6 találat a(z) külföldi megrendelő cimkére

Alanyi mentes katás egyéni vállalkozás számlázása külföldre Cikk

Külföldi megrendelőnek keretszerződés alapján alkalmanként számlázó katás egyéni vállalkozó számlázási tudnivalóiról kérdezett olvasónk. Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adószakértője válaszolt.

Belföldi ingatlanon végzett kivitelezés – külföldi megrendelő Kérdés

Üdvözlöm! Adott egy magyar ingatlan. Ott a mi magyar cégünk silótorony kivitelezésében vesz részt. Ez az építésiengedély-köteles, e-naplós rész. Ezen felül mi szereljük a szállítószalag részt, ami nem építésiengedély-köteles. A megrendelő olasz cég. Két szerződés készül. Az első a silótorony kivitelezéséről, a második szerződés pedig a szállítószalag szereléséről. Áfa szempontjából mi ennek a két történetnek a megítélése, hogyan fogjuk a két teljesítményt számlázni? Köszönettel

Rendezvényszervező cég, külföldi megrendelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi rendezvényszervező cég megbízást kap egy uniós cégtől rendezvény szervezésére Magyarországon. A rendezvényszervező cég teljeskörűen végzi a rendezvény lebonyolítását. Jól gondoljuk, hogy a belépőjegyek értékesítése 27% áfával történik, viszont a rendezvény szervezéséről a számla az Uniós partnernek közösségi szolgáltatásnyújtásra tekintettel nettóban kerül kiszámlázásra? Amennyiben a rendezvény során minden résztvevőnek felszolgálásra kerül étel-ital, akkor ez része a rendezvényszervezésnek és nem készül róla külön számla? Beépül a főszolgáltatás értékébe? Vagy ezt mindenképpen külön kell leszámlázni a megrendelőnek áfásan? Abban az esetben, ha a résztvevő dönt arról, hogy kér-e ételt-italt a rendezvényen, úgy már külön kell/lehet számlázni a rendezvényszervezéstől? Ebben az esetben továbbhárítani a megrendelő felé áfásan kell az étel/italfogyasztás számláját?

Katás egyéni vállalkozó Kérdés

Ügyfelem katás egyéni vállalkozó, most EU-s országnak végez Magyarországon szolgáltatást. Kérdésem: mivel a külföldi megrendelő adóalany és az ügyfelem alanyi mentes, de kér közösségi adószámot, számlázhat-e neki szolgáltatást fordítottan, azaz az áfát a vevő fizeti. Válaszukat köszönöm.

Weblaptervezés, -üzemeltetés Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Katás ügyfelem weblapot, számítástechnikai programokat készít és üzemeltet a közösség területén kívül és belül, cég és magánszemély ügyfelek megrendelésére. Szeretném megtudni, hogyan érinti ez a kata adózását, az áfát, mindent, mi mindenre kell figyelnem? Még nem könyveltem ilyen tevékenységet, kérem, ha tud, minél kimerítőbb választ legyen szíves adni! Előre is köszönöm: V.Mária

Külföldi rendezvények Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk különböző rendezvényekre belépőjegyek értékesítésével foglalkozik bizományosi szerződés keretében. Az eladott jegyekről számlát állítunk ki a vevőinknek, majd ugyanezekről a jegyekről bizományosi díjjal csökkentett számlát kapunk a szervezőktől, így a nyereségünk az ügyleten a bizományosi díj. Előfordul, hogy a rendezvényt külföldön rendezik meg, és ezzel kapcsolatos a kérdésünk. Az áfatörvény szerint ugyanis, ha jól tudjuk, ebben az esetben a teljesítési hely a rendezvény helye, vagyis külföld, és ez az ügylet a magyar áfatörvény hatályán kívüli értékesítésnek minősül. A kérdésünk, hogy milyen számlát kell kiállítanunk a vevőinknek a megvásárolt jegyekről külföldi rendezvény esetén? Áfamenteset, vagy pedig be kell jelentkeznünk az illetékes külföldi adóhivatalhoz (kérnünk kell külföldi adószámot), és fel kell számítanunk a számlában az adott országban érvényes áfát? Van-e a számlázásban különbség, ha belföldi magánszemély, belföldi adóalany, külföldi magánszemély, külföldi adóalany a vevőnk? Melyik esetben, hogyan kell számláznunk? A szervező által levont bizományosi díj felveszi a belépőjegyek áfakulcsát? Van-e áfa szempontjából különbség, ha a szervező (tehát, aki megbízza cégünket a jegyek értékesítésével) külföldi, vagy ha belföldi adóalany?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Lakásbérlés áfájának levonhatósága

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Új adatszolgáltatási szabályok egyéb szálláshely-szolgáltatóknak

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Könyvelő felelőssége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close