16 találat a(z) közösségi termékbeszerzés cimkére

Közösségi termékbeszerzés Kérdés

Osztrák-magyar számlázás Kérdés

Használt gépkocsi beszerzése EU-s adóalanytól Kérdés

Összesítő nyilatkozat Kérdés

Nemzetközi teherfuvarozást folytató kft. a Schenker Logistic Nederland B.V. által biztosított üzemanyagkártyával tankol az EU területén, melyről havonta 2 alkalommal készül összesítő számla. A számla országonkénti részletezéssel (az ország áfájának feltüntetésével) készül, a számlázás azonban mindig nettó összegben tartalmazza a fizetendő üzemanyag árát. A holland cég a Magyarországon vásárolt üzemanyagot is nettó módon számlázza. Kérdés: közösségi termékbeszerzésnek minősül a a nettó módon leszámlázott üzemanyag, és ezért az összesítő nyilatkozaton kell-e szerepeltetni? Köszönettel: Maróthiné

Közösségi termékbeszerzés magánszemélytől Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő. Felmerül-e áfafizetési kötelezettség a beszerzett termék után abban az esetben, ha egy magyar, áfa hatálya alá tartozó, EU-s adószámmal rendelkező vállalkozás Romániából, egy román termelőtől (akinek nincs román adószáma és EU-s adószáma se, magánszemély) terméket szerez be? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: G-né

Személygépkocsi áfája Kérdés

Importőrtől vásárolunk közösségi termékbeszerzés keretében személyautót, bérbeadási céllal. Egy évig a tárgyi eszközeink között tartjuk nyilván, értékcsökkenést számolunk el rá. A bérleti díjat minden hónapban számlázzuk a bérbevevő felé. A bérleti időszak lejárta után átvezetjük a készleteink közé és értékesítjük. Kérem, fejtsék ki, hogy az ügylet egész folyamata alatt hogyan járjunk el az áfát illetően?

Közösségi beszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországon bejegyzett kft. (közösségi adószámmal rendelkezik) EXW paritással Svédországban terméket szerez be, melyet ukrán adóalany felé értékesít, DAP Ukrajna (azaz Ukrajna területére leszállítva). A termék fuvarozását az eladó magyar kft. valósítja meg, az értékét az eladási árba beépíti. A terméket Svédországból egyenesen a harmadik országbeli adóalanyhoz szállítják, Magyarország érintése nélkül, úgy, hogy Lengyelországban hagyja el a közösség területét. A terméket a harmadik országban vámkezelik, ennek megtörténtéről a magyar kft. megkapja a megfelelő igazolásokat, dokumentumokat. Az alábbi kérdések tisztázásához kérjük szíves segítségüket: 1.) A magyar kft. kezelheti-e a svéd-magyar ügyletet közösségi termékbeszerzésként? 2.) A magyar kft. kezelheti-e a magyar-harmadik országbeli ügyletet termékexportként? 3.) Az áfatörvény megítélése szempontjából szükséges-e a magyar kft.-nek akár Svédországban vagy Lengyelországban áfa adóregisztrációval rendelkeznie? 4. Tekinthető-e mindkét ügylet áfa területi hatályán kívülinek? Megtisztelő válaszukat ez úton is köszönöm.

Közösségi termékbeszerzés előlegének elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Eddig azt hittem, hogy értem az előleg elszámolását, de most nagyon belekeveredtem. Szlovák partner két darab előlegszámlát adott, melyeket részben teljesített a magyar vállalkozás. Ezeket bevallottuk a 1865 és A60 nyomtatványokon az előző negyedévekre. A végszámla megérkezett decemberben, a nem rendezett előleg összeg mínusz előjellel külön helyesbítő számlán szerepel. A végszámlában fennmaradó összeg is szerepel (ki nem egyenlített rész), és nem tudom hogyan szerepeltessem a könyvekben és hogyan valljam be. Ehhez kérem a segítségét, ha lehet, kontírszámokkal együtt. // 1. előlegszámla 10 ezer USD, // 2. előlegszámla 8 ezer USD. Kifizetve, átutalva: 12 ezer USD. A végszámlán szerepel 14 ezer USD, amiből fennmaradó/kifizetendő 2 ezer USD, a mínuszos számla pedig 4 ezer USD. Lehet, hogy a kollégáimat is megzavartam, mert már ők sem biztosak a válaszban, kezdem szégyenleni magamat. Köszönettel és tisztelettel: Kiss Ilona

Közösségi termékbeszerzés készpénzben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi (építőiparban felhasználandó alapanyagokat gyártó-megmunkáló) cég Szlovákiából szeretne nagy értékű tárgyi eszközöket, gépeket vásárolni készpénzben. Érdeklődni szeretnék arról, hogy Közösségi termék beszerzése esetén van-e bármilyen készpénzfizetési korlátozás, vagy az ügylet megvalósítható készpénzes fizetés formájában? Van-e bármilyen akadálya a készpénzes fizetésnek, illetve egyéb kockázata? Köszönettel!

Közösségi termékbeszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy cég, amely parfümöket értékesít Magyarországon harmadik ország felé. A parfümöket közösségen belülről szerzi be. A közösségi partnerektől kapott számlák némelyikén nem a partner közösségi adószáma van feltüntetve, hanem egy harmadik cégé, amely elméletileg adott országban intézi az adóügyeket és a vámoltatást. Kérdésem, hogy elfogadható-e ez így, ebben a formában, illetve, ha igen, akkor kinek a közösségi adószámára kellene lejelenteni a termékbeszerzést ebben az esetben? Köszönöm CsÉva

Láncügylet? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni az alábbi ügylet helyes megítélésében. Cégünk korábban lengyel partnerünktől (A vállalat) alapanyagot vásárolt, amely beszerzések közösségi termékbeszerzés feltételeinek megfeleltek. A partnerünk a továbbiakban szeretne bevonni az ügyletbe egy magyarországi érdekeltségébe tartozó belföldi vállalatot (B vállalat). Az áru továbbra is Lengyelországból érkezne közvetlenül hozzánk, de a számlát a belföldi B számlázná felénk 27 százalékos áfával növelt áron. A vállalat B -nek közösségi termékértékesítésként számlázná az anyagot. Helyes-e a fentebb leírt számlázás ebben az esetben? Fennáll-e ebben az esetben a láncügylet lehetősége, és ha igen, akkor befogadhatjuk-e B vállalat áfás számláját, és levonhatjuk-e annak áfáját? Mi a helyes eljárás a fentebb leírt esetben, hogy az esetleges adókockázatot elkerüljük? Előre is köszönöm a válaszát!

Teljesítési időpont Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: közösségi termékbeszerzés esetén mi az áfabevallásba beállítandó teljesítési időpont, ha a feladó a 12. hónapban feladta az árut, teljesítési időpontnak 12. hónapot írt, de az áru a kft.-hez csak január hónapban érkezik be? Köszönöm a választ.

Áfafizetés Kérdés

Egyéni vállalkozó jelenleg az általános szabályok alapján az áfafizetést választotta, mert 2014. év végén átlépte a 6 millió forintos bevételi határt. 2017. évben kijelentkezne az áfafizetés alól, és az alanyi adómentes státuszt szeretné választani, mert a bevételei 2015. és 2016. évben 6 millió forint alatt vannak, lesznek. 2016. évben közösségi termékbeszerzése volt, ahol közösségi adószámok feltüntetése mellett kapott számlát. Ha ezt az árukészletet nem tudja értékesíteni a 2016. évben, akkor ennek az áfájával mi a teendő? 2017. évben kell befizetnie, miután értékesíti? Válaszukat köszönjük!

Közösségi termékbeszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségen belül történő termékbeszerzésnél (közösségi adószámmal rendelkezünk), ha a partnerünk a saját tagállamában alanyi adómentességet választott, és ezáltal nekünk, mint vevőnek nem keletkezik adókötelezettségünk a közösségen belüli beszerzés címén, milyen jelentési, bevallási kötelezettségünk lesz? Az áfabevallás melyik sorában kell szerepeltetni? Szükséges-e az A60-as bevallást elküldeni, és amennyiben igen, mit tehetünk, ha a partnerünk nem rendelkezik érvényes közösségi adószámmal? Válaszát előre is köszönöm.

Számlák árfolyamának meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem írják meg, hogy az alábbi esetekben milyen árfolyamon kell átszámítani az összeget: a számla kiállítási vagy teljesítési időpontja napján érvényes árfolyamon? 1) Közösségi termékbeszerzés 2) Közösségi termékértékesítés 3) Közösségi adóalanytól igénybe vett szolgáltatás 4) Közösségi adóalanynak nyújtott szolgáltatás 5) Harmadik országból történő termékbeszerzés/szolgáltatás igénybevétel 6) Harmadik országi termékértékesítés/szolgáltatásnyújtás.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő földvásárlása (szántó)

Lepsényi Mária

adószakértő

Kapcsolt vállalkozás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close