mi ilyenkor a teendő? Válaszát előre is köszönöm!

Ide is lecsapott a NAV, jaj a feketézőknek! Cikk

Lakást béreltek és házhoz hívták a szolgáltatókat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorai a fővárosban, hogy kiderítsék, kapnak-e számlát a kifizetett munkadíjról. A tapasztalat: a szerelőktől kezdve a szőnyegtisztítón át az ételszállítókig szinte valamennyi szolgáltató zsebre dolgozott.

Nem kíván pénztárgépet használni? Itt a kibúvó Cikk

Kiskereskedelemmel (is) foglalkozó kft. nem rendelkezik pénztárgéppel, mert minden vevőjének számlát állít ki. Folytathatja-e továbbra is ezt a gyakorlatot, és mi a teendője, ha a vevő nem akarja megadni a számlához szükséges név és lakcím adatait? Megteheti, hogy az ilyen vevőt nem szolgálja ki? Olvasónk kérdésére Sinka Júlia szakértő válaszolt.

64 százalék nem adott nyugtát Cikk

Illegálisan forgalmazott cigaretta és alkohol, nyugtaadás elmulasztása. A NAV Somogy Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságának nyári ellenőrzési tapasztalatait a sonline.hu összegezte.

Nyugtaadás, gumiabroncs forgalmazás Kérdés

Tisztelt Szakértő ! 452002 szakmakódú gumiabroncs javítói tevékenységi körbe belefér-e a gumiabroncs értékesítése vagy az már kiskereskedelmi tevékenységnek minősül?Ugyanez a vállalkozó nem kötelezett de pénztárgéppel tesz eleget nyugtaadási kötelezettségének. Használhatja-e továbbra is régi pénztárgépet kézi nyugta helyett? Köszönöm válaszát!

Cipzárügy: trükköző APEH-revizor vagy hazug vállalkozó? Cikk

Sok valótlanságot állított az a pécsi egyéni vállalkozó, akinek nyugtaadásra vonatkozó ellenőrzése a napokban bejárta a sajtót - állítja az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), amely részletesen ismerteti a történteket, miután az ügyben felmentést kapott az adótitok alól.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bevétel

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékelőleg után fizetendő szocho

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs