109 találat a(z) kompenzációs felár cimkére

Egyéni vállalkozó egyben őstermelő is Kérdés

Katás egyéni vállalkozó – felvásárlási jegy II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Előző kérdésem pontosítva: fiatal gazda támogatás miatt ügyfelem katás egyéni vállalkozó lett. Kizárólag mezőgazdasági tevékenységet (állattenyésztés, növénytermesztés) végez, más tevékenysége nincs. Az áfatörvény alapján mezőgazdasági tevékenységnek minősülő tevékenységet folytat, és a kompenzációs felár megtérítésére tart igényt, alanyi adómentesség mellett. Őstermelői igazolványa is van. Kérdésem, hogy felvásárlási jeggyel értékesíthet-e felvásárlónak, vagy csak számlával? Ha értékesíthet, akkor az szja-bevallásban kell-e a bevételt szerepeltetnie, vagy a katabevallásában? Megköszönöm a válaszát.

Évközbeni áfaválasztás kompenzációs felár helyett lehet-e Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kompenzációs feláras őstermelő, másodlagosan jelenleg alanyi mentes, átléphet-e év közben áfakörbe? Választásának indoka: nagyértékű tárgyieszköz-vásárlás. Válaszukat előre is köszönöm.

Őstermelés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy áfakörös egyéni vállalkozó egyéni vállalkozása mellett őstermelői tevékenységet is folytat. Őstermelésében is tételes elszámolásra lesz kötelezett. Kérdésem az lenne, hogy jogosult-e kompenzációs felár alkalmazására?

Családi gazdaság kompenzációs felár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy családi gazdálkodó 3 kft.-ben rendelkezik tulajdoni hányaddal. Kettőben 24 százalék, egyben 14 százalék. A családi gazdálkodó egyik gazdasági társaságban sem éri el a többségi tulajdont, viszont mind a három vállalkozásnak azonosak a magánszemély tulajdonosai, és mind a háromban ugyanaz a személy a többségi tulajdonos, a cégeknek nincsenenk tulajdoni részük egymásban. Az lenne a kérdésem, hogy a fenti esetben a jogosult-e a családi gazdálkodó kompenzációs felárra, ha a további feltételeknek megfelel?

Egyéni vállalkozó egyben közös őstermelés tagja Kérdés

Tisztelt Adózóna! Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy van egy mentes egyéni vállalkozó, aki a férjével közös őstermelést folytat. A hölgy, aki az egyéni vállalkozó, csak tagja a közös őstermelésnek. Az őstermelői igazolványuk eddig úgy volt, hogy jogosultak a kompenzációs felárra, de ha a hölgy, aki egyéni vállalkozó, ő ezután is igénybe veheti a férj által az őstermelésben. Ugye az egyéni vállalkozó áfamentes adószámú, az őstermelés is, csak kérdés, hogy akkor a kompenzációs felárra való jogosultságot elveszítik? Köszönöm előre is segítő válaszát. N. Tünde

Mezőgazdasági tevékenységű egyéni vállalkozó – kompenzációs felár alkalmazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy a kizárólag 2007. évi CXXVII. tv. 7 melléklet I. szerinti mezőgazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozó áfa tekintetében választhatja-e a 2007. évi CXXVII. 197-204. § alapján az alanyi mentesség mellett a kompenzációs felár alkalmazását akkor, ha egyidejűleg egy kft.-ben 20%-os tulajdoni hányaddal rendelkezik, és ő az egyik ügyvezető; a kft. a család tulajdona (két szülő, három testvér mindegyik 20-20%-os tulajdoni hányaddal). Azaz a konkrét kérdés, hogy ebben az esetben az egyéni vállalkozó kompenzációs felár jogosultságához a családi kft.-ben a 2004. évi XXXIV. törvény alapján a közeli hozzátartozók tulajdoni hányadait össze kell-e számítani?

Családi gazdaság Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Adott egy általános áfa lany mezőgazdasági termelő, aki csak és kizárólag a feleségével tud családi gazdaságot alapítani. A feleségének van egy alanyi adómentes rendezvényszervező cége. Bevétel, kiadás mindkettőnek külön-külön saját szabályaiknak megfelelően van 2019-es adóévben. 2019. év végén szükséges a családi gazdaság megalapítása. Hogyan történik a 2019-es adóév személyi jövedelemadó bevallása? Az adóhivatal utólag nyilatkoztatja mindkettőt, milyen adózási módot választanak a 2019-es adóévre, ez történik mondjuk decemberben. Addigra mindenki a saját szabályai szerint állította ki a számlákat. Hogyan nyilatkoznak ez esetben? A feleség mikor veszíti el alanyi adómentes státuszát? A családi gazdaságban továbbra is elegendő, ha a bevétel a férj nevén van, általános áfaalanyként? Kompenzációs felár megtérítésére nem tart igényt. A feleségnek lesz egy őstermelői lapja és lesz egy egyéni vállalkozós lapja az szja bevallásban? Megvalósítható-e ez így ebben a formában? A családi gazdaságra mindenképp szükség lenne, más lehetőség nincs. Köszönöm szépen megtisztelő válaszát! Csóti Anikó

Egyéni vállalkozó felvásárlási jegyen történő értékesítének jelentése 08-as bevallásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni felvásárlási jegyen történő értékesítéssel kapcsolatban. Mezőgazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozó mezőgazdasági tevékenységnek minősülő tevékenységet folytat, és kompenzációs felár megtéríttetésére tart igényt, mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett alanyi adómentességet választott. A kérdésem arra vonatkozik, hogy a felvásárlási jegyet kiállító kft.-nek a felvásárlási jegyen történő beszerzést a 1908-as bevallásban kell-e jelenteni, és ha igen, akkor melyik sorban? Előre is köszönöm a válaszát. Üdvözlettel: Andrea

Áfakulcskérdés és helye a bevallásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1.) Kaptam egy nyugtaösszesítőt arról, hogy az egyéni vállalkozó, akinek tehenei vannak, lefeji a tejet és eladja azt magánszemélyeknek, s nyugtát ad róla. Jól gondolom, hogy 5 százalék az áfatartalom? 2.) Kaptam egy készpénzes számlát bálás szénaértékesítésről, vtsz: 12149090. Ezen a számlán 12 százalékos kulcsot írt. Gondolom, kompenzációs felárra gondolt a számlában. Ön szerint ez helyes így, mert az áfabevallásban nem tudom, hova kell beállítanom a 12 százalékos fizetendő adót. A törzsadatban az áfát az általános szabályok szerint állapítja meg az egyéni vállalkozó. Köszönöm!

Kompenzációs felár Kérdés

Édesapám – aki őstermelő volt, és egy bt. beltagja is – halála miatt át kell gondolnunk, hogyan "működjünk" tovább, ezért a következő kérdéseink lennének: – Családi gazdaság tagjai vagyunk, a kompenzációs felárat igénybe kívánjuk venni. A családi gazdaság tagjai: férj, feleség, két gyermek. A feleség más vállalkozásba hogyan szállhat be úgy, hogy még a kompenzációs felárat is igénybe tudja venni? Bt.-kültagként milyen részesedési aránnyal léphet be, főállású alkalmazotti státusz mellett? – Nyugdíjas bt.-ben beltag, valamint mezőgazdasági őstermelői tevékenységet is végez. Igénybe veheti-e a kompenzációs felárat, illetve hány százalékos részesedés mellett maradhat még őstermelő, ha van ilyen megkötés? – A férj a családi gazdaság vezetője, amennyiben maximálva van a részesedési hányad a kompenzációs felár miatt, akkor megoldás lehetne, hogy a férj is belépjen a vállalkozásba? Köszönettel: d

Felvásárlási jegy Kérdés

Kérem segítségüket az áfatörvény 200. § (1) a) pontjának értelmezésében példán keresztül. 1. Egyéni vállalkozó állattenyésztéssel foglalkozik, az áfafizetést az általános szabályok szerint állapítja meg (-2-) , terményt vásárol etetésre (-1- adószámú) kompenzációs felárra jogosult őstermelőtől. Felvásárlási jegyen megvásárolhatja a terményt, a felszámított kompenzációs felárat visszaigényelheti? Ha nem, hogyan kell bizonylatolni a gazdasági eseményt?

Egyéni vállalkozó – felvásárlási jegy Kérdés

Üdvözlöm! Mezőgazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozó (katás adózó) az alábbi feltételekkel adózik: – az áfatörvény XIV. fejezete alapján mezőgazdasági tevékenységnek minősülő tevékenységet folytat és a kompenzációs felár megtéríttetésére tart igényt, – mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett alanyi adómentességet választ. Helyesen jár-e el az adózó, ha értékesítéseivel kapcsolatban felvásárlási jegy alapján számolja el a bevételét? Válaszát előre is köszönöm!

Katás egyéni vállakozó Kérdés

Tisztelt szakértő! Katás egyéni vállalkozó mezőgazdasági tevékenységet folytat, 0162 állattenyésztési szolgáltatást végez. Mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett alanyi adómentességet választott, akkor a felvásárlótól kap felvásárlási jegyet kompenzációs felárral növelten, vagy ő fog kiállítani alanyi mentes számlát, mely nem tartalmazza a kompenzációs felárat? Válaszukat előre is köszönöm!

Őstermelő tárgyi eszköz áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben szeretném a segítségét kérni! A napokban feltett két kérdésemet ötvözve: áfakörös őstermelő családi gazdaság tagja lesz. A tárgyi eszközeit térítés nélkül átadja a családi gazdaságnak, aki alanyi mentességet választott kompenzációs felár mellett. Ilyen esetben az őstermelő által a tárgyi eszközök után korábban levont áfát vissza kell-e fizetni arányosan a figyelési időszak szerint? Az őstermelő 2019-es évre kilépne az áfakörből, alanyi mentességet választ kompenzációs felár mellett.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kártérítés

Lepsényi Mária

adószakértő

KATA 2021 - 3 millió forintos értékhatár

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close