3 találat a(z) közösségen bellüli termékbeszerzés cimkére

Közösségen belüli személygépkocsi-beszerzés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! A belföldi székhelyű, magyar áfaalany kft. egy németországi kereskedőtől kíván új személygépkocsit vásárolni, magyarországi bérbeadás céljából. A német kereskedő társaság nettó + 19% áfa összegű számlát állított ki a magyar cég felé. A számlán a következő megjegyzés szerepel: "Payment brutto in advance. VAT is deposit and will be sent back, after registration in hungary and after checking all used dokuments." A német kereskedő azt a tájékoztatást adta, hogy fizesse ki a magyar cég az áfás árat, majd ő, mint kereskedő, visszatéríti a magyar cégnek a 19% mértékű áfa összegét. Az én véleményem szerint nettó módon kellett volna a számlát kiállítani, mindkét fél közösségi adószámának feltüntetésével és a magyar cégnek bevallani fizetendő és levonható áfaként a bevallásában az összeget (levonhatóként is, mivel bérbeadási szándékkal veszi). Kérem, ha van olyan jogszabály, ami a német eladó álláspontját alátámasztja, legyen kedves ismertetni. Az ELEKAFA nyomtatvány használható ez esetben? Válaszát előre is köszönöm!

Közösségen belüli termékbeszerzés bevallása Kérdés

Közösségi adószámmal rendelkező, nem áfaalany, tárgyi mentes tevékenységet végző vállalkozó közösségen belüli országokból szerez be a tevékenységéhez szükséges terméket. A bejövő számlán az van feltüntetve "adómentes közösségen belüli szállítás" A 15A60 nyomtatványt kitöltöttem, nem tudom mellé kitölteni az áfabevallást. A 11. sorban feltüntettem, mint adómentes beszerzést, ezt a NAV nem fogadta el. E témával kapcsolatban szeretnék mielőbbi választ kapni. Másik kérdésem a kft.-k esetében a saját tőkére vonatkozó szabályozás, mely szerint a saját tőke két egymást követő évben nem mehet a jegyzett tőke 50 százaléka alá, pontosan mely évekre vonatkozik, mikortól van érvényben az ide vonatkozó jogszabály? A kérdéses kft. 2011-ben alakult.

Közösségen belüli termékbeszerzés bevallása Kérdés

Közösségi adószámmal rendelkező, nem áfakötelezett (tárgyi mentes tevékenységet folytató) adóalany közösségen belüli országokból tevékenységéhez szükséges termékeket szerez be. Az érkező számlán az van feltüntetve, "adómentes közösségen belüli szállítás". Bevallási kötelezettségnél a 15A60-as nyomtatványon bevallottam a beszerzést, az áfabevalláson hol szerepeltetem? Beállítottam a 11. sorba mint közösségen belüli adómentes termékbeszerzés, de ez nem minősült jónak, a NAV hibásnak közölte a bevallásomat. Ezzel a témával kapcsolatban kérnék felvilágosítást ! Köszönettel: Bényi Józsefné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Báli részvétel díjának elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs