13 találat a(z) közösségen belüli termékértékesítés cimkére

Külföldről kapott előleghez kapcsolódó számlakiállítási kötelezettség Kérdés

Termék közösségen belüli távértékesítése Kérdés

Alanyi mentes egyéni vállalkozó közösségi gazdasági eseményei Kérdés

Láncügylet Kérdés

Ezek a vevői készlet egyszerűsítésének szabályai Cikk

2020. január 1-jétől az EU-s jogharmonizáció okán változtak Magyarországon is a vevői készlet egyszerűsítésére vonatkozó előírások. Az átmeneti rendelkezések miatt év végéig érdemes lehet másnak eladni vagy visszaszállítani a tavalyi és még régebbi készleteket, ha azok értékesítésére várhatóan év végéig nem kerül sor.

300 euró alatti EU-s termékértékesítés Kérdés

Online számlaadat-szolgáltatás eu-s forgalomról Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az online számlaadat-szolgáltatás 2020. július 1-jétől, illetve 2021.január 1-jétől érvényes szabályaival kapcsolatban az alábbiakat szeretném kérdezni: - A közösségen belüli adómentes termékértékesítésről, a harmadik országba történő export termékértékesítésekről, és az áfatörvény 37. § 1. bekezdése szerinti szolgáltatásnyújtásról kiállított számlákat kell-e jelenteni? Milyen vevői adószámmal? - Ha olyan ügyletről van szó, amelynek a teljesítési helye belföld, áfakulcsa is belföldi 27 százalékos, de a partner EU-tagállambeli vagy harmadik országbeli, akkor ha jelenteni kell, azt milyen vevői adószámmal? (Például ha belföldön fekvő ingatlanhoz kapcsolódóan nyújtunk szolgáltatást külföldi partner részére.) Előre is köszönöm a választ!

Láncügylet adózása 2020 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk, mint magyar adóalany, de közösségi adószámmal is rendelkezünk (A), egy szlovákiai cégnek (B) állít ki számlát termékértékesítésről (paritás DAP), de az árut közvetlenül B vevőjének, C-nek szállítjuk, aki szintén egy szlovákiai cég. A szállítást a magyar cég (A) szervezi, a (B) cég pedig közölte velünk az EU-s adószámát. Kérdésem lenne, hogy helyesen állítunk-e ki (B) vevőnek közösségen belüli termékértékesítésként áfamentes számlát.

Kiszállítás igazolása 2020-tól Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2020-tól megváltozott/bevezetett "Termék más tagállamba történő kiszállításának igazolása Közösségen belüli termékértékesítés esetén" kapcsolatban az alábbi kérdésem lenne: hogyan alkalmazható az adómentesség olyan esetben, amikor a más tagállambeli vevő "bejön" a magyar eladó üzletébe, megvásárolja a terméket (jellemzően nem komoly tételekről van szó pár tízezer forint), amelyet saját személyautóval vagy kisterhergépkocsival szállít külföldre. Eddig úgy jártunk el, hogy kértünk egy nyilatkozatot arról, hogy a saját xy rendszámú autóval elszállították, és a rendelkezési helyre megérkezett. Az idei évtől miként tudunk helyesen eljárni? A legkevésbé kockázatos az lenne, ha belföldi, 27%-os áfával állítanánk ki a számlát, de ez a vevő elvesztésével járhat. CMR, fuvarokmány biztosan nem megoldható, hiszen a termék egy személyautóban elfér, az értéke sem túl nagy. (A partnerek legfőképpen szlovákok.) Köszönöm válaszukat előre is!

Kiszállítás igazolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségen belüli termékértékesítés 2020-tól érvényes szigorításával kapcsolatban szeretnék kérdezni. Ha jól értelmezem a változást, abban az esetben, ha független fuvarozó szállítja ki vevőnknek a termékeket, rendelkezünk CMR-rel, fuvarszámlával, valamint a fuvar kifizetését igazoló banki kivonattal, a közösségi mentes státusz igazoltnak tekinthető. Azonban vevőink jelentős részét nem közvetlen szállítással, hanem csomagküldő cégen keresztül szolgáljuk ki. Eddig az volt a tapasztalat, hogy adóellenőrzés során a csomagok nyomkövetése, valamint vevő aláírása, melyet a csomag átvételekor a futárnak tett, elegendő volt. Ezekben az esetekben a csomagtörténetet és aláírást a csomagszállító cég webes felületéről töltöttük le. Kérdésem a következő: az első eset megfelelő-e az igazolásra? A második csomagküldős elegendő lesz-e így, vagy a csomagokat az elkészült fuvarszámlával is össze kell párosítanunk? (Többezer csomagról beszélünk.) Válaszát előre is köszönöm.

Nagy változásokon innen és túl a közösségi áfában Cikk

2020 januárjától új adminisztratív feladatok várnak a közösségi áfás ügyleteket bonyolító vállalkozásokra, melyek elmulasztása esetén bukhatják az adómentességet, hangzott el a LeitnerLeitner november 12-én megrendezett áfa-workshopján. A rendezvényen szó volt az uniós áfareform jelenlegi állásáról és az aktuális gyakorlati teendőkről, emellett bemutatták a big data adózásra gyakorolt hatásait is.

Közösségen belüli termékértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi megválaszolt kérdéssel kapcsolatosan merült fel bennem még pár kérdés. https://adozona.hu/kerdesek/2019_5_17_kozosseg_teruleten_beluli_raktar__tpi 1. Az áru kiszállításával kapcsolatosan milyen dokumentálást kell végrehajtani (ekáer)? 2. A számlázás ebben az esetben magyar számlázóprogramból történik, a másik tagállamból igényelt közösségi adószám alatt? 3. A fizetendő áfa a raktározáshoz fog kapcsolódni vagy az értékesítéshez? Tehát, akkor kell megfizetni az áfát, amikor bekerül a raktárba a termék, vagy amikor értékesítésre kerül az? 4. Összesítő nyilatkozat kitöltése szükséges mindkét oldalról? 5. A másik tagállambeli értékesítés könyvelése a magyar rendszerben történik, mintha egy másik cég könyvelése lenne? Ebben az esetben a másik tagállamban kell bankszámlát nyitni? Válaszát előre is köszönöm.

Közösségen belüli termékértékesítés Kérdés

Magyarországi cég Luxemburgban bejegyzett cégnek értékesít árut. A luxemburgi cégnek van regisztrált magyar közösségi adószáma. A VIES lekérdezés is megerősíti a magyar közösségi adószám érvényességét. Az eladott termék igazoltan elhagyja Magyarország területét. Számlázáskor a luxemburgi cég azt kérte, hogy mivel rendelkezik közösségi adószámmal – bár az magyar – és a termék elhagyja az országot, közösségen belüli értékesítésként, áfa nélkül számlázzon neki a magyar cég. Helyesen jár el a magyar cég, ha ilyen módon számláz? Köszönettel:

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Engedményezett követelés

Nagy Norbert

adószakértő

Bt.-ből kft.-vé átalakulás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Macskatenyésztés: milyen formában? Őstermelő?

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs