34 találat a(z) lízingdíj cimkére

Személyautó magáncélú használat Kérdés

Rövid lejáratú kötelezettség Kérdés

Őstermelő nemleges nyilatkozata Kérdés

Katás vállalkozó lízingdíj áfájának levonása Kérdés

Pénzügyi lízing átvállalása Cikk

Megoldható-e, hogy egy magánszemélyként autót lízingelő ügyvezető bevigye a gépkocsit a társaságba úgy, hogy a kft. üzembentartóként legyen bejegyezve? Milyen adófizetési kötelezettséggel jár ez, ki fizeti a cégautóadót, és átvállalhatja-e a gazdasági társaság a részletfizetést? Olvasói kérdésre Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Személygépjármű-értékesítés csehországi cég részére Kérdés

Nyílt végű pénzügyi lízing személygépkocsi bekerülési értékének része Kérdés

Tisztelt Szakértő! A nyílt végű pénzügyi lízinggel a könyveinkbe került személygépkocsi bekerülési értékét növelheti-e az első lízingdíj áfatartalmának 50 százaléka, amennyiben az áfalevonásra ezt az 50 százalékos hányadot alkalmazza cégünk. További kérdésem, hogy a bekerülési érték része lehet-e az aktiválásig kifizetett kötelező- és casco biztosítás összege is? Cégautóadó-fizetési kötelezettsége keletkezik-e cégünknek, s ha igen azt mikor kell első alkalommal fizetni?

Nyílt végű pénzügyi lízing személygépkocsi további bérbeadása Kérdés

Tisztelt Cím! Cégünk nyílt végű pénzügyi lízing szerződéssel "bérel" egy személygépjárművet, amelyet szeretne tovább bérbe adni egy magánszemélynek. A társaság rendelkezik eszközbérbeadási tevékenységgel. Az áfalevonás szempontjából befolyásoló tényező-e, hogy mekkora összegért adja bérbe a személygépkocsit? Ha netán olcsóbban, mint a lízingdíj, akkor a lízingdíjból levonható-e 100 százalékban az előzetesen felszámított áfa? Illetve a cégautóadó fizetése alól mentesül-e cégünk? Várom szíves válaszukat. Köszönettel: Komáromi Judit

Bérelt autó áfája Kérdés

Cégünk operatív lízing keretében vesz bérbe autókat. (A szerződés lejártakor a járműveket visszaadjuk a lízingcégnek, illetve a lízingdíj tartalmazza a teljesítményadót, cégautóadót, baleseti különadót, a kötelezőt és a casco biztosítást.) Vezetünk részletes útnyilvántartást, mely alapján a magánhasználatot egy évben egyszer a dolgozó felé kiszámlázzuk. A lízingdíj áfáját teljes egészében levonjuk. Kérdésem, hogy helyes-e ez így? Ha nem, mit kellene másképp csinálni? Köszönöm szépen.

Személygépjármű lízingdíjának áfája azonos székhely, lakcím esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy áfakörös egyéni vállalkozó, aki operatív lízing formájában szeretne lízingelni egy személygépjárművet. Az lízingdíj áfáját az üzleti célú használat arányában szeretné levonni, mert az üzleti célú utak igazolhatóan a teljes futás 50 százaléka felett lesznek. Az egyéni vállalkozó székhelye azonos a lakcímével. A kérdésem az lenne, hogy ha a lakcíméről/székhelyéről indul üzleti célú útra, és az üzleti útról a lakcímére/székhelyére érkezik vissza, akkor ebben az esetben is levonható a lízingdíj áfája (elvégre nem tud máshonnan elindulni/máshova visszatérni)? Nem minősül-e ez a fajta üzleti célú út munkába járásnak? Válaszát előre is köszönöm!

Kilencszemélyes lízingelt kisbusz áfájának levonhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság 2018. évben egy kisbuszt vett nyílt végű pénzügyi lízingbe, kizárólag bérbeadás céljából. Saját használat nincs. Sajnos az ügyfelektől nem követelték meg menetlevél vezetését, így a mások általi használatot kizárólag a bérleti szerződések tanúsítják. Mivel áfás bérbeadáshoz használják a gépkocsit, kérdésem az, hogy levonásba helyezhető-e 100 százalékban az első lízingdíj és az azt követő lízingdíjrészletek áfatartalma? Van-e ilyen esetben menetlevél-vezetési kötelezettség egyébként? Válaszát előre is köszönöm.

Előre számlázott díjak számviteli elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az előre számlázott költségek, díjak számviteli elszámolásával kapcsolatban szeretném a segítségét kérni a következő esetekben: 1. Számla kelte: 2018.12.11., teljesítési időpont: 2018.12.11., fizetési határidő: 2019.01.01. – 2019. évi 01.01-03.31. biztosítási díj – ebben az esetben a számla könyvelése 2018. évi, a mérlegben szállítói kötelezettségként és időbeli elhatárolásként szerepel? 2. Számla kelte: 2018.12.23., teljesítési időpont: 2019.01.01., fizetési határidő: 2019.01.01. – 2019. évi 01.01-03.31 biztosítási díj – a számla kiállítása helytelen (szerintem), de a nagy biztosítók ilyen téren nem állnak szóba velünk – így teljesen tanácstalan vagyok, hogy számvitelileg helyesen a 2018. vagy a 2019. évben kerüljön elszámolásra 3. Számla kelte: 2018.12.11., teljesítési időpont: 2018.12.11., fizetési határidő: 2019.01.01 – 2019.01 havi lízingdíj – előre számlázott lízingdíj, ami nem költség, tehát elhatárolni nem lehet, ebben az esetben mi a helyes számviteli elszámolás? Köszönettel: Filip Emese

Céges autó áfájának kezelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A https://adozona.hu/kerdesek/2018_11_28_Ceges_auto_afajanak_kezelese_utc linken elérhető kérdéshez tennék még fel további kérdést. Mi a helyzet akkor, ha a magánhasználatért 20 ezer forint havi díjat szed a társaság a munkavállalóktól? Akkor a fizetendő adót 2019-től milyen összegben kell megállapítani? Lehet a bérleti díj 50 százaléka után megállapítani? Ha igen, akkor lehet úgy kezelni, hogy a lízingdíj áfájának csak 50 százalékát vonjuk le, és nem kalkulálunk fizetendő adót (így ugyanannyi levonható áfánk keletkezik összesen, mintha a lízingdíj 100 százalékát levonnánk, és a fizetendő adó a lízingdíj 50 százaléka után állapítanánk meg)? A munkavállalók felé kibocsátott számlán szerepelnie kell a kalkulált áfának? A kalkulált áfát hogyan kell könyvelni? Válaszukat előre is köszönöm!

Katás cégautóadója Kérdés

Üdvözlöm! Egy áfás egyéni vállalkozó személygépkocsit szerzett be nyílt végű lízing formájában, amivel kapcsolatban lenyilatkozta, hogy milyen százalékban használja az autót a vállalkozásban, és a havi lízingdíjak áfája ennek megfelelően került elszámolásra. Ebben a helyzetben úgy tudjuk, hogy cégautóadó fizetésére is kötelezett a vállalkozó, így azt is fizette az autó után. A vállalkozó katás adózó lett, ugyanúgy áfás. A kérdés az, hogy a cégautóadót ugyanúgy köteles-e fizetni, ha a lízingdíj részleteinek áfája továbbra is levonásra kerül?

Egyéni vállalkozó – lízingdíj-elszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az elszámolható lízingdíj összegének meghatározásában kérem segítségét. Lízingdíj címén elszámolható: az áfa nélkül számított lízingdíjnak a szerződés szerinti futamidő egy hónapjára eső összege, de legfeljebb a teljes lízingdíj havi 3 százalékának megfelelő összeg (illetve ez alapján számított adóévi összeg), maximum a árbevétel 1%-a. Legyen szíves számszaki példával bemutatni! Köszönöm: Éva

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

féltestvér ajándékozási illetéke

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kedvezményezett átalakulás, plusz jegyzett tőke

Pölöskei Pálné

adószakértő

Importáfa

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close