119 találat a(z) mezőgazdasági őstermelő cimkére

Mezőgazdasági őstermelő rokkantnyugdíj mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy rokkantnyugdíj mellett végezhető-e mezőgazdasági őstermelői tevékenység? Ha igen, milyen járulékfizetési kötelezettségek tartoznak kozzá? Köszönöm. Tisztelettel: Vallerné

EKÁER – nagybani felvásárlónál Kérdés

Felvásárlás őstermelőtől – EKÁER nem kell? A következőket olvasom: "az Art. szerint a bejelentésre kötelezett személyi kör tekintetében az őstermelők, kistermelők sincsenek mentesítve, azonban az Áfatv. szerint kompenzációs felárra jogosult mezőgazdasági termelőnek – ezen tevékenységük esetén – nem kell EKÁER-számot kérnie...." Kérdésem: a kompenzációs felárra jogosult őstermelőtől vásárló zöldségboltos (amennyiben 250 kilogrammot meghaladó mennyiségben vásárol) a nagybani piacról hazaszállíthatja az árut EKÁER nélkül ? Köszönöm előre is a választ.

Mezőgazdasági őstermelő áfavisszaigénylése Kérdés

Egy mezőgazdasági őstermelő 2014. április 15-én kezdte tevékenységét, és a bejelentőlapon az alanyi mentes státuszt jelölte. Kérelmére a NAV 2014. május 1-jétől átsorolta áfakörbe, ahol az áfafizetési kötelezettséget az általános szabályok szerint állapítja meg. 2014. április 22-én vetőmagot (kukoricát) vásárolt, melyről az eladó 27 százalékos áfát tartalmazó számlát állított ki a következőképpen: a teljesítés kelte: 2014. április 22., a kiállítás kelte: 2014. május 05., a fizetési határidő: 2014. november 30. A számla kifizetése november 30-án megtörtént, s mivel az őstermelő egyszeres könyvelést folytat, ezért a számlát 2014. november 30-án könyveltem. Kérdésem, hogy a kiállított számla alapján a vetőmag áfája visszaigényelhető-e? Márkus Jánosné

Mezőgazdasági őstermelő áfafizetése Kérdés

Egy mezőgazdasági őstermelő 2014. április 15-ével indult, és a bejelentő lapon alanyi mentes státuszt jelölt be. Később kérelmére az NAV 2015. május 1-jétől átsorolta őt az áfakörbe, ahol az általános szabályok szerint adózik. 2014 áprilisában a mezőgazdasági őstermelő vetőmagot vásárolt, melyről áfás számlát állítottak ki a részére. A számlán a teljesítés ideje április 22, a számla kelte május 05., a fizetési határidő 2014. november 30. A számla kifizetése november 30-án meg is történt, így ezt a számlát, mivel az őstermelő egyszeres könyvelést vezet, november hónapban könyveltem. Kérdésem, hogy a vetőmag áfája levonható-e? Várom válaszukat. Márkus Jánosné

Számla vagy felvásárlási jegy Kérdés

Mezőgazdasági őstermelő a bejelentkezése alapján kompenzációs felár megtérítése mellett alanyi mentességet is választott. Almát termel. Ha kft.-nek vagy egyéni vállalkozónak értékesíti az almát, adhat-e számlát, vagy felvásárlási jegyen kell a kifizetőnek tőle megvásárolnia az almát? Ha a megtermelt almát feldolgoztatja almalének, és úgy értékesíti gazdasági társaságnak, akkor számlát kell adnia, vagy felvásárlási jegyet kell kapnia? Ha számlát ír mindenkinek, helyesen jár el? Köszönettel.

Mezőgazdasági őstermelő csekély összegű támogatásának elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági őstermelő csekély összegű támogatásnak minősített támogatást kapott tanyagazdaság fejlesztéséhez. Hogyan kell ezt a támogatást a 2014. évi adóbevallásában szerepeltetni? A döntés 2013. novemberi, a kiutalás 2014-ben történt, az elszámolásban vannak 2013. évi és 2014. évi számlák is (vetőmag, gép). Köszönettel.

Őstermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: milyen bevételi értékhatár vonatkozik arra a mezőgazdasági őstermelőre, aki a következőképpen van bejegyezve az adóhatósághoz: Jellemző neve kód megnevezés Mentesség az áfafizetési kötelezettség alól 8 mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett alanyi adómentességet választok Mentesség az áfafizetési kötelezettség alól 7 az áfa tv. XIV.fejezet alapján mezőgazdasági tevékenységnek minősülő tevékenységet folytatok, és a kompenzációs felár megtéríttetésére tartok igényt

Mikor nem biztosított az őstermelő? Táblázatban a kizáró okok Cikk

Az őstermelő nem minden esetben lesz biztosított. Biztosítási jogviszony hiánya esetén nem kell társadalombiztosítási járulékokat és szociális hozzájárulási adót fizetni, azonban ez esetben az őstermelői tevékenység alapján társadalombiztosítási ellátás sem keletkezik.

Mezőgazdasági kistermelő gépkocsi-használat Kérdés

Egy mezőgazdasági kistermelő a saját tehergépkocsiját használja az áruk szállítására, de azt a tárgyi eszközök között nem mutatja ki, üzemanyag- és javítási számlákat sem számolt el. Útnyilvántartást vezethet-e anélkül, hogy cégautóadót kellene fizetnie (mivel nem személy autó)? Elegendő-e az útnyilvántartás vagy menetlevél is szükséges? Milyen feltételeknek kell megfelelni, ha kistermelőként érvényesíteni szeretné a költségeit?

Szja-bevallás őstermelő Kérdés

Tisztelt Cím! Segítségét szeretném kérni: 600 000 forintot meghaladó éves bevétel esetén mennyi adót kell fizetnie a mezőgazdasági őstermelőnek 798 100 forint bevétel után? Várom válaszát.

Őstermelők, figyelem! Így lehet igénybe venni a kedvezményeket Cikk

Miként vehetik igénybe az őstermelők a 100 ezer forint adókedvezményt, és hogyan kell meghatározni az őstermelői jövedelem után fizetendő adót és egészségügyi hozzájárulást – tudakolta olvasónk. Kérdésére Surányi Imréné szakértőnk válaszolt.

Mezőgazdasági őstermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági őstermelő szeretne saját maga által megtermelt termékeken túl vásárolt termékeket is árulni. Kérdésem, hogy ezt hogyan tudja megtenni? Szükséges hozzá valamilyen engedély vagy külön adószám? Ez ekkor milyen adózással jár, milyen járulékokat, adókat kell fizetni utána? Befolyásolja-e valamilyen mértékben ez az őstermelői tevékenységéből befolyt jövedelmét és adózását? Második kérdésem: pusztán az őstermelői tevékenységet, ha végzi, meddig nem kell neki adóznia, illetve milyen kötelezettségei vannak.e tevékenység során? (Például bevételi nyilvántartás vezetése, stb.) Köszönöm válaszukat.

Alanyi áfamentes közösségi beszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású egyéni vállalkozó, aki egyben mezőgazdasági őstermelő, mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett alanyi mentességet választott. Közösségi adószámmal rendelkezik. Mezőgazdasági gépet szeretne vásárolni, várhatóan 10 000 eurót meghaladó összegben. Korábban sem értékesítése, sem beszerzése nem volt közösségi országba, illetve országból. Jogosult-e az áfa nélküli beszerzésre? Ha igen, mikor kell leadnia a 1465-ös bevallást, illetve az összesítő nyilatkozatot? Köszönöm válaszát.

Áfabevallás utólagos benyújtása Kérdés

Kedves Szakértő! Sajnos most derült ki, hogy egy mezőgazdasági őstermelő a 6 millió forintos árbevételt átlépte 2013.11. hónapban. Kérdéseim: 1. Milyen nyomtatványon jelentem be, hogy áfakörös lett? 2. 2013.11. hónapban állított ki nyugtát is és számlát is. Én úgy gondolom, hogy a nyugtákat bruttó összegben kell kezelni, a számláknál pedig 2014-ben az eredeti teljesítésre ki kell állítani egy mínuszos és egy pluszos számlát, amelyekre fel kell számítani az áfát. Viszont így a partnernek utólag ki kell fizetnie az áfát, amit persze levonásba is helyezhet. Jól gondolom? 3. 2013.11. hónaptól vannak olyan költségszámlák, amelyeknek van áfatartalma, ezeket levonásba lehet helyezni vagy mivel csak most jelentjük be, visszamenőlegesen az áfastátuszt, ezért nem? Előre is köszönöm.

Mezőgazdasági őstermelő Kérdés

A kérdésem az lenne, hogy kell-e járulékot fizetnie egy kezdő mezőgazdasági őstermelőnek, aki nem egyéni vállalkozó, de van heti 36 órát meghaladó jogviszonya? Illetve, ha már nem kezdő, és volt árbevétele a már meglévő jogviszony mellett, kell-e a bevétele (20 százalék egytizenketted része) után járulékot fizetni? Segítségét előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégautóadó fizetése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanfelújítás áfa-visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

EU-s magánszemélytől gépkocsivásárlás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close