10 találat a(z) jövedelem megállapítása cimkére

Ingatlanértékesítés Kérdés

Lakótelek értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély 2016-ban vásárolt belterületi telkét 2019-ben értékesítette. A telek elhanyagolt állapotban volt, teljesen el volt bokrosodva, amit a vásárlást követően kitisztított. Költségként levonható-e a bozótirtás, telektisztítás számlával igazolt összege a jövedelem megállapításakor? Köszönöm válaszát.

Üzletrészeladás – jövedelem megállapítása II. Kérdés

2019. 05. 08-án tettem fel egy kérdést üzletrészeladással kapcsolatosan. A szakértői válasz általánosságokat fogalmazott meg. és nem tért ki a kérdésben megfogalmazott konkrét problémákra. Kérném újból a megválaszolását. Köszönettel.

Üzletrészeladás – jövedelem megállapítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ebben a témában Juhász Tibor írt egy több mindenre kiterjedő szakcikket ezen a portálon. Az alábbi kérdések merültek még fel ezzel kapcsolatosan: az üzletrészről szóló adásvételi szerződés megkötése napjára kell megállapítani a jövedelmet a törvény szerint [67. § (3)]. Az átruházással kapcsolatos számlákat a közreműködők ezt követően állítják ki. A jövedelem megállapítás napjára vonatkozóan ezeket a költségeket kalkulált összegben figyelembe lehet-e venni.a tanácsadói, ügyvédi szerződések szerint? A vételárat érintően peres eljárás van folyamatban, ami évekig elhúzódhat, további ügyvédi költségek merülnek fel. Ezekkel a költségekkel módosítani lehet-e a korábbi években megállapított jövedelmet (önellenőrzés)?

Új szabály szerint kell számítani a kamatkedvezményből származó jövedelmet Cikk

Január 1-jétől értékbeli korlátot is vizsgálnia kell a munkáltatónak a kamatkedvezményből származó jövedelem megállapításakor, ha a munkavállalónak kedvezményes lakáscélú hitelt ad. Az értékbeli korlát vonatkozik az önkormányzat által a magánszemélynek adott hitelekre is. Ezentúl kizárólag a lakás bővítéséhez nyújtott hitel esetén van jelentősége a lakószoba fogalmának – hívja fel a figyelmet tájékoztatójában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Kamatkedvezményből származó jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy hogyan lehet megállapítani a szokásos piaci kamat mértékét a kifizető által magánszemélynek nyújtott kölcsön esetén az Szja. tv. 72. §-a alkalmazásában a kamatkedvezményből származó jövedelem kiszámításánál? Hogyan lehet a szokásos piaci kamatot számszerűsíteni, mit lehet irányadónak tekinteni? Köszönettel várom válaszát.

Családi gazdálkodó jövedelmének megállapítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Könyvelőként dolgozom heti 36 órát meghaladó munkaviszony mellett. Ügyfelem az alábbi kérdéssel fordult hozzám. Családi gazdaságot hoztak létre 3 fővel. A családi gazdaság tagjai: feleség, férj és egy kiskorú gyermek. A családi gazdálkodó, vagyis a családi gazdáság vezetője a feleség, akinek heti 40 órás munkaviszonya van egy mezőgazdasági kft.-ben. Kérdésem az lenne, hogy mivel a 326/2001. kormányrendelet alapján nem élethivatásszerűen végzi a tevékenységet, mekkora személyi jövedelemadó hatálya alá tartozó jövedelmet kell megállapítani a családi gazdaságban a gazdaság vezetője és az egyes tagok számara? A NAV-tól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy mivel a családi gazdálkodónak van munkaviszonya, ezért a munkaviszonyból származó jövedelemnél nagyobb össszegű jövedelmet kell elérni a családi gazdálkodásból. Számomra az is kérdés, hogy a családi gazdaság vezetőjének vagy együttesen a három tagnak kell elérnie ezt a jövedelemnagyságot? A családi gazdaság vezetője a NAV-nál tett nyilatkozatában a tételes költségelszámolást választotta a jövedelem megállapításának módjára. Várom köszönettel szíves válaszukat!

Bérleti jog értékesítéséből származó jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fenti témában kapott válaszát köszönöm. Azonban még a következőkre szeretnék konkrétabban választ kapni a bérleti jog értékesitésének jövedelem-megállapitására: 1/ Most vett lakást a magányszemély 27 millió forintért. Erre bérleti jogot kíván alapítani a tulajdonos. A bérleti jogot el kívánja adni 10 évre, 13,5 millió forintért. Kérdés, hogy ez esetben mennyi a bérleti jog értékesítéséből származó jövedelem az eladónál? 2/ 10 évvel ezelőtt vett lakást, szintén magánszemély, 14 millió forintért. Tehát az 5 év eltelt. Kérdés, hogy ha erre alapít a jelenlegi tulajdonos bérleti jogot, és a bérleti jogot most értékesíti 10 évre, 7 millió forintért, akkor ez esetben mennyi a bérleti jog bekerülési értéke az ingatlan tulajdonosánál, továbbá az 5 évet mikortól kell figyelni, ami után a jövedelem nulla? Válaszát előre is köszönöm.

Csed-igénybejelentés katás egyéni vállalkozó esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném segítségét kérni a OEP-igénybejelentő kitöltéséhez. Katás egyéni vállalkozó vagyok 75 ezer forint tételes adót fizetek. Várandós kismamaként hamarosan igényelni szeretném a csedet. Az igénybejelentő "Pótlap thgys" lapjának 3. pontjában az igénylés évében és a megelőző évben egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelmeket, a jövedelemmel el nem látott időtartamokat és azok okát, a 4. pontjában a jogosultság első napján érvényes szerződésben meghatározott havi jövedelmet kéri megadni. Ez katás egyéni vállalkozó esetében hogyan értelmezendő? Milyen adatokat kell beírni a 3. és a 4. pontba tekintettel arra, hogy az egészségbiztosítási járulék fizetését is kiváltja a tételes adó, tehát kata esetében nincs egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelem? Válaszát előre is köszönöm.

Év közben alakult családi gazdálkodás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2015. 04. 01. nappal alakult egy családi gazdálkodás. A 2014. december 31-ei teljesítésű szolgáltatás számláját a családi gazdálkodó nem fizette ki. Mivel a személyenkénti jövedelmet 03.31. nappal meg kell állapítani, ezt a számlát melyik időszakra kell figyelembe venni? További kérdésem, hogy az ötfős családi gazdálkodás jövedelmének megállapításakor osztószámként a főállásban ott dolgozó személyt nem szabad figyelembe venni? Megalakuláskor átnéztük a jogszabályokat, a NAV ügyfélszolgálattal is egyeztettünk. A falugazdász viszont most teljesen elbizonytalanította az ügyfelünket, és sajnos minket is. Köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Mlinár Jánosné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlakiállítás saját költség felhasználásról

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close