8 találat a(z) külföldi megrendelő cimkére

Forgalom utáni visszatérítés számlázás Kérdés

Közösségi bérmunka – belföldi szállító Kérdés

Alanyi mentes katás egyéni vállalkozás számlázása külföldre Cikk

Külföldi megrendelőnek keretszerződés alapján alkalmanként számlázó katás egyéni vállalkozó számlázási tudnivalóiról kérdezett olvasónk. Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adószakértője válaszolt.

Belföldi ingatlanon végzett kivitelezés – külföldi megrendelő Kérdés

Üdvözlöm! Adott egy magyar ingatlan. Ott a mi magyar cégünk silótorony kivitelezésében vesz részt. Ez az építésiengedély-köteles, e-naplós rész. Ezen felül mi szereljük a szállítószalag részt, ami nem építésiengedély-köteles. A megrendelő olasz cég. Két szerződés készül. Az első a silótorony kivitelezéséről, a második szerződés pedig a szállítószalag szereléséről. Áfa szempontjából mi ennek a két történetnek a megítélése, hogyan fogjuk a két teljesítményt számlázni? Köszönettel

Rendezvényszervező cég, külföldi megrendelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi rendezvényszervező cég megbízást kap egy uniós cégtől rendezvény szervezésére Magyarországon. A rendezvényszervező cég teljeskörűen végzi a rendezvény lebonyolítását. Jól gondoljuk, hogy a belépőjegyek értékesítése 27% áfával történik, viszont a rendezvény szervezéséről a számla az Uniós partnernek közösségi szolgáltatásnyújtásra tekintettel nettóban kerül kiszámlázásra? Amennyiben a rendezvény során minden résztvevőnek felszolgálásra kerül étel-ital, akkor ez része a rendezvényszervezésnek és nem készül róla külön számla? Beépül a főszolgáltatás értékébe? Vagy ezt mindenképpen külön kell leszámlázni a megrendelőnek áfásan? Abban az esetben, ha a résztvevő dönt arról, hogy kér-e ételt-italt a rendezvényen, úgy már külön kell/lehet számlázni a rendezvényszervezéstől? Ebben az esetben továbbhárítani a megrendelő felé áfásan kell az étel/italfogyasztás számláját?

Katás egyéni vállalkozó Kérdés

Ügyfelem katás egyéni vállalkozó, most EU-s országnak végez Magyarországon szolgáltatást. Kérdésem: mivel a külföldi megrendelő adóalany és az ügyfelem alanyi mentes, de kér közösségi adószámot, számlázhat-e neki szolgáltatást fordítottan, azaz az áfát a vevő fizeti. Válaszukat köszönöm.

Weblaptervezés, -üzemeltetés Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Katás ügyfelem weblapot, számítástechnikai programokat készít és üzemeltet a közösség területén kívül és belül, cég és magánszemély ügyfelek megrendelésére. Szeretném megtudni, hogyan érinti ez a kata adózását, az áfát, mindent, mi mindenre kell figyelnem? Még nem könyveltem ilyen tevékenységet, kérem, ha tud, minél kimerítőbb választ legyen szíves adni! Előre is köszönöm: V.Mária

Külföldi rendezvények Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk különböző rendezvényekre belépőjegyek értékesítésével foglalkozik bizományosi szerződés keretében. Az eladott jegyekről számlát állítunk ki a vevőinknek, majd ugyanezekről a jegyekről bizományosi díjjal csökkentett számlát kapunk a szervezőktől, így a nyereségünk az ügyleten a bizományosi díj. Előfordul, hogy a rendezvényt külföldön rendezik meg, és ezzel kapcsolatos a kérdésünk. Az áfatörvény szerint ugyanis, ha jól tudjuk, ebben az esetben a teljesítési hely a rendezvény helye, vagyis külföld, és ez az ügylet a magyar áfatörvény hatályán kívüli értékesítésnek minősül. A kérdésünk, hogy milyen számlát kell kiállítanunk a vevőinknek a megvásárolt jegyekről külföldi rendezvény esetén? Áfamenteset, vagy pedig be kell jelentkeznünk az illetékes külföldi adóhivatalhoz (kérnünk kell külföldi adószámot), és fel kell számítanunk a számlában az adott országban érvényes áfát? Van-e a számlázásban különbség, ha belföldi magánszemély, belföldi adóalany, külföldi magánszemély, külföldi adóalany a vevőnk? Melyik esetben, hogyan kell számláznunk? A szervező által levont bizományosi díj felveszi a belépőjegyek áfakulcsát? Van-e áfa szempontjából különbség, ha a szervező (tehát, aki megbízza cégünket a jegyek értékesítésével) külföldi, vagy ha belföldi adóalany?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őstermelő közüzemi számla továbbszámlázása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő mezőgazdasági bérmunka

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő családi gazdaság traktor értékesítés

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs