50 találat a(z) korhatár cimkére

Nyugdíjnövelés: sokan összetévesztik a két szabályt. Példákkal Cikk

A nyugdíj összegének megállapításánál a szabályok díjazzák a korhatáron túli munkát, de az azonos elnevezésű előírás más akkor, ha a nyugdíj megállapítása mellett dolgozik valaki, és más, ha még nem kérte a nyugdíjat. Ismertetjük a különbséget.

Öregségi nyugdíjra jogosultak 2017-ben Cikk

Milyen feltételei vannak az öregségi teljes nyugdíjnak és a résznyugdíjnak? Ismertetjük, hogy a szabályok alapján ki mehet el az idén nyugdíjba.

Nyugdíj: már az idén kérjem, vagy halasszam jövőre? Cikk

Bizonyára nem kevesen vannak, akik ez idő tájt töltötték be a rájuk érvényes öregségi nyugdíjkorhatárt vagy szerezték meg a 40. év jogosultsági idejüket, és azt fontolgatják: vajon még idén vagy inkább csak jövőre vegyék-e igénybe a nyugellátást?

Öregségi nyugdíjazás ügyintézése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szeretném kérdezni Önöktől azt, ha egy főállású egyéni vállalkozó eléri az öregségi nyugdíj korhatárát, akkor a nyugdíjazás napjára meg kell-e szüntetni az egyéni vállalkozói jogállását, majd a nyugdíjazást követő naptól ismét lehet egyéni vállalkozó? Tehát kell-e az egynapos megszakítás? A másik az, hogy lehet-e úgy kérni a nyugdíjazást esetleg visszamenőleg, hogy az életkor elérésekor nem szakad meg a főállású egyéni vállalkozás, hanem mondjuk 1-1,5 év múlva visszaadásra kerül a főállású egyéni vállalkozás, és ekkor kéri az eredeti dátumra vonatkozó nyugdíjazást természetesen az akkori jogszabályi feltételeknek megfelelően. Köszönöm válaszukat.

Ezek a munkajogi korlátok védik a fiatalokat Cikk

Itt a nyár, sok fiatal dolgozik. Nekik is, de főleg szüleiknek tudniuk kell, hogy kiemelt munkajogi védelemben részesülnek. Összefoglaltuk az általánosnál szigorúbb szabályokat.

Emeljék a nyugdíjkorhatárt, csökkenjen a járandóság? Nálunk is kérdés Cikk

Az emberek világszerte elsősorban az államtól várják nyugdíjuk finanszírozását, globálisan 53 százalékuk egyetért azzal, hogy a várható élettartam növekedése miatt emelni kell a nyugdíjkorhatárt, a magyarok kétharmada azonban határozottan elutasítja ezt – derül ki az Aegon legutóbbi nyugdíjfelkészültségi kutatásából.

Korkedvezmény: ők mehetnek így nyugdíjba az idén Cikk

Bár már nem hatályosak a korkedvezményre vonatkozó előírások, a szerzett jog alapján továbbra is érvényesíteni lehet az ilyen bónuszokat és a korhatár betöltése előtt kapható időskori járandóság.

Nyugdíjkorhatár előtti ellátást ők kaphatnak 2016-tól. Példákkal Cikk

Ki jogosult korhatár előtti ellátásra, mik a feltételek, hogyan és hol kell igényelni a járandóságot? Ismertetjük a szabályokat.

Nyugdíjkorhatár-csökkentési javaslat öngondoskodóknak Cikk

Noha jelenleg már háromféle nyugdíjcélú megtakarítás után is igénybe lehet venni adó-visszatérítési lehetőségeket, a családi adóalap-kedvezmény éppen az alacsonyabb keresetű többgyermekesek esetében akadályozhatja a kedvezmények igénybe vételét. A kedvezmény ugyanis oly mértékben lecsökkenheti a fizetendő személyi jövedelemadó mértékét, hogy abból már további visszatérítésre nincsen mód. Drasztikusan ronthatja a helyzetet az szja-kulcs további esetleges csökkentése. A megoldás a BDO Magyarország szerint egy új ösztönző bevezetése, például megfelelő öngondoskodás esetén a nyugdíjkorhatár csökkentése lehet.

Nyugdíjdilemma: a korai időpont vagy a rádolgozás éri meg jobban? Cikk

A nyugdíjkorhatár közeledtével sokszor felvetődik a kérdés, hogy mennyi lesz a nyugdíj összege, mikor jár jobban az ember, ha a korhatár betöltésekor azonnal igénybe veszi a nyugdíjat, vagy dolgozzon-e tovább, és remélhetőleg ezzel fogja emelni a majdani nyugdíja összegét.

Nyugdíjba készül? Kizáró okok, kinek kell visszafizetnie az ellátást? Cikk

Nem elégséges betölteni a nyugdíjkorhatárt, megszerezni az előírt szolgálati, illetve jogosultsági időt – a nyugdíjba menetelnek egyéb feltételei is vannak. Összeszedtük.

Férfiak nyugdíjkorhatára: ez nem tetszett az Ab-nek Cikk

Az Alkotmánybíróság (Ab) szeptember 22-én aláírt határozatában megállapította, hogy a Kúria Knk.IV.37.467/2015/2. számú, a férfiak és nők egyenlő nyugdíjkorhatárára vonatkozó népszavazási kezdeményezés tárgyában hozott végzése alaptörvény-ellenes.

Férfiak nyugdíja 40 év után: döntött az Alkotmánybíróság Cikk

Az Alkotmánybíróság teljes ülése a 2015. szeptember 15-én elfogadott határozatában megállapította, hogy a Kúria férfiak és nők egyenlő nyugdíjkorhatárára vonatkozó népszavazási kezdeményezés tárgyában hozott végzése alaptörvény-ellenes.

Nyugdíj: legyen három korhatár? Cikk

Nyugdíjreformot sürget az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), mert nem tartják elégségesnek a rendszer átalakítását úgy, hogy negyven év munkaviszony után mehessenek nyugdíjba a munkavállalók.

Nyugdíjkorhatár-csökkentési és adómentességi tervek a lengyeleknél Cikk

Andrzej Duda megválasztott lengyel elnök csökkenteni akarja a nyugdíjkorhatárt és emelni az adómentes jövedelem felső határát – jelentette be kedden pártjának, a Jog és Igazságosságnak (PiS) a kormányfőjelöltje, Beata Szydlo.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

EU állampolgár kirendelése

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Megváltott fizetett szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Műszakpótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close