29 találat a(z) nyugdíjas egyéni vállalkozó cimkére

Nyugdíjas egyéni vállalkozó – 2018 szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy nyugdijas egyéni vállalkozó 2018. 11. 06. napján megszüntette a vállalkozását. Ugyanettől a naptól kezdve adószámos magánszemélyként egy cégnek bérbe ad egy ingatlant. Kérdésem: a 2018-as szja-bevallás elkészítésére és a beadásra vonatkozik. Két külön bevallás kell-e: egy a vállalkozás megszüntéig (2018. 11. 06.) és egy mint adószámos magánszemély (2018. 11. 06 –12. 31), vagy pedig egy bevallásban kell az egész évi bevételeivel elszámolnia? Köszönettel.

Nyugdíjas egyéni vállalkozó osztalékalapja után fizetendő adók Kérdés

Tisztelt Adózóna! Nyugdíjas egyéni vállalkozó jövedelmet nem vesz ki a vállalkozásából, májusban a személyi jövedelemadó bevallásában megállapítjuk a vállalkozói osztalékalapját, ami után személyi jövedelemadót fizet. Kérdésünk az, hogy kell-e 19,5% szociális hozzájárulást fizetni a vállalkozói osztalékalap után? Üdvözlettel: Szűcs Ildikó

Iparűzési adó megosztása 2016 – nyugdíjas egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó székhelye a lakcíme és üzlete, telephelye egy másik településen van. Iparűzési adóját komplex megosztással arányosítanánk. Eszközei 100%-ban a telephelyen. Az alkalmazott bére is a telephelyre számít bele. Az egyéni vállalkozó nyugdíjas, így maga után csak a havi 7050 Ft-ot fizette. Példa számokkal: összes eszközérték 200 ezer Ft a telephelyen, összes személyi jellegű ráfordítás 195 000 Ft, ebből 85 ezer Ft egyéni vállalkozói egészségbiztosítás. A kérdésünk, hogy a székhelyen a személyi jellegű ráfordításnak 85 ezer Ft + (500 000 Ft x10%)-át vegyük, azaz 135 ezer Ft-ot? Vagy csak a 85 ezer Ft-ot? Ha 135 ezer Ft-ot, akkor a telephelyen 195000-135000= 60 ezer Ft-ot? Az önkormányzatoktól eltérő válaszokat kaptunk. Kérem szíveskedjenek a példával levezetni a választ. Köszönjük segítő válaszukat!

Egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettség öregségi nyugdíjas egyéni vállalkozó esetében szükséges-e, ha nem szünetel az egyéni vállalkozása, de nem működik, számlákat nem ad ki, és nem fogad be? Előre is köszönöm szíves válaszát! Üdvözlettel, Kálmán Csaba.

Nyugdíjas egyéni vállalkozó járulék Kérdés

Nyugdíjas egyéni vállalkozónak vannak járulékfizetési és adózási kötelezettségei? Mezey Róbert

Katás nyugdíjas foglalkoztatása Kérdés

Cégünk nem főállású (nyugdíjas) katás egyéni vállalkozót foglalkoztatna, heti 20 órában, mérnöki munkakörben, munkaszerződéssel. A szerződés határozott idejű. Kérdésem a következő: hogyan alakul ebben az esetben a foglalkoztatott járulékfizetési kötelezettsége? Munkaviszonya alapján a bruttó összeget 10 százalék nyugdíjjárulék, 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulék, 16 százalék szja és 27 százalék szociális hozzájárulási adó terheli? Ebben az esetben érvényesíthető az 55 év felettiekre vonatkozó szociális hozzájárulási adókedvezmény? Vagy: az a helyes, hogy szja-előleget nem vonunk utána, csak a 10 százalék nyugdíjjárulékot, mert az adót katásként maga megfizeti? Egyáltalán milyen jogviszonyban alkalmazhatunk nyugdíjas egyéni vállalkozót (munkaviszony, megbízási jogviszony)?

Szünetelő egyéni vállalkozás Kérdés

Két és fél éve szünetelő nyugdíjas egyéni vállalkozónak kell-e adóbevallást (nullást) beadni a NAV-nak, ha igen, milyen határidővel? A nyugdíjas egy kft.-nél tulajdonos, és bért is vett fel 2014-ben, így szja-bevallást be fog adni a májusi határidővel. Választ várva köszönettel.

Nyugdíjas egyéni vállalkozó és kft.-tulajdonos Kérdés

Nyugdíjas egyéni vállalkozó lettem. A havi 25 ezer forinton kívül mit kell még fizetnem, ha három kft.-ben ügyvezető vagyok, és mindegyikben résztulajdonos is? Van-e fizetendő közteher, ha a kft.-kben személyes közreműködésem is szükséges, de pénzt nem veszek fel?

Katás bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha nyugdíjas katás egyéni vállalkozónak csak az e tevékenységéből származó jövedelme van és a nyugdíj, kell-e bevallást készítenie február 25-éig? Köszönettel.

Keresőképtelen nyugdíjas vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Úgy tudom, hogy amennyiben a nyugdíjas egyéni vállalkozó keresőképtelen (betegállományban van), akkor nem kell megfizetnie a havi egészségügyi szolgáltatási járulékot. Az lenne a kérdésem, hogy ezt valamilyen formában (nyomtatványon) be kell jelentenie, vagy csak az 53-as bevallásban nulla értékkel vallja be azokat a hónapokat, amikor keresőképtelen volt, és megőrzi az orvostól kapott papírjait? Azt is szeretném megkérdezni, hogy amennyiben csak tört hónapban volt keresőképtelen, akkor milyen mértékű egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie arra a hónapra? Köszönöm!

Nyugdíjas egyéni vállalkozó, egyszemélyes kft. tagja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem orvos, aki nyugdíjas (korhatáros, 1950-es születésű). Orvosként heti 36 órát elérő munkaviszonyban aktívan dolgozik. Van mellette egyéni vállalkozása és egyszemélyes kft.-je is. Több fórumon is kérdeztem (eltérő válaszokat kaptam), hogy a havi egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie kell-e? Ha igen, melyik vállalkozásban? Sem az egyéni vállalkozásban, sem a kft.-ben nem kap díjazást. A kft.-ben tagi jogviszonyban van bejelentve, míg az egyéni vállalkozásban természetesen kiegészítő tevékenységűként szerepel. Válaszát köszönve, tisztelettel: Gubányiné Szalai Katalin

Nyugdíjas egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíjas egyéni vállalkozó után havi járulékbevallást nem kell küldeni, viszont az egészségügyi szolgáltatási járulékot akkor is meg kell fizetni, ha nincs kivétje? Egész évben bevétele sem volt. Köszönöm!

6 810 forint megfizetése Kérdés

Nyugdíjas egyéni vállalkozó eva hatálya alá tartozik, tehát bevallja, és fizeti a havi 6 810 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot. Ugyanez a személy egy kétszemélyes kft.-ben tag és ügyvezető. Itt is meg kell fizetni havonta a 6 810 forintot?

Öregségi nyugdíjas egyéni vállalkozó Kérdés

Azt szeretném megkérdezni, hogy az öregségi nyugdíjas lehet -e egyéni vállalkozó, ha igen, mik a feltételei, milyen járulékfizetési kötelezettsége van, napi hány órát dolgozhat.Pontosan egy vegyesbolt üzemeltetéséről van szó,ahol a telephely (üzlet) egyben az otthona. Válaszukat köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mezőgazadasági idénymunka.

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Üzemi tanács választása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close