186 találat a(z) költséghányad cimkére

Családi gazdaság alapítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi gazdaságot szeretne alapítani két egyéni vállalkozó és két magánszemély (anya és 3 gyermeke). Az adózás után szeretnék érdeklődni. Az szja-bevallást őstermelőként fogják-e beadni és amennyiben a bevétel 8 millió forint alatt marad személyenként, akkor figyelembe vehetik-e a 40% költséghányadot?

Megbízási jogviszonyban külföldi kiküldetés napidíja Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! Ügyfelem 5 napra külföldön történő munkavégzésre megbízási szerződést kötött egy magánszeméllyel. A megbízási díjon felül (a megbízási díj számfejtése a 10 százalékos költséghányad figyelembe vételével történik) napi 60 euró napidíj kifizetésében is megállapodtak. A kérdésem az, hogy a napidíj számfejtésénél az igazolás nélkül elszámolható költségeknél figyelembe vehetem-e a 30 százalékos költséghányadot, de maximum a 15 eurónak megfelelő forintösszeget? Köszönettel: Kauker Zsoltné

Tiszteletdíj vagy megbízás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesületünk elnöksége (6 fő) havi rendszerességgel díjazásban részesül, amit az alapszabályban rögzítettünk. Jelenleg a 10 százalékos költséghányad figyelembe vételével állapítjuk meg a jövedelmet. Kérdésem, hogy ha megbízási szerződést kötünk, akkor lehet-e ezt önálló tevékenységként figyelembe venni, vagy mint választott tisztségviselők, a nem önálló tevékenység megítélése alá tartoznak, és akkor nem lehet a 10 százalékos költséghányad levonását alkalmazni? Válaszát előre is köszönöm!

Középiskolai tandíj utáni adó és járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Minta Kft. 120 000 forint középiskolai tandíjat fizet Kiss Jánosnak, akivel nem áll jogviszonyban. Az ily módon egyéb jövedelemként kifizetett összeg után ki, mikor és mennyi adót, járulékot fizet? Figyelembe vehető-e a 10 százalékos költséghányad? A járulékfizetés alapja ebben a konkrét példában hány forint? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: S.G.

Ingóság bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Partnercégünk magánszemélytől szeretne gépet bérelni. A magánszemélynek kell-e adószámot kiváltani, számlát kiállítani a bérleti dijról? Ha igen, azt áfásan kell megtennie? Költséghányad alkalmazása lehetséges-e a bevételből? Valamint keletkezik-e ehofizetési kötelezettség? Válaszát előre is köszönöm.

Ingóság bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Partnercégünk magánszemélytől szeretne gépet bérelni. A magánszemélynek kell-e adószámot kiváltani, számlát kiállítani a bérleti dijról? Ha igen, azt áfásan kell megtennie? Költséghányad alkalmazása lehetséges-e a bevételből? Valamint keletkezik-e ehofizetési kötelezettség? Válaszát előre is köszönöm.

Vállalkozási jellegű jogviszony, helyettesítés Kérdés

Egy társasház takarítására van egy főállású alkalmazott. A helyettesítésére szeretnénk valakit felkérni, akit nem szeretnénk alkalmazni, mivel csak a szabadság, illetve betegség ideje alatti, esetleg hétvégi pár órás munkavégzésről van szó. Lehet-e vállalkozási jellegű jogviszonyban foglalkoztatni, illetve ennek mi az adózása. Egy tanfolyamon azt a tájékoztatást kaptam, hogy ugyanaz, mint a megbízásí díjnak, de nem lehet a 10% költséghányadot alkalmazni. Ezzel kapcsolatosan pedig az a problémám, hogy ha kiadjuk a jövedelemigazolást, akkor ha jól gondolom, önálló tevékenységhez kell beírni, és ha az szja-bevallását más végzi, akkor teljesen jogosan figyelembe veszi a 10 százalék költséghányadot, és visszaigényli jogtalanul az adót.

Bedolgozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bedolgozót alkalmazunk, neki a jövedelmet munkaviszonyból származó jövedelemként kell számfejteni vagy önálló tevékenységből származó jövedelemként? 10 százalék költséghányadot alkalmaznánk nála. Kérdés azért merült fel, mert a T1041-en mint munkaviszonyt kell lejelenteni, de munkaviszonynál nem tudjuk, hogyan számfejtődne a költséghányad. Köszönöm!

Gépkocsiátalány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Valaki saját gépjárművét használja hivatali célra, nem vezet nyilvántartást, nem számol el költséget, még a 10% költséghányadot sem alkalmazza, leadózza az '53-asban és kész! Ezt lehet? Köszönöm a választ!

Év közben nyugdíjassá váló átalányadózó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Átalányadózó (fodrász) egyéni vállalkozó, ha év közben lesz öregségi nyugdíjas, akkor hány százalékos költséghányaddal kell az évet végigvinnie? Jelenleg a 80 százalékos vonatkozik rá, ezzel számoljon az év végéig, vagy visszamenőlegesen a 75 százalékkal? Válaszát előre is köszönöm!

Társas vállalkozási jogviszonyból jövedelem, költségelszámolás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Lehet-e önálló tevékenységből származó jövedelem a társas vállalkozási jogviszonyból származó jövedelem? Ténylegesen megengedett-e a törvényi szabályozás által a társas vállalkozási jogviszonyból származó jövedelem esetén a 10 százalékos költséghányad alkalmazása? Ha "külső" – nem tulajdonos – személy látja el az ügyvezetői tisztséget megbízásos jogviszony keretében, lehetőség van-e 10 százalékos költséghányad alkalmazására? Köszönettel: Biró Valéria

Így könyvelheti a 10 százalékos költséghányadot Cikk

Egy kft. vezetője társas vállalkozási jogviszonyban, mellékfoglalkozásban látja el feladatát. Havi járandósága 20 ezer forint, ebből levonva a 10 százalékot, 18 ezer forint után fizet szja-t és járulékokat. A bérszámfejtésben 20 ezer forint szerepel, de a kifizetés csak a 18 ezer forint jövedelem levonások utáni összeg. Hová kell könyvelni a levont 2 ezer forintot, hogy ne a 4711 főkönyvi kartonon lógjon? Olvasónk kérdésére Magos Zoltánné adószakértő válaszol.

Ingatlanhasznosítás 7-es adószámmal Kérdés

7-es adószámmal rendelkező magánszemély bérbeadási és fizetővendéglátó tevékenységet egyaránt végez. Kérem útmutatásukat, hogy a kétféle tevékenységre lehet-e eltérő adózási módot választani, vagyis a fizetővendéglátásra a tételes átalányadózást, az ingatlan bérbeadására pedig a 10 százalékos költséghányad levonását? Amennyiben nem, a 10 százalékos költséghányad a fizetővendéglátásra is alkalmazható?

Lakásbérbeadás magánszemélynek: költséghányad, adófizetés Cikk

Magánszemélynek kiadott lakás költségelszámolásához és adófizetési kötelezettségekhez kapcsolódó kérdésekre Surányi Imréné adószakértőnk válaszolt.

Ingatlan-bérbeadás – költések, adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bérbeadtam a házamat május 1-jétől. A bérleti szerződés megkötésekor megállapodtunk a bérlőkkel, hogy a szerződéskötéskor a házban nem található egyes berendezési, felszerelési tárgyakat biztosítom részükre. Elszámolható-e a szerződéskötést követően beszerzett bútorok, függőny stb., illetve az udvarrendbetétel költsége a bérleti díjjal szemben? Másik kérdésem az, hogy mikor kell először adóelőleget fizetnem, és annak összegét hogyan kell megállapítanom? Mekkora költséghányadot vehetek maximálisan figyelembe az adóelőleg megállapításánál? Az éves bevallásban milyen mértékig vehető figyelembe költség a bevétellel szemben a jövedelem megállapításához? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Polgári jogi társaság

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Németországi tankolás elszámolása itthon

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs