17 találat a(z) nagykereskedő cimkére

Kiskereskedelmi adó Kérdés

Közvetítői jutalék Kérdés

Kereskedelem kis- és nagyker Kérdés

Nyomtatott reklámanyagok – számvitel Kérdés

Meghibásodott garanciális termékek bizonylatolása + áfakérdés Kérdés

Jótállás 2021-től Kérdés

Gyártótól kapott pénz Kérdés

Utalvány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyártó termékvásárláshoz kötött akciót hirdet nagykereskedőn keresztül. Aki teljesíti az akció feltételeit, utalványt kap ajándékba. A gyártó leszámlázza a megrendelt árut és az ajándékutalványt a nagykereskedőnek. Az utalvány 2 forint plusz áfa összeggel szerepel a számlán. Az utalvány tényleges értéke a számlából nem derül ki. (Például Mol-utalvány tankolásra használható, Media Markt utalvány műszaki cikk vásárlására.) A nagykereskedés továbbszámlázza a kiskereskedő felé az akciós árut és az utalványt, változatlan értékben. Kérdéseim: 1. Ha a gyártó megfizette a vásárolt utalványok után az adót, a nagykereskedőnél vagy a kiskereskedőnél keletkezik-e adófizetési kötelezettség a kapott utalvány után? 2. Ha a gyártó nem fizette meg az adót, csak továbbszámlázta az utalványt, abban az esetben kinek van adófizetési kötelezettsége? A nagykereskedő valószínű, hogy nem adózik, mivel csak továbbszámlázza változatlan értékben az utalványt. Köszönettel várom válaszát.

Pénztárgép – vegyes nagykereskedelem, olykor kisereskedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás 46.90 vegyes termékű nagykereskedelem TEÁOR kód alatti főtevékenység alatt kézi számlákat állít ki minden vevője felé (készpénzes és átutalásos számlákat is). A tevékenységi kör igen sokrétű, biztonságtechnikai eszközök, ehhez kapcsolódó kamerák, műszerek, diódák, távirányítók, autóriasztók kereskedelmével stb. foglalkozik. A 3/2013. NGM-rendelet szabályozza a pénztárgéphasználatra kötelezettek körét, vagyis a 46.2 – 46.7 nagykereskedelmi tevékenység kiskereskedelmi értékesítése tekintetében írja elő a pénztárgéphasználatot. Társaságunk nagykereskedő, de az értékesítés 5 százalékában, ritkán kiszolgál magánszemélyeket is (de az ő részükre is készpénzes számlát bocsát ki). Kérdésem, hogy szükséges-e beszerezni pénztárgépet, illetve, ha szükséges, akkor kiváltható ennek használata a PTGSZLAH nyomtatvány használatával? Válaszát köszönöm.

Dropshipping termékértékesítés számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nagykereskedelmi cég vagyunk, akik szeretnénk, hogy termékeinket közvetve is tudjuk értékesíteni, úgynevezett dropshipping keretén belül. Az lenne a kérdésem, hogy a vevő megrendeli a weboldalt üzemeltető cég oldaláról a kívánt terméket, mi pedig postázzuk a raktárkészleten lévő terméket, termékeket. Ki köteles a vevő felé számlát kiállítani a termékértékesítésről? Mi, akié a termék, vagy a weboldalt üzemeltető cég? Várom mielőbbi válaszukat. Üdvözlettel: Karóczkai Enikő

Webshop működtetésénél ezekre az áfa-előírásokra kell ügyelni Cikk

Manapság a termékkereskedelem jelentős része interneten zajlik, ezért elengedhetetlen az általános forgalmi adó webshop-pal, illetve dropshipping-gel kapcsolatos előírásainak ismerete.

Készpénzfizetési tiltás és más változások a jövedéki törvényben Cikk

További ügyletekre tiltja meg júliustól a készpénzfizetést a jövedéki adóról szóló új törvény, amely megszünteti a bértárolás lehetőségét, továbbá engedélykötelessé teszi a kenőolaj saját célú felhasználását.

Élelmiszerlánc-felügyeleti díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném a segítségét, hogy egy élelmiszer-nagykereskedő cégnek – amely kizárólag boltoknak (kiskereskedelmi egységeknek) értékesít – kell-e élelmiszerlánc-felügyeli díjat fizetnie? Végső felhasználónak nem értékesít egyáltalán. Vagy neki csak bevallást kell beadnia, de fizetnie nem kell? Ha kell fizetnie, mekkora az adó mértéke, az árbevétel (export is) 0,1%-a? Válaszát előre is köszönöm.

Áruk bekerülési értéke Kérdés

Egy nagykereskedelmi tevékenységet folytató gazdasági társaság részére egy beszerzési csoport tagja, a csoport többi tagjának jóváhagyásával lehetővé teszi a csoporthoz való csatlakozást. A csatlakozás feltételeit a már csoporttag gazdasági társaság és a csoportba belépő gazdasági társaság szerződésben rögzítik. A beszerzői csoporthoz csatlakozó társaság a szerződés alapján az alábbi előnyhöz jut: – a szállítóktól kedvezőbb beszerzési áron tud árut beszerezni, mint a csoporton kívüliek; – jogosulttá válik a szállítói számlában meg nem jelent utólagos kondíciós elemekre, úgy mint például utólagosan kapott bónuszok, bolti marketingdíjak stb.; – az áru értékesítését segítő, a csoport rendelkezésére álló információkat megkapja. A szerződés szerint a csatlakozást lehetővé tevő, a csoport többi tagjánál a belépéshez történt hozzájárulást kiküzdő csoporttag gazdasági társaság, a belépő társaság részére, a belépéssel járó, fentiekben bemutatott előnyök biztosításáért szolgáltatási jutalék számlázására jogosult. A szerződés szerint a szolgáltatási jutalék összege, a csoporttagként naptári évben beszerzett áru értékének 1 százaléka. Kérdés: A fentiekben bemutatott szolgáltatási jutalék összege, mint egy komplex szolgáltatás ellenértéke – a 2000. évi C. törvény 47-51. paragrafusainak előírása szerint – a csoporttagként beszerzett áru bekerülési értékébe beszámító tétel, vagy a tárgyidőszak termelési költsége, mint igénybe vett szolgáltatás? Köszönettel: Fehér Andrásné

Fejlesztési tartalék felhasználása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A nagykereskedelmi cég tevékenysége bővítése céljából meg kívánja vásárolni a szomszédos helyiség bérleti jogát. A bérleti jog megvásárlása figyelembe vehető-e az előző évben képzett fejlesztési tartalék felhasználásaként?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Évközben átalányadóról szja-ra váltás

Adózóna szerkesztőség

kérdések és válaszok

Ingatlanbérlet, rezsi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs