16 találat a(z) külföldi magánszemély cimkére

Külföldi magánszemély járulékfizetése Kérdés

Külföldi magánszemély ingatlan-bérbeadásának adózása Kérdés

Unióból behozott használt cikkek továbbértékesítésre Kérdés

Osztalék EU-s magánszemélynek, magyar cégtől Kérdés

Magyar cég most szeretne osztalékot fizetni. • A 2018. évi beszámoló elfogadásával egyidejűleg nem hozott határozatot osztalékkifizetésről, ezért a felvett összeg 2019. évi osztalékelőleg lesz, így közbenső mérleget kell készíteni. Elegendő, ha a könyvelőprogramból lekérek egy július 31-ei állapotot, vagy elhatárolások, átértékelések is kellenek? A közbenső mérleg alapján határozatot kell hozni. • A magánszemély szempontjából nézve szerintem nem kell nekünk adót (szja-t és szochót) levonni és bevallani, ha ad egy illetőségigazolást a magánszemély. Olaszországgal van kettős egyezményünk. Milyen adózási szabályok vonatkoznak (forrásadó, egyéb) külföldi MAGÁNSZEMÉLYnek fizetendő osztalékra?

Felverik a magyarországi ingatlanárakat a külföldi vásárlók Cikk

Tavaly közel 7300 ingatlan-adásvételt rögzítettek Magyarországon, ahol külföldi magánszemély volt a vásárló. A nem magyar nemzetiségűek költéseinek súlya a magyar lakáspiac teljes forgalmán belül ugyan nem számottevő, mintegy 2,3 százalék, Budapesten azonban eléri a 12, a pesti belső kerületekben pedig a 26 százalékot – hívja fel a figyelmet cikkében a Portfolio.hu.

Külföldi magánszemély adókötelezettsége üzletrész továbbértékesítésnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az következő kérdésben szeretnénk állásfoglalásukat kérni. Egy külföldi magánszemély (ciprusi magányszemély, Cipruson szja-alany) egy magyar társaság (30% körüli) üzletrészét kívánja megvásárolni. Kérdés, hogy amennyiben névértéken teszi ezt és a későbbiekben a fizetett ellenértéknél magasabb áron továbbértékesíti az üzletrészt, keletkezik-e Magyarországon szja- vagy bármilyen más adókötelezettsége a különbözet (nyereség) után? Az illető magánszemély néhány napot tölt egy évben Magyarországon, ciprusi állampolgár és rezidens, nincs magyar adószáma. Válaszukat előre is köszönjük! Tisztelettel: Molnár Tibor

Külföldi airbnb-ző ehokötelezettsége II Kérdés

Tisztelt Lepsényi Mária! A kérdésben rövid távú bérbeadásról (fizetővendéglátásról beszélünk, így itt a 2018-as változás véleményem szerint nem releváns, hiszen az összevont adólapba tartó önálló jövedelemről beszélünk, mely alapeseben a belföldieknél a 3. § (1) alapján adóköteles. Előre is köszönöm a pontosítást!

Cégautóadó külföldi magánszemély esetében Kérdés

Tisztelt Adózóna! A kérdésben szereplő gazdasági társaság osztrák bejegyzésű, csak általános forgalmi adó szempontjából rendelkezik magyarországi adószámmal, magyarországi teljesítésű munkák miatt. Egyik osztrák munkavállalójának Magyarországon személyijövedelemadó-köteles kifizetést teljesít. A tb-terhek maradtak Ausztriában (A1 igazolás rendben), csak szja-köteles a magyarországi kiküldetés. Kérdésünk, ha a dolgozó részére a személygépkocsi-használat címén is történik juttatás, ez cégautóadó-fizetési kötelezettséggel jár-e? Álláspontunk szerint nem, mert a GmbH nem számol el Magyarországon semmilyen költséget a gépjármű után. Segítségüket előre is köszönjük! Management Consulting Bt.

Kifizetés külföldi magánszemélynek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi kft.-nek megbízási díj ellenében egy külföldi magánszemély tanácsadást végez. A díjazás év végén esedékes. A külföldi magánszemély németországi lakcímmel rendelkezik, 1-2 napnál többet nem tölt Magyarországon. Milyen dokumentumot kell a kifizetésről kiállítania a magyar kft.-nek, milyen levonási terhek merülnek fel és milyen céges költségek terhelik a kifizetést? Válaszát előre is köszönöm!

Külföldi magánszemély ehofizetése ingatlan-bérbeadás után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy olasz állampolgárságú magánszemély, akinek Magyarországon kiadó ingatlanja van. A jövedelem egy tárgyévben meghaladja az 1 millió forintot. A jövedelem az ehotörvény 5. paragrafusának (3) bekezdése szerint mentes az egészségügyi hozzájárulás megfizetése alól, mivel az adózó más tagállamban biztosított. A magánszemély kérte a magyarországi tartózkodási engedélyének kiállítását, lakcíme viszont még nincs. A tartózkodási engedély miatt ehofizetési kötelezettsége keletkezik abban az esetben, ha a tartózkodása nem éri el a 183 napot, miközben a biztosítása másik tagállamban továbbra is fennáll? Továbbá, ha magyarországi lakcíme lesz ugyanezen feltételek esetén akkor sem lesz fizetési kötelezettsége? Tehát a tartózkodási engedély önállóan megállapítja a ehofizetési kötelezettséget, vagy lakcímkártya szükséges hozzá? Munkáját és válaszát előre is köszönöm szépen!

Magánszemély által nyújtott kölcsön kamatának elengedése Kérdés

Magánszemély (külföldi illetőségű nem EU-s) kölcsönt nyújt testvére gazdasági társaságának (agol a testvér ügyvezető). A magánszemély a kamatkövetelésről lemond. Milyen adó-, illeték- és járulékkötelezettség terheli a magánszemélyt és a társaságot?

Külföldivel kötött feles bérlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi összetett kérdésben szeretném a segítségét kérni. Társaságunk egy külföldi magánszeméllyel kíván 10 évre felesbérleti szerződést kötni, vagyis a földbérleti díjat minden évben terményben fizetnénk ki, amit – miután a magánszemélynek nincs szüksége a terményre – társaságunk visszavásárolná tőle. Kérdésem lenne, hogy amennyiben a külföldi magánszemély Magyarországon áfában regisztráltatja magát, és áfás adószámot kér (miután az éves bevétele 6 millió forint felett várható), a társaságunk által részére földbérlet címén kiadott terményt (például kukorica, repce, búza) számlázhatjuk-e részére fordított áfával, illetve a tőle visszavásárolt terményt ő is számlázhatja felénk fordított áfával? Amennyiben a bérbeadásnál az adómentességnél marad, akkor is érvényesül a fordított áfásan "beszerzett" terménynél a fizetendő és egyben levonásba helyezhető (vagyis egyenlegében nulla) áfa, vagy ennek áfáját csak abban az esetben helyezheti levonásba, ha a bérbeadásra az adókötelessé tételt választja? Másik kérdés a jövedelem adózása: a földbérlet Magyarországon, a fekvés szerinti országban adóköteles, így jól gondolom, ha 5 évnél hosszabb a bérleti idő, úgy adómentes bevétele lesz? Viszont az ingóság értékesítésére a belföldi vagy a külföldi szabályok szerint kell az adókötelezettséget megállapítania? Segítségét előre is köszönöm! Tímea

Elengedett követelés külföldi magánszemély részére Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy külföldi magánszemély (EU-n belüli és harmadik országbeli) részére nyújtott kölcsön elengedésekor kell-e a kifizetői 27 százalékos ehót megfizetni az elengedő társaságnak? Egyéb kötelezettség van-e? Köszönettel: Papp Éva

Külföldi magánszemélynek fizetett osztalék utáni adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy magyar zrt. osztalékot fizetne év végén a 2014. évi nyereség után külföldi magánszemély részvényesének. Kell-e levonni tőle adót vagy ehót? Adózik-e Magyarországon, hogyha ő egyébként nem kötődik Magyarországhoz, nem él itt életvitelszerűen, nincs adóazonosítója, se TAJ-száma? Be kell-e őt vallani a 08-as bevalláson? Várom válaszát. Köszönettel.

Osztalék-kifizetés külföldi személynek Kérdés

Magyarországi alapítású, magyarországi székhelyű, (telephelye nincs máshol) cégnek, szlovák magánszemély a tagja 100 százalékban és szlovák illetőségű is. Kérdésem, hogy a részére kifizetendő osztalékelőlegből, illetve osztalékból kell-e, és milyen százalékú adót levonni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Könyvviteli szoftverváltás

Nagy Norbert

adószakértő

Nem egyezményes ország külföldi munkavállalója

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Kettős könyvvezetésből vissza egyszeresbe

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close