117 találat a(z) külföldi kiküldetés cimkére

Külföldi kiküldetés szakértő esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi kiküldetéssel kapcsolatban kérném segítségüket. Munkavállalóinkon kívül szakértők is elkísérik kollégáinkat munkaügyi és egyéb konferenciákra, ugyanannyi napidíjat kapnak a külsős szakértők is, mint a munkavállalóink. Munkavállalóinktól minden járulékot levonunk, és a 08 bevallás 302. sorában szerepeltetjük a 2 kódkocka jelölésével. Szakértők esetében mi a helyes eljárás? Jövedelem szempontjából milyen kategóriába sorolható? Járulék szempontjából miket kell tőlük levonni, a 08 bevallás melyik sorában kell szerepeltetni, kell-e jelenteni a 1041-es bevalláson? Előre is köszönöm válaszukat. Tisztelt Szakértő!.

Külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég munkavállalót német családokhoz küldi ki dolgozni, ahol takarítanak, mosnak, főznek. Háztartási alkalmazottak. Hogy lehet az ő munkaidejüket törvényileg megoldani? Tervek szerint egy hónapot dolgoznának kint, egy vagy két hónapot itthon, aztán újra kint. Munkaidőkeret erre megoldás lehet vagy más szabályozás vonatkozik erre, például pihenőidő, ünnepek? Köszönöm a segítséget. Szilvia

Külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi kiküldetés során olyan magánszemély is utazik a cég munkavállalóival, aki semmilyen jogviszonyban nem áll a társasággal. Napidíj nem kerül kifizetésre, csak az utazás és szállás költségei merülnek fel, számla ellenében. Kérdésem, hogy költségként elszámolható-e a szállásdíj és az utazási költség ilyen magánszemély után a cég könyveiben, vagy legalább egy megbízási szerződés szükséges ehhez? Válaszukat előre is köszönöm!

Napidíj Kérdés

Tisztel Szakértő! Költségvetési szerv külföldi kiküldetésre küld vele jogviszonyban nem lévő magánszemélyeket, akik részére napidíjat fizet. A kiküldetés során ellátandó tevékenységre megbízási szerződés nem készül. A kiküldetést engedélyező dokumentum tartalmazza, hogy milyen kérdésekben kell egyeztetést folytatnia a fogadó szervezettel. Az előzőek alapján milyen szja-, tb- és egyéb szabályokat kell alkalmazni a napidíj kifizetésekor (elszámolásakor)? Milyen terheket (szja, más közteher stb.) kell a kifizetőnek fizetni, bevallani? A napidíj az előző esetben önálló tevékenységből származó jövedelem, amit ennek megfelelően kell szerepeltetni a jövedelemigazoláson?

Napidíj 15 euró Kérdés

Ez a külföldi kiküldetés igazolás nélküli része, ez után nem kell adózni? Ha csak ezt számoljuk el?

Külföldi kiküldetésnél fizetendő napidíj Kérdés

Üdvözlöm, kérdésem: mennyi időt kell külföldi kiküldetésben eltölteni, hogy napidíjat számolhassunk el? Van korlát, mint a belföldi kiküldetésnél?

Külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A nemzetközi fuvarozásnál komoly gondot okoz, hogy alkalmi sofőrt (egyszerűsített foglalkozatás) nem alkalmazhatnak uniós fuvarfeladatra (még határmenti fuvarozásra sem), mert biztosítási jogviszony hiányában a NEAK nem állítja ki az A1 igazolást. A kérdésem az lenne, hogy alkalmi sofőrt harmadik országos fuvarra lehet-e alkalmazni? Figyelembe véve az egészségügyi ellátásokra vonatkozó egyezményeket?

Külföldi kikuldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem külföldi kiküldetéssel kapcsolatban a következő: kft. havidíjas alkalmazottja –ügyvezető – 4 napos külföldi kiküldetésen volt, ami csütörtöktől vasárnapig tartott. A 4 napra járó kiküldetési napidijon felül szombat vasárnapra jár-e neki munkabér vagy túlóra, vagy a szombat-vasárnapi munkavégzésért jár-e plusz pihenőnap? Mivel külföldi kiküldetésen volt, az utazási időre jár-e dijazás? Köszönettel a választ.

Munkába járás vagy kiküldetés? Támpontok az értelmezéshez Cikk

A munka törvénykönyve előírja, hogy a munkáltató köteles a munkavállalónak azt a költségét megtéríteni, amely a munkaviszony teljesítésével indokoltan merült fel. Az adószabályok többszöri változása miatt sokan bizonytalanok egyes költségek elszámolására, megtérítésére vonatkozó szabályok alkalmazásában. Cikkünk a lényegében minden munkahelyen jellemző munkába járás, üzleti partnerek, ügyfelek felkeresése, egyéb ügyintézés költségeire vonatkozó fontos fogalmakkal kapcsolatos értelmezési tudnivalókról ad tájékoztatást.

Külföldi kiküldetés és munkáltatói szabályzat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalóink egy részét tartósan kiküldenénk külföldi munkavégzésre. Szabályos lehet olyan szabályzat, mely alapján ők ez időre nem kapnának cafeteriát, de a kiküldetési díjuk nagyobb lenne, mint azoké, akik nem tartós kiküldetés alapján dolgoznak időnként külföldön? Köszönettel.

Külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy külföldi kiküldetés esetén (Lengyelország) egy fő dolgozóra mennyi a kiküldetési díj, és azt milyen járulékos költségek terhelik? A cég dolgozói gépeket, berendezéseket visznek ki külföldre, amiket ott összeszerelnek, majd jönnek vissza. Ez kb. egy-két hetes kinti tartozkodást jelentene. Köszönöm előre is a válaszukat. Üdv: Anita

Cégautóadó-fizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! A segítségét szeretném kérni. Egy kft. külföldi kiküldetésben lévő munkavállalója részére autót bérelt külföldön, az autóbérlés után költségként elszámoltuk a bérleti díjat. A bérleti időszak: 2016.10.09-2016.10.12. Melyik hónapra keletkezett cégautóadó-fizetési kötelezettségünk? Segítségét és válaszát előre is köszönöm!

Cégautóadó: a külföldön bérelt gépkocsi után is fizetni kell! Cikk

Cégautóadót kell fizetniük a vállalkozásoknak a külföldi kiküldetés alatt akár csak egyetlen napra bérelt gépkocsi után is, ha a bérleti díjat költségként kívánják elszámolni. Aki nem gondoskodik már a helyszínen a bérelt személygépkocsi teljesítményét és környezetvédelmi besorolását igazoló papírok beszerzéséről, gondba kerülhet az elszámoláskor, az adófizetés elmulasztása pedig büntetést von maga után – hívja fel a figyelmet a Mazars.

Kiküldetés fogalma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az Szja tv-ben megváltozott kiküldetés fogalmával kapcsolatos. A jövőben kiküldetés: a munkáltató által elrendelt hivatali, üzleti utazás. Kérdésem azzal kapcsolatos, ha olyan munkavállaló megy hivatali, üzleti utazásra, akik a cég telephelyén kívül, a cég üzleti partnereinél is végezhetnek munkát és szerződés szerint részükre napidíj jár, akkor külföldi kiküldetés esetén figyelembe vehető igazolás nélkül elszámolható költségként a napidíj 30%-a? Válaszát ez úton is köszönöm.

Külföldi kiküldetési díj munkaszerződésben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy, ha nemzetközi árufuvarozásban külföldre járő sofőrnek szeretnénk napidíjat fizetni, kevesebbet mint az adható 60 euró, akkor azt számszerűen kell a munkaszerződésében rögzítenünk, vagy elegendő, ha úgy számoljuk el a bérét, hogy azt is tartalmazza? Ha rögzíteni kell a szerződésben, akkor milyen formában kell leírni? Németországban is jár, ott a bruttó bérét leosztva, amennyivel kevesebb a 8,5 eurónál, annyival kell kiegészíteni az óránkénti bruttó bérét arra az időszakra, amennyit Németországban tartozkodik? Válaszát köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jegyzett, de be nem fizetett tőke feltöltése eredménytartalékból

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink