39 találat a(z) kettős állampolgár cimkére

Kettős állampolgár egészségbiztosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Román-magyar kettős állampolgár Romániában rendelkezik lakóhellyel és munkaviszonnyal. Mit kell tennie, hogy a magyar egészségbiztosítást igénybe vehesse? Hogyan lehet egészségbiztosítási jogviszonya? Válaszát köszönöm.

Kettős állampolgár tb-je Kérdés

Egy rokonom ausztrál és magyar állampolgár. Mindkét országban hosszabb, rövidebb ideig él. Van magyar állandó bejelentett lakása, lakcímkártyája. 87 éves, és nincs magyar nyugdíja. Kérdés: ha befizeti az egészségügyi szolgáltatás havi díját (jövőre 7 050 forintot), jár-e neki orvosi ellátás? Ha igen, csak azokra a hónapokra kell-e megfizetnie, amikor itthon van, vagy egész évben folyamatosan fizetendő? Mik az adminisztratív teendők? Köszönettel: Gerő Judit

Külföldi illetőségű családi adókedvezménye, családi pótléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem első részében az illetőség és az adózás helyes megállapításáról szeretnék kérdezni. Olasz-magyar kettős állampolgár, mindkét államban rendelkezik állandó lakóhellyel, de többségi tartózkodási helye Olaszországban van, férje, gyermekei ott laknak, de Magyarországon végez fordítói munkát részmunka-szerződéssel. A munkáltató magyar cégnek nincs Olaszországban telepe, az alkalmazás költségét a cég viseli. A kettős egyezmény 15. cikk szerint olasz illetőségű, de Magyarországon adózó személyről van szó, véleményem szerint. Második kérdés: Ez esetben megilleti-e a magyar jövedelem után a családi adókedvezmény és a családi pótlék? Olaszországban nincs jövedelme, és a férj sem kap, illetve nem vesz igénybe ilyen adókedvezményt a vállalkozói jövedelme után. Továbbá családi pótlékot sem kapnak Olaszországban. Ha igénybe vehető a kedvezmény, kell-e a gyermekeknek adóazonosító jelet kérni Magyarországon, anyakönyvezésük Magyarországon megtörtént, tehát magyar állampolgárok is. Köszönettel.

Ukrán-magyar állampolgár foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk ukrán-magyar kettős állampolgárságú munkavállalót szeretne foglalkoztatni a közeljövőben. Az általunk eddig talált leírások csak az ukrán állampolgárok munkavállalására adnak iránymutatást de nem foglalkoznak azzal a kérdéssel, mi a teendő, ha az illető egyben magyar állampolgár is. Leendő munkavállalónk június végén kapja meg az ideiglenes magyar személyi igazolványát és a lakcímkártyáját. Kb .10 évvel ezelőtt rendelkezett itt adóazonosító jellel, taj számot viszont igényelnie kell, mert azzal eddig nem rendelkezett. Kérdésem, milyen engedélyek szükségesek az alkalmazásához, és azokat hol tudjuk beszerezni? Valamint van-e a céget terhelő egyéb bejelentési kötelezettség az ukrán-magyar kettős állampolgárságú munkavállaló foglalkoztatásával kapcsolatban? Köszönettel: Szabóné Sós Ildikó

Kettős állampolgár magyar munkaviszony Kérdés

Tisztelt Cím! Kell-e Magyarországon járulékot fizetni annak a kettős állampolgárnak, akinek van Szerbiában 8 órás munkaviszonya, de Magyarországon egy kft. ügyvezetését munkaviszonyban látja el és személyesen közre is működik? Köszönöm

Ausztrál-magyar kettős állampolgár osztalékadózása Kérdés

Egy társaság három tagja közül egy magánszemély kettős állampolgár, akinek az állandó lakása Ausztráliában van. Kérdésem: ezen magánszemélynek az osztalékát Magyarországon vagy Ausztráliában terheli-e az osztalék utáni adókötelezettség?

Munkaviszony létesítése kettős állampolgárság esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar-román kettős állampolgár milyen feltételekkel vállalhat Magyarországon munkát abban az esetben, ha munkaviszonyt szeretne létesíteni? Milyen dokumentumokat, igazolásokat kell beszereznie, és honnan?

Kettős állampolgárságú nyugdíjas ügyvezető Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. öregségi nyugdíjas kettős állampolgárságú ügyvezetőjének kell-e fizetnie egészségügyi szolgáltatási járulékot Magyarországon?

Kettős állampolgárságú ügyvezető járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérem segítségét: egy betéti társaság beltagja román és magyar kettős állampolgár. Romániában munkaviszonnyal rendelkezik, Magyarországon személyesen közreműködik. Az elmúlt évben jövedelmet nem vett ki a bt.-ből, utána a minimálbér után megfizettük a járulékokat. 2014-ben havonta tagi jövedelemben részesül, ezután az szja- és járulékfizetés megtörténik. Kérdéseim: - úgy gondolom hogy a beltagság biztosítotti jogviszonyt teremt -, helyesen jártunk-e el, amikor itt a járulékokat megfizettük annak ellenére, hogy jövedelemben nem részesült, vagy nem kellett volna, ha rendelkezünk a román munkaviszony igazolásával? Amennyiben jövedelmet vesz fel, annak járulék- és szja-vonzata terheli a vállalkozást? Válaszát köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő eladása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Pénztárgép használata

Bunna Erika

adótanácsadó

Facebook-hirdetés számlájának elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close